GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursiile optionale si standard din Hurghada
Excursiile optionale si standard pe care le poti face din hurghada cu agentiile din romania si cu alte gentii de pe acolo si pe care eu le-am bifat ca realizate au fost 5: Cairo, Luxor si Safari pachet cu agentia din Romania (la 3 excursii aveti o reducere) + snorkeling si mini submarinul luate una de pe plaja si una din curtea hotelului.
ce-I drept vin cam tarziu cu impresiile mele, insa sper sa fie utile cuiva chiar si acum. Sa ma ierte webmasterul si cititorii!
(as trimite poze... am peste 2000 poze cu sejurul de 14 zile si sincer nu stiu ce as selecta sa nu aglomerez site ul sau sa plictisesc pe cineva.)
La hotel, ca de altfel peste tot, vi se oferă posibilitatea să mergeţi în tot felul de excursii opţionale şi vă sfătuiesc să o faceţi, altfel, considerati ca ati venit degeaba in egipt. Pentru stat la plaja cu burta la soara, nu trebuie sa platiti atata si mai ales sa suportati unele inconveniente referitoare la civilizatie, oameni, locuri si curatenie. Este obositor, e drept, dar sunt atât de multe de văzut.
Ar fi imposibil să enumăr tot ce puteţi vedea în Egipt - oricum nu veţi avea timp să vedeţi tot, dar pot spune câteva cuvinte despre ce am reuşit să văd eu. Am ales 14 zile sa fac cam la 2-3 zile cate o excursie... adica plecata din hurghada... iar in zielle libere sa ma odihnesc, sa fac plaja sau sa colind magazine.
Prima excursie din hurghada - snorkeling in marea rosie. initial am luat ca si excursii optionale 3 prin agentia hartagoo, restul 2 excursii le-am luat de pe plaja cum se zice, adica pe plaja misuna diversi agenti turistici, care iti arata un catalog cu ceea ce ofera excursia si daca iti convine platesti la ei direct. asa am luat noi snorkelingul, inca din a doua zi. Excursia a costat 30 dolari de persoana, 8 ore, cu mancare pe vas si bauturi, insemnand: cola, sprite sau apa. Dar fiindca eram romani adica o exceptie sau o raritate as zice in egipt, seful biroului de pe plaja cu aceasta excursie, ahmet, un tip ft ft popular, ne-a dus el direct a doua zi de dimineata cu un maxi taxi direct de la hotelul king tut direct pe vas undeva punctul de plecare era plaja de la un hotel de 5 stele pe la mijcolul distantei intre king tut si centrul nou al orasului. ne-a dus ca sa fim primii pe vas si sa ne dea locurile cele mai bune. luati-va daca puteti bluze de in cu maneci lungi sau prosoape mari sa va acoperiti. Mai devreme sau mai tarziu, ve-ti simti nevoia sa nu mai simtiti soarele arzator.
a fost o zi cu un vant neobisnuit pentru acea perioada, si asa cu vantul asta ne-am prajit cu totii. Programul excursiei a fost cu 4 opriri (vreo 3 opriri chiar in mijlocul marii si una la celebra insula giftun, considerata rezervatie naturala). la acel hotel de 5 stele unde a fost punctul de plecare, ne-a dat la toti echipament ce consta in ochelari cu tub din silicon, labe si veste de salvare. Fiecare si-a ales masura si culoarea si ceea ce a vrut. Pe tot vasul am fost 24 de turisti dintre care numai noi 4 romani, restul rusi. La prima oprire eu si mama am ramas la urma deoarece nu stiam sa inotam, deci aveam nevoie de asistenta de la ghidul de pe vas, Mario, un tip cret creol si cu niste ochi incredibil de verzi. Doamne ce minunatie tipul dar si... marea calda 26 grade, pesti la orice privire, coralii de toate culorile care se vad la orice miscare din orice pozitie, un imens acvariu. Doar ca eu panicata am scapat tubul, am inghitit apa sarata si evident m-am si speriat cand am bagat prima data capul sub apa si am vazut pestele morena destul de mare pe langa mine, nu stiam cum sa ies mai repede... dar nu am iesit fiindca imi placea cum ma plimba de mana pe sub apa tipul ala mario
sotul si mama, erau parca nascuti de-o viata in apa, brusc devenisera prieteni cu toti pestii. Eu si tata destul de rezervati, am privit pestii si de pe vas, am dansat, ascultat muzica evident araba, am mai vorbit cu baietii de pe vas. La ultima insula, am avut program de voie 30 min, fiecare a facut efectiv ce a vrut: plaja, bere la teresa, volei, etc. La intoarcere, Mario ne-a facut turbane din prosoape la toti, bineinteles modele diferite si s-au spus poante chiar eu am fost singura care am dansat, spre deliciul tuturor. Cand esti sub apa cu ochelarii normal ca nimeni nu iti face poze sau filmeaza, ma refer din familie, asa ca pe vas e un tip cu o camera sony chipurile profesionista, te filmeaza sub apa, de fapt toti sunt filmati sub apa ca doar ala el nu stie care vor vrea cd ul si la urma intreaba cine doreste achizionarea filmului si in functie de solicitari face cd urile, astfel ca dupa 2-3 zile, le trimite la agentul de unde ai luat excursia si il gasesti acolo negresit. filmarea este contra cost, parca 20 de dolari, dar calitatea filmului lasa mult de dorit. noi l-am luat impreuna cu parintii si acasa am facut dublura si ptr parinti. A meritat din plin excursia asta. dar cat stateam pe plaja tipul cu agentia asta, ne-a indragit asa de mult, ca efectiv ne-a spus multe chestii folositoare ptr decursul sejurului de 14 zile si chiar si pentru cultura noastra.
