GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Colonia del Sacramento (2) — Restaurantul Sos Gardel, un restaurant bun
În review-ul precedent, vorbeam despre plimbarea făcută prin Colonia del Sacramento venind din Buenos Aires din Argentina. Acum, voi vorbi despre masa luată acolo, dar mai întâi câteva cuvinte despre Colonia del Sacramento, fondată în anul 1680 de portughezul Manuel Lobo. A avut o istorie destul de zbuciumată, în primii 140 de ani a schimbat stăpânirea de nouă ori, de cinci ori dominație portugheză și de patru ori spaniolă, pentru ca de aproape 200 de ani să aparțină Uruguayului. Este un oraș mic, circa 27.000 de locuitori, unul dintre cele mai vechi orașe din Uruguay, renumit pentru Orașul Vechi, “Barrio Histórico”, Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1995.
Colonia del Sacramento este un paradis unde vizitatorul întâlnește cultura, istoria și magia unei destinații unice în Rio de la Plata, farmecul orașului fiind legat de particularitățile sale istorice, de Barrio Histórico, un amestec de stiluri arhitecturale și de urbanism în care predomină stilurile coloniale portugheze, dar există și case spaniole…, străzile Orașului Vechi sunt portugheze, pietruite, mici, înguste și neregulate, străzile dinafara Orașului Nou, amenajate în stil colonial spaniol, sunt largi și perpendiculare între ele… Orașul are și influențe argentiniene, multe din case fiind achiziționate de “Portenos”, "Oamenii din Port", locuitorii din Buenos Aires.
Scriam în reviewul anterior că Restaurante OPB Colonia, la care voiam să mâncăm, era închis, se deschidea mai târziu, și că am plecat cu gândul că revenim, sau poate nu… Aș fi revenit pentru că rețeaua de restaurante OPB Colonia este foarte bine cotată și cunoscută prin preparatele sale la grătar și chiar prin semnificația numelui, “Orientales, la Patria y la Birra”, “Orientul, Patria și Berea”, dar...
Nu am mai revenit, pentru că Restaurante Sos Gardel la care ne-a dus drumul, era și el pe lista mea, este tot un restaurant de top în ale grătarului și are și nume cu o semnificație tipic argentiniană, chiar în Uruguay fiind, “Sos Gardel”, “Fii Gardel”, una din multele expresii pe care le înțeleg doar argentinienii, care nu are o traducere, dar înseamnă ceva în genul “Fii la vârf, Fii așa cum ai vrea să fii”, un fel de “Cel mai tare din parcarea românească”.
Corect spus ar fi, “Fii precum Carlos Gardel”, fii ca apreciatul și foarte cunoscutul cântăreț și compozitor de tango, artist argentinian, idol popular, în Argentina și Uruguay, mit și simbol cultural, o adevărată legendă și astăzi după 84 de ani de la dispariția sa. Carlos Gardel s-a grăbit să lase locul unui alt idol argentinian, Evita Peron, chiar dacă domeniile lor nu se intersectau.
Cariera carismaticului cântăreț coincide cu dezvoltarea unei adevărate culturi în Argentina, tangoul, muzica, dansul și cântecul suburbiilor din Buenos Aires…...
Situat pe Avenida Generales Flores la numărul 200, restaurantul este închis luni, iar în celelalte zile își primește oaspeții între orele 12 și 24. Informații despre SOS Gardel se pot obține la telefon, +598 4524 0338 sau pe facebook, pe FB.
Restaurantul este de tip “Parrilla free, Coma todo lo ques quiera”, “Grătar liber, Mănânci cât vrei” cu un cost unic, 590 URY (15 euro) de persoană, se poate achita și în dolari sau în euro sau cu cardul VISA. După servirea mesei am achitat la ieșire, la caserie. Prețul a fost bun, sunt restaurante cu prețuri mult mai mari…. Orașul se dezvoltă prin turiștii ce vin acolo, mulți argentieni din Buenos Aires dar și brazilieni …
Era ora prânzului, restaurantul era destul de aglomerat, dar curat, aerisit și bine întreținut. Ne-a prelua un tânăr care ne-a condus la o masă liberă și ne-a prezentat oferta, urmând ca noi să ne servim singuri...
