Theologos este situat la aproximativ 10 km de Potos in interiorul insulei si este fosta capitala a insulei Thassos. Capitala moderna este Limenas (sau Thassos pe unele harti).
In general cladirile sunt vechi, unele de pe la 1800 sau chiar mai "batrane" dar din pacate multe sunt parasite sau lasate in paragina. Pe alocuri atmosfera are un iz medievalo-antic, chiar daca viluţe cochete si-au facut aparitia in ultimii 10-20 de ani.
Din loc in loc exista diverse panouri in mai multe limbi, la fel ca in muzee, pe care se pot gasi cateva randuri despre istoria oraselului, greu incercat de invaziile otomane. Sica tot veni vorba de asta, pe gazda mea de la Vila Dimitra o cheama Tsetoglou, nume turcesc de altfel si pana nu am aflat istoria familiei lui, nu m-am lasat, dar asta este alta poveste.
Stradutele destul de inguste pe care abia intra 2 masini, parca vin sa confirme ca locul a ramas neschimbat de sute de ani, conservarea acestuia fiind destul de reusita. La un moment dat am putut citi pe tablita unei case, numele unui austriac, semn ca occidentalii au descoperit aceasta oaza de liniste inaintea românilor. Apropos, cat ar costa o casa acolo? M-ar bate un gand sincer... In fine.
Se poate manca decent si bine la celebra terasa Augostos, ale carei banere pot fi vazute inca de la iesirea din Potos, banere care si ele sunt in vreo 3 limbi de “circulatie” internationala, printre care si limba romana. Bine, mai sunt si alte terase dar asa ne-a sarit in ochi.
Amatorii de ulei de masline il pot cumpara de la fata locului, ulei facut chiar de localnici. Ulei vrac, ati ghicit. Pretul este cam maricel fata de cel ambalat pe care-l gasiti in supermarketuri, dar merita. Nu la fel sta treaba in cazul mierii de albine pe care am gasit-o doar “facuta” in fabrica si avand eticheta tiparita, unele dintre ele destul de frumos colorate.
Pentru cineva de acasa, inclusiv pentru subsemnatul, am cumparat uzo - bautura lor traditionala, dar ajuns in Romania mi-am dat seama ca am cam luat teapa, cel luat de la tarani fiind net superior celui ambalat in cutie bleu.
Am atasat si cateva poze.
Din pacate poze la mancare cum am mai vazut pe aici sau pe alte siteuri / forumuri, nu am. Sunt poze facute cladirilor si masinilor de Romania, unele dintre ele parcate fix pe mijlocul strazii, dar am reusit sa trec (si) peste asta ca dar am venit la odihna nu la facut nervi cu conationalii.
Vizionare placuta!
Trimis de Catalin S. in 11.09.11 08:02:42
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Catalin S.); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Potos si imprejurimi" (deja existentă pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Theologos» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Jun.2024 Sate montane în Thassos – Theologos (I) — scris în 31.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Theologos – satul încremenit în timp — scris în 19.09.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Theologos, unul dintre cele mai vechi sate ale insulei Thassos, prima sa capitală — scris în 16.10.18 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Satul Theologos, istorie și tradiție — scris în 21.03.15 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Theologos - un sat de munte cu personalitate — scris în 23.07.14 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Theologos - destinatie ofertanta (I) — scris în 05.08.13 de diana-camelia* din BACAU - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Un loc unde trebuie sa mergeti - Theologos — scris în 18.09.12 de laur75 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