ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 11, 14

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Meteora, credinta pe varfuri de stanca

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Parasim frumosul oras Salonic dimineata in jurul orei 9.00, dupa micul dejun.

Din Salonic pana la Meteora sunt cca. 250 km, cea mai mare parte pe autostrada Egnatia Odos (pana in Grevena). Asadar se ajunge relativ repede la destinatie.

Stancile golase, un fel de "Babe" de Bucegi ridicate la puterea n iti ies pe neasteptate in fata inaltandu-se semete spre cer. Cele cca 1000 de stanci seamana cu o padure de pietre iar peisajul te vrajeste pe loc.

Pe aceste stanci sterpe, ce au devenit palate pentru mii de asceti, au invatat monahii ortodocsi sa fie intelepti in gandire si supusi ascultarii.

Meteora reprezinta al doilea centru monahal al Eladei, dupa Muntele Sfant Athos.

Asezari omenesti in zona au fost mentionate inca din antichitate incepand cu Homer, iar viata monahala a inceput inca din primele secole. In sec al 11-lea existau deja schituri iar in sec 14 monahul Atanasie a intemeiat prima manastire pe stanca, Marele Meteor.

Situata pe stanca Meteor, suspendata intre cer si pamant la 613 metri inaltime deasupra nivelului marii si la 413 metri altitudine de Kalambaka, Sfanta Manastire Marele Meteor este inchinata Schimbarii la Fata a Mantuitorului.

Este si cea mai vizitata manastire, accesul evlaviosilor pelerini facandu-se in trecut pe scari suspendate din sfoara si cu plasa agatata din turn trasa pe scripete.

Daca scarile miscatoare provocau ameteli, plasele rotindu-se circular la urcare sau coborare insotite de scartaitul sforii pe scripete reprezentau un carusel al fricii, pret pe care pelerinii pana in sec 20 trebuiau sa-l plateasca...

Astazi urcarea in manastire e mult mai facila, pe scari sapate in stanca, marturie fiind zecile de autocare si sutele de masini din parcarile din zona care aduc zilnic cohorte de turisti.

Privelistea ce se deschide de pe Marele Meteor e fabuloasa, cu stanci inalte si salbatice, cu manastiri in varf iar in departare orasul Kalambaka.

Tichetul de intrare costa 3 euro, si poti vizita bisericile, te poti inchina icoanelor portabile de mare valoare "Maica Domnului Nascatoarea de Dumnezeu Plangatoare", "Atingerea lui Toma", "Umilinta Extrema". De asemenea se pot vizita muzeul de istorie si folclor, manuscrisele si expozitia Noii Martiri, muzeul ecleziastic.

A doua manastire pe care am vizitat-o a fost Manastirea Sfintei Treimi.

Aceasta a fost ridicata pe o stanca deosebit de inalta intre anii 1458-1476.

Accesul se face urcand cele 140 trepte sapate in stanca. Privelistea de la Manastirea Sfintei Treimi este neasemuita : la rasarit se afla Manastirea Sfantului Stefan, la apus Manastirea Varlaam si Marele Meteor iar la sud Kalambaka.

In locul special amenajat am aprins si noi cate o lumanare pentru sanatatea celor dragi, din pacate la scurt timp acestea sunt adunate cu graba.

La iesirea din manastire am fost serviti cu prajituri de casa. Am intrebat de ce lumanarile nu sunt lasate sa arda pana la capat, raspunsul a fost "It's not my business"...

Dupa 3 ore de calatorie spirituala la inaltime consiliul de familie a hotarat ca restul manastirilor le vom vizita data viitoare...

Acestea ar mai fi fost :

Sfanta Manastire a Tuturor Sfintilor Varlaam

Sfanta Manastire Rousanou

Sfanta Manastire Sfantul Stefan

Sfanta Manastire Sfantul Nicolae Anapafsas

Coborand de pe Meteora, de pe stancile muntilor se proiecteaza scari vechi din lemn ce certifica existenta ascetilor inca din vremuri stravechi.

Se spune ca intr-o pestera pe partea stanga cum cobori, unde se vad scari din lemn atarnand, monahii asceti sedeau acolo luni intregi, fara a iesi deloc, pedepsindu-si astfel trupurile pentru nesupunere sau ganduri lumesti.

Vacante minunate !

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de raducondurache in 19.08.17 17:41:23
Validat / Publicat: 19.08.17 18:51:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3941 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 la Meteora
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[19.08.17 18:50:50]
»

@raducondurache:

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 30&ridAnt=80934

raduconduracheAUTOR REVIEW
[19.08.17 19:26:56]
»

webmaster, te rg insereaza video youtube Greece, Meteora full HD 4:22 youtube

Multumesc

webmasterX
[19.08.17 19:38:35]
»

@raducondurache: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

--

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063385009765625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1