GRAD SATISFACȚIE
Descoperind sistemul medical 'altfel' din Ungaria
Debrecen probabil inseamna ptr unii o scurta vizita in Ungaria, o plimbare, mai ales ptr cei care locuiesc in Arad, Oradea sau imprejurimi, dar am observat ca foarte multi ajung in Debrecen si ptr a apela la sistemul medical onest, competent si imaculat din toate punctele de vedere "de afara".
De altfel, Ungaria si Austria au devenit un fel de Mecca ptr multi bolnavi care tind sa ajunga in strainatate nu neaparat datorita unui "trend" ci datorita necesitatii.
La inceput am crezut ca a apela la un sistem medical strain este o "fitza" si desi eram grav bolnava, si cu sechele serioase ramase in urma unor probleme medicale foarte grave, dar care m-au marcat groaznic, practic fiind diagnostica cu o afectiune din care "se moare", si ptr ca in toamna am fost pe "punctul de a muri", cu toate astea, am refuzat sa merg in Ungaria sau Austria, trecand peste opiniile unor prieteni adevarati si care mi-au recomandat de la inceput sa merg in alta parte. Si in ciuda opiniilor unor oameni deosebiti (bunici, prieteni) din viata mea si pe care ii port in suflet, eu totusi am ramas in Romania, desi am facut o greseala. Trebuia sa merg de la inceput in strainatate.
Odata ajunsa acolo, dupa vreo 3-4 luni de chin si de diagnostice halucinante date in Romania, am realizat uriasa diferenta intre "aici" si " acolo".
De aceea, nefacand neaparat reclama spitalelor din strainatate, dar spunand adevarul, cei care sunt nesiguri de un diagnostic sa mearga in alta parte.
Spitalul Universitar Debrecen este situat in padure, are cel putin 32 de cladiri, medicii sunt super pregatiti, tineri, simpatici, destepti, saritori, si vorbitori de engleza, tot timpul zambesc si iti transmit un confort psihic si fizic deosebit.
Este adevarat ca preturile nu sunt mici, dar sincer am cheltuit mult mai mult in Romania, decat acolo. De altel, toate operatiunile medicale se desfasoara prin intermediul unei firme romanesti care se afla chiar la intrarea in spital, si care percepe un comision, dar merita din plin toti banii.
Medicii sunt extrem de bine ancorati in realitate, sunt pregatiti, citesc, se informeaza, nimeni nu ia "spaga", nu exista asa ceva, cat am stat acolo, totul era foarte corect. Si ungurii erau tratati la fel de cinstit ca si noi, cei care plateam serviciile medicale. Mi-a placut faptul ca erau corecti, si mi s-a parut ceva deosebit ca explicau pe larg, stabileau tratamentul adecvat, nimeni nu ridica tonul, te simteai protejat si in siguranta.
Un sentiment pe care nu l-am avut aici. Stii ca esti pe mainile cuiva competent si nu mai stai cu teama in suflet. Dai totul ptr ca ti se da totul. Spui totul ptr ca ti se spune totul.
Nu de putine ori, atatia pacienti sunt intrerupti atunci cand vorbesc, de catre diversi medici de aici, care ii reped considerand ca ei detin adevarul suprem. Acolo esti tratat cu seriozitate maxima. Sau multi medici de aici dau deja verdictul inainte de a stabili un tratament: "nu mai ce sa iti fac, esti pe duca".
Atunci cand nu lasi omul sa vorbeasca nici nu stii ce are. Acolo la medic nu te simteai disconfortabil, medicul era un prieten, un adevarat doctor.
Acolo nu exista " nu am ce sa iti fac", ei fac tot posibilul ca pacientul sa se simta in elementul sau.
