GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am intrat prima data in Grecia altfel decat cei mai multi dintre romani, venind cu ferry-boatul de la Brindisi, cu escala de cateva ore bune pe coastele Kerkirei Corfu). Sincer sa fiu nu am prea dormit, am senzatia de spatiu ingust in cabina vaporului (probabil, o oarece claustrofobie), dar nu am regretat. M-am sculat cu noaptea in cap sa vad cum imensul vas se prelingea pe langa coasta Epirului si apoi a Macedoniei de Nord, cum se opreste ici-colo pentru a mai lasa calatori in insule, sa vad cum soarele rasarea dinspre continent.
Despre insula Corfu am mai scris si nu voi insista foarte mult, decat ca am acostat la Vechiul Port, trecand pe langa Fortul vechi, ce se inalta maiestuos de mai mult de o mie de ani. Noul Fort este intr-o mai buna conditie. Orasul este plin de cladiri in stil italian, piatete, biserici, brutarii, restaurante, magazine de suveniruri si pielarie, totul pe niste strazi inguste, serpuitoare, cateodata chiar periculoase. Turismul este infloritor, avand multe plaje si privelisti deosebite. Obiectivul pe care l-am cautat a fost, bineinteles, Achilleion, construit pentru imparateasa Elisabeta a Austriei. Livezile de maslini si viile ne-au amintit ca pe langa turism, agricultura este de o importanta capitala. Cu parerea de rau ca nu puteam zabovi prea mult, ne-am promis sa ne intoarcem in Corfu cu proxima ocazie. Deocamdata nu s-a intamplat. Am luat un alt vapor pentru a ajunge la Igoumenitsa, daca nu ma insel al patrulea oras ca marime din Grecia (dupa Atena, Patra si Pireu).
Nu m-a impresionat in mod deosebit, zona a fost considerata o lunga perioada de timp la capatul lumii civilizate. Am urcat rapid dealurile in intampinarea urmatorului oras important, Ioanina, la vreo 80 de km, pe langa oracolul de la Dodona (este un amfiteatru antic, folosit si azi). Personal, m-a impresionat peisajul din muntii Pindului, maret si salbatic, cu o sosea noua moderna, la mare inaltime, prin inima montana a Epirului. Zona era numita la un moment dat "trecatoarea blestemului", probabil pentru periculozitatea ei. Si Ioanina a fost unul din marile orase ale culturii elene, cu trecut bogat, capitala lui Ali Pasa, despotul. La periferia Ioaninei se afla o pestera, Perama, in drum spre satul Metsovo (statiune de schi), aflat in defileul de la poalele Pindului, cu case impunatoare, artizanat, branza, vin, costume traditionale purtate de batrani, capitala "vlaha". Coborand, in zare se vedeau o serie de formatiuni stancoase masive, avand in varful lor cladiri ce sfideaza si te imping spre uimire. Manastirile agatate de aceste stanci, suspendate in aer, dupa cuvantul meteorizo, odata in numar de 24, iti dau senzatia ca mai repede sunt suspendate cu fire invizibile de cer, decat ca ar fi executate pe acele imense cocoase. Ma minunam numai la gandul greutatii de a lua piatra cu piatra, caramida cu caramida, si tigla cu tigla pentru a le urca una cate una la acele inaltimi. Numai Metamorfosis (Marele Meteor) a fost terminata in 3 secole. Cuvintele sunt de prisos, manuscrise, icoane, trepte daltuite in piatra, funicular, totul este unic si neegalat. Orasul Kalambaka, din apropiere, este o combinatie de modernism si traditie.
Am mancat pe o terasa chiar in centru, unde am fost extrem de bine primiti, mai mult patronul facandu-ne cinste si cu un paharel de uzo. In final, un alt paharel in care se aflau chitanta si restul. Soarele se retragea catre cocoasele Meteorelor, iar noi trebuia sa ne continuam drumul ocolind Olimpul, spre Egee.
Trimis de mcosmin in 26.02.10 19:25:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Nu, dar o voi mai face.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mcosmin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.72655994 N, 21.62690609 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cate ore ai facut din sudul Italiei,din Brindisi pana in Igumenitza?
Ai fost in circuit Italia-Grecia,sau a fost o obtiune personala?
A fost un circuit de aproape 2 saptamani, am plecat seara pe la ora 9,30 din Brindisi, am ajuns dimineata in jurul orei 6-7 la Kerkira, apoi dupa vizitarea insulei, am luat un alt ferry catre Igoumenitsa, cred ca am facut maxim 1 ora pana pe continent. Daca atunci am zis ca a fost cam obositor, la miile de poze si placerea vizitelor facute orice necaz paleste si se uita. A fost una dintre cele mai fascinante si pline pe peripetii excursii ale noastre.
Kalambaka e un oras dragut. Daca v-ar fi prins noaptea, ati fi putut vedea "paza" orasului. Imediat ce cobori in oras, spre centru (in dreapta), cladirile sunt pazite de o alta stanca imensa, un perete drept , vertical pur si simplu, care seara era luminat. Privelistea era deosebita. Lasasem aparatul la incarcat, deci nu am facut poze, dar, oricum, nu cred ca as fi putut surprinde imaginea din cauza ca eram foarte aproape. Oricum, a fost super. Un vot din partea mea!
cosmin, am vizitat meteorele de doua ori si cred ca nu voi rata vreo ocazie de a le revedea. Drumul din Kalambaka si pana sus, acolo unde esti practic atat de aproape de Creator, este extraordinar; serpentinele acele luate din scurt, cand soferul (daca ai si unul cam truli, cum am avut noi anul trecut) trage de volan de practic te da dintr-o parte in alta si tu te tii de scaun, haul care este de-o parte si muntele de alta, zau de nu-ti ridica adrenalina!... Dar cand ajungi acolo, unde doar calugarii, turistii, vulturii si cantecul tanguitor al vantului ma soptesc ceva... este un sentiment ce mei imi da o stare de liniste, de impacare cu mine, ca o atingere divina ce-mi mangaie sufletul...
si puncte multe de la mine atat pt. impresii cat si pt. poze.
e o mare onoare din partea mea sa dau eu superbonusul. Si eu am vizitat meteora si am ramas profund impresionat. Felicitari.
Vinera Mare de anul trecut m-a prins sus la Marea Meteora, asa ca inteleg ce ai simtit. Felicitari, multe,vreo 400.
mcosmin, sper sa nu te superi daca mai adaug si eu cateva poze de la Meteora, am vrut sa le atasez inca de cand ai postat frumosul tau review, dar acum am ceva mai mult timp. O zi buna si linistita precum acele locuri dumnezeiesti...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Kalambaka, Episodul 2 — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Prin Grecia la pas... (1) Atena-Kalambaka-Meteore — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Meteora, plimbare scurtă cu motocicleta — scris în 23.04.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 A... minune a lumii — scris în 16.07.19 de Linu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2019 „Sfintele Meteore - stâncile învecinate cu cerul” — scris în 22.06.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 La Meteora, din nou — scris în 13.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Incredibil. Imposibil. Impresionant. — scris în 21.11.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