A doua excursie in Egipt a fost cu autocarul in Cairo, pentru o zi intrega, 35 dolari -in banii acestia a intrat: pretul tuturor intrarilor la muzee, ateliere, transport, asistenta ghid in limba romana, pranz pe un vas pe Nil destul de mare si curat (si la baie era ok) cu un meniu ca la noi (supa crema si crutoane si felul 2, un piept de pui la gratar cu orez, si o delicioasa inghetata. Mai intai am fost izbita de paradoxul orasului caracterizat de contraste: blocuri neterminate, acoperite cu rogojini si vile de lux alaturi de gradini foarte frumoase. Alt lucru ca m-a scos din minti a fost modul de circulatie rutiera, intrucat mereu se creau ambuteiaje si mai ales nervi. Dar soferii nostri niste tipi extrem de calm si mai ales hazlii, ne aratau cu cata detasare privesc ei astfel de lucruri pe care noi romanii le tratam cu foarte multi nervi si injuraturi. erau 2 soferi, unul ptr dus si altul ptr intors. am plecat la 12 jumate noaptea din hotel si am ajuns la 7 dim in cairo. de al hotel ne da chipurile micul dejun la pachetel fiindca noi dimineata nu ami beneficiam de el, ceva subtirel, un ou fiert, suc, o chifla, branza topita si ceva dulce o prajiturica. Din autocar noaptea nu prea ai ce vedea ghida ne sfatuise sa luam o pernuta din hotel sa putem dormi oarecum pana dimineata in autocar deoarece ea stia ce alergatura va fi prin cairo de la un obiectiv la altul si mai ales caldura ne va toropi chiar daca nu faceam nimic... dar eu m-am zgait pe geam si noaptea sa vad cate ceva... am mers de-a lungul canalului suez, pe alocuri se mai vedeau ceva resorturi imense luminate corespunzator, probabil statiuni mai mici, de care noi nu am auzit sau nu sunt in circuitul sejururilor din romania.
Am mers la Muzeul de Egiptologie aflat in centrul orasului, in piata Tahrir unde a avut loc celebra revolutie de anul trecut si unde se afla cea mai bogata colectie de artefacte din perioada faraonica. Cu noi era mereu un ghid local si un insotitor de grup roman. Cea mai pretioasa comoara din muzeu este categoric colectia faraonului Tutankamon care curpinde obiecte de cult, bijuterii, statui, sarcofagul in care a fost inmormantat faraonul si masca de aur.
Pe langa aceasta colectie am vazut si statuile faraonilor Ramses II si III si cea a faraonului Seti I. Am observat ca in jurul meu existau foarte multi specialisti egiptologi si cercetatori. Toata lumea voia sa afle cate ceva iar intrebarile curgeau, dar la fel si raspunsurile; totul se viziteaza totusi intr-un ritm extrem de rapid fiindca sunt multe de vazut in programul acestei excursii. daca esti pasionat de asa ceva... atunci mergi direct in cairo ptr sejur si stai acolo, fiindca distantele dintre hurghada si cele mai importante puncte de vizitat sunt considerabile, 500 km pana la cairo, 350 km pana la luxor... etc. atentie mare ca aici nu se fac poze, ghidl te sfatueiste ca le poti lasa in siguranta in autocar, daca stii ca nu te poti stapani la tentia de al fura o poza din interior. Daca esti prins, ti se confisca aparatura. Dar noi l-am pastrat si am facut poze in curtea muzeului unde este permis. In rest poze in interior nu esti tentat sa faci, fiindca e o amre de oameni si intuneric si cu frica de a nu fi prins precis ies pozele aiurea. Nu se meritacu pozele in muzeu, atat timp cat le poti gasi pe internet.
