GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Deloc surprinzător, cel de-al 400-lea review pe care îl postez pe AFA e tot despre Grecia... ????
Recunosc, mă bătuse la un moment dat gândul să scriu ceva off-topic pe tema atașamentului meu nețărmurit față de site-ul nostru, după care mi-am zis că atacasem deja subiectul în mai multe rânduri și n-aș fi putut însăila decât alte și alte declarații de dragoste (față de AFA, ca să fie clar! ????). Nimic nou, așadar.
Mai bine să vă povestesc despre o zonă pe care am descoperit-o și eu abia anul acesta, deși sunt o „veterană” a Greciei, țară pe care o tot vizitez de 31 de ani, ajungând să mă consider o destul de bună cunoscătoare a părții sale continentale. Se vede însă treaba că Grecia încă mai are resurse „ascunse” mie până acum...
Zona cu pricina e cea aflată la vest de Kavala și ruta pe care vom rula va fi Makedonias - o splendidă șosea de coastă, paralelă cu Egnatia Odos. Din inimă vă recomand să nu faceți cum am făcut eu până în acest an, când am preferat mereu autostrada, mereu aflată în grabă, și să vă luați măcar răgazul unor opriri pe Makedonias pentru a admira țărmul drept pe unele porțiuni iar pe altele dantelat, presărat cu golfuri mai mari sau mai mici în care se cuibăresc stațiuni estivale sau doar plaje și plăjuțe.
Fiind cazați în partea de vest a Kavalei, pentru noi a fost foarte ușor să ne dezlipim de oraș și să pornim în această direcție. La ieșirea din Kavala, șoseaua e înaltă și de cealaltă parte a sa se înalță dealuri împădurite.
După doar câtea serpentine lejere, o bretea coboară spre malul Egeei până la Tosca Beach, o plajă particulară aparținând de hotelul de cinci stele cu același nume. Dacă vă permite buzunarul, puteți lua în considerare o cazare aici - au regim AI și plaja arată foarte bine. Știu pentru că am fotografiat-o dintr-un punct belvedere.
Cum bugetul nu ne permite extravaganțe financiare și nici nu suntem adepții atot-inclusivului, am părăsit fără regrete înlăcrimate???? Tosca și am pătruns în prima stațiune, Palio, aflată la cca. 6 km de centrul Kavalei.
Palio e genul de localitate micuță și simpatică preferată de familiile cu copii. Sunt destule vile cu studiouri sau apartamente de închiriat, chiar și câteva hoteluri, plus un număr suficient de mare de taverne, mini-marketuri și alte tipuri de magazine. Plaja de formă neregulată, cu golfuri bine adăpostite, urmărește linia mării pe toată lungimea satului, adică vreo 2 km după estimările mele, și din loc în loc sunt zone organizate deservite de beach baruri.
Satul se întinde de-a lungul șoselei, cu puține străduțe urcând din ea, prea mult spațiu neexistând în spate din cauza reliefului deluros. Dar tocmai aceste coline îi dau un farmec aparte, căci ce poate fi mai plăcut decât să plutești pe spate într-o apă limpede precum cristalul și să admiri simultan cele câteva case pitulate sus printre copaci? ????
Drept pentru care aici, la Paralia Palio Tsifliki, ne-am găsit plaja preferată în dreptul beach barului Flat Mermaid (Sirena grasă! ????).
Locul ne-a căzut imediat cu tronc, și nu numai pentru că era foarte aproape de domiciliul nostru temporar, ci și fiindcă prezenta o grămadă de alte avantaje. În parcare am reușit, în ciuda aglomerației, să găsim întotdeauna loc, există dușuri, salvamar și cabine de schimb, iar terasa cu trei sau patru mese din lemn era poziționată chiar în buza plajei, spre care coborau câteva trepte din piatră. Plaja nu e lată, doar două rânduri de șezlonguri acoperite cu saltele și apărate de soare cu umbrele de stuf.
Am comandat de fiecare dată un frappé excelent și o sticlă de bere Kaiser - 8 euro, și am fost serviți cu maximă promptitudine. La intrarea în apă sunt câțiva bolovani spectaculoși, pe care am învățat să-i ocolim pe un traseu anume. Nisipul se prelungea și în marea cu intrarea foarte lină și minunat de limpede, în care se zbenguiau în voie bancuri de pești.
Lipită de zona noastră era plaja deservită de beach barul Nauagos, cu parcare proprie și ea, tot nisipoasă dar mai lată. În ciuda bolovanilor de la mal, am preferat Flat Mermaid, pentru simplul fapt că șezlongurile aveau saltele, fiind deci mai blânde cu șalele noastre bătrâne. ????
