ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sate montane în Thassos – Theologos (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Cea mai nordică insula a Mării Egee – Thassos – are un relief preponderant muntos ceea ce a condus la o civilizație specifică cu așezări tradiționale cocoțate pe înălțimi, legate de drumuri spre mici porturi de coastă („skala” ). În timpul recentei vizite în insula grecească (vezi impresii) ne-am plimbat prin câteva frumoase sate de munte care păstrează elemente arhitecturale autentice păstrate din vechime.

Din zona Skala Potamia unde eram cazați am parcurs circa 40 de km până la Potos pe o șosea de coastă de calitate bună, cu vedere la golfuri superbe și cu albastrul Mării Egee acaparându-ți permanent atenția. Din stațiunea Potos urmează 10 km spre interiorul insulei, în ușoară urcare.

Satul Theologos are rădăcini vechi, așezarea existând la umbra munților încă din epoca romană. Până prin 1840 a fost cel mai mare sat al insulei, centru politic și administrativ al insulei. Azi localitatea numără puțin peste 1500 de locuitori. În așezare întâlnim clădiri tradiționale, realizate din piatră sau piatră și lemn, acoperite cu ardezie și orientate spre Sud (din Nord sunt protejate de creasta stâncoasă), străzi pavate cu piatră, bisericuțe superbe.

Satul trebuie explorat la pas, cu autoturismul abia avem loc să ne strecurăm pe una din cele două străzi principale care străbat așezarea. Locuri de parcare gratuite găsiți pe stadionul de la intrare în localitate, în apropiere de muzeul etnografic (foarte puține) și în capătul satului lângă capela cimitirului. Locuitorii au găsit adăpost sub lanțul muntos, în apropierea unor vitale surse de apă, departe de incursiunile prădătorilor (pirați, otomani).

Iată ce am vizitat noi în cele câteva ore petrecute în satul Theologos:

🏡Cascada Kefalogourna – este unul din locurile turistice ale satului, un obiectiv natural accesibil din mai multe puncte, semnalizate prin indicatoare. Pe cărări de pământ, printre pietre și grădini vom descoperi într-o vale abruptă o serie de cascade formate pe un mic curs de apă ce provine din izvoarele „Sfântul Vassiliki” . Două asemenea cascade sunt mai înalte, la baza uneia dintre ele formându-se și un mic lac unde turiștii îndrăzneți (și echipați) se bagă în apa rece.

Pe traseu sunt câteva amenajări: parapeți de lemn, bănci pentru popas. De asemenea, întâlnim ruinele unui apeduct care alimenta o moară de cereale. Pe insulă existau mai multe tipuri de mori alimentate de forța apei: pentru făină, de ulei de măsline și de produs ceară de albine.

🏡Muzeul Folcloric – instituția muzeală are sediul în casa restaurată a unui cunoscut conducător al insulei de la începutul secolului al XIX-lea – Metaxas Chatzigeorgis (al cărui bust este amplasat în apropierea muzeului). Muzeul nu este foarte mare dar ilustrează cu brio aspecte din viața rurală a locuitorilor insulei. În cele câteva camere sunt reproduse interioare tradiționale, în vitrine sunt expuse costume populare vechi, iar la parter sunt exemplificate meșteșugurile practicate în trecut.

🏡Metohul Mănăstirii Filotheu – în sat se află o filială aparținând mănăstirii amintite de la Muntele Athos. Loc de pelerinaj și retragere pentru călugări metohul a fost închinat Sfântului Arhanghel Mihail. Aici s-a păstrat multă vreme un fragment dintr-un cui utilizat la Răstignirea lui Iisus Hristos, acum relicva fiind mutată la mănăstirea Arhanghelului Mihail de pe coastă (vezi aici povestea: financiarul.ro/ultimele-s ... u-iisus-hristos).

Clădirea din piatră și lemn a fost restaurată și arată într-un autentic stil athonit. De altfel și numele așezării provine de la o figură religioasă: Ioan Teologul (Sf. Apostol și Evanghelist Ioan) care era celebrat în metohul athonit din această așezare.

🏡Bisericile satului – în zona sudică a satului am descoperit două frumoase biserici de piatră având ceva vechime: biserica „Sf. Dimitrios” – 1803 și biserica „Sf. Paraschiva” – 1842. Primul locaș menționat a fost construit în momentul în care așezarea a devenit capitală a insulei și locuitorii au permit acceptul ocupanților otomani pentru a-și ridica biserică. Mi-a plăcut turnul clopotniță din piatră prevăzut cu ceas, cu gang de acces către un pridvor acoperit, dar și biserica acoperită cu plăci de ardezie.  

Agia Paraskevi are de asemenea un turn clopotniță impunător, iar piatra și lemnul sunt principalele materiale de construcție utilizate și aici. Lângă această biserică se află o clădire de piatră, specifică locului, sediu al școlii primare din sat.

Nici una din cele două biserici nu erau deschise în momentul vizitei noastre, am admirat doar exteriorul edificiilor și curțile interioare.

🏡Centrul satului și aleea comercială – ne-am plimbat pe strada comercială și pe câteva alei perpendiculare, majoritatea pavate cu plăci de ardezie, toate înguste, pitorești, mărginite de case tradiționale (renovate sau nu). Găsim magazinașe cu suveniruri, atelierul de pielărie, magazinul cu obiecte decorative din marmură și, nelipsite, câteva taverne cu renume în zonă. Casele de piatră cu balcon de lemn și acoperiș din ardezie sunt pitorești și răsar peste tot.

Concluzii. Mi-a plăcut atmosfera liniștită din acest sat de munte, arhitectura tradițională păstrată în mare parte, orientarea către turism a celor care mai locuiesc în sat, peisajele montane. În jurul satului sunt câteva trasee turistice, putem căuta podul din piatră vechi de sute de ani, o făbricuță de ulei, artizani în diverse meșteșuguri și făuritori de mâncare bună.

Recomand o plimbare prin acest univers rural tradițional din Thassos într-o zi mai răcoroasă, aveți ce vedea în Theologos!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 31.07.24 10:22:11
Validat / Publicat: 31.07.24 11:29:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 372 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Ruinele unei case impunătoare altădată.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[31.07.24 13:05:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Theologos:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067221879959106 sec
    ecranul dvs: 1 x 1