Apoi am ajuns la piramidele Kefren şi Keops, Mikerinos. desi mai fusesem in 2009 la piramide, am intrat doar intr-una din ele. Acum nu am mai intrat deloc, mai ales ca si ghidul a zis ca nu merita banii, adica 20 dolari intrarea in fiecare piramida, in afara de pretul biletului. Se coboară pe nişte trepte (destul de multe) la 45 de grade, pe un coridor înalt de 1 metru şi lung de vreo 70-80 metri. La un moment dat cobori drept încă 5-6 metri şi brusc ai ajuns - acela este mormântul, o cameră goală de 18-20 metri pătraţi. Temperatura este destul de mare, aerul destul de puţin, dar te apucă involuntar un „tremurici” dacă încerci să-ţi imaginezi unde te afli... Keops este mai „spaţioasă” şi în generozitatea ei îţi oferă două intrări: una pe jos, la bază, probabil similară cu cea de la Kefren (când am fost eu nu se putea vizita, fiind în „reamenajare”), iar una pe la 12-13 m de bază (aşa cred eu). Are mai multe încăperi şi spaţii mult mai largi. Intrarea la Keops este 20$/persoană. La Mikerinos nu am intrat (era cea mai mică).
Apoi ar fi Marele Sfinx de la Giza - nu există nicio inscripţie care să ateste anul construirii. Unii egiptologi cred că a fost construit de către faraonul Khafra, având înfăţişarea acestuia, alţii consideră că probabil a fost construit încă din era glaciară, probabil de către extratereştrii. Multe inscripţii arată imagini cu nişte maşinării zburătoare, care construiau piramidele şi Sfinxul. Ultimele teorii spun că Sfinxul a fost construit în timpul celei de a IV-a Dinastii de către Khaf-Ra (Chefren, Kefren), în anul 2500 Î. Hr., după construcţa piramidei acestuia. Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc “sphingo” care înseamnă “a strangula” şi grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unei fete, corpul unui leu şi aripi de pasăre care îşi strangula victimele.
Sfinxul din Giza se aliniază cu piramida Kefren la capătul drumului pietruit şi se crede că ar fi fost construit pentru a păzi piramida faraonului. A fost de multe ori îngropat de nisipuri şi se spune că, în jurul anului 1400 ÎC regele Thutmes III, pe vremea când era înca prinţ, a mers la vânătoare şi obosit, a adormit la umbra Sfinxului.
Totusi vanzatorii cei mai agresivi din tot egiptul, ii gasesti la piramide, de altfel am si fost avertizati de ghid sa nu dam aparatul foto din mana nimanui nu ptr ca l-ar fura ci ptr ca ne costa ft multi bani sa il recuperam, sau nu care cumva sa acceptam sa ne urcam pe vreo camila la piramide: urcarea 1 dolar, coborarea 15 dolari sau sa cumparam ceva de la ei, 99 % din lucruri falsuri si evident extrem de scumpe chiar si dupa o negociere ca la piata. in oras le puteti gasi de 3 ori ami ieftin sau chiar in statiune. Dar totul este sa folosesti cuvintele magice: La shoukran, adica in traducere nu, multumesc! Sa nu care cumva sa dati aparatul din mana vreunui egiptean... ori va astepta bacsis ori vi se va ceva bani mai multi sa vi-l inapiieze, de furat nu ti-l fura, desi am mari dubii ca acolo in agloemratia aia poti fi atent la buzunare. fiindca al un moment dat duap ce ghidul termiand e explicat esentialul, da programd e voie 15- min timp in care unii egipteni de acolo, se ofera ei sa te conduca sa vezi din nu stiu ce colt si unghi o priveliste chipurile care nu ti-o arata ghidul. Evitati astfel de invitatii, pe noi ne distrasese unul, pana cand m-am dezmeticit ca eram ft departe de orice tipenie de om... si am refuzat politcos motivand ca grupul ma asteapta si ca nu vreau sa am ratacesc in marea de oameni. Dar apoi m-a luat o frica numai al gandul cu ceea ce mi se putea intampla singuri pe pietroaiele alea cu individul ala.
De la piramide foarte aproape se afla o fabrica de parfumuri. De la caldura de afara, cand am intrat acolo, in aerul ala incarcat de tot felul de miresme si cu aer conditionat, parca te facea sa nu mai iesi vreodata de acolo. Ne-a intampinat proprietarul fabricii, unul dintre ei, Hassan, deoarece ni s-a zis la prezentare ca e afacere de familie. un tip ft placut si la vedere si la port dar mai ales la vorbit. Ne-a surprins pe toti deoarece ni s-a adresat numai in romaneste. Ne-a oferit ceai de menta si pentru cine vroia cafea cu karcadel o chestie ft ft dulce, cica bun pentru cei cu tensiune mare. Si prezentarea a fost hazlie, dar in asa fel incat sa nu poti pleca de acolo fara un parfum. Zeci de teste facute de prezentatori pe pielea fiecaruia, ne-au ametit si la propriu si la figurat... am vazut deodata la un loc zeci de sticle şi capace mari (aşa cum erau ţinute substanţele în laboratorul de chimie). Din ceea ce am înţeles, în mormintele egiptene s-au descoperit reţete pentru fabricarea acestor uleiuri-esenţe (din ce floare, din ce plantă, când trebuie recoltată, cum, care e procesul de extracţie, cu ce trebuie amestecat etc.).
