ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Superbul Bali (de Creta, ca să fie clar!)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Goana după plaje

Țărmurile aflate la est de locul nostru de cazare din Kokkini Hani vezi impresii nu ne-au fost pe plac, fiind prea vântoase, cu valuri prea mari pentru noi și în majoritate pietroase, așa că am căutat alte locuri de lâncezit la soare și bălăceală. Că doar nu era să plecăm din Creta fără câteva băi bune la activ! ????

Mă rog, adevărul e că nu am căutat, ci am mers la sigur????, și asta pentru că descoperiserăm Bali, căci despre această stațiune este vorba, încă de la prima noastră vizită pe insulă. Atunci, în 2019, după vizita la situl Knossos și Muzeul de Arheologie din Heraklion, pe drumul înapoi spre Agia Marina (în vestul Cretei, în apropiere de Chania), ne-am oprit aici pentru o oră-două de plajă și băi. Și fuseserăm încântați.

Am repetat experiența în anul următor, într-o zi cu vânt puternic și valuri inabordabile la Rethymno, unde eram cazați, și din nou am avut parte de o mare foarte liniștită, tocmai bună pentru sesiuni prelungite de înot lejer. Așa încât, după ce am aruncat un ochi stațiunilor situate la vest de Heraklion vezi impresii, făcând și câteva opriri pe drum, am mers chitit înainte către Bali, iar în ultimele două zile ale sejurului am recidivat, beneficiind și de vreme foarte bună.

Unde e? Și un pic de etimologie și istorie, că nu strică...

Bali se află în provincia Rethymno, pe țărmul nordic al Cretei, la 32 km est de Rethymno și 50 km vest de Heraklion.

Vedeți, așadar, cât am fost nevoiți să ne deplasăm pentru plajă și băi în mare?!! ????

Prin imediata sa apropiere trece New National Road și există stație de autobuz la intrarea în localitate. De acolo trebuie să mergi cam 1-2 km printr-o livadă de măslini până la primele vile și hoteluri. Mai ai însă o alternativă!

Dar despre ea, mai încolo...

Satul a fost întemeiat în antichitate ca port și purta numele Astali, derivat, la rândul său, din cel al lui Talos, legendarul gigant al Cretei. Și tot de la el se trage denumirea Mănăstirii Attali (1635), aflată la vest, care a jucat un rol important în revoltele împotriva otomanilor, adăpostindu-i pe răsculați. Cât despre port, el a servit insurgenților pentru aprovizionarea cu arme și păstrarea legăturilor cu Grecia eliberată în urma Războiului de Independență.

Toponimia actuală nu are - evident - nimic de-a face cu insula indoneziană????, ci este de origine turcească și își are originea fie în cuvântul „balli” („miere” ), fie în „ballik” („pește” ). Edificator pentru îndeletnicirile localnicilor, nu-i așa? O altă versiune, cu mult mai dragă grecilor, este aceea că la baza denumirii stațiunii ar sta cuvântul „vali” , adică „prinț” . Cum însă prezența vreunui individ cu sânge albastru nu s-a consemnat în niciun document, ipoteza pare can hazardată... ????

Bali e amplasat într-un golf, sau mai corect spus într-o înșiruire de golfulețe orientate spre vest, ceea ce face ca marea să fie aici calmă aproape în permanență. Casele, vilele și hotelurile sunt cocoțate pe dealuri iar în spate se află Munții Talean, parte a lanțului muntos Psiloritis, cu vârfuri de peste 1.000 m înălțime și izvoare care se varsă în mare.

În solul calcaros de culoare roșiatică cresc omniprezenții măslini și tot felul de tufișuri pricăjite, dar dacă vă e dor de verde, să știți că pădurile de foioase sunt pe aproape, în munți.

Cum arată stațiunea azi

Trecerea de la agricultură și pescuit la turism a început la Bali, ca în toată Creta, de altfel, în anii 1960, iar cu timpul stațiunea s-a mărit, deși nu peste măsură, căci condițiile geografice, recte dealurile și munții care o înconjoară, nu permit.

De ajuns însă pentru a face din acest loc unul dintre cele mai vizitate de pe insulă, cu multe hoteluri și vile, magazine alimentare și de suveniruri, ATM-uri, farmacii, dispensar, plus - firește - taverne, baruri și cafenele cu terasă. Facilitățile sunt concentrate pe strada principală, la intrarea în stațiune, dar „pâlcuri” de astfel de stabilimente am zărit și prin alte părți.

Bali este probabil una dintre cele mai bine organizate stațiuni cretane dintre cele destinate cu precădere familiilor. Și afirm asta din cauza relativei absențe a distracțiilor nocturne.

Pe timp de zi, însă, cei care aleg să se cazeze aici au parte, pe lângă statul la plajă și bălăceli, de multe alte variante de petrecere a timpului, începând cu sporturile nautice tip jet ski„plimbări cu cataramanul, kite surfing sau diving, și continuând cu toboganele de la JuraSplash Water Park, excursiile cu vaporașul la Rethymno sau vizitele la mănăstirea Attali și satele din interiorul insulei. Există agenții de turism și centre de închiriere auto, ATV-uri și scutere.