La Palio Tsifliki ne-am întors de multe ori, și dimineața, și după-amiaza, cum s-a nimerit. Condițiile de înot erau excepționale, cu marea foarte curată, de un albastru perfect și lipsită de valuri. În plus, cum vă spuneam, din golf aveam vedere spre colina pitorească cea mai apropiată, unde mai multe vile păreau agățate precar, gata-gata să se prăbușeacă în apă.
Într-o după-amiază am zis totuși să încercăm altă plajă din Palio, și așa am ajuns la Costa Vita Beach. Suprafața acoperită cu nisip e aici mai lată - încap patru rânduri de șezlonguri, în schimb intrarea în apă e bruscă și cu pietricele, și nu ne-a plăcut.
Într-o zi am făcut o incursiune mai spre vest pentru a descoperi, practic lipită de Palio, o stațiune mult mai dezvoltată: Nea Iraklitsa.
Situată la vreo 10 km de centrul Kavalei, Nea Iraklitsa e așezată într-un golf larg, înconjurat de munți puțin înalți, acoperiți de pâlcuri de copaci sau stânci de culoare roșiatică în care se ascund caverne. Cu alte cuvinte, un peisaj încântător.
Stațiunea dispune de multe spații de cazare, atât în vile, cât și în hoteluri, ca și de supermarketuri și taverne, majoritatea aliniate de-a lungul plajei, precum și de locuri de joacă pentru copii. E frecventată atât de familii, cât și de tineri, atrași aici de posibilitatea practicării de sporturi nautice.
Nea Iraklitsa are un mic port pescăresc și o plajă de cca. 1,5 km lungime cu nisip mai grosier decât în Palio, destul de îngustă, dar prevăzută cu toate facilitățile.
Am lăsat mașina în parcare, am achitat taxa de 2 euro iar pe plajă am plătit alți 7 euro pentru două freshuri de portocale. Am făcut și o baie: intrarea în apa parcă mai puțin limpede decât la Palio e destul de bruscă.
La numai 5 km vest de Nea Iraklitsa se află cea mai mare stațiune din zonă, practic un orășel cu peste 3.500 de locuitori: Nea Peramos.
La intrarea în localitate am zărit ruinele unui castel. Citisem că nu se vizitează, așa că n-am oprit, deși în fața lui era o parcare. Câteva vorbe despre castel poate că n-ar fi totuși de prisos: actuala construcție bizantină datează din secolul al X-lea, fiind însă înălțată peste ruinele unei fortificații mult mai vechi (secolul al VII-lea î. Hr.), ridicată de thassieni în scopul apărării cetății antice Aisimi/Isimi, menționată de Homer în Iliada.
Revenind la zilele noastre, în Nea Peramos am dat de o aglomerație la care nu ne așteptaserăm, deși mulțimea de hoteluri și vile ar fi trebuit să ne dea de gândit❗ Și acestă stațiune este poziționată într-un golf larg (Vrasides), cu vedere spre câteva insulițe nelocuite. Plaja nisipoasă, dar cu intrare cam bruscă în apă (am testat-o), pare să nu facă față numărului mare de amatori de soare și baie, fie ei mai tineri sau mai bătrâiori. Nu-i nimic, au la dispoziție alte variante de petrecere a timpului: multe taverne și baruri, magazine de toate felurile, locuri de joacă pentru cei mici.
Dar apropo de tineri, plaja cea mai apreciată de aceștia se găsește la vest de Nea Peramos, la cca. 25 km de Kavala, și se numește Ammolofoi.
Ammolofoi nu e stațiune, doar o plajă nisipoasă, lungă de peste 3 km și aproape dreaptă, cu excepția unor intrânduri stâncoase în apă. În partea dinspre șosea sunt dune de nisip (Ammolofoi exact asta și înseamnă) împestrițate de tufișuri, iar mai încolo un șes și ceva dealuri. În capete există zone de întins prosopul la liber, însă în mare majoritate spațiul e ocupat de șezlonguri arondate la diverse baruri cu denumiri exotice: Blue, Liquid, Koo, Breeze, Wave, La Roca, toate cu parcări generoase și gratuite în față.
Dar nu numai aceste nume creează senzația unei destinații oceanice îndepărtate, ci mai ales apa fără valuri și de o limpezime extraordinară, într-o coloristică de vis ce pleacă de la nuanțe de un bleu lăptos, trecând prin verde smarald și terminând în larg în bleumarinuri intense. Unde mai pui că marea se adâncește treptat și abia după zeci de metri se poate înota.
