ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Malmö - vechi şi nou

TIPĂREȘTE

Jurnalul meu de călătorie în "Scandinavia - Cap Nord" are încă multe file nerevizuite, necompletate şi nepovestite aici, pe AmFostAcolo. Ele fac referire în special la zilele de început şi cele de sfârşit ale circuitului. Fără a minimiza câtuşi de puţin frumuseţea şi importanţa atâtor oraşe-capitală prin care am trecut, toţi cei 25 de membri ai grupului am apreciat atingerea celui mai nordic punct al Europei, vizita în Laponia - ţara lui Moş Crăciun şi traversarea Cercului Polar ca fiind momentele de vârf ale circuitului nostru. Nu lipsite de elogioase aprecieri au fost insulele Lofoten cu frumuseţea lor fără egal, Drumul Atlanticului, Drumul Trolilor şi Drumul Vulturilor cu măreţia lor sălbatică, precum şi croazierele pe Geirangerfjord şi Sognefjord, minunate ocazii de a vedea îmbrăţişarea muntelui cu marea în neasemuite peisaje.

Cu sufletul încărcat de atâta frumuseţe, la întoarcere, după o zi petrecută în Oslo şi o alta în Stockholm, părăsind Suedia, în drum spre Danemarca, am poposit pentru câteva ore în Malmö. Cel mai populat oraş din sud şi al treilea oraş ca mărime al Suediei, are multe clădiri istorice şi parcuri vechi, dar şi multe clădiri noi, cu un design foarte modern. Din proprie experienţă pot spune că doar câteva ore nu sunt suficiente pentru a-l străbate şi a-l cunoaşte cu adevărat. Noi, turişti aflaţi în tranzit, în cea de-a 19-a zi a călătoriei, a trebuit să ne mulţumim deocamdată doar cu atât.

Autocarul ne-a lăsat aproape de punctul de informare turistică, în centrul vechi al oraşului care încă mai păstrează izul de secol XVI.

Mai întâi o mică fortificaţie, Malmö, fondat în jurul anului 1275, s-a dezvoltat ulterior devenind unul dintre cele mai importante oraşe ale Ligii Hanseatice din zona Øresund, renumit pentru comerţ şi pentru pescuitul de hering. Oraşul, pe atunci parte din Danemarca, a fost întărit cu mai multe fortificaţii, Malmö păstrând şi astăzi Malmöhus - o cetate înălţată în sec. XV şi refăcută un secol mai târziu. (În prezent Malmöhus poate fi vizitată de cei care au mai mult timp la dispoziţie şi sunt interesaţi de astfel de obiective). Din 1658, în urma semnării unui tratat cu Danemarca, Malmö şi regiunea Skåneland aparţin Suediei.

După acest foarte scurt istoric, să revenim în actualitate!

Cu harta oraşului în posesia căreia am intrat - gratuit - la punctul de informare turistică, dar conduşi de inimoasa noastră ghidă, pe străzi mărginite de clădiri vechi, bine îngrijite, ne-am îndreptat spre Biserica Sankt Petri - una dintre cele mai mari atracţii ale oraşului. Sute de biciclete aliniate în stative speciale dovedesc faptul că locuitorilor le place mişcarea şi folosesc mult acest mijloc de deplasare. Străzile curate şi stâlpii decoraţi cu flori viu colorate, agăţate la înălţime, vorbesc despre interesul edililor pentru un oraş frumos şi primitor.

Privind harta, vei observa că centrul vechi este înconjurat de un canal. Zona este tăiată în două de Kalendegatan, strada pe care se află Malmöstadsteater - Teatrul oraşului.

Sankt Petri kyrka - Biserica Sf. Petru, este cea mai veche clădire Art Nouveau din Malmö şi principalul nostru motiv de popas în oraş. Actuala clădire datează din sec. XIV, dar se presupune că ea înlocuieşte o alta şi mai veche, închinată Sf. Nicolae.

Construită în stil gotic, din cărămidă roşie aşa cum sunt multe alte clădiri nordice, biserica impresionează prin turnul singuratic, de peste 100 de metri, care se înalţă deasupra celorlalte clădiri. Iniţial biserica a fost înzestrată cu două turnuri, dar unul dintre ele s-a prăbuşit în sec. XV şi nu a mai fost reconstruit. Şi acoperişul a suferit atunci mari stricăciuni, dar a fost refăcut ulterior. Ceea ce vedem noi astăzi se datorează renovărilor din anul 1890. La exterior se remarcă puternice contraforturi, un ceas aflat în partea superioară a turnului, aproape de acoperişul piramidal, precum şi fereastra rozetă care decorează intrarea în biserică. Interiorul, cu naos, două nave şi altar, vopsit în alb imaculat, este decorat cu eleganţă. Ferestrele înalte - unele simple, altele cu vitralii - permit luminii naturale să pătrundă în interior. Candelabrele, orga, dar mai ales amvonul şi altarul sunt de mare rafinament.