Stand acolo in rezerva din spital cu perfuzia in mana, si privind spre geam, cu gandul nicaieri, dar cu sufletul plin de amaraciune, cu trupul plin de suferinta, si nu ptr ca imi displacea spitalul din Debrecen, ci ptr ca imi displacea ideea de spital in general, m-am intrebat "De ce in Romania nu este la fel"?? de ce in tara mea nu am acest sentiment de siguranta, de protectie"???
Ma intreb cati dintre ceilalti pacienti romani disperati veniti sa isi caute salvarea aici, la Debrecen sau in alte parti nu si-au pus aceste intrebari???
Nu pot sa spun ca m-am intors de acolo vindecata, nu, nici pe departe, dar m-am intors cu o alta idee despre viata, despre prioritatile din viata, despre cine sunt oamenii adevarati, medicii adevarati, prietenii adevarati, si lista continua.
Atatea zile mergand acolo in fiecare dimineata, pe aceleasi alei, catre diverse cabinete, intr-o zi facand scintigrafie, in alta zi RMN, in toate zilele perfuzii si tratamente, nu am avut niciodata un sentiment negativ ca nu as fi in locul in care trebuie. Am simtit ca acolo trebuie sa fiu. Ca trebuie sa stiu.
Cred ca asta trebuie sa simta fiecare pacient in orice spital din lumea asta. Este de prisos sa mai spun ca spitalul arata imaculat, nu exista mizerie nicaieri, nici materiala, nici morala, totul este alb si pur.
Desi acest spital este construit prin secolul 19 si cladirile sunt istorice, toate sunt renovate, camerele au cate 2 paturi, baie proprie, sunt si rezerve cu un singur pat, curatenia este la superlativ, te simti ca la hotel.
O discutie cu un medic o simti ca fiind o discutie cu un prieten, ei stiu sa te faca sa iti spui problemele si tu le spui ca stii ca ei vor face tot posibilul sa te ajute.
Nu exista diagnostic gresit. Am tot respectul fata de unii medici romani, mai ales ca si in familie am avut cadre medicale, nu asta este problema. Desi in Romania era sa mor, si faptul ca nu s-a intamplat, a fost ca Dumnezeu nu a vrut asta, si nu ptr ca m-a salvat cineva.
Aici trebuie sa se schimbe mentalitatea tuturor, desi este greu, toti ne-am invatat intr-un anume fel, este greu sa schimbi oamenii, sa le spui ca de exemplu laptele de mama este toxic, cand toti au supt la sanul mamei.
Noi ne-am nascut aici cu o mentalitate gresita, am crescut cu o mentalitate gresita.
Poate copiii nostri vor schimba ceva in mentalitatea asta, si poate ca generatiile viitoare vor fi mai responsabile, mai competente, mai dedicate adevaratelor probleme, si in speta, dedicate pacientului. O societate este rodul gandirii si muncii a generatii.
Intr-una din zile, am plecat de la spital, m-am urcat in tramvai si am mers in centru. Desi eram de atat timp acolo, nu vazusem orasul.
Am ramas surprinsa cat de diferit era "totul", de la strazi imaculate, cladiri absolut superbe, restaurate complet, pietoni zambitori, porumbei, copaci, parca si ele erau "altfel". Cladirile purtau amprenta trecutului, unele erau marcate cu anul constuctiei, 1800,1900...
Stand acolo pe o banca in centru si privind catre cladirile astea extraordinare, ma intrebam de ce acolo s-a putut face si ceva, si si-au salvat istoria, si-au salvat monumentele.
Am avut un sentiment fantastic de fericire doar privind acele cladiri superbe, restaurate complet, si care se dezgoleau cu totul, in toata splendoarea lor, aratandu-si istoria.
Insa, zambetul meu a fost surpins de o teribila amaraciune, cand mi-am adus aminte scopul cu care venisem in Debrecen.
Am plecat foarte trista de acolo, ptr ca scopul meu in Debrecen nu era sa vad cladirile, ci sa merg la spital, si am ramas cu o tristete groaznica.
