EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am citit multe despre Meteora, am văzut fotografii și reportaje şi ne-am propus să ajungem cândva acolo. Iată că acum, fiind în vacanță în Paralia Katerini, am ajuns şi aici.
Unul din motivele pentru care am ales Paralia Katerini a fost acela că este foarte aproape de Meteora, „oraşul”dintre stânci.
Meteora este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos şi este înregistrată în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1988. Unic în lume, complexul monahal de la Meterora este situat în Câmpia Thesalia, în partea centrală a Greciei, în apropierea râului Pinos și a Munţilor Pindului. Numele Meteora înseamnă în limba greacă „suspendat în aer”sau „sus în ceruri”şi nu putea fi altul mai potrivit pentru ciudatele stânci ce aduc a meteoriţi.
Complexul monahal cuprinde 24 de mănăstiri, dintre care astăzi doar şase mai funcţionează: Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas, Mănăstirea Roussanou, Mănăstirea Marele Meteor, Mănăstirea Varlaam, Mănăstirea Sfânta Treime şi Mănăstirea Sfântul Ştefan.
Am plecat din Paralia Katerini cu maşina personală spre Larissa, am trecut prin Kalambaka, un oraşel cochet cu case albe şi gradini pline de trandafiri, iasomie şi hortensii, după vreo 170 km am ajuns în Kastraki, satul de la poalele Meteorei. În ziua vizitei noastre erau deschise doar 5 din cele 6 mănăstiri care se pot vizita. Meteora se poate vizita într-o singura zi, însa trebuie să începeţi turul de forţă la orele dimineţii. Noi am reuşit să vizităm cele 5 mănăstiri făra să stăm la cozi interminabile, chiar dacă autocarele pline de turiști veneau necontenit.
Pentru vizitarea mănăstirilor este recomandată ţinuta decenta, iar în lipsa acesteia doamnele și domnişoarele sunt rugate să se înfăşoare în fuste lungi şi cam posomorâte, primite la intrare, care trebuie purtate pe tot parcursul vizitei (regulile sunt foarte stricte în ceea ce priveşte ţinuta). Intrarea la fiecare dintre ele se face contra cost, iar preţul unui bilet este de 3 euro.
Prima mănăstire la care am ajuns a fost mănăstire Sfântul Nicolae Anapafsas (Sfântul Nicolae Odihnitorul). Mănăstirea a fost construită în secolul al XVI-lea și se află pe o stâncă de 85 m înălțime. La mânăstire se ajunge urcând mai multe trepte, printre copaci. Sunt amenajate şi câteva locuri de popas. Până să ajungem la mănăstire, pe partea dreaptă a drumului am întâlnit un mic paraclis, amenajat într-o grotă, închinat Sântului Antonie.
După ce am făcut câteva fotografii ne-am continuat drumul până la mănăstire. Aceasta este cea mai mică dintre mănăstirile meteore şi se află pe cea mai îngustă stâncă, fiind construită pe mai multe niveluri. Aici am văzut un sistem extrem de interesant de transport mărfuri, asemănător unui lift - scripete cu cabluri verticale.
După ce am urcat mai multe trepte, am ajuns la intrarea în mănăstire. De aici se vede o panoramă superbă spre satul Kastraki și celelalte mănăstiri.
Biserica mănăstirii este închinată Sfântului Nicolae şi este lipită de peretele de piatră al muntelui, are o singură încăpere şi o cupolă mică in mijlocul acoperişului. La ultimul etaj se află chiliile. Pereţii sunt împodobiţi cu scene biblice şi cu imagini ale vieţii monahale din secol al XVI-lea.
De la ultimul etaj se urcă pe o terasă care oferă imagini extraordinar de frumoase asupra împrejurimilor, tot aici este amplasată şi clopotnița.
Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas este deschisă de luni până joi între orele 9.00-14.00, vineri între orele 9.30 –14.00, iar duminica este închisă. Coordonate GPS ale parcării: N –39.722841 și E –21.624855.
Mănăstirea Rousanou este construită pe trei etaje, laturile aproape vericale ale stâncii se continuă cu zidurile mănăstirii, încât pare o prelungire firească a stâncii. Şi aici sunt de urcat câteva trepte. După ce am traversat un culoar de beton şi un pod suspendat am ajuns la intrarea în mănăstire. Biserica mănăstirii este în stil bizantin cu turnuri, cu trei spaţii decorate cu picturi murale inspirate din ciclul istoric şi liturgic al bisericii ortodoxe. Are hramul Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos și Sfânta Barbara sau Varvara, este o mănăstire de călugărițe şi are o gradină interioară extrem de frumoasă.