Din faţa Bisericii Sankt Petri, pe Kyrkogatan, se ajunge în Stortorget - Piaţa centrală în mijlocul căreia tronează statuia ecvestră a lui Karl X Gustav, regele Suediei, cel care a cucerit Skåneland deţinut până în 1658 de danezi.

Pe una dintre laturile pieţei se află Malmö rådhus - Primăria, o clădire frumoasă, având în faţă o fântână arteziană. Aici am asistat la o scenă pe cât de deplorabilă, pe atât de amuzantă. Şi pentru că articolele de pe AmFostAcolo se vor cu amprentă personală, iată întâmplarea la care am fost - din fericire - numai spectator! Jucându-se pe lângă apă, distrată de jeturile tot mai înalte şi aplecându-se prea mult pentru a prinde stropii, o fetiţă scăpată pentru moment de ochiul vigilent al mamei, a căzut în bazin. Apa nefiind adâncă, bineînţeles, n-a păţit nimic. Cu apa curgându-i şiroaie din haine şi din încălţăminte, cu ţipete şi urlete de copil speriat, fetiţa a fost scoasă sub privirile noastre ale celor ce ne-am nimerit acolo. Sincer, n-aş fi relatat întâmplarea. Fiind fără nici o importanţă turistică, aş fi trecut-o la capitolul "uitate". Pentru credibilitate, voi ataşa o fotografie.

Revenind la prezentarea Stortorget, adaug că de jur împrejurul pieţei sunt numai clădiri vechi, toate frumoase, majoritatea având magazine la parter. Şi în Lilla Torg, o altă piaţă alipită celei cu Primăria, una dintre cele mai populare zone din Malmö, sunt magazine, dar şi multe baruri, restaurante şi terase, toate amplasate în clădiri vechi.

La pas, continuând pe oricare dintre străduţele care duc spre vest, se poate ajunge în Kunsparken, un parc frumos, foarte întins, amenajat în stil englezesc. Multe flori, sculpturi, păsări de apă, fac din Kunsparken - unul dintre cele mai vechi parcuri al oraşului - un loc mult căutat de localnici. Casino Cosmopol, o clădire frumoasă ca o jucărie, se află tot aici.

Malmöhus, cel mai mare castel din Scandinavia care găzduieşte Malmö Museer, Muzeele din Malmö, este la rândul lui înconjurat de un canal. Cei interesaţi de artă, acvarii sau tehnologie marină pot petrece ceasuri întregi în muzeele de aici. Noi ne-am mulţumit cu o plimbare reconfortantă în parc privind florile şi păsările plutind pe canale, apoi ne-am îmbarcat în autocarul care ne aştepta pe strada din imediata apropiere.

Västra Hamnen este un cartier modern, amplasat pe o peninsulă înaintând în mare şi parţial separată de uscat prin canale. Şi aici sunt câteva parcuri. Lângă Varvsparken se înalţă semeţ Turning Torso, emblema oraşului Malmö. Nu ştiam nimic despre existenţa acestui turn răsucit, dar cum l-am zărit - din autocar - gândul mi-a zburat la realizările fanteziste ale arhitectului spaniol Santiago Calatrava pe care le văzusem unele în poze, altele - mai puţine - în realitate. Povestindu-ne că Turning Torso este cel mai înalt "zgârie nori" din Suedia, că are 190 m înălţime şi că este alcătuit din nouă segmente suprapuse, rotite unul faţă de celălalt realizând astfel contorsionarea, ghida mi-a confirmat totodată presupunerea că proiectul aparţine lui Calatrava.

Este interesantă povestea acestui turn, poveste aflată ulterior, acasă. Turning Torso, construit în stil neo-futurist, a fost finalizat în 2005. Proiectul a fost inspirat de o sculptură în marmură reprezentând un corp uman în răsucire, un tors realizat de Santiago Calatrava, lucrare pe care un magnat local (Johnny Örbäck, fost director general HSB Malmö) a văzut-o în 1999.

Cele nouă segmente ale clădirii, înglobând 54 de etaje, adăpostesc în partea inferioară birouri, iar în partea superioară 147 de apartamente cu toate dotările necesare, la cel mai înalt standard. S-a intenţionat ca apartamentele să fie vândute, dar preţurile mari şi probabil înălţimea la care se situau, nu i-au încurajat pe cumpărători. Fiind o clădire privată, accesul vizitatorilor este restricţionat. După un program anume şi cu rezervare prealabilă (nu ştiu nimic de preţ), se poate urca la ultimele etaje. Vă imaginaţi cum se vede strâmtoarea Øresund cu faimosul ei pod de la etajul 53 sau 54?

Despre traversarea strâmtorii Øresund nu voi povesti prea multe pentru că am făcut-o deja aici.

Voi spune doar că traversarea strâmtorii Øresund - pe pod şi prin tunel, pe sub mare - este spectaculoasă şi oferă momente de neutat.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 16.12.14 11:28:54
Validat / Publicat: 16.12.14 14:28:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 3685 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Malmö - Turning Torso, turnul contorsionat, emblemă a oraşului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Malmo:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041288137435913 sec
    ecranul dvs: 1 x 1