A fost cea mai "urata" si marcanta iesire a mea din tara, si nu din cauza Debrecenului, nu din cauza spitalului, ci ptr ca am batut atata drum si am indurat atatea, ca sa apelez la niste servicii medicale, la care as fi putut apela si in Romania, daca sistemul medical ar fi fost altfel!
M-am dus acolo ptr ca aici epuizasem totul si nu ami aveam sanse. M-am dus acolo ptr ca aici nu mai aveam ce face. Ma intreb ce norocoasa am fost sa merg acolo, daca nu as fi avut bani sa fac asta, daca as fi fost pe vremea lui Ceausescu cand nu as fi putut pleca din tara, daca... ? . daca... ? . printr-o nenorocire nu as fi putut ajunge acolo.
Imi pare rau ca nu m-am dus mai devreme, crezand ca "aici" in Romania, pot rezolva ceva. M-am inselat amarnic, iar statul aici, ma putea costa viata/calitatea vietii.
Slava Domnului ca am fost acolo, nu stiu daca imi voi reveni cu sanatatea vreodata cum eram inainte, nu stiu daca asa voi ramane, desi nu vreau sa concep asta, acum la 32 de ani, dar macar am incercat "altceva", am vazut "altceva". Acum nu sunt vindecata, dar macar am o sansa sa imi revin, sau poate ca nu... dar Traiesc cu ideea asta!
Nimic nu este simplu in lumea asta, totul este extrem de complex, si nu ai cum sa intelegi asa ceva, decat daca treci prin asta.
Vazand din exterior totul poate pare "alb", " negru", dar poti sa ai surpriza ca nimic sa nu fie absolut. Si nu poti sa iti dai seama de asta, decat daca surprinzi in prezent un eveniment similar si cu totul intamplator, sau compari cu ceva prin care ai trecut anterior.
Timpul le rezolva intotdeuana pe toate, iar daca nu le rezolva, le uita.
Este o regula universala.
Trimis de Alb in 01.03.11 21:43:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alb); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Informatii valoroase si utile, sunt sigur, multora -- inclusiv, cu voia dvs, ultimul pe lista subsemnatul
Inauguram astfel o rubrica noua, cu informatii poate mai putin turistice, insa cu potential informativ util apreciabil - "INFO UTILE UNGARIA".
Din considerente de echitate (si potrivit Regulamentului de desfasurare a concursului), review-ul este publicat pe site ca hors-concours.
Sistemul medical ungar este altfel decat sistemul medical autohton pentru ca maghiarii sunt alt genotip uman, asta e... Orice comparatie cu ei - turism, sanatate, invatamant, sport etc. - ne este nefavorabila, indiscutabil. Din pacate, normalul este cel de la ei, nu cel de la noi.
Multa, multa sanatate! Si un dram de noroc, ca nu strica niciodata.
Imi pare rau ca ai asa mari probleme de sanatate la o asa varsta. Mie personal imi pare bine ca ne-ai scris acest rew. Mi se pare bun deoarece in viata apar probleme cand nu te astepti si e bine sa stim ca mai avem o sansa, acolo... undeva. Este ingrozitor ce se intampla la noi in spitale, este strigator la cer ca mai platim in fiecare luna niste bani din salariu pentru niste servicii execrabile. De 20 de ani tot asteptam sa se schimbe ceva si nu se intampla nimic, din contra... Totul se distruge, totul se fura, totul devine... apa de ploaie. Bine ca ni se "inoculeaza" in fiecare zi termeni ca: "vom face, vom drege" si noi ramanem cu aceleasi probleme, cu aceleasi mizerii... Dar sa trecem si peste astea.
