ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Theologos - un sat de munte cu personalitate

TIPĂREȘTE URM de aici

Intr-o dupa-amiaza, dupa ce am facut o baie scurta pe plaja din Trypiti si intentionam sa o luam din loc spre o alta, am vazut niste nori negri venind amenintatori dinspre Limenaria si, insotita de un vant foarte puternic, am prins prima noastra ploaie din Grecia (si singura cred). Asa ca, plaja iesind din discutie pentru acea zi, ne-am gandit ca ar fi pacat sa stam in camera pentru restul zilei si serii si ne-am pornit spre Theologos. Ploaia n-a tinut mult, s-a racorit doar, asa ca am avut noroc sa putem vizita satul in liniste.

Pornind din Potos, faci cam 10 km. Drumul este bun, asfaltat, se poate ajunge aici si cu autobuzul pt cei care nu au masina proprie. O mare parte din drum serpuieste de-a lungul unei vai si apoi urci pe un munte, satul aflandu-se la altitudinea de 220 metri.

Numele satului inseamna in greaca "teologul" sau "cuvantul lui Dumnezeu". Istoria asezarii Theologos incepe in antichitate. O asezare si o necropola au fost descoperite pe ruta dintre Potos si Theologos, datate dinainte de sec. 8 inaintea erei noastre. Pana la jumatatea secolului trecut Theologos a fost cel mai important sat al insulei, ramanand si azi, spre deosebire de alte sate de munte, plin de locuitori permanenti (conform datelor oficiale un numar de 731). La inceputuri satele de munte de aici functionau independent unul de altul, comunicatiile intre ele fiind aproape imposibile. Datorita distantei dintre ele si a lipsei drumurilor practicabile, dura zile intregi sa calatoresti de la sat la sat, pe magarusi ori pe jos, pe potecile inguste de munte folosite indeosebi de capre.

Prima dovada scrisa a existentei sale dateaza din 1287. Documentul, redactat de imparatul bizantin Andronikos II Palaiologos, mentiona faptul ca manastirea Philotheou de pe muntele Athos avea o "fliliala" localizata pe prezenta asezare a satului. Aceasta se numea "John the Theologian" (Ioan Teologul), si se pare ca a imprumutat numele satului.

In acea vreme a devenit capitala administrativa a insulei, ramanand astfel si in timpul ocupatiei turcesti. Turcii s-au stabilit aici intre anii 1479- 1538 si de atunci satul s-a extins treptat, cuprinzand doua biserici si doua scoli. In 30 martie 1813 zona a fost cedata Egiptului si a fost administrata de guvernatorul Mehmet Ali Pasa. In aceasta perioada, satul s-a dezvoltat rapid si s-a bucurat de o oarecare autonomie fata de Imperiul Otoman, pana in 1912 cand a revenit grecilor. Dupa eliberarea de turci si scaparea de amenintarea piratilor, turismul in masa a inflorit si Theologos si-a pierdut importanta si suprematia in insula.

In 1979, ignorand protestele locuitorilor, guvernul grec a declarat satul ca fiind o asezare clasica greceasca. Datorita acestei decizii proprietarii nu au mai putut sa isi restaureze casele, asa ca multi dintre ei le-au vandut unor cumparatori straini, majoritatea germani si englezi.

Ridicat intr-o locatie splendida, satul a avut de suferit masiv dupa incediul din 1989 si alunecarile de sol din iarna urmatoare, cauzate de ploile torentiale. Alunecarile au rupt pinii care inconjurau satul asa ca in prezent casele par asezate sec, direct pe stanca goala. Si totusi zona, abundenta in izvoare, promite o revenire a vegetatiei in viitor.

Fiind locuitori ai unui sat bogat, satenii au construit case frumoase, cu arhitectura deosebita si mare atentie la detalii. Un exemplu este cladirea Eleni Tziata, resedinta autorului si diplomatului grec Vasilis Vasilikos, si cladirea Xatzigiorgi care gazduieste muzeul folcloric. Aici, la parter este o colectie de masini si unelte agricole. Etajul expune o replica a unei case traditionaledin Thassos, cu peretii impodobiti cu vase traditionale sau diferite tesaturi. Mai este si un atelier de lucru al femeilor, cu razboi de tesut, depanator de lana, furca si fus. In curtea muzeului se gasesc unelte agricole cum ar fi teascul de vin, presa de ulei, centrifuga pentru miere, putinei de unt.

Theologos este vizitat azi datorita mancarii- mielului si caprei la rotisor in special. Gasesti multe cafenele si taverne unde poti servi o portie de mancare traditionala greceasca. Cele mai cunoscute taverne sunt:

Kleoniki Yatrou (unde am luat si noi cina- excelent!). Specialitatile casei sunt miel, capra, kokoreti cu organe de miel, ceafa de porc sau pui la rotisor. Taverna este chiar langa Muzeul folcloric, pe partea dreapta a satului (cum intri). Dimineata se pare ca e mai liber, noi am fost la cina si era plin-plin. Am avut noroc cu un cuplu de nemti care, vazand ca stam dezamagiti in picioare in mijlocul tavernei, au fost foarte amabili si ne-au invitat la stam la masa lor. Ei tocmai terminasera cina si asteptau nota de plata asa ca am schimbat cateva impresii despre insula cu ei intre timp.

Am servit carne de pui la rotisor (stiu, rusine mie, merg in Theologos si mananc pui, dar nu suport mirosul de miel) iar sotul meu carne de miel (portia de 450 gr), ambele garnisite cu cartofi prajiti, ceapa si lamaie, asezate frumos pe platouri ovale metalice. O portie de miel de 450 gr era 19 euro (sau 25 euro kg). Am mai luat si branza feta cu ulei de masline si oregano si nelipsitul tzatziki de care sotul meu nu se poate satura si desparti la orice masa in Grecia. Totul a fost delicios! La final am primit din partea casei, un desert foarte interesant, niste "gogoloaie" din pesmet prajit, cu zahar, stafide si alune prajite. Destul de bun la gust, dar pentru noi neobisnuit. Pentru 2 persoane platesti in jur de 30-40 euro, depinde ce iei.

