ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2013
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

In cautarea credintei

TIPĂREȘTE

Ne-am cazat la Kosta Famissi din Kalambaka sau Kalampaka, un oras micut si modern situate in apropiere de Meteora, munte ale carui roci dau cea mai importanta caracteristica a orizontului in partea de nord. Kalambaka este un oras curat si linistit cu o singura strada principala care reprezinta o sira a spinarii imaginara a orasului cu cateva piete ornamentale cu fantani.

Putina istorie:

Meteora este cel de al doilea centru monastic ortodox al Greciei dupa Muntele Athos. Stancile cu pereti abrupti si inaltimi ametitoare, care se inalta in NV Tessaliei, intre crestele Koziakas si Antichassia, constituie unul dintre cele mai impresionante fenomene ale planetei. Viata mostica s-a infiripat inca din secolul al IX-lea. Piscurile aflate deasupra orasului au fost numite “Meteora” in secolul al XIV-lea de catre cuviosul Atanasie, ctitorul Manastirii Marele Meteor.

De atunci au luat fiinta 24 manastiri, alaturi de altele preexistente, manastiri mici, locuri ascetice, chili, salasuri de rugaciune, sihastrie, pesteri, locuri de claustrare imprastiate pe toate stancile meteorice.

Dintre manastirile existente in secolul al XIV-lea, multe sunt astazi in ruina: Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova, Sfantul Antonie, Sfanta Manastire Pantocrator, Ipsilotera, Sfantul Gheorghe Mandilas, Intampinarea Domnului, Manastirea Maicii Domnului, Schitul Doumbiani, Manstirea Sfantul Grigorie, Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, manastirea Sfantul Modest, Manastirea Caligrafilor (aflata pe cea mai inalta stanca).

Altele, bine conservate, sunt si in prezent, constituind o atractie atat pentru pelerini cat si pentru turistii din intreaga lume: Manastirea Marele Meteor, Manastirea Varlaam, Manastirea Sfanta Treime, Manastirea Rousanou, Manastirea Sfantul Stefan si Manstirea Sfantul Nicolae Anapafsas. Dintre acestea doua sunt de maici si 4 de calugari. Manastirea Sfantului Stefan este cea mai accesibila iar Sfanta Treime este cea mai greu accesibila.

Teritoriul Sfintei Meteora a fost proclamat din octombrie 1995 “loc sfant, imuabil si inviolabil”, este ocrotit de UNESCO, ceea ce-I asigura protectia si-I garanteaza unicitatea... Cea mai reprezentativa este Manastirea Marele Meteor cu hramul Schimbarea la Fata. Situata la 613m altitudine, pe platoul celei mai inalte dintre stancile Meteore, manastirea a fost fondata de Sfantul Atanasie Meteoritul, venit aici din Muntele Athos. Mica sihastrie a fost transformata in 1344 intr-o lavra. Tot el a inceput constructia Bisericii Schimbarea la Fata, cea mai veche si impunatoare din tot ansamblul Meteorelor. Fresca interioara apartine scolii cretane. In secolul al XVI-lea si al XVIII-lea manastirea numara pana la 300 monahi si eremiti, fiind o chinovie model.

Cea mai mica manastire este Sfantul Nicolae Anapafsas, adica Sfantul Stefan Odihnitorul. Desi prima asezare monahala de aici dateaza din sec. al XIV-lea, adevaratul fondator a fost Sfantul Dionisie cel Milostiv, la inceputul sec al XVI-lea. Fresca este lucrata de monahul Teofan Cretanul exponent al Scolii Cretane de picture. In prezent, mica manstire mai are doar cativa monahi.