Te rog sa imi spui si mie ce ai vrut sa spui cu asta: "toate operatiunile medicale se desfasoara prin intermediul unei firme romanesti care se afla chiar la intrarea in spital, si care percepe un comision" ca n-am inteles? Ce face firma asta romaneasca? Ce intermediaza? Nu te poti duce pur si simplu acolo sa te tratezi? Sau trebuie sa ai ceva "hartoage" si din Romanica? Si... capul sus! Speranta moare ultima...
draga @alb, multumesc pentru aceste imformatii, si eu am trecut prin momente dificile cu unul din parinti, din fericire am prieteni in Germania, care lucreaza in sistemul sanitar de acolo astfel am putut rezolva o problema grava de sanatate dupa ce mai bine de 1 an ne-am plimbat prin spitalele din Romania! Este bine de stiut ca exista si o astfel de alternativa, aceea de a apela la sistemul sanitar din tara vecina.
In alta ordine de idei, exista o clinica in Londra care trateaza pacientii sai prin metoda Placebo, clienti sunt convinsi ca medici de acolo au gasit solutia pentru boala lor si ca dispun de medicamente revolutionare, de fapt tratamentul consta in administrarea de zahar si apa, insa convingerea ca se vor face bine in mod miraculos functioneaza la peste 80% din cazuri. Nu se stie inca ce se declanseaza in organism atunci cand ai o stare pozitiva si optimista insa rezultatele au aparut si in cazuri in care medicina inca nu a gasit nici un tratament, a fost de ajuns ca pacientul sa fie convins ca se va face bine. Poate vei citi ceva despre asta, intre timp eu sunt convins ca totul va fi bine!
In primul rand iti doresc din inima, multa sanatate si incet si cu multa rabdare si incredere sa-ti rezolvi proble-mele! Poate vei simti energia pozitiva si gandurile bune ale celor ce ti-au citit randurile (pana acum doar vreo suta)... Cata dreptate ai! Acum cinci ani, in Italia, intr-un oras de provincie si eu am fost impresionata de calitatea unei echipe de medici intr-adevar devotata meseriei...
daca s-a vazut ca ultimii 20 de ani nu au adus nici o schimbare in bine, deci politicenii romani se pare ca nu-si fac meseria cum trebuie... sau poate ca buba este in alta parte, si anume la mentalitatea romana, dece nu se accepta o anexare, mai intii partiala - deci a transilvaniei - iar pe urma, poate totala, de catre statul ungar? ar fi o solutie, nu?
ps
nu vreau sa te contrazic in ceea ce pirveste servicile medicale din romania fiinca nu le cunosc, dar de cele din occident am nitel habar si sunt de parere ca prea le ridici in slavi. sotia este cadru medical la o clinica mare univ. aici in germania de peste 20 de ani, iar eu imi cistig deasemenea banii tot acolo. te asigur ca nici aici nu este totul in rose. ziarele sunt pline de cazuri strigatoare la cer. sunt cazuri foarte multe in care pacientii mor de infectii sau din lipsa de igiena adecvata, etc. aici se fac reduceri de personal de mai bine de 15 ani. o sora medicala are ca. 45 de pacienti gravi bolnavi in supraveghere iar doctorii lucreaza pt. salarii foarte modeste pina la epuizare.
@Michaell
M-am gândit şi eu la soluţia propusă de tine, dar am ajuns la concluzia că nu este posibilă.
Tare mă tem că noi i-am molipsi pe unguri şi nu ei pe noi, am vazut cum s-au "adaptat" la "legile pământului" toţi străinii care s-au stabilit măcar pentru o vreme pe la noi.
Poate soluţia ar fi alipirea pe rând, localitate după localitate, dar procesul ar trebui să fie foarte lent şi, deci, lung
Dar nici aşa nu sunt sigur că ar merge, avem deja înscris modul de comportament în codul genetic, cu tot spiritul ăsta de combinaţie mediterano-balcanică plus gândirea mioritică.
Pt Michaell
Cred ca ai scris mai sus pentru Alb dar nu ma pot abtine sa nu iti spun si eu cateva lucruri...