O alta taverna cunoscuta este Stelios, o taverna rustica, specifica zonei de munte. Specialitatea casei este iedul la rotisor. Draguta harta pe care o au pictata afara, la intrare, pe care dormea un ditamai motanul alb. Terasa e foarte frumoasa, umbrita de vita de vie, deasupra drumului.

Taverna Augoustos este cea care isi face reclama in toata insula. in fiecare zi, pe orice plaja mergeam ne alegeam cu cate un fluturas de reclama la taverna. Datorita acestor fluturasi am devenit si noi curiosi si dornici sa vizitam Theologos. Cu toate acestea nu am ales sa luam masa aici, auzind de la mai multa lume ca e mai scump decat in alte locuri. Taverna beneficiaza si de program artistic, asa ca daca va doriti asa ceva poate merita incercat.

Ce poti cumpara din Theologos- o multime de suveniruri din magazinele de profil, dar si dulciuri traditionale, patiserie, miere de Thassos, dulceturi de toate felurile, mirodenii, sapunuri de casa, ulei de masline presat la rece, masline, ouzo, Tsipouro (rachiu de struguri) sau diverse lichioruri facute in casa. Noi am gasit o doamna tare draguta care vindea in fata casei miere cu tot felul de arome -de portocale, de pin, cu tot felul de mirodenii, cu scortisoara sau cuisoare. Ne-a si dat sa gustam din mai multe si pana la urma am luat un borcan de miere de pin- are un gust deosebit si o aroma de brad foarte interesanta.

Ce mai e interesant de vazut- biserica Agia Paraskevi (construita in 1842). Dupa cum se poate citi si pe placuta de afara, in anul 1880 Theologos era locuit de 2200 locuitori, mai multi decat in orice asezare de pe insula, asa ca biserica a fost construita pentru a primi numarul mare de credinciosi veniti la slujbe. Un alt monument este al manastirii (Metohi), construita de calugarii de la Muntele Athos care veneau in Theologos. Era un loc de pelerinaj pentru arhanghelul Mihail, obicei pastrat si in zilele noastre. Aici s-a pastrat o parte dintr-un cui folosit la rastignirea lui Isus precum si o mica icoana a arhanghelului.

In sat mai este si un atelier de pantofi, unde se fabrica pantofi si sandale din piele chiar sub ochii turistilor. Se pot si cumpara, dar preturile mi s-au parut foarte ridicate. Casa in care functioneaza atelierul si magazinul a fost construita in 1908, an inscriptionat si pe coltul cladirii.

Una peste alta vizita noastra in Theologos a fost extrem de placuta si as recomanda oricarui turist din Thassos sa isi rupa cateva ore intr-o zi pentru a vizita satul. Merita pe deplin. Sper ca pozele alese sa fie edificatoare!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 23.07.14 12:36:09
Validat / Publicat: 23.07.14 14:03:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6794 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Theologos- taverna Stelios cu harta insulei pictata pe lemn si motanul alb aferent
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

cher-cher
[23.07.14 17:10:31]
»

Theologos este un loc ce şi-a găsit locul în inima mea şi l-am vizitat de fiecare dată când am ajuns în Thassos. Schimbările nu au fost mari. Deşi unele case au fost cumpărate şi refăcute de pensionarii nemţi retraşi aici la căldurică şi linişte, atmosfera a rămas aceeaşi. iar în faţa tavernei vechi din centru vei găsi după-amiaza aceiaşi bătrânei jucând table.

Am citit cu bucurie şi cu un strop de nostalgie articolul tău, ce mi-a plăcut mult şi pentru care îţi mulţumesc. O bucăţică din Grecia "veche" şi-a primit o istorisire pe măsură. Felicitări

Dabator
[23.07.14 17:53:54]
»

@luciaoradea: Dacă nu îți pot oferi cuvinte atât de frumoase precum @cher-cher, pot măcar să îți acord un superbonus.

M-ai convins definitiv - la următoarea vizită în Thassos voi vizita și eu acest sătuc de munte. În precedenta vizită nu i-am făcut loc în program.

Dar data viitoare nu numai că îi fac loc, dar voi merge și la taverna indicată de tine (iar mie-mi place mielul la nebunie).

Ca un amănunt nesemnificativ nu am priceput varianta cu 450 g - 19 EUR și 1 kg - 25 EUR. Dar chiar nu contează.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[23.07.14 23:34:24]
»

@cher-cher si @dabator

Multumesc pt voturi si aprecieri. Theologos merita din plin toate laudele.

@dabator- Trebuie sa vizitezi satul, vei vedea ca merita. Parca esti in Sighisoara sau Venetia doar ca urcate pe munte. E o senzatie tare faina.

Apropo de miel- portia de 450 gr (cum a avut sotul meu, portia vine cu un biletel, daca te uiti in poza nr 4 il vezi pe marginea platoului) costa 19 euro. Kilogramul de miel este 25 euro- presupun ca, daca sunt mai multe persoane (sau una mai gurmanda) care comanda un kg, pretul e de 25 euro. Eu asa am inteles.

webmasterX
[05.10.14 05:06:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Potos si imprejurimi" (deja existentă pe sait)

webmasterX
[26.11.17 05:00:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Theologos» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cher-cher, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Theologos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065418004989624 sec
    ecranul dvs: 1 x 1