De la înălţimea ei se pot vedea Mănăstirile Sfântului Ştefan şi Sfintei Treimi, spre răsărit, iar spre apus, Mănăstirile Varlaam şi Marele Meteor.
Mănăstirea Roussanou se poate vizita între orele 9.00 –17.00, duminica între orele 9.30-17.00, iar miercurea este închisă. Coordonate GPS ale parcării: N –39.721620 și E –21.631601.
Dintre cele 5 mănăstiri pe care le-am vizitat, Marele Meteoron este probabil cea mai impresionantă ca organizare, dimensiuni şi privelişte. Pentru a ajunge la mănăstire se coboară câteva trepte, se traversează un tunel săpat în piatră, apoi se urcă mai multe trepte (tot drumul până la mănăstire eram cu privirile aţintite în sus la câte trepte mai urmau de urcat =)) ).
Mănăstirea a fost ridicată la mijlocul secolului al XIV-lea, la o înălţime de 615 m deasupra albiei râului Pinios. Suspendată pe cea mai impunătoare stâncă, mănăstirea este împarţită pe 3 niveluri. Aici există un muzeu cu multe icoane vechi, osuarul unde se păstreaza craniile călugărilor care au trait la Marele Meteor, pivniţa cu butoaiele de stejar în care se păstra vinului, biserica, bucătăria care a fost lăsată aşa cum era folosită de veacuri, sala de mese, chilii şi bineînţeles curţi interioare foarte frumoase. Te poţi aşeza în voie la umbra copacilor și poti admira priveliștea ce ți se deschide în fața ochilor. Sunt și câteva puncte de belvedere, cu balcoane suspendate, unde ți se taie respirația când vezi peisajul magnific.
Se pot vedea căile vechi de acces, turnul cu balcon pentru scripeţi şi plasa cu care erau traşi călătorii în vârful stâncii.
Mănăstirea Marele Meteor este deschisă zilnic între orele 9.00-17.00, cu excepţia zilei de marţi. Coordonate GPS ale parcării: N –39.726665 și E –21.628026.
Din balcoanele suspendate de la Marele Meteor se poate observa Mănăstirea Varlaam, a doua mănăstire ca dimensiune. Aceasta poarta numele celui care a înființat-o la 1350 şi a fost ridicată în cinstea Tuturor Sfinților. Aici se poate vizita un muzeu cu icoane vechi si veșminte preoţeşti, te poţi bucura de frumuseţea grădinilor unde există şi un foişor.
În Mânăstirea Varlaam a funcționat, timp de jumătate de secol, un atelier de brodat cu fir de aur şi un atelierul de carte, în care se copiau cărțile liturgice bisericești, dar și scrierile Sfinților Părinți, necesare pentru cultivarea duhovnicească a monahilor.
Mănăstirea Varlaam este deschisă zilnic între orele 9.00-16.00, cu excepţia zilei de vineri. Coordonate GPS ale parcării: N –39.725857 și E –21.630820.
Ultima mănăstire vizitată de noi a fost Mănăstirea Sfântul Ştefan. Am ajuns la porţile mănăstirii în timpul pauzei de masă şi a trebuit să aşteptam puţin. Este o mănăstire de maici care poartă hramul Sfântului Ştefan. Clădirea este armonioasă, cu o privelişte minunată asupra oraşului Kalambaka. Grădinile interioare sunt extrem de cochete şi te poţi odihni în voie pe una din băncuţe. La Sfântul Ștefan accesul se face pe o punte ce pornește direct din șosea. După achiziţionarea tichetelor de acces, o măicuţă te scana din cap până în picioare să vadă dacă ai ţinuta corespunzătoare sau dacă te-ai înfăşurat în „fustele”puse la dispoziţie de mănăstire.
Mănăstirea Sfântul Stefan este deschisă în timpul verii zilnic între orele 9.00 - 13.20 şi 15.30-17.30, cu excepţia zilei de luni. Coordonate GPS ale parcării: N –39.709771 și E –21.639754.
Singura mănăstire pe care nu am vizitat-o a fost Mănăstirea Sfintei Treimi, era închisă în ziua vizitei noastre, este deschisă zilnic între orele 9.00-17.00, cu excepţia zilei de joi.
Drumul dintre mănăstiri îţi taie respiraţia, peisajul pare desprins din filmele SF, iar labirintul de stânci creează un tablou fascinant.
Meteora este locul unde sufletul este mai aproape de cer, cu peisaje spectaculoase. Este o destinație de vis!
Trimis de zlatna in 11.05.20 08:56:49
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna:
”Am citit multe despre Meteora, am văzut fotografii și reportaje şi ne-am propus să ajungem cândva acolo
cam asta gandeam si eu cand am vazut mai intai pozele, insa pana in prezent nu am reusit.