De copii nou nascuti care au ars intr-o clinica din Bucuresti ai auzit? De o operatie sau o nastere fara sa dai spaga ai auzit? Si lista este foarte, foarte lunga, cu multe intrebari si foarte putine raspunsuri. Cred ca nu mai stii de mult timp ce se intampla pe la noi...
Nu cotest faptul ca si in alte tari se intampla la fel dar nu trebuie sa comparam nivelul de trai, salariile si nu in ultimul rand... saracia si prostia. Pai tot asa ajung si in Germania doctori pe banda rulanta? Care fac facultatea pe bani si care omoara oamenii sau ii mutileaza pe viata (vezi si cazul Ciomu sau de ce nu cazurile mele) ? Sunt multe de spus pe aceasta tema, sunt foarte multe aspecte pe care nu le putem compara. Tatal meu (a murit intre timp) a fost internat la Medgidia 3 saptamani si ii faceau tratament pt o boala "scornita" de doctor numai pentru a-l manca de bani. A venit acasa si mai rau, in ultima faza. L-am dus de urgenta la Targu Mures (unde sunt niste doctori extraordinari d. p. m. d. v.) unde a facut un by pass si l-au salvat, a mai trait cativa ani dupa. De aceea am plecat din Constanta tocmai la Targu Mures. Cred ca de aceea a plecat si Alb in alta tara. Toti speram la ceva mai bun, la o atentie/explicatie din partea doctorilor, a asistentelor, a unui tratament corespunzator. Copilul meu cel mare a fost la un pas de moarte. Doctora de familie il consulta si spune ca e racit la burta si noaptea l-am dus de urgenta la spital si l-au operat de peritonita. In alt an, tot copilul cel mare e consultat de 3 doctori si nu i se descopera boala, abia al patrulea spune ca are meningita si trebuie sa il internez de urgenta. O fi nepasare/indiferenta? O fi neglijenta? Nu oi fi dat spaga cat trebuie sau cui trebuie? Fara comentarii...
idea unei aventuale anexari partiale sau in totalitate... a fost adusa de mine, mai mult sau mai putin, in gluma, resp. ca provocare. eram curios sa vad cum reactioneza fostii mei concetateni la un asemenea chiontulet. reactile au fost cu totul altele decit cele la care ma asteptam.
si sincer, ma mira acest lucru fiindca mai am in urechi lozinca ,,nu ne vindem tara ,,... se pare ca s-a ales praful de acest gand patriot.
Multa santate @Alb, indiferent de tara in care te tratezi! Am citit cu sufletul la gura strigatul tau de durere, povestea ta dureroasa. Mi-ai rascolit amintiri foarte neplacute, cu care voi trai toata viata in suflet, fara sansa de vindecare. Am cunoscut culoarele spitalelor romanesti de cativa ani buni si m-am lovit de multa idiferenta, ignoranta si mizerie. Dar, am intalnit si OAMENI, mai putini cei drept, dar sunt.
Sanatate multa si te admir pentru puterea ta de lupta!!!
Nu, spitalul era de stat dar arata ca unul particular. Au restarurat toate cladirile si arata impecabile, de asemenea s-au mai construit altele noi. Serviciile medicale se platesc integral, nu este tocmai ieftin, dar nu sunt preturile din Viena.
In Ungaria la spital preturile sunt la jumatate sau sfert fata de Viena. Eu am ales Ungaria, ptr ca de aici mi-a venit cel mai repede raspunsul ptr a merge la spital. La AKH Viena ar fi trebuit sa mai astept vreo 1 saptamana, si eu vroiam sa merg cat mai repede undeva. Sper sa fie utile si altora aceste informatii, sunt multi pacienti reticenti in a apela la serviciile de afara. Acolo trebuie mers cu documnetele din Romania, dar ei iti fac analizele de la zero.
