ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea bizantină Paliani și vechea legendă a unui copac

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

O altă incursiune în inima Cretei am făcut-o pe o șosea principală, EO. Irakliou-Faistou, care leagă capitala insulei de Phaistos, unul dintre cele mai importante vestigii ale civilizației minoice. De pe acest drum expres care nu străbate alte localități ne-am abătut apoi un pic în stânga pentru a intra în satul Venerato și a urca de aici spre o veche mănăstire.

Ne aflăm în ținutul Malevizi (nume dat de venețieni, derivat de la „malvivente” - „bandit” ; în dealurile din apropiere și în grotele din defileu se adăposteau în sec. XVI-XVII mulți răzvrătiți), situat la poalele lanțului muntos Psiloritis, la cca. 20 km sud de Heraklion, într-o zonă cunoscută pentru numeroasele biserici și mănăstiri vechi.

După eliberarea Cretei de dominația sarazină de către Nicephorus Phocas în anul 961, a urmat o perioadă de renaștere culturală, continuată și după cucerirea venețiană. Mare parte dintre mănăstirile de pe insulă datează din acele vremuri. În afara funcției religioase, ele au sevit și ca centre de educație și au jucat un rol important în luptele pentru eliberarea de sub jugul otoman. Erau singurele locuri unde insurgenții creștini găseau adăpost și își puteau organiza operațiunile militare, la care au participat activ și numeroși monahi.

Iar mănăstirea Paliani/Palianis este un astfel de remarcabil exemplu de arhitectură religioasă cretană.

Dar pentru a ajunge acolo, am străbătut mai întâi satul Venerato, cu cca. 1.000 de locuitori, situat pe panta vestică a micului defileu cu același nume, având probabil la origine termenul italienesc însemnând „respect” . În sec. XVI, atrași de frumusețea și liniștea locurilor, nobilii venețieni și-au construit aici reședințe luxoase, din care câteva conace s-au păstrat până în zilele noastre.

Ieșind din sat, urcăm spre sfântul locaș pe un drum îngust dar bine întreținut, care șerpuiește pe panta opusă a defileului față de sat. Ajungem rapid la 280 m altitudine, de unde se deschid panorame splendide spre valea în care stă cuibărit Venerato. Admirăm și pozăm dealul presărat cu livezi de măslini și casele albe cu acoperișuri roșii.

Suntem singurii vizitatori (la ieșire aveam să ne intersectăm cu un cuplu tânăr) și lăsăm mașina la intrarea în curte, lângă un spațiu care presupun că va deveni parcare. Înaintăm și ne oprim în fața unui țarc unde își fac de treabă niște găini, bibilici și păuni. ????Urcăm apoi o pantă lejeră și câteva trepte către portalul unde ne întâmpină un mozaic înfățișând-o pe Fecioara cu pruncul. Mănăstirea de maici are drept hram Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe data de 15 august.

Se crede că denumirea Paliani provine de la cea a orașului Apolonia, situat în apropiere, sau - mult mai plauzibil, zic eu - este rezultatul combinării termenilor „palia” („veche” ) și „moni” („mănăstire” ).

Într-adevăr, deși data exactă a întemeierii nu este cunoscută, Paliani este considerată cea mai veche mănăstire cretană sau, în fine, printre cele mai vechi. Pe baza unor documente, specialiștii au identificat-o drept mănăstirea imperială bizantină „Pala” , ridicată pe acest loc în sec. VII. Pe ruinele sale s-a construit în sec. XIV katholikonul (biserica principală) de astăzi, în formă de cruce grecească, cele trei nave fiind închinate Adormirii Maicii Domnului, celor Trei Ierarhi (sărbătoriți pe 30 ianuarie), respectiv Sfântului Pantelimon, cu hramul pe data de 27 iulie. În afara bisericii principale, înaltă de cca. 9 m și ocupând 250 mp, mai există o capelă închinată Sfinților Apostoli, cu hramul pe 30 iunie, către care urcă o scară în fața căreia flutură steagul Greciei.

