ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Taj Mahal sau a opta minune a lumii moderne

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatele zilei- 

Iubirea este cea mai mare forță a omenirii și totuși cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui;  

Nu poți ști niciodată ce rezultat vor avea acțiunile tale, dar dacă nu faci nimic, nu vei avea niciun rezultat- Mahatma Gandhi

A venit vremea să vă vorbesc și despre acest monument emblematic la Indiei. Taj Mahal în esență este doar un mausoleu. Sincer nu sunt un mare fan al acestor construcții. În Piața Roșie din Moscova nu am fost interesat să vizitez mausoleul lui Lenin și nici în Piața Tienanmen din Beijing mausoleul lui Mao. În schimb aici în India mausoleul Taj Mahal este ceva de neratat.

Taj Mahal situat în Agra, India este una dintre cele mai celebre și cunoscute construcții de pe mapamond... Acesta este un adevărat  simbol cultural și istoric important pentru India. Evident Taj Mahal atrage ca un magnet turiștii din toată lumea și este principalul obiectiv turistic din așa numitul Triunghi de Aur al Indiei.  

Istoria lui Taj Mahal începe cu o poveste de dragoste și se transformă într-un monument impresionant al arhitecturii și culturii indiene.  

Taj Mahal, în persană  Coroana Palatelor, este un mausoleu de marmură alb-fildeș de pe malul de sud al râului Yamuna din India, orașul Agra. Taj Mahal a fost desemnat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1983 pentru că este bijuteria artei musulmane din India și una dintre capodoperele universal admirate ale patrimoniului mondial.

Istoria Taj Mahal începe în anul 1631, când împăratul mogul Shah Jahan și-a pierdut soția preferată, Mumtaz Mahal, care a murit la nașterea celui de-al 14-lea copil al lor. Împăratul era atât de îndrăgostit de soția sa încât a fost devastat de pierderea ei și a jurat să construiască un monument în memoria ei. Zis și făcut.

Construcția lui Taj Mahal a început în anul 1632 și a durat peste douăzeci de ani. Împăratul a angajat mii de constructori și artiști pentru a construi acest monument impresionant. Vreo 20000 de muncitori, dar și vreo 1000 de elefanți, dragii de ei  Construcția a fost terminată abia în anul 1653. Tot complexul ocupă o suprafață imensă de 17 hectare. Complexul include mai multe clădiri printre care o moschee și o casă de oaspeți. Interesant că par a fi două moschei, dar o clădire a fost construită în oglindă doar pentru simetrie. Totul a fost realizat  la un cost estimat la acea vreme de aproximativ 32 de milioane de rupii, care în 2025 ar fi de aproape 1 miliard de dolari. Impresionant. Nu?

Taj Mahal este construit din marmură albă și a fost decorat cu pietre prețioase și fildeș. Cele patru minarete ale Taj Mahalului au fost construite într-un unghi ușor spre exterior pentru a preveni căderea lor în cazul unui cutremur. Clădirea principală are o înălțime de 73 de metri și este înconjurată de grădini frumos amenajate.

Taj Mahal este un exemplu impresionant al arhitecturii mogulilor. Împăratul Shah Jahan a dorit ca acest monument să fie nu doar o încoronare a iubirii sale cu soția sa, ci și o emblemă a culturii indiene. Forma Taj Mahalului reprezintă o simbolizare a unui tron cosmic, reprezentând uniunea dintre cer și pământ. În plus, comorile decorative ale Taj Mahalului, cum ar fi fildeșul și pietrele prețioase, simbolizează bogăția și puterea Imperiului Mogul. - am citit pe undeva o scurtă descriere a acestuia.

Cel mai bine este de vizitat acest monument la răsărit sau la apus. Noi am făcut-o la răsărit. La 5,30 scularea, la 5,45 deja eram în microbuz. La ora șase dimineața eram la poarta de intrare. Aici incredibil era o mare de oameni. Sincer nu-mi venea să cred. De la intrarea principală până la monument sunt câteva sute de metri. Cei mai puturoși puteau folosi contra cost o mașinuță electrică. Noi am ales să mergem pe jos. Am fost mai câștigați pentru că am admirat o mulțime de maimuțe jucăușe.

