GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O plimbare la pas prin fosta capitala a insulei poate sa iti incarce bateriile intr-un mod neasteptat si pentru multa vreme.
Am ales pentru aceasta dimineata unei zile de duminica in care pe litoral se anuntau peste 40 de grade.
Din Potos se ajunge foarte usor, cu autobuzul local, in circa 10 minute si cu doar 1, 4 euro de persoana pe sens.
Noi l-am ratat pe cel de la ora 9. 35 si am luat un taxi (14 euro) care ne-a lasat in centrul satului, exact unde opreste autobuzul.
Am fotografiat la propriu harta aflata pe un panou si am incercat sa identificam obiectivele ce puteau fi atinse per pedes: Muzeul Folcloric, Mitocul Arhanghelul Mihail, Biserica Sf. Prascheva, Konaki, Centrul institutional comunitar, Biserica Sf. Dimitrie si Podul de Piatra.
Pe drum, am primit un fluturas al carui continut am sa-l reproduc cat mai pe scurt intrucat contine foarte multe date istorice:
”Una dintre primele atestari documentare despre Theologos dateaza din 1287 cand in hrisovul imparatului bizantin Andronikos al II-lea Paleologul s-a mentionat ca Manastirea Filotheou de pe Muntele Athos avea aici un mitoc ce purta numele teologului si evanghelistului Ioan. Al doilea document a fost scris in 1384, in acelasi an cu testamentul conducatorului din din Hristoupoli (Kavala). La acea vreme, satul era doar o comunitate de monahi ce foloseau apa si vegetatia abundenta din zona.
Prima colonizare s-a facut de catre turci, intre 1479-1538. Satul a fost ridicat pe partea stanga a raului si de la inceput a fost impartit in doua „mahalale”, una pentru turci si alta pentru grecii crestini. Linia de hotar era unde astazi gasim Mitocul Arhanghelul Mihail. Geamia si cimitirul turcesc se aflau langa podul de piatra care rezista si astazi. Pana in anul 1950, aproape intreaga veche vatra a satului a rezistat, localnicii folosind piatra vechilor case pentru constructii.
Ca sa intelegem cum s-a ridicat si dainuit satul in pofida ocupatiei turcesti, trebuie sa stim ca inca din sec. al XIV-lea coasta insulei Thassos si a altor insule grecesti au fost sistematic pradate de pirati care au semant spaima si panica din cauza macelurilor pe care le savarseau de fiecare data. Inca se mai pastreaza toponimia „Fonias” (ucigas) in amintirea acelor vremuri, iar folclorul local abunda de povesti terifiante. Astfel, locuitorii zonelor de coasta au migrat spre interiorul insulei. Dupa caderea Constantinopolului, multi greci au parasit imperiul cautand adapost si sa se salveze de la masacru si sclavie si, luand calea Marii Egee, s-au adapostit in insula Thassos. Mai tarziu a inceput migratia unor locuitori din Epir si Macedonia de Vest.
Locuitorii din Theologos nu si-au lasat insa de izbeliste casele si terenurile de pe coasta, iar la 1708 acestia stapaneau 1/3 din suprafata insulei.
In anul 1813, Sultanul Mahmud al II-lea cedeaza insula egiptenilor, mai precis lui Ahmed Ali Pasa. Crescut in insula, acesta ii ofera o serie de drepturi si privilegii care ii confera un fel de autonomie in cadrul Imperiului Otoman. In aceasta perioada conducerea insulei este asigurata de un „presedinte” cu prerogative similare unui prim ministru din zilele noastre. Primul conducator de acest fel a fost Metaxas Hatzigoirgis care se alatura miscarii Filiki Eteria si, in 1821 declanseaza revolutia impotriva turcilor. Invinsi, turcii se refugiaza in Kazaviti, apoi scapa prin Kavala. Dupa sase luni, revolutia este inabusita si Hatzigiorgis este nevoit sa fuga inatai in Siros, apoi in Tinos si ulterior in Egipt.
In 1902 populatia se revolta impotriva egiptenilor care le luasera toate drepturile si privilegiile si trec din nou sub autoritatea Inaltei Porti, situatie care dureaza pana in 1912 cand insula este eliberata si redata Greciei. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Theologos a fost temporar ocupat de bulgari. ”
Pe firul povestii ajungem la
Muzeul Folcloric se afla in fosta casa a lui Metaxas Hatzigiorgis. Situata pe doua nivele, la parter, in prima camera ne intampina doua manechine (o fata si un baiat) imbracate in costume traditionale care parca ne invita sa admiram dantelele si macrameurile care imbraca incaperea. Alaturi, gasim atelierul de lucru al femeilor cu razboiul de tesut, depanatorul de lana, furca, fusul si cosurile pentru lucrul de mana.
Afara, in curtea din spate, sunt uneltele agrigole si gospodaresti: teascul de vin, presa de ulei, centrifuga pentru miere, putineiul de unt si chiar „stramosul” masinii de spalat, valtoarea actionata de forta apei, precum si cazmale, furci, cuie si caiele.