De asemenea, se pare că francezii au pus şi ei mâna pe aceste reţete şi datorită puterii lor economice au reuşit să le exploateze şi să devină numărul 1 în industria parfumurilor. Dacă ştiţi cât de cât parfumurile vă puteţi convinge. Sub numele unor denumiri necunoscute nouă, gen Ramses, Nefertiti, Tuthankamon, se ascund de fapt parfumuri precum Channel, Boss, Armani, Carollina Herera, D&G, Gucci, La Coste cu diferitele denumiri comerciale date unui anumit produs. De exemplu, Dolce & Gabbana Light Blue este făcut din papirus. Aşa miroase uleiul din papirus (probabil amestecat şi cu altceva, alte flori). Am văzut chiar şi un ulei parfumat care se numeşte Seven Secrets of the Desert şi îşi schimbă mirosul de trei ori pe zi si ne-a zis ca daca te dai cu el... e cutremur in pat. sau altul arabian night, cica daca se da femeie cu el in 3 zone, in forma de piramida cu varful in jos, atunci barbatul va deveni un armasar toata noaptea. Bineinteles din asta mi-am cumparat si eu si pe bune ca a avut efectul scontat. Îţi poţi cumpăra în diferite sticle (de 30,50 sau 100 ml). Dar destul de scumpe pe 3 sticlute mici de 30 ml am dat 120 dolari, la care am primit una gratis, insa cum sunt eu innebunita dupa parfumuri, de fapt la a 4a sticla am luat un ulei de santal, cu care fac masaj la bebe. am zis ca e rezonabil, mai ales ca la testare ne dadusera cu tot felul de arome, incat la un moment dat nu mai stiai a ce mirosi. A prezentat tipul ala Hassan si niste parfumuri barbatesti, cand a trecut pe la fiecare femeie sa il mirosim... imi venea sa musc din el... initial l-am intrebat daca pot sa il pup...
Apoi am vizitat Fabrica de papyrus, unde am aflat cum si in ce fel se produce si am vazut niste exponate incredibile, dar foarte scumpe. poze nu prea am putut face, am riscat si cred ca am reusit sa surprind vreo 5 exponate. A fost primul loc unde am vazut ca lucreaza femei, evident acoperite cu val, doar ochii li se vedeau. papirusuri superbe, se pot cumpara de de la 30 dolari, 70 dolari sau chiar mai mult in functie de marime si coloratura …. iar la iesire ne-au intampinat o droaie de comercianti cu papirusuri la 1 Dolar/bucata…. dar nu sunt originale si se vede clar diferenta. Daca le cumperi pentru tine mai bine iei originale si de care iti plac, daca cumperi ca suvenir pentru cadouri poti face o afacere buna cu 1 dolar/cadou.
La fabrica de alabastru suntem martori la fabricarea vaselor canopice. Tot aici ai ocazia de a invata sa deosebesti granitul, bazaltul si alabastrul reale de cele false. prezentarea e de-a dreptul impresionanta. Pana acum nu as fi facut deosebirea intre un fals si un original. Evident si aici barbatii din magazinul cu exponate din alabastru nu se pot abtine si fac poze pe la spatele meu cu telefonul mobil. Ba unii chiar insista si il intreaba pe tata cate camile a primit de la sotul meu pentru mine aici multi ma intrebau de prietene nemaritate pentru ei... dar cine naiba si-ar dori asa o viata acolo? Si cu asemenea barbati, plus o droaie de ingradiri si limitari? Brrrrr. Le taiam elanul ca nu am pe nimeni necasatorit.
Apoi noi ne-am separat de grupul cu care am venit, si am mai ramas inca o zi in Cairo pentru a ma intalni cu o prietena din Galati maritata de 2 ani acolo. Bineinteles ghida ne-a pus sa dam declaratie cum ca ea nu mai raspunde de noi, insa tot ea ne-a aranjat si intoarcerea de a doua zi, cu un grup de polonezi, intrucat e strict interzis sa calatoresti cu localnicii si noi asa am fi avut in intentie. A fost super aranjamentul intrucat nu am mai platit intoarcerea pe cont propriu adica vreo 15 dolari de persoana din cairo pana in hurgada. Pana am ajuns la hotelul nostru din hurghada, numai in telefoane si sms uri ne-a tinut ghida, sa se asigure ca suntem in siguranta.
