ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.05.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Scurtă incursiune până la capătul lumii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Luís de Camões, poetul naţional portughez despre Cabo da Roca: Aqui... Onde a terra se acaba e o mar começa... (aici, unde pământul se termină şi începe marea)

Cred că v-ați dat seama că atunci când am spus capătul lumii m-am referit la Cabo da Roca (capul stâncii, în traducere), cel mai vestic punct al Europei continentale, aflat la 42 km de Lisabona. Nu, nu e vorba despre vreo stațiune, vreun oraș sau vreun sit antic, ci pur și simplu este un loc cu o semnificație aparte, mai degrabă fiind o chestiune de „hotar” aș zice, căci aici se termină pământul și tot de aici începe oceanul. De fapt, în timpurile în care Lumea Nouă nu fusese încă descoperită, Cabo da Roca reprezenta „capătul lumii” , fiindcă aici se termina pământul şi se credea că nu mai există altul dincolo de întinderea nemărginită de apă.

Desigur că aflându-ne în Lisabona (vezi impresii), ne surâdea ideea să vedem și noi acest promontoriu stâncos, situat la vreo 140 m deasupra apelor Atlanticului, deoarece văzuserăm o mulțime de imagini sau filmulețe care relevau peisaje de o frumusețe naturală absolut fermecătoare. Sălbaticia locului fascinează imediat pe oricine, însă noi aveam totuși o strângere de inimă cu privire la acest loc, care izvora dintr-o problemă personală foarte tristă. În urmă cu aproape trei ani, unul dintre prietenii noștri își pierdea aici viața alunecând de pe stânci în timp ce căuta o poziție mai bună pentru a fotografia peisajul, în cădere trupul zdrobindu-i-se pe loc, de aceea dedic acest articol memoriei sale şi sunt sigură că de acolo de sus îl va citi şi el.

Dar să revenim la subiect! Aveam în plan ca una dintre zile s-o petrecem la Sintra, reședința cochetă a monarhilor portughezi, situată la 25 km de Lisabona unde ştiam că n-ar fi fost îndeajuns să stăm de dimineaţă până seara, că tot n-am fi reuşit să-i epuizăm obiectivele, fiindcă aflaserăm că are multe de arătat. În minte ne-a încolţit o idee: dacă tot nu puteam să gătăm Sintra dintr-una, de ce să nu introducem şi Cabo da Roca în program lăsând pe altă dată şi ce nu vom fi reuşit să atingem? Da, părea verosimil şi realizabil, însă ne-am zis că cel mai bine ne orientăm la faţa locului pentru a nu ne lovi de neputinţa înfăptuirii proiectelor noastre turistice extralisaboneze care să lase loc unei crunte dezamăgiri.

Aşadar, după micul-dejun al acelei zile, ne-am înfiinţat repejor în gara Rossio, vecina noastră, pentru a lua trenul spre Sintra. L-am prins la mustaţă pe cel de 10,01 şi după aproximativ 45 minute de călătorit în condiţii absolut decente eram în gara din Sintra. Biletul spre Sintra este inclus în Lisboa Card, aşa că nu ne-am bătut capetele cu achiziţionarea tichetelor, altfel ar fi trebuit să plătim câte 4,50€ dus-întors / persoană.

Imediat ce ne pregăteam să mergem la centrul info pentru a ne lămuri cum stă treaba pe acolo şi cu ce ar fi să debutăm în excursie, vedem un autobuz staţionat, fără călători, doar cu şofer, pe care era o pancartă cu destinaţia Cabo da Roca la orele 11,00, adică peste zece minute. Ne trece prin minte să ne începem excursia cu Cabo da Roca unde să stăm puţin, că n-ar fi prea mare consumatoare de timp, apoi să revenim în Sintra şi să vizităm cât ne ţin puterile.

Îl abordăm pe şofer, acesta ne confirmă că plecarea este în câteva minute, ne pofteşte să intrăm şi să ne aşezăm, iar noi luăm seama că autobuzul avea numărul 403. Ca noi, în ciuda pandemiei, erau ceva turiști, circa o treime din locuri ocupându-se. Biletele au costat 4,30 € / persoană / sens, le-am achitat direct la șofer cu cash dar se putea şi cu cardul, iar călătoria până la Cabo da Roca, printre satele colinare şi pădurile de pini, a durat 30 minute pe un drum relativ bun, dar îngust şi plin de serpentine.

Cum am coborât în stație, am consultat imediat mersul autobuzelor afișat pe un mic panou, spre a vedea când putem pleca înapoi spre Sintra, bănuind că autobuzele sunt destul de dese, însă nevrând să alocăm mai mult de o oră acestui obiectiv. Trebuia să ne gestionăm eficient timpul. Am decis că ar fi fost bine să prindem cursa de 12,34, de altfel orarul acestora era din jumătate în jumătate de oră pe la miezul zilei, spre seară rărindu-se la interval de o oră.