Studiez katholikonul, dar numai pe dinafară, și silueta sa îmi amintește de mănăstirea cretană Arkadi.

Curtea superbă, minunat de bine îngrijită și inspirând o stare de profundă pace și reculegere, e plină de ghivece cu flori colorate și de pomi - ficuși, portocali, lămâi. Cel mai important este însă un mirt secular, aflat în spatele bisericii, despre care circulă o legendă: la rădăcinile sale ar fi fost descoperită o icoană a Fecioarei - Panagia Mirtiodissa, pe care numai copiii, în puritatea lor, o pot vedea. Și mai interesant este faptul că în fiecare an, pe 23 septembrie, în onoarea acestui mirt și a icoanei, se organizează un pelerinaj, fenomen privit de experți drept o relicvă a dendrolatriei (adorarea arborilor) din perioada minoică.

În stânga curții se înșiră chiliile noi ale măicuțelor, în timp ce în dreapta remarc că s-au păstrat fragmente din chiliile vechi, iar în spatele lor, ruinele zidurilor de apărare. Bucăți de marmură stau împrăștiate pe jos: sunt părți din vechile coloane bizantine din marmură ale bisericii, împodobite cu basoreliefuri reprezentând frunze de acant.

Din panourile explicative aflu că în perioada venețiană Paliani acumulase averi considerabile, deținând suprafețe mari de pământ și metohuri (mănăstiri mai mici). După cucerirea otomană, a fost însă în repetate rânduri ținta unor atacuri, cel mai grav dintre ele având loc în 1821, în timpul Revoluției Cretane, când toate călugărițele, cu excepția uneia, au fost ucise.

Din fericire, clădirea a fost refăcută rapid, pentru a fi incendiată de turci în 1866. A fost și momentul în care o bună parte din icoane s-au „volatilizat” . Ultimele restaurări s-au desfășurat între 2011-2015 și mănăstirea figurează și acum ca fiind printre cele mai bogate de pe insulă.

Imediat după intrarea în curte, în partea dreaptă, funcționează un muzeu cu veșminte, cărți și alte obiecte religioase și o expoziție cu țesături făcute de măicuțe, care își câștigă astfel existența. Din păcate, incinta era încuiată. Și mai supărată am fost fiindcă am găsit și biserica zăvorâtă.

Pe parcursul vizitei nu am zărit pe nimeni căruia să-i putem cere informații sau măcar să ne deschidă biserica, situație pe care am mai întâlnit-o în Creta la Agios Ioannis Theologus și Kyrias Eleousa vezi impresii.

Chiar nu reușesc să-mi explic acestă nepăsare. ????

Cu acest regret am părăsit mănăstirea, dar nu înainte de a ne opri din nou pentru a admira, fotografia și filma de sus satul Venerato și împrejurimile.

Dar o impresie mai clară vă puteți face, probabil, urmărind un scurt video filmat cu o dronă.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Așezare splendidă pe un deal de pe care se deschid panorame frumoase spre satul Venerato și întreg ținutul Malevizi


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mănăstirea este extrem de bine îngrijită, dar din păcate, nici biserica și nici micul muzeu nu erau deschise

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 24.03.23 09:45:26
Validat / Publicat: 24.03.23 10:35:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 915 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Mănăstirea Paliani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Daniela HPHONE
[26.03.23 10:45:41]
»

Minunat! ???? Îmi place să descopăr locuri noi, interesante indiferent cu ce gând am plecat în călătorie, să aflu despre locuitori, istorie, legende!

Mi s-a gâdilat interesul????

Am pus-o pe listă! Mulțumesc!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[26.03.23 11:00:38]
»

@Daniela H: Mulțumesc pentru aprecieri. Lista cu” de văzut și făcut” în Creta este interminabilă, te asigur...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Daniela H
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' cu plecare din Heraklion:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042360782623291 sec
    ecranul dvs: 1 x 1