Urma o altă poartă de acces unde se făcea un strict control de Securitate. Fetele într-o parte, băieții în altă parte. Aici desi erau o mulțime de turiști vestici, datorită lipsei organizării s-au produs mai multe busculade. Mai că era să ne batem cu niște italieni ce se tot împingeau ca să ajungă în față. Instinctul animalic poate ieși foarte rapid la suprafață. Până la urmă am trecut nevătămați de cerberii de la intrare.

Dar de ce e bine să-l vizităm așa devreme? Taj Mahalul este construit din marmură alba și se spune că de la răsărit la apus își schimbă nuanța, culminând cu o strălucire aparte când este lună plină. Se spune că la răsărit temple are culoarea roz pal, ziua alb, iar la lumina lunii auriu. Legenda spune că schimbarea culorilor reflect stările schimbătoare ale femeilor. Aici probabil că e adevărat!

Sincer să fiu nici nu am prins un răsărit fain, fiind smog, dar nici nu am remarcat vreo culoare deosebită. O fi din anumite unghiuri cu o anumită luminozitate!

Nici nu am intrat bine în curtea interioară că am fost asaltați de fotografi profesioniști. Care de care se lăudau că-ți vor face poza perfecta. Ei se așteptau că o să comandăm sute de poze, dar când le-am spus că am vrea doar cinci, ne-au abandonat rapid. A rămas cu noi doar un moșuleț, probabil mai puțin pretențios.

Cum am trecut de poarta principal am dat de mausoleu în toată splendoarea lui. Aici am înțeles de ce erau o mare de fotografi. Era o sesiune foto la dimensiuni gigantice. Fiecare căuta să facă fotografia perfectă pentru Instagram în care să apari doar tu și Taj Mahalul. Ușor de zis, greu spre imposibil de realizat. Evident că am făcut și noi câteva poze. Deja soarele se ridica pe cer și eram super transpirat, așa că nu am ieșit chiar bine.

Poze multe, ceva explicații ale ghidului apoi am ajuns în stânga mausolelului, în zona moscheii. Aici a trebuit să punem peste încălțăminte ceva pungi de plastic exact ca la spital. Mausoleul înăuntru nu este cine știe ce. Am mers ca vitele, împinși de paznici. Nu aveam voie să ne oprim și nici să facem poze. Se mergea circular și eram invitați tot timpul să înaintăm ca prin troleibuze pe vremea lui ceașcă! Cu totă aglomerația în maxim 10 minute eram deja afară.

Afară am mai admirat clădirea și am mai făcut ceva poze. O să vă dați singuri seama dacă au fost reușite ori ba. Cert este că ne-am îndeplinit un vis. Am văzut pe viu ceva ce doar la Teleenciclopedia pe vremuri admiram.

Am vizitat multe locuri emblematice din lumea asta, dar niciunul nu m-a impresionat așa de tare, așa că vi-l recomand cu drag să-l vizitați.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 09.01.25 18:08:41
Validat / Publicat: 09.01.25 18:49:31
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 258 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 la mausoleul Taj Mahal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[09.01.25 19:57:21]
»

@robert: Deși nu mă tentează de loc India, dacă aș putea să mă teleportez la Taj Mahal aș ajunge fără să clipesc, este tot ce mi-aș dori! Felicitări pentru că ai ajuns acolo!

robertAUTOR REVIEW
[10.01.25 10:09:52]
»

@mprofeanu: chiar mă mir să aud că nu vă tentează deloc India, în condițiile în care știu că sunteși o călătoare adevărată. Nu trebuie să vă sperie condițiile, chiar este mult mai bine ca-n trecut, s-au dezvoltat mult. Ati fost prin China. E cam ca pe-acolo pe la periferie prin cartierele mărginașe. Nu mă refer la construcții știți foarte bine la ce mă refer.

Taj Mahalul chiar m-a surprins foarte tare! Merită cu prisosință o vizită!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[10.01.25 10:41:19]
»

@robert: Iată că eu vin cu o altă părere! Pe mine nu m-a încântat Taj Mahal atât cât aș fi crezut înainte de a ajunge acolo. Desigur, un circuit în India ar fi searbăd fără o vizită la Taj Mahal - templul iubirii și una dintre minunile lumii noi.

Primul lucru de care m-au întrebat prietenii mei care știau că am fost în India, a fost dacă am vizitat Taj Mahal. Publicitatea a făcut ca acest obiectiv să fie atât de cunoscut și mai ales atât de dorit de cei care nu au fost acolo.