Anul trecut a fost operat sotul la Szeged, te costa mai mult ca la noi dar macar te intorci sanatos acasa. Nu stiu cum ii la Debrecen dar la Szeged asteptau sa le bagi ceva si in buzunar.
Iti doresc multa sanatate.
La Debrecen nimeni nu dadea "spaga", nimeni nu a asteptat nimic de la mine. Am platit ca si cum as fi fost la privat, cu chitanta, factura etc. Macar in Ungaria ti se da un diagnostic bun. Am inteles ca si la Szeged este ok.Eu am fost multumita de Debrecen.
@Alb multa sanatate iti doresc si ma bucur ca ai ales pina la urma calea cea buna.
Si eu am trecut cu sotia tot prin clipe de cosmar dar pina la urma n-i sa arata calea cea buna si acum mergem numai la un control de rutina din 2 in 2 ani in Austria.
Problema la noi cum au mai spus-o si altii este de stabilirea unui diagnostic sigur.
Cunosc cazuri zeci, de diagnostice gresite care au dus pina la urma la imbolnavirea si a altor organe.
Iar cind au ajuns intr-un tirziu la o clinica din afara (Anadolu) acestia au stabilit un alt diagnostic mult mai optimist.
Iar refacerea a fost posibila intradevar cu ceva costuri suplimentare dar si-a continuat viata.
Multa sanatate iti doresc si multa putere de merge mai departe!
Buna Alb, as dori mai multe detalii despre spitalul din Debrecen daca se poate, as dori sa ajung acolo dar nu stiu cum, am doar 27 de ani si de 3 ani ma tot plimb prin spitale, de la oradea la cluj, de la cluj la timisoara si medicii ma trateaza foarte superficial, adica dupa 2-3 sapt de internare si tratament dupa alte 3-4sapt ma simt iarasi rau, cam asta ar fi problema mea si crede-ma ca deja sunt DISPERATA pentru ca nu pot duce o viata normala. Daca ai putea sa-mi dai un nr de tel de acolo...
anca :trebuie sa ii contactezi telefonic si sa vorbesti engleza. Spitalul este structurat pe clinici. Din pacate au doar site in limba maghiara
incearca si linkul sa te uiti la clinici dote.hu/info.aspx?sp=39&web_id=
adresa este urmatoarea:
Medical and Health Science Centre
4032 Debrecen,
Nagyerdei krt. 98.
Tel. : +36 52 417 571
E-mail: info@edu. unideb. hu
www.dote. hu (Hungarian)
www.ud-mhsc. org (English)
sau
SPITALUL UNIVERSITAR DEBRECEN
Debrecen, Nagyerdei körút 98.
tel +36 (52) 411717 x 55705
: +36 (52) 255144
ptr scanomed :
Debreceni Központ
Cím: 4012 Debrecen, Nagyerdei körút 98.
Tel: +36 52 526030
Fax: +36 52 526032
Email: debrecen@scanomed.hu
@Alb:
si alte telefoane de la spitalul debrecen pe care le gasesti pe siteuri
Telefon: 0036-52-411-600
0036-52-255-026
Fax: 0036-52-255-585
@Alb - Buna, pentru ca as vrea/trebuie sa merg acolo la SCANOMED, mi-ai putea da un contact al firmei romanesti despre care ziceai ca este la intrare si ne este foarte utila, multumesc! TE ROG !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2016 Muzeul de sobe Mikepercs — scris în 08.04.16 de bogumil din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2012 O zi in Debrecen — scris în 23.04.12 de elena_iasi din IASI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Plimbare prin Debrecen — scris în 14.08.13 de iccata din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Debrecen - Orasul studentilor si al cladirilor renovate — scris în 06.02.11 de alina7laca din CAREI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Scurtă plimbare în Debrecen — scris în 18.11.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Parcul de Distractii Vidampark — scris în 23.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- May.2010 O zi in Debrecen – un oras cochetel foc! — scris în 09.09.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