Oferta, destul de bogată, cuprinde supe și salate, garnituri de legume, paste sau orez. Au și cartofi prăjiți care se primesc împreună cu grătarul ce poate fi din carne de pui, pulpe, piept sau jumătăți de pui, carne de vită, antricot, mușchi și mușchiuleț, carne de porc, cotlet, ceafă, coaste. Mai frigeau și diferite tipuri de cârnați. Oferta din acea zi se încheia cu înghețată și cu salată de fructe, am înțeles că oferta de dulce se schimbă zilnic.
Ca băuturi aveau vin, bere sau sucuri, toate la carafă, apă plată sau minerală.
Am solicitat gazdei noastre suc de portocale nu prea rece, pentru mine, de hamei foarte rece pentru însoțitorul meu, era să spun șoferul meu, dar, în toată această excursie, nu am avut nevoie de șofer, și, ca dulce, salată de fructe și înghețată. La salată de fructe, nu au fost probleme, cu înghețata a fost ceva mai greu. Oferta era de două cupe, dar aveau trei tipuri, de cacao, de căpșuni și de vanilie. Nu știam la care să renunț. Soluția mea a fost simplă, am solicitat din fiecare, dar mai puțin de o cupă. Soluția finală Sos Gardel a fost și mai simplă: am primit din fiecare câte o cupă.
Ne-am servit cu supă, garnituri și salate, am mers la grătar unde cel ce se ocupa de el ne-a întrebat ce carne preferăm și apoi ne-a oferit carnea indicată, bucăți mari cu părți mai grase sau mai slabe, mai mult sau mai puțin fripte, din care să alegem noi ce dorim; tăia bucata și o punea pe farfurie. Ne-am înțeles destul de ușor cu el, cu câteva cuvinte și cu mai multe indicări directe.
Mi-a plăcut ideea acestui “Grătar liber”, bun și economic pentru turiști, neeconomic pentru gazde, prea puțini consumatori își goleau farfuriile...
Ne-am așezat la masă, fripturile au fost bine pregătite, foarte gustoase și sățioase, garniturile și deserturile au fost la înălțime, iar sucurile cum și-a dorit fiecare.
Personalul bine pregătit, amabil și operativ, masa care a durat vreo 50 de minute, n-am simțit trecerea timpului, atmosfera deconectantă, muzica plăcută cântată de Gardel, nu zgomotoasă, au făcut să ne simțim bine și să continuăm cu acea stare de totală relaxare.
Nu știu cât de bine am reușit să descriu atmosfera de acolo, este primul local parrilla free în care am fost și pot spune că mi-a plăcut, că m-am simțit bine…, iar celor ce ajung în Colonie le spun să nu-l ocolească, să vadă și mai ales să simtă parilla…
Trimis de mprofeanu in 07.08.19 19:26:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună și această recomandare
Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Opționale' din Buenos Aires, BUENOS AIRES" (deja existentă pe sait)
@mprofeanu:
”Restaurantul este de tip “Parrilla free, Coma todo lo ques quiera”, “Grătar liber, Mănânci cât vrei” cu un cost unic, 590 URY (15 euro) de persoană, se poate achita și în dolari sau în euro sau cu cardul VISA.
Un concept interesant. Îmi place ideea. Pare ceva în genul "all you can eat".
Mâncărurile din pozele postate arată tentant.
Păcat că este atât de departe şi nu cred că voi ajunge vreodată acolo.
@nicole33:
Sincer m-a tentat mai mult prețul când am intrat acolo, am intrat pe googlemaps și am zis că este ok! Copiii mai mici nu plăteau și am văzut familii și cu doi copii acolo... Erau prețuri mari în Colonia, din asta trăiesc și erau și multe restaurante și terase...
Nu scriu și nici nu fac poze cu toaleta, aici era cam mică și acceptabilă la câtă lume era...
Niciodată să nu spui niciodată! Mă tentează și pe mine Egiptul, dar nu știu dacă voi ajunge acolo...
Mulțumesc frumos pentru că m-ai citit și pentru ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2020 O zi in Colonia del Sacramento — scris în 12.04.20 de Artana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Colonia del Sacramento (1) — un oraș cu parfum de epocă — scris în 30.07.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