Un paradis atât pentru copii, cât și pentru adulți! ????
De prisos să menționez toate facilitățile pe care le oferă această plajă foarte populară, inclusiv pentru sporturi nautice, mă mărginesc însă a spune că muzica electronică difuzată de baruri era la un volum neașteptat de decent. Iar dacă ar fi să le adun, probabil că aș ajunge la un total care ar depăși cu mult o mie de șezlonguri! ????
Noi am nimerit la Ammos Beach Bar, dar presupun că toate terasele sunt organizate identic și practică aceleași prețuri, ceva mai mari decât în alte părți, însă justificabil având în vedere condițiile. Pentru trei șezlonguri (că așa-i modelul) și o umbrelă, un frappé și un suc de portocale am plătit 9,50 euro și nu mi-a părut rău nicio secundă.
Am zăbovit preț de numai două ore și tot atâtea băi lungi doar pentru că plecaserăm de fapt din Kavala și ne îndreptam, cu o pauză de vizitare despre care vă voi povesti în următorul review, către a doua noastră destinație din vacanța în Macedonia grecească.
Până a vă spune ce și cum despre aceasta, vă las în compania unui videoclip filmat cu dronă care sper că vă va convinge mai mult decât pozele și filmulețul meu de frumusețea plajei Ammolofoi.
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 20.11.22 17:12:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Carmen Ion: Felicitări!!!
La cât mai multe călătorii și impresii despre acestea!
Multă sănătate! Pupici!
@Carmen Ion: Felicitări pentru al 400- lea review, pentru cum scrii si despre ce scrii! . Ai tot timpul in fata sa ajungi la următoarele sute de reviewuri la fel de frumoase si la fel de incitante.
@Carmen Ion: O aniversare frumoasa si-ti doresc cat mai mule pe mai departe, cu povesti atat de frumoase despre destinatii minunate.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Carmen Ion: Felicitări pentru cvadruplul centenar, la tot mai multe! Și, desigur, felicitări pentru călătorii și pentru povești!
@mishu : Mulțumesc pentru urări. Asemenea!
@Carmen Ion: Felicitări! La cât mai multe călătorii din care să vii cu impresii bune de impărtășit. Chiar avem ce afla din review-urile tale. In legătură cu Kavala și imprejurimi. Am fost anul trecut in Kavala, și pot să spun că a fost o surpriză foarte plăcută. Mi-a plăcut mult. Am vazut doar o mica parte din imprejurimi, ai dreptate, de pe autostrada nu poți vedea mare lucru, nu numai in Grecia ci oriunde.
@Mika: Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.
Kavala merită cu siguranță explorată iar împrejurimile sale sunt de asemenea ofertante.
@Carmen Ion: Felicitări și din partea mea pentru cele 400 de articole scrise până acum! Îți doresc atât de multe câte îți vor fi bucurie atunci când le scrii!
Cât despre declarațiile de dragoste față de AFA... ce să spun? Toate articolele care marchează împlinirea unui număr cu zerouri în coadă tind să fie declarații de dragoste la adresa AFA. Dar, oare, nu se va bucura AFA mai mult pentru apariția unui articol bun, despre o destinație turistică frumoasă, decât despre o declarație de dragoste pe care o poate scrie oricine?
@iulianic: Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot. Așa mi-am zis și eu, că un review de călătorie face mai mult decât o declarație de dragoste, deși nici declarațiile nu strică...
Un turist avizat știe ce să caute și întotdeauna găsește! Și tu ești un asemena turist, reușind să descoperi locuri noi, peisaje și plaje superbe.
Felicitări pentru review-ul cu numărul 400! Ce mult mai am până te ajung!
@Rodel: Mulțumesc mult pentru aprecieri, Rodica!
Felicitări nr. 400!
Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să ajungem să votăm și nr. 800! ????????
@elenaadina: Mulțumesc pentru urări și vot.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 De la Kavala la Keramoti — scris în 19.11.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Baptisteriul Sfintei Lidia și începuturile creștinismului în Europa — scris în 18.11.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Filippi - polis grecesc, mica Romă, centru paleocreștin — scris în 17.11.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 [Aggitis] Pestereala in Grecia — scris în 28.07.22 de @urioasa din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Orașul antic Filippi și baptisteriul Sfintei Lidia, două locuri încărcate de istorie din proximitatea Kavalei — scris în 11.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