Ai dreptate, Meteora este spectaculoasa si poate fi considerat pe buna dreptate un "Must see! "
Cred insa ca as alege o perioada ceva mai racoroasa la cat ai de urcat/coborat, mai ales ca ai si spus ca trebuie sa te misti destul de vioi ca sa poti vedea tot.
Felicitari, votat cu mare drag.
Si noi vrem la Paralia Katerini. Si noi vrem la Meteora. ????
Paralia Katerini &Meteora, la pachet, chiar a fost una din destinatiile discutate in familie, dar nu a fost sa fie. Pana acum. Cred eu ca ii va veni randul.
Stii, noi citim multe despre multe destinatii si apare asa o prima dorinta de a vizita locul respectiv. Apoi dorinta trece prin niste filtre si realizam ca unele destinatii nu sunt pentru noi orioritare, altele raman pe lista (cu sanse), altele intra in planificare. Paralia e la "cu sanse". Felicitari! Numai bine! ????
@zlatna: Un tărâm mirific din toate punctele de vedere! Fie că e vorba de imensele stânci răsărite de niciunde, fie că discutăm despre vechile mănăstiri și spectaculoasele căi de acces săpate în piatră - totul e la superlativ. Vizita la Meteore reprezintă o clipă de încântare sufletească, un moment de admirație, un răgaz pentru încărcarea bateriilor, un popas duhovnicesc.
Cu prilejul vizitei la Meteora am reușit să vizitez doar trei dintre mănăstiri, având în vedere programul de funcționare pentru turiști. Cert este că grecii știu să facă turism - Centrul Infoturist Kalambaka are site și în limba română (infotouristmeteora.gr/sfanta-meteora).
Numai bine!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@zlatna: Mi-ai amintit cu plăcere prin review şi poze de excursia pe care am făcut-o în 2015 cu autocarul în mai toată Grecia...
Să vezi ce am păţit la Marele Meteor. Urcăm noi ce urcăm, eu eram în pantaloni şi la intrare mi s-a dat o fustă lungă să-i acopăr. O văd şi acum: de stambă gri cu buline negre. Mai vedem noi una, alta, gata, ghidul a fluierat întoarcerea. Eu am uitat că aveam fusta pe mine şi fiind mică de înălţime, când să mă urc în autocar, împiedicându-mă de scară, mi-am dat seama că n-am dat-o înapoi. Ce să mă mai întorc să urc din nou scările, să-mi scot sufletul din mine, cine mă aştepta? Am scos-o uşurel şi am pus-o în geantă. Acum cât de cât, era obiect dintr-o mănăstire n-o puteam da oricui, n-o puteam purta la bucătărie şi nici nu mi-ar fi stat bine cu ea pe stradă.
Ce să fac, ce să fac? La Bucureşti, am pus-o într-o sacoşă, am pus un bilet că e fustă sfinţită de la Meteora şi 10 lei să mă ierte Dumnezeu că n-am vrut să fur.
S-o fi descurcat cumva lumânăreasa.
Ai dreptate, Meteorele sunt un tărâm de vis, nu poți descrie în cuvinte ceea ce vezi sau simți când ajungi acolo. Începând cu drumul când încep să apară stâncile și până ajungi acolo sus ești tot timpul într-o stare de mirare... forma stâncilor și mai ales mănăstirile construite în vârful lor... și fără să vrei te întrebi cum au reușit să construiască în vârf de stâncă câte o mănăstire...
Este adevărat drumul până la fiecare mănăstire este greu... multe trepte de urcat sau coborât... dar când ajungi rămâi fără grai... este spectaculos... inedit tot acel tărâm al Meteorelor.
Am reușit să ajungem la Meteore de două ori (2009 și 2011) și de fiecare dată a meritat vizita, am simțit o liniște sufletească de fiecare dată când mă aflam acolo sus, vorba ta... parcă ești mai aproape de cer...
Clar, cine ajunge în zonă merită să facă o vizită la Meteore, un simbol al Greciei.
Felicitări pentru plimbare și articol.
Toate cele bune.
@mishu: Primăvara ar putea fi cea mai bună opţiune pentru o călătorie la Meteora, dacă doreşti să te bucuri pe îndelete, în linişte, de acest loc fără să fii nevoit „să-l împarţi” cu muțimea de turişti din toate colţurile pământului. Într-adevăr sunt destul de multe trepte de urcat, este bine să ai încalţări potrivite, apă şi ceva de ronţăit în rucsac. În parcările mănăstirilor există locuri de unde poţi cumpăra băuturi răcoritoare şi gustări, însă preţurile sunt destul de mari.
Mulţumesc pentru ecou şi vot.
Numai bine!