(Cu prietena din Galati am vizitat Turnul din cairo, inalt de 190 m, de unde se vede panorama orasului cairo. intrarea la turn costa 12 dolari ptr straini si 2 dolari ptr egipteni. Sus la turn sunt 2 restaurante, unul rotativ si timp de 2 ore face un tur... astfel incat sa poti servi ceva mai mult la resturant in tot acest timp. Merita toti banii privelistea. Daca ai binoclu cred ca e mai interesant, altfel unele cladiri nu stii ce sunt si altele ft indepartate ti se par desenate pe o harta. Noroc cu sotul prietenei mele care ne mai explica cate o cladire, ce se zarea mai aproape ochilor, ca unele pareau asa minuscule in departare incat pareau furnicute.
De la turn, nu puteam rata insa sa nu facem cumparaturi, asa ca am mers in principala zona de cumparaturi, unde totul se negociaza acolo: Khan El-Khalili- un imens bazar Am fost informata anterior de faptul ca daca vrei sa cumperi ceva la primul pret oferit, acest lucru este oarecum jignitor, acolo totul este o arta spre distractie: arta de a negocia. A fost o experienta interesanta intrucat nu cunoasteam limba, dar ne-a ajutat mult sotul prietenei mele si asa ne-am luat cate ceva la pret de nimic.
Am fost si intr-un superb mall, unde nu as fi crezut sa existe asa ceva in acel oras. Am ramas impresionata si de parcarile din subteranul magazinului de curatenia de acolo, de inaltimea lui si mai ales de lifturile lor. Am servit cina acolo, si ne-am clatit ochii in cateva magazine si ne-am aerisit efectiv acolo, deoarece afara era o zapuseala... mama mama.
Apoi am inchiriat o barcuta sa facem o plimbare pe Nil cu 6 dolari barca, o ora. Relaxant si asa am putut comenta si cere anumite raspunsuri la anumite nedumeriri. se zice ca daca atingi cu mana apa din Nil, atunci vei reveni cu siguranta in Egipt. Un miros pe alocuri de sulf... de apa sarata dar te ajuta sa iti revii dupa mirosurile de prin oras de mancaruri picante si grele.
Excursia in Cairo de 2 zile se incheiase, asa ca ne-am intors in statiunea hurghada pentru a ne odihni pentru ceea ce avea sa urmeze in “orasul viilor, orasul mortilor”, Luxor. Acesta a fost capitala veche pana in vremea Noului Regat.
Luxor-excursia costa in jur de 35 dolari - In Luxor, se afla multe temple, si am mers in partea estica a malului Nilului unde se afla un complex religios: templul Karnak, dedicat zeului Amon-Ra si templul Luxor.
La intrarea in Templul Luxor se afla doua statui, din blocuri de granit, reprezentandu-l pe faraon stand pe tronul sau, iar in spatele intrarii principale se afla curtea interioara a lui Ramses al II-lea si statuile regelui in diferite ipostaze.
Templul Karnak este o alta constructie impresionanta a carei realizare a durat cam 1700 ani pe o suprafata de 60 mii de hectare. Practic, daca nu ar exista multa lume pe acolo te-ai putea rataci foarte usor. Nu am zabovit prea mult acolo fiindca oricum nu ne-ar fi ajuns o zi.
In stanga orasului Luxor se afla Valea Regilor, necropola faraonilor Egiptului Antic, pe malul stang al Nilului. Pana la acest moment aici s-au descoperit 62 morminte ale regilor.
Am mers si la Templul reginei Hatshepsut. Aici misterul este cum aceasta regina a putut ocupa tronul intr-un moment in care doar barbatilor le era permis sa o faca. Aflat aici afli lucruri misterioase ce au imbracat viata reginei O calatorie in templul lui Hatcepsut, sapat pe partea opusa a vaii, un templu atipic ca si arhitectnica. Aici in 1987 a avut loc un atentat in care au murit aproximativ 100 de turisti germani. (Am verificat daca a fost adevarata informatia cand m-am intors... si da... true brrrrr.)
Templul a fost in mare parte distrus, dar refacut. La vremea lui, templul avea o vegetatie luxurianta adusa de pe meleaguri straine.
Aici nici o luna nu ar fi fost suficient sa asculti si sa vezi ceea ce trebuia. In autocar ni s-a zis ca trebuie sa respectam programul excursiei, chiar daca toate vor fi vazute in fuga, intrucat orasul se inchide la ora 18 si daca autocarul nu iese la ultimul punct de politie la 17.30. politia ne obliga sa innoptam in oras, evident pe cheltuiala noastra. Doamne si cate erau de vazut acolo... templul din karnak, templul reginei hatchespsut, colosii lui memnon, valea regilor cu mormintele faraonilor. plecasem dimineata la ora 5 din hurghada spre luxor, dupa un drum de vreo 350 km am ajuns in luxor. am trecut printr-un singur oras pana la Luxor, Qena. Dragutel si cu foarte multa verdeata ceea ce in caldura de acolo parea aproape imposbil sa reziste ceva verde. Am prins acolo, in aprilie si 45 de grade. Atat arata in autocar temperatura.