Partea mai puțin plăcută - din punctul nostru de vedere - este poziția marii majorități a hotelurilor și vilelor cu camere de închiriat, aruncate pe pantele dealurile destul de abrupte pentru picioarele bătrâne????????, dar beneficiind, în schimb, de panorame superbe.

Plajele

Puctul forte al stațiunii sunt plajele nisipoase, cu ape calme și limpezi, ideale pentru familiile cu copii. ????

La intrarea în stațiune se află Livadi, cea mai lungă dintre ele, cea mai aglomerată dar și cea mai expusă vântului, fiind poziționată într-un golf larg. Pe mal se înșiră mai multe cafenele și taverne.

Următoarea plajă se află aproape de centru și se numește Varkotopos. A fost cea la care am poposit de fiecare dată pentru că ne-a dus mașina..., pe care am parcat-o mereu drept în față.

Pentru că suntem comozi din fire! ????

Varkotopos este o plajă cu nisip, culcușită într-un golfuleț protector, dar foarte îngustă - nu încap decât două rânduri de șezlonguri și umbrele. În lateral mai există o porțiune de dig betonat, de asemenea amenajată, și sunt cabine de schimb, coșuri de gunoi și dușuri.

Apa se adâncește lin și fundul mării este nisipos. Condițiile de înot sunt, prin urmare, perfecte, și de ele am profitat și noi din plin: dacă prima oară, din cauza vântului puternic, se iscaseră ceva valuri, în următoarele două dăți vremea a ținut cu noi și ne-am putut bălăci în voie.

Șezlongurile și umbrelele se plătesc separat - 7 euro, iar pentru o halbă de bere Mythos și un café frappé am plătit 6,50 euro. Taverna care o deservește se cheamă Porto Paradiso și cred că este una dintre cele mai drăguțe din Bali, înecată în verdeață, cu zonă de bar și alta de luat masa și cu fotolii și scaune foarte comode. Dacă, din cine știe ce motive, nu o agreați, alte două taverne din imediata apropiere abia vă așteaptă: Galini și Psaropoula, aceasta din urmă cocoțată sus, pe deal, fără îndoială cu panorame frumoase.

A treia plajă din stațiune e Limani, și se găsește, după cum o arată și numele, în port.

În fine, cea mai pitorească și mai mică dintre plajele din Bali, Karavostas, este așezată în Golful Evita.

Scârța-scârța sus pe dealuri

Noi am „bifat” toate întinderile de nisip din trenulețul turistic, luat din fața plajei Varkotopos, o soluție comodă care ne-a permis să vedem de sus Limani și Karavostas. A costat 5 euro și ne-a adus înapoi de unde plecaserăm. Traseul, pe care îl puteți urmări într-una dintre fotografiile atașate la review, durează o oră, cu două opriri de câte 10 minute, pe deal, deasupra Golfului Evita, și în livada de măslini de la intrarea în stațiune.

Trenulețul e folosit de mulți vizitatori ca mijloc de deplasare de la stația de autobuz sau dintr-un loc într-altul, căci, așa cum v-am mai spus, hotelurile și vilele sunt împrăștiate pe dealuri iar ascensiunea și coborârea sunt obositoare. ????

Asta nu știrbește cu nimic din farmecul uneia dintre cele mai frumoase stațiuni cretane, cu o așezare splendidă, plaje adăpostite de vânt, ape limpezi și variate posibilități de distracție.

Și dacă vorbele și mai ales pozele mele nu v-au convins, poate o va face un filmuleț.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Așezare spectaculoasă pe dealuri, cu plaje cuibărite în golfulețe


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Multiple posibilități de distracție, atât pe plajă, cât și în stațiune

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 18.03.23 11:23:00
Validat / Publicat: 18.03.23 11:54:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 15814 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Plaja Vartokopos la a doua descindere - soare, mare calmă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.03.23 11:53:48]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[18.03.23 12:38:10]
»

@webmasterX: Mulțumesc

DOINITAPHONE
[18.03.23 13:23:59]
»

Frumos în Bali! Acum pot trece și eu pe lista vacanță în Bali!!!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[18.03.23 14:06:41]
»

@DOINITA: Păi da. Și eu m-am lăudat că am fost în Bali...

Rodel
[18.03.23 19:54:00]
»

Bali este frumos oriunde apare pe hartă! La Bali din Creta am toate șansele să ajung, la celălalt...

Felicitări pentru excursie, impresii și frumoasele poze!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[18.03.23 19:59:25]
»

@Rodel: Ha-ha, orinde pe hartă, Bali arată bine.

Bănuiesc că ai dreptate, că în Indonezia n-am ajuns, și nici nu cred că voi ajunge vreodată...

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

MirindaPHONE
[19.03.23 09:34:16]
»

Felicitari pentru articol. Am trecut destinatia pe lista de preferințe.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[19.03.23 11:56:45]
»

@Mirinda: Mulțumesc pentru aprecieri. Dacă nu ai probleme cu urcatul și coborâtul dealurilor, Bali e o destinație ideală în Creta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, DOINITA, Mirinda, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' cu plecare din Heraklion:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062603950500488 sec
    ecranul dvs: 1 x 1