@Dan&Ema: Şi la noi Meteora a fost o destinaţie pe lista cu priorităţi de câţiva ani, însă acum am reuşit să ajungem. Ne-a atras în primul rând peisajele unice, poveştile mănăstirilor construite pe stânci aproape imposibil de ajuns, munca călugărilor care şi-au lăsat trecutul în urmă pentru că au crezut în ceva şi şi-au urmat destinul. Ne-ar fi plăcut să vedem şi apusul de soare la Meteora, cred că este cu totul deosebit, însă sperăm să ajungem în zonă pentru a vizita şi Mănăstirea Sfânta Treime şi poate prindem și apusul.
Mulţumesc pentru ecou şi vot.
Numai bine!
@tata123:
”Un tărâm mirific din toate punctele de vedere! Vizita la Meteore reprezintă o clipă de încântare sufletească, un moment de admirație, un răgaz pentru încărcarea bateriilor, un popas duhovnicesc.
Da, este un tărâm mirific! Priveliştea este fermecătoarea, iar ceea ce poţi lua cu tine, la întoarcerea acasă, din acest loc binecuvântat de atâta rugăciune este liniştea sufletească, sentimentul căutat de mulţi dintre noi.
Mulţumesc pentru ecou şi vot.
Numai bine!
@Michi: Frumoasă întâmplare şi vă mulţumim că aţi împărtăşit-o cu noi. Până la urmă totul s-a terminat cu bine, fusta a ajuns tot într-un lăcaş de cult.
Va mulţumesc mult pentru ecou şi vot.
Numai bine!
@ANILU: Dragă Anilu,
Mă bucur să-mi citeşti review-urile, tu ai fost cea care ne-a inspirat călătoria în Grecia. Încă de la prima mea întalnire AFA, la Cinciş, ne-ai povestit despre Grecia şi vacantele voastre petrecute acolo. Iată ca am reuşit să ajungem şi noi, iar acum împărtăşim impresiile de călătorie cu voi toti. Ne-a placut mult Meteora, este ceva unic, un loc care oferă o stare de bine şi linişte sufletească. O să revenim la Meteora pentru apusul de soare !
Mulţumesc pentru ecou şi vot.
Numai bine!
Am fost in Paralia Katerini de câteva ori însă nu am mers atunci la Meteore, într-un an am fost cu prietenii iar ei doreau mai mult o vacanta la soare și mare, în anul următor am fost singuri însă am ales alte două excursii, Skiatos și Muntele Olimp, deci nu a fost să fie atunci. Meteorele însă stiam că sunt un loc special si care trebuie neaparat văzut astfel că la următoarea vacantă în Lefkada, pe drumul de întoarcere acasă am dormit o noapte în Kalambaka și am reusit să vizităm acest loc ce mie mi-a părut mai aproape de cer. Votat cu drag!
@alinafulg: Meteora este o destinație de vis.
Mulţumesc pentru ecou şi vot.
Numai bine!
@Dan&Ema: buna ziua,
Imi puteti spune va rog in drumetia la Meteora stiti daca exista vreo manastire la care sa poti ajunge fara a urca f multe scari? Am luat biletele tocmai ptr Meteora si am patit o problema cu o hernie de disc, si nu pot merge mult. Multumesc.
@viohoney:
Mănăstirea Sfântul Ştefan care este singura mănăstire de maici de la Meteora, este cel mai uşor accesibilă, iar pentru a o vizita nu este nevoie să urcaţi scări.
Este cea mai veche mănăstire dintre cele şase, a fost întemeiată în jurul anului 1100 de sihastrul Ieremia. Ulterior devenind neîncăpătoare s-a mai construit o biserică mare în jurul anului 1800. Din curtea frumoasă a mănăstirii panorama este spectaculoasă, se poate vedea de sus întreaga vale şi oraşul Kalambaka. Am scris impresii pe acest site despre vizita la Meteore.
@alinafulg: va multumesc f mult ptr raspuns si va doresc multa sanatate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Excursie la Meteore — ceva ce nu vezi doar o data in viata — scris în 09.08.22 de raly din MEDIAS - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Un loc printre Sfinti — scris în 15.09.10 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Trebuie ajuns macar odata — scris în 11.10.09 de Cristina67 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2009 Amintiri de primavara cu parfum de… … METEORA — scris în 28.03.17 de flaviana77 din FOCșANI - RECOMANDĂ
- Aug.2007 Meteora - mai aproape de cer — scris în 06.02.10 de corinka din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2006 Sfanta Meteora — scris în 03.07.10 de D@vid din SANNICOLAU-MARE - RECOMANDĂ
- Aug.2005 Manastirile de la Meteora — scris în 17.11.09 de ghecamelia din BRASOV - RECOMANDĂ