In drum spre Luxor am vazut saracie multa…. am ramas uimita sa vad cat de saraci sunt oamenii pe acolo, case (cocioabe) saracacioase, oameni amarati…. Desi se zice ca datorita turistilor si punctelor de mare interes, e totusi o zona bogata. aproape la fiecare 10 m tot era cate o poza cu vestitul lor presedinte Honsi Mubarak, de cand era tanar, precum era ceausescu pe toate cladirile. desi acum presedintele lor are 81 de ani totusi tablourile aratau un barbat foarte frumos de 40 de ani, nicidecum starea lui actuala.
Am facut o oprire la Colosii din Memnon…. Sunt mari dar sincer eu mi-i inchipuiam mult mai mari, doar sunt colosi…. Aici am avut o pauza de 15 min pentru fotografii.
Dupa aceea ne-am indreptat spre Valea Regilor, unde au fost inmormantati vechii regi egipteni, ajunsi aici ghidul ne-a spus ca fotografiatul este interzis, asa ca ne-am lasat aparatele in autocar si am intrat pe poarta de unde un titicar ne-a preluat si ne-a dus cateva sute de metri sa putem viziona cele 3 morminte care erau in program sau la alegere 3 morminte si incluse in pretul biletului. La fiecare intrare iti rupe sau capseaza o bucatica din bilet. Primul mormant vizitat este cel al lui Ramses al III-lea unde ajungem cu un mic trenulet.
Mormintele sunt ca niste tunele sapate in stanca, unele mai scurte 6m altele mai lungi zeci de m, la capatul carora se afla o incapere unde era (caci acum este goala) sarcofagul regelui raposat. Atentie cei care sufera de claustrofobie si insuficienta cardiaca, in tunele nu este aerisire, persista un miros inchis si este plin de praf. Eu am vizitat doar primele doua morminte dupa care nu am mai putut intra in ultimul.
Apoi am traversat Nilul cu barca spre restaurantul unde am servit pranzul. fara bauturi. Acestea erau cu plata. Am baut apa... la caldura aia nu se punea problema de alta bautura.
De aici ne-am indreptat spre Templul din Karnak, templul lui Amnon Ra…. Cel mai mare templu religios, un templu frumos cu multe coloane (134), doua obeliscuri…. si un scarabeu mai in lateral… ghidul ne-a marturisit secretul ca daca te invarti in jurul scarabeului de 7 ori si iti pui o dorinta se indeplineste (eu nu mi-am pus nici o dorinta, deja mi se implinese, dar m-am distrat uitandu-ma cata nevoie are omenirea de o zeitate in care sa creada). as fi vrut sa stiu de cate ori trebuie sa inconjor scarabeul sa fac gemeni
Acestea au fost obiectivele vizionate in aceasta excursie, multe si frumoase, deci merita 100 %…. dupa care ne-a asteptat un drum lung si obositor spre statiunea noastra. noroc ca autocarul era de 5 stele, cu aer conditionat, tv, si foarte curat.
Peste alte 2 zile a urmat alta excursie si partea de distractie: safari in desert cu jeep-ul. Pe asta tot la agentia din romania am luat-o, deoarece ni s-a spus ca desi la agentiile de prin imprejurimi e mai eiftina cu 5- 10 dolari s-a intamplat ca in desert sa fie rapiti niste turisti si cei cu care plecasera au fost depasiti de situatie si atunci au chemat agentia din romania sa rezolve situatia, desi nu erau obligati. Nu stiu daca e o alta strategie de vanzare, sau o fi fost adevarat dar am zis sa nu riscam ptr 5 dolari. Musai sa aveti ochelari de soare, un fel de baticut de pus in dreptul gurii si una ptr acoperit capul, deoarece nisipul ala grunjos din desert va intra peste tot... ideal este sa nu deschideti nici aparatul de fotografiat... fiindca pana si in aparat intra particulele alea de nisip si il strici. Noi aveam 2 aparate si am riscat sa facem tot felul de poze.
Excursia a inceput cu o plimbare cu spider car, un fel de masina antica si ruginita timp de ora, in grup, apoi, o ora jumatate cu atv urile. fiecare cu atv ul lui. Atat a trebuit sa dam declaratie ca avem peste 16 ani si ca nu suntem drogati . de bautura nu intrebase nimeni, asa ca eu am tras o dusca adusa din romania, sa imi fac curaj sa ma urc pe imputitele alea de camile din satul de beduini. desi chiar si fara droguri tot au fost incidente neplacute. o pereche de tineri casatoriti romani care i-am cules de pe la alte hoteluri, veniti in luna de miere au luat impreuna un atv... si s-au rasturnat. a fost distractiv dar si cu multa adrenalina, viteza. de aici ne-au luat 2 jeep uri si am mers prin desert vreo 80 km pana la un sat beduini. doamne ce viteza, cum naiba cunostea fara nici un indicator fara nici o urma in nisip pe unde trebuie s-o ia sa nu te rastoarne, tot nu am inteles cum reusea soferul. Se vedea ca ca erau profesionisti, si aratau ca niste interlopi, matahale de barbati negri dar se pastrau sobri, pana te miroseau ei ca esti venit sa te distrezi nu sa le dai stele al imbracaminte si servicii. aici am experimentat ceva ce nu mi-as fi imaginat niciodata ca voi face: plimbare cu camila. Niste camile prost intretinute, unele cred ca si salbatice, aveau botnite, si care ne asteptau deja in genunchi sa ne urcam pe ele, si bineinteles la coborare, puradeii beduinilor, cei care conduceau fiecare camila asteptau bacsis. erau si nemultumiti printre ei... 1 lira, maxim 2 lire era de ajuns.
