GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Meteora – ‘roci suspendate’ sau ‘in inaltul cerului’ este traducerea din greaca pentru aceasta locatie ce adaposteste cel mai important ansamblu de manastiri Ortodoxe din Grecia, dupa muntele Athos.
Uimitoarele stanci fac parte din lantul muntos Pindu, la poalele carora se afla orasul Kalambaka. Orasul ce se numea Eghinion la 167 a fost distrus de romani, reconstruit si cunoscut sub numele de Staghi pana prin secolul al XI-lea. Apoi orasul a fost cucerit de turci si redenumit Kalambak, dar locuitorii au folosit numele de Staghi in continuare. In valea dintre alte stanci s-a dezvoltat orasul Kastraki, fosta cetate bizantina.
Sunt 7 Manastiri inca active dar 6 care se pot vizita frecvent: Manastirea Sfantul Stefan (Aghios Stefanos), Manastirea Sfanta Treime (Agios Triás), Manastirea Roussanu (Roussánou), Manastirea Meteora Mare (Metamorfosis), Manastira Varlaam (Varlaám), Manastirea Sfantul Nicolae (Agios Nikólaos) si Manastirea Ipapantis (Ypapandi).
La intoarcerea din minunata vacanta in Lefkada am decis ca ar fi frumos sa vizitam aceste locuri sfinte, gandindu-ne ca exista posibilitatea sa nu mai mergem acolo prea curand. Abaterea de la drum nu a fost semnificativa, ba chiar am avut parte de drumuri linistite prin munti privelisti minunate si tunele recent construite. Peisajul montan se schimba brusc dupa o curba ce dezvaluie o vale frumoasa la poalelor stancilor impresionante. Primul moment in care le-am vazut a fost static, de parca timpul s-a oprit in loc pentru cateva secunde. Mi-am revenit rapid din uimire cand am intrat in Kalambaka, oraselul ce este plin de forfota, trafic intens si pietoni agitate. Te astepti la ceva liniste intr-un oras aflat la poalele acestor locuri sfinte, dar surpriza de a afla exact contrariul a fost maxima. Nu stiu daca asa este mereu, dar asa a fost cand am ajuns noi acolo. Oamenii sunt vorbareti si agreabili, fie localnici sau turisti. Am pornit in continuare pe drumul ce urca la manastiri.
Vazute din ce in ce mai de aproape perceptia despre locul acesta se schimba progresiv si se contureaza din ce in ce mai puternic, deoarece crezi ca ai inteles relieful si asezarea manastirilor dar… realitatea iti va oferi o surpriza (doar daca nu ai o harta precisa pe care ai studiat-o inainte).
Manastirea Sfantul Stefan este cea mai bogata din ansamblul Meteora. Specificul acestei manastiri este muzica bizantina ce se cultiva aici de catre calugarite.
Manastirea Sfanta Treime se spune ca este cea mai frumoasa din Meteora. Aflata la o altitudine de aproximativ 565 m, asezata central in varful unei stanci ofera un peisaj de exceptie, iar daca privesti in jos apar sentimene de teama si admiratie.
In varful altei stanci sta Manastirea Roussanu ale carei inceputuri s-au prierdut in negura timpului si nu am vizitat-o deoarece accesul nu este tocmai facil.
Manastirea Meteora Mare a fost ridicata la altitudinea de 613 m pe cea mai inalta stanca din Meteora. Treptele pe care se face accesul in ziua de azi au fost sapate in stanca in 1922. Pana atunci s-a folosit plasa trasa cu sfoara pe scripete pentru transportarea proviziilor si a pelerinilor.
Manastira Varlaam s-a dezvoltat din constructiile incepute de sihastrul Varlaam in secolul al XIV-lea. Apoi doi frati calugari au desavarsit acest loc deoarece le-a placut mult linistea si pacea acestei stanci.
Manastirea Sfantul Nicolae are la poale orasul Kastraki.
Interioarele de lemn indulcesc duritatea acestori locuri sfinte. Calugarietele par mai deschise la vorba cu turistii si vorbesc romana. Exista o legatura stransa intre Manastirile din Meteora si cele romanesti astfel ca am intalnit cateva grupuri de turisti romani veniti cu autocarul special pentru a vizita si a se recreea aici.
O vizita la Meteora te rupe de cotidian, de problemele si preocuparile obisnuite pe care le are fiecare si te poarta intr-o lume pioasa, pasnica, profunda. Serenitatea este cuvantul de ordine aici, dupa rugaciune.
Trimis de Liaa* in 30.06.11 18:48:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Liaa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.72655994 N, 21.62690609 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Sper sa placa melodia atasata! Se poate schimba!
Formatia franceza Antaeus a luat fiinta in 1993 si prin muzica sa se incadreaza in curentul Black Metal, Antaeus in mitologia greaca a fost un semigigant fiul lui Poseidon si al Gayei, care provoca trecatorii la lupta insusindu-si bunurile acestora in vederea construirii unui templu dedicat tatalui sau insa a fost infrant de catre Hercule, care si-a dat seama ca in contact cu pamantul (Gaya este zeita pamantului) isi refacea fortele, asa ca a fost strivit prin imbratisarea legendarului erou fiind tinut deasupra solului !
Multam fain webmaster13, e faina melodia. E frumos ca ai scris ceva despre interpreti si semnificatie.
Frumos review!... pacat ca vine la 8 luni distanta de sejur!... ai 450 pct de la mine!
Pozele si muzica m-au facut sa ma simt acolo.
Un loc unic, n-ai cum sa mori fara sa vezi Meteorele.
@ vlaval: mai bine mai tarziu decat niciodata!
@ marius gaudi: ma bucura sa stiu asta si da, sunt de accord: sa vezi Meteora macar o data in viata asta!
Multumesc pentru voturi!
Buna! Am citit review-ul tau fiind in cautare de informatii despre Meteora si vroiam sa te intreb daca ati reusit sa vizitati Manastirile imediat dupa plecarea din Lefkada sau ati dormit o noapte prin apropiere? Multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Kalambaka, Episodul 2 — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Prin Grecia la pas... (1) Atena-Kalambaka-Meteore — scris în 31.10.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Meteora, plimbare scurtă cu motocicleta — scris în 23.04.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 A... minune a lumii — scris în 16.07.19 de Linu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2019 „Sfintele Meteore - stâncile învecinate cu cerul” — scris în 22.06.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 La Meteora, din nou — scris în 13.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Incredibil. Imposibil. Impresionant. — scris în 21.11.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