La etaj e camera de dormit cu patul, dulapul de haine, paturi si albituri, politele cu vase, masa cu scaune si cuptorul. Tot la etaj e camera de primire cu masuta de cafea si chiseaua de dulceata, doua lavite mari pentru odihna musafirilor si semineul deasupra caruia troneaza flinta stapanului.
Intrarea costa 3 euro/pers in schimbul carora primesti un breloc cu imagini din sat.
Mitocul Sf. Arhanghel Mihail a fost locul de pelerinaj si inchinaciune al satenilor, obicei ce se pastreaza si astazi. Aici gasim unul din cuiele folosite la crucificarea lui Hristos si o iconita a Sf. Arhanghel Mihail.
Biserica Sf. Parascheva a fost construita in anul 1842 si a fost biserica parohiala. In 1880, satul numara 2200 de suflete, mai multi decat orice alta localitate din insula, iar biserica a fost ridicata pentru a-si primi enoriasii.
Konaki, o cladire impozanta cu doua etaje si ferestre boltite care a servit drept cladire guvernamentala in timpul ocupatiei turcesti si bulgaresti. A ars intr-un incendiu si nu s-a mai salvat decat zidul exterior din piatra.
Centrul institutional comunitar a fost construit in 1884 si a functionat ca scoala de fete si gradinita. Mai tarziu a fost renovata, iar astazi aici functioneaza autoritatile locale, spitalul si posta.
Presa de ulei
In Theologos exista doua categorii de mori: moara de faina si moara de ulei, actionate de forta apei aduse prin apeducte. Au mai existat si trei mori care extrageau ceara de albine pentru confectionarea lumanarilor.
Si dupa o plimbare lunga ce a depasit ora amiezii ne retragem la umbra unei taverne. Alegem taverna Kleoniki care ne ne ispiteste de la intrare cu miel si ied la rotisor. Ne asezam pe terasa si admiram acoperisurile de ardezie ale caselor in asteptarea bucatelor.
Ni se aduce o portie de ied la rotisor pe care o impartim (pentru ca are 450 grame) si multa apa. Primim bonus un desert, halva de griş. Dupa ce platim nota de doar 15 euro, ne retragem incet spre casa nu inainte sa luam ca suvenir un borcan de miere de pin.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primul vot vine de la mine pentru un subiect care m-a tentat multa vreme dar pana la urma mi s-a parut mult prea sensibil.
Draga @almona, iti cer un sfat: sa nu inchiriem masina din Thassos, este mai bine sa folosim autobusul pentru diverse excursii in zona?
Foarte frumos review, este trecut si la noi in agenda la "must see! "
Thassos este pe lista destinatiilor mele, iar review-ul tau ma va ajuta foarte mult. Felicitari!
@trandafir 1970
Depinde ce si cat vrei sa faci. Eu n-am putut inchiria masina ca trei zile abia am reusit sa merg pe doua picioare si am si o frica patologica de condus. In Theologos e o mare problema cu locurile de parcare, singurul loc pe care l-am vazut fiind la taverna Kleoniki, asa ceva mai amenajat.
La noi in grup (in Potos) nimeni n-a inchiriat si au mers cu autobuzul si la Plaja de marmura si pe la Panagia. Cu bus-ul nu prea poti sa faci multe obiective in aceeasi zi.
Multumesc pentru promptitudine; o sa vedem acum la fata locului, ce si cum!
@Trandafir, masina e de baza, daca nu va place aia din fata blocului? inchiriati una mica 4 -5 persoane si iesiti cat de cat mai ieftin, la autobuz se asteapta in statie, pierzi timp, nu vine la ora la care trebuie, aglomeratie, probleme multe, asa masinuta ta te asteapta linistita doar sa te duca unde vrei...
Multumesc Nicu, ma gandisem asa, ca varianta...Sper sa nu mai prindem nebunia cu grevele, ca o luam pe jos!
Nu pe jos, ca autocarele au motorina si rezervoare mari, dar inot sigur daca nu merg ferryboaturile!
Si eu am fost prin Theologos, dar fara sa oprim, intr-o zi. Mi-au placut mult frumusetea caselor traditionale grecesti. Noi practic cautam o scurtatura sa ajungem mai repede in Kastro, nu ne-am dus ca sa vizitam satul.
Seara am fost acolo la o seara greceasca. Si-a fost nemaipomenit!
Felicitari pentru continutul util al acestui review, cat si pentru forma pe care a capatat-o sub marca @Almona!
Recompensa este -superbonusul binemeritat!
Un ghid foarte util pentru vizitarea acestui oras! Felicitari pentru descriere!
Mutat în rubrica "La pas prin Potos si imprejurimi, THASSOS" (nou-creată pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Theologos» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Sate montane în Thassos – Theologos (I) — scris în 31.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Theologos – satul încremenit în timp — scris în 19.09.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Theologos, unul dintre cele mai vechi sate ale insulei Thassos, prima sa capitală — scris în 16.10.18 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Satul Theologos, istorie și tradiție — scris în 21.03.15 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Theologos - un sat de munte cu personalitate — scris în 23.07.14 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Theologos - destinatie ofertanta (I) — scris în 05.08.13 de diana-camelia* din BACAU - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Un loc unde trebuie sa mergeti - Theologos — scris în 18.09.12 de laur75 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