În India, dar și în lumea mare, pe unde am ajuns și eu, au fost alte obiective care chiar mi-au lăsat amintiri de neuitat.

adsoPHONE
[10.01.25 10:50:34]
»

@iulianic: Intru totul de acord.

robertPHONEAUTOR REVIEW
[10.01.25 11:25:24]
»

@iulianic: exact ce ziceam. Fiecare vede în mod diferit același lucru!

tata123 🔱
[10.01.25 11:51:46]
»

@robert: Un loc deosebit, vizitat anual de circa 7-8 milioane de oameni (conform site-ului oficial: tajmahal.gov.in/views-of-maj-mahal.aspx).

În perioada interbelică generalul Nicolae M. Condiescu a publicat o carte de călătorii intitulată Peste Mări și Țări. Indiile. O recenzie la această carte, apărută într-un număr din Viața Românească - 1924, redă atmosfera de la Taj Mahal:

Acolo, la Taj-Mahal, se înaltă, cum zice d. Condiescu, un „vis de marmoră“, necropola fără păreche în care odihnesc oasele şahului Lehan şi ale iubitei sale Arhiman-Banu.

Frumoasa sultană a murit tânără. Portretul său cu ochi migdalați, în costum de aur şi perle, o arată încă, zâmbind umbrei trecutului. Şahul Jehan, al nouălea urmaș al marelui Tamerlan, nemângâiat, s-a hotărât să-i clădească un mormânt cum n-a fost şi nu va mai fi. Şi-a deschis visteriile, a pus să se adune turme de robi, a trimes în depărtatul Apus după meşteri şi artişti. Caravanele au pornit în patru zări după materiale. S-a adus marmoră albă din Rajputana, galbenă de pe țărmurile râului Nerbudah, marmoră neagră din Caorcoh; cristal din China; jasp din Pungiab; cornalină din Bagdad; turcoaze din Tibet; agate din Yumnan; safire din Ceylon; mărgean din Arabia; diamante din Punah, ametisie din Urali. S-au ostenit douăzeci de mii de lucrători, vreme de şaptesprezece ani, la înălţarea acestei mărturii de statornică iubire“. Direcţia construcţiei a avut-o un Francez, arhitectul Austin de Bordeaux, elev al lui Lenotre.

După întâia poartă de granit roşu, o alee de marmoră, stăruită de chiparoşi. Prin mijloc, bazinuri albe, „guri de apă limpede, zvonind cristalin“. Apoi iarăşi o poartă, arc trandafiriu, cu arabescuri negre pe fâşii albe, cu minarete subţiri şi mici cupole de marmoră sprijinite pe colonete albe. „Odată trecut şi acest stăvilar, minunea răsare în fundul parcului, la capătul aleiei de cipreşi, giuvaer lucrat în marmoră brăzdată de vine cenuşii. Cupola cea mare şi cele patru mai mici încunună domul pătrat, cu ogive păstrătoare de umbre şi lumini. În cele patru colțuri ale temeliei urcă spre limpezimea cerului patru minarete... De-a dreapta şi de-a stânga mormântului două moschei de piatră roşie...

Chiparoşi funebri în jur, havuzuri care freamătă; papagali multicolori prin ramurile grădinii, mai departe, pe terasele moscheilor momițe simpatice şi familiare. „În noaptea bolţilor, albul pietrii uimeşte” . Iată şi îngrăditura care încercuiește monumentul deasupra mormântului. „E o dantelărie de piatră, cu capricioase împletituri, chenăruită, cu încrustaţii de flori în mozaic, colorate viu. Cu sonorităţi prelungi la fiecare pas, pătrundem subt poarta cu deschizătură ogivală, înflorită toată cu mozaic, în chioşcul ce păstrează piatra funerară a slăvitei Arhiman-Banu. Cea mai înceată şoaptă, cel mai uşor suspin e prins de bolţile negre şi purtat din undă în undă, îndelung“...

Dedesubt, subt lespezi de piatră, rămăşiţile celor doi îndrăgostiţi.

Mulțumim pentru prezentare.

robertAUTOR REVIEW
[10.01.25 14:53:01]
»

@tata123 🔱: și eu mulțumesc de completare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Taj Mahal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054864883422852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1