Safariul in desert m-a facut sa realizez un portret fizic al beduinilor: oameni slabi, chiar stafiditi, numai oase, cu dinti foarte prosti, ceea ce dovedeste si o alimentatie nu tocmai sanatoasa (sincer, in desert nici nu prea au de ales). Ca si in alte tari arabe, fetele frumoase (pentru ei majoritatea sunt frumoase atata timp cat pot fi vazute si nu acoperite de val) sunt intampinate cu zambete sincere si cu exclamatia: "El gammel! " (Frumoaso!) ni s-a povestit cate ceva din traditiile lor:
Unul dintre obiceiurile pastrate este ca tinerii casatoriti sa manance carnea unui porumbel in noaptea nuntii. Soacra mica trebuie sa gatesca trei feluri de mancare din acesta. Se spune ca porumbelul (carnea acestuia) are efecte afrodisiace si de el depinde reusita noptii nuntii. Inainte de a se casatori, fata trebuie sa treaca probele soacrei mari. Aceasta ii miroase gura si ii masoara spatele si soldurile pentru a se convinge ca poate purta o sarcina si daca este sanatoasa. o pipaie pe sub rochia lunga, parca galabea ii zice la costumatia asta... cred ca innebuneam sa ma bajbaie mama soacra sa vada daca pot face copii
In satul de beduini ni s-a aratat cum fac painea (un fel de lipie subtire) numai din faina si apa, si care era facuta la o plita, cu foc... iar carbunii chipurile erau balega de camila uscata. De asta camila este foarte pretioasa la ei, se foloseste totul de la ea: lapte, par, balega, e buna la carat, carnea. Painea aia mi s-a parut a fi cea mai gustoasa din cate am mancat vreodata mirosea incredibil de ademenitor. Apoi am intrat in alt cort de al lor, unde o femeie tesea covor din par de camila, apoi am vazut efectiv cum macinau manual faina pentru paine, am vazut chipurile ”scoala lor din desert” si am vazut un loc unde se aflau fel de fel de reptile, terariu chipurile ,,unde am vazut serpi de toate soiurile, testoase, varani, cameleon, vulpea desertului, etc. Un fel de mini muzeu rustic. M-au impresionat cobrele, care de altfel erau cele mai active dintre toate reptilele de acolo. sareau imediat la geam sa muste probabil simteau miscare, vibratii... te cam ingrozea gandul ca ar misuna vreuna in afara geamului.
Am luat masa acolo, un sandvis si o sticla de apa, un ceai de hibiscus sau o cafea, am fumat spre deliciul tuturor sisha sau narghilea, eu am avut aroma de mar verde. dar nu m-a dat pe spate fumatul, ori ca nu stiam eu sa trag, eu ca era prea dulce aroma, sau pur si simplu stiam ca e pentru distractie.
ceea ce m-a surprins in mijlocul desertului era ca faptul aveau curent electric. Si aveau si un bar unde doar barbatii beau ceai sau cola imbuteliata in egipt si priveau la tv ori discutau. De altfel statul incurajeaza locuitul precum beduinii pentru decongestionarea zonelor aglomerate si pe acest motiv, guvernul ofera gratis, faina, zahar si curent. aveau chiar si parabolice acolo pe mine m-au surprins copiii, deosebit de expresivi si frumosi. ma tot intrebam ce viata au ei acolo, dar pareau fericiti si multumiti cand mai venea cate un grup de turisti, fiindca toti lasau bacsis. Tot in sat am mai vizitat si un fel de farmacie homeopata. Zeci de amestecuri de plante ne-au fost prezentate ca fiind leacuri 100 % pentru majoritatea bolilor. nu am cumparat nimic, deoarece eu nu cred deloc nici in homeopatia de acasa, darmite de acolo.