Manastirea Sfantul Stefan pe care am vazut-o si noi este cea mai veche asezare monahala de pe Meteora, fiind fondata in 1192 de catre sihastrul Ieremia. In anul 1333, Andronic al III-lea Paleologul a renovat-o, luand-o sub protectia sa. Biserica veche cu hramul Sfantul arhidiacon Stefan a fost construita in anul 1350 dar ulterior a devenit neincapatoare. S-a construit o biserica mai mare in 1798 cu hramul Sfantului Haralambie. Din anul 1961 manstirea a fost transformata in chinovie de calugarite. Muzeul manastirii adaposteste numeroase obiecte de cult. Aici poate fi vazut un codex bizantin din anul 1404 donat de Filotei si Antonie Cantacuzino. Nu mi-a placut ca maicutele ne-au manat ca pe animale. Am avut nesansa sa nimerim in acelasi timp cu straini de pe unul din vasele croaziera COSTA. Erau aproape 15 autocare. In maxim 5 minute am fost dati afara din Biserica pt ca veneau alti turisti. Parca noi nu platisem intrarea.

Manastirea Sfanta Treime a fost fondata in anul 1438 de sihastrul Dometie. Biserica a fost zidita in anul 1476, iar fresca interioara dateaza din anul 1741. Accesul la aceasta manastire precum si la altele se face ape o scara de funie sau cu o plasa trasa de un sistem de roata cu tambur si scripete.

Am vazut in aceeasi zi si Manstirea Varlaam. Numele vine de la fondatorul ei Cuviosul Varlaam, care a sihastrit singur pe varful acestei stanci uriase in jurul anului 1350. In anul 1518 doi frati, Nectarie si Teofan, provenind dintr-o familie de conducatori ai Epirului, s-au calugarit aici si au zidit pe vechile ruine o biserica mica cu hramul Sfintii Trei Ierarhi. Putin mai tarziu, au zidit o biserica inchinata Tuturor Sfintilor. Pana acum cateva decenii se urca la Mastirea Varlaam cu ajutorul plasei de franghie trasa cu un sistem de scripeti, roata cu tambur, actionata manual. Se poate vedea si astazi sistemul.

Manastirea Rousanou se inalta pe o stanca ingusta, aflata in vecinatatea uneia dintre cele mai falnice meteore. Un culoar de beton si un pod suspendat duc pe crestetul stancii complet izolate unde se afla manastirea. Prima asezare monahala dateaza din sec al XV-lea. In anul 1545 doi calugari macedoneni, fratii Maxim si Ioasaf, au transformat mica sihastrie in manastire, zidita din piatra, actuala biserica cu hramul Schimbarea la Fata. Fresca a fost lucrata in 1561. Datorita numarului mare devizitatori in timpul slujbelor religioase manastirile de pe Meteora sunt inchise pentru turisti... Cei care doresc sa participle la slujbe trebuie sa anunte telephonic staretul pentru ali se permite accesul in incinta. La intrare, o placuta avertizeaza pelerinul asupra unei tinute vestimentare decente. Barbatii trebuie sa poarte pantaloni lungi, femeile fuste peste genunchi, iar bratele trebuie acoperite.

Ca sa poti vizita toate manstirile iti trebuie cateva zile. Noi am avut noroc sa vizitam doua manstiri in aceeasi zi. La intrarea Manastirii Varlaam sunt vanzatori care cunos limba romana. Kalambaka cred ca este foate vizitata de romani caci foarte multi inteleg ce vorbesti. Inainte de plecare am fost la Restaurant Meteora si am mancat Pastificio, ei spuneau ca este Lasagna. Este ceva asemanator cu lasagna, in loc de foi are strat de macaroane si parca este fiarta mai mult decat lasagna dar garnisita cu un paharel de uzo merge foarte bine.

In drum spre casa am vizitat si un atelier de icoane. Ghida de la atelier era romanca. Dupa ea ar fi trebuit sa cumparam vreo 10 icoane pentru acasa. Mare business, in rest Meteora este ceva de vis.


[fb]
---
Trimis de fanespoitorul in 06.10.13 12:38:31
Validat / Publicat: 06.10.13 16:55:27

VIZUALIZĂRI: 3692 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fanespoitorul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Where eagles dare. Cum se vede intrarea de sus din manastire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.10.13 12:58:01]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs invitației noastre de a scrie propriul set de impresii din această vacanță.

Ne-am cazat la Kosta Famissi din Kalambaka

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale şi de la Kosta Famissi din Kalambaka, scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[08.10.13 23:47:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052788019180298 sec
    ecranul dvs: 1 x 1