La intoarcerea din satul de beduini, ne-am oprit si la muntii din desert, fiindca relieful era un fel de 3 in 1 “ prima data intalneai marea rosie, fasia de statiune cu hoteluri, imediat desertul si mult in spatele desertului, se vedeau muntii. Am facut poze, ne-am catarat pe munte, a fost placut sa mai gasim si umbra. jeep urile ft bine intretinute si soferii foarte buni, goneau cu o viteaza mare pe drumul ala accidentat de ziceam ca suntem la raliul paris- dakar
La sfarsitul intregii excursii safari, ne-am intors al punctul de plecare un campul de marime medie, cu baruri, scene ptr activitati artistice ,,coltare, cuburi pe unde te asezai sa degusti o mancare sau bautura cat timp privesti un mic spectacol. acolo in campus era tot desert si ne astepta cina tarzie, un gratar la fiecare in fata, plus garnitura pe care o doreai si nelipsitele prajituri. In timp ce mancam am privit un program artistic ce a constat in dans folcloric barbatesc tamouraparca, sper sa fi scris corect, exceptional. Asa ceva nu am mai vazut. Si nelipsitul dans din buric, dar cam anost (am vazut eu si alte dansuri mult mai bune decat asta) si dansatoarea cam grasuna... chiar nu ma asteptam sa fie asa si a venit pe la fiecare barbat in parte si a miscat putin din toate sunculitele. La sfarsitul excursiei un microbuz ne-a lasat pe toti la hotelurile unde eram cazati. Mi-a placut mult si excursia asta
Excursie- pe marea rosie cu un vas cu fundul de sticla si a costat 35 dolari luata de la un agent turistic care avea un mini birou improvizat in curtea hotelului o amsuta si cu diverse filmulete care sa te atraga sa cumperi excursiasi cu ceva poze expuse...
intai stai sus pe punte vezi privelistea spre hurghada si el gouna (alta statiune faina) pana ajungi in locul de unde chipurile e privelistea super ok din interiorul vasului, cobori ceva scari pana ajungi pe fundul vasului. Fiecare geam era de 2 m pe 2 m si stateau cate 2 persoane la fiecare geam. Ceea ce nu prea am reusit sa vad la snorkeling, cu siguranta nu am ratat aici. A fost un spectacol, parca traiam intr-o alta lume, muta si viu colorata. Am vazut pestii- papagali, pirania, delfini chiar 12 am vazut, pesti -clovni, pesti- puscariasi (aia zebrati) dar si coralii de diverse forme, marimi si inaltimi. Domnii de pe vas, ne-au zis ca delfinii se arata cam rar, asa ca ne puteam considera norocosi sa vedem atatia si mai ales zbenguindu-se alaturi de noi. Vasul avea un traseu stabilit, se misca atat de incet, incat mereu imi era teama ca se atinge de vreun recif de corali, erau peste tot... apa de o claritate cum nici la discovery channel nu vezi asa. Mi-am clatit ochii cat pentru toata viata. Cand vreau sa ma relaxez, inchid ochii si ma vad deja dedesubtul marii.
cam atata despre excursii... oricum precis imi voi mai aminti detalii dupa ce postez. Raspund cu drag celor ce vor mai multe detalii cu privire la excursiile acestea.
Trimis de adutza_ghiocel in 24.04.12 15:54:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT. A mai fost în/la: cairo - hotel om kolthoom
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adutza_ghiocel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Frumoasa aventura ta in Egipt! Sper ca pe viitor lucrurile sa nu mai "fiarba" in Africa de nord si poate ne vom face un concediu in aceasta tara.
Ziceai ceva de 45 de grade in aprilie?!
Multumim pentru sfaturile utile intr-o tara musulmana!
foarte util articolul dvs. eu am luat un sejur pentru sfarsitul lunii august si daca sunteti de acord pe masura ce voi avea intrebari as indrazni sa va deranjez. multumesc anticipat. mihaela gatej
@webmaster: va rogsa sa puneti la articol o muzica adecvata. e asa lung articolul... sa nu se plictiseasca cititorii. multumesc
@mihaelagatej: cu mare drag raspund oricaror intrebari suplimentare. sper doar sa fu pe faza ca intru destul de rar pe aici, am si conexiunea slaba la internet si din acest motiv nu am incercat sa postez poze... am si copil mic... trage de tastatura. dar sper sa fiu de folos cu ceea ce stiu.
Sper ca Nancy Ajram sa fie pe placul autoarei impresiilor. Daca nu, putem schimba
@dianabzs: da, cand mergeam spre cairo in excursie atata arata termometrul din autocar, vremea de afara. si sa nu mai zic ca inauntrul autocarului era aer conditionat... si socul de la coborarea ne-a dat efectiv pe spate...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Safari Light... — scris în 08.03.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Sphinx, Ramses, Isis - toate la un loc — scris în 28.03.24 de artemisa24 din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Vacanta de nota 10 in Hurghada — scris în 16.08.23 de 13Deea din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Evitati [...] in Hurghada — scris în 04.07.23 de Marisia2023 din BUCURESTI - nu recomandă
- May.2023 Excepțională vacanță! (2) — scris în 26.05.23 de AdiOvi din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Vacanta visata — scris în 24.09.22 de Razeer2000 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Experiența din Hurghada — scris în 27.08.22 de Elena Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