Vis-á-vis de stația de autobuz se află punctul info de la care citisem că orice turist poate obține contra cost un certificat care să ateste atingerea acestui punct, extremitatea apuseană a continentului nostru, iar un pic mai încolo se vedea un far semeț, dincolo de care întinderea albastră a oceanului părea că se unește cu cea a cerului la linia orizontului.

Apropo de cer, acesta era senin, aproape fără pic de nori, soarele strălucind fără zgârcenie, iar atmosfera era limpede și fără fir de vânt, cum rareori se întâmplă să fie. Din ce mai citisem, Cabo da Roca este un loc, de regulă, aflat sub asediul vânturilor sau chiar în ceață, așa că ne consideram norocoși că prinseserăm o astfel de vreme pentru ultima decadă de octombrie. Aveam șansa să privim oceanul îndelung și să ne minunăm în voie de culorile naturii darnice în ceea ce privește peisajele oferite.

Într-adevăr, imaginile sunt de vis şi iubitorii de natură se pot declara fericiţi că au şansa să vadă pe viu îngemănarea oceanului cu stâncile bazaltice şi granitice asupra cărora se revarsă furia apelor înspumate într-un zgomot sacadat. Paleta coloristică oferită privitorului variază de la albastrul oceanului şi al cerului, la trandafiriu, cenuşiu, ruginiu sau cafeniu, pe lângă covorul verde format de o plantă excesiv de suculentă, cu flori galbene, care acoperă arealul cât vezi cu ochii.

Lăsăm pe dreapta bătrânul far, funcţional de la 1772, cel de-al treilea ca vechime din Portugalia, înconjurat de clădiri albe, apoi ne îndreptăm pe o alee asfaltată spre locul de unde se deschide perspectiva uluitoare asupra coastei cu plaje sălbatice a Atlanticului.

La Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al continentului nostru este marcat de un monument înalt din piatră cu o cruce în vârf, ce are înscrise pe el coordonatele geografice locale. Spre acesta se păşeşte pe o potecă roşiatică, de pământ, din care ies ameninţători colţi de stâncă, deci cam accidentată, şi mărginită pe buza stâncii de o balustradă din lemn sau parapet de piatră. Din loc în loc, panouri avertizoare ne anunţă că nu avem voie să ne abatem de la potecă fiindcă stâncile sunt instabile şi pot provoca întâmplări tragice.

Aparatele foto şi telefoanele clipocesc continuu, toată lumea vrea să cuprindă cât mai mult în fotografii, într-o bucurie generală. După ce ne-am delectat cu peisajele de poveste, fiindcă timpul trece pe nesimţite când te ocupi cu lucruri ce te absorb cu totul, la un moment dat ne-am dat seama că trebuie să ne desprindem şi s-o luăm din loc spre staţia de autobuz. Aici, am identificat şi unicul restaurant cu bar din areal, un magazin de suvenire, o toaletă, o parcare generoasă, cabină telefonică publică.

În timp ce aşteptam autobuzul, făceam în minte o retrospectivă a acelei zile şi mă gândeam ce bine am nimerit acel autobuz spre Cabo da Roca, altfel, dacă apucam să mergem în Sintra, cu siguranţă nu mai încăpea în program. Aşa ne aleseserăm până în acel moment cu Cabo da Roca, o mică parte din Parcul Natural Sintra-Cascais, un punct pe care mulţi turişti vor să-l„bifeze” şi să şi-l treacă în palmares, ori vor să ajungă pentru priveliştile de vis surprinse din extremitatea vestică a Europei.

În altă ordine de idei, se spune că apusurile de soare sunt magnifice de aici, aştept să ne confirme cineva care a asistat la spectacolul astrului diurn ce coboară peste apele Atlanticului şi să ne povestescă experienţa proprie.

Până atunci, vă îndemn să nu rataţi Cabo da Roca dacă ajungeţi în Lisabona sau Sintra, un loc plin de farmec în care poţi să te simţi ca la capătul lumii dacă faci abstracţie de faptul că peste ocean, la circa 5.555 km, America te întâmpină din Capul Henlopen, Delaware, situat fix pe aceeaşi paralelă.

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip: youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 27.05.21 19:23:22
Validat / Publicat: 27.05.21 20:11:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 2280 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Farul, aleea asfaltată în dreapta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.05.21 20:10:13]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[27.05.21 20:34:18]
»

@webmasterX: Mulţumesc frumos!

webmaster
[28.05.21 06:28:29]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

irinadAUTOR REVIEW
[28.05.21 07:57:49]
»

@webmaster: Mulţumesc!

maryka
[28.05.21 09:02:59]
»

Fără îndoială odată ajunși în Portugalia, locul de față este un must see. Și eu de voi ajunge vreodată, n-aș vrea să-l ratez. Este frumos, romantic, deși cu triste semnificații pentru voi, dar iată că astfel i-ați adus un omagiu prietenului, sigur de undeva de acolo se bucură pentru voi, în plus v-ați animat sufletul și ochii cu priveliști minunate.

M-am bucurat alături de voi, de culorile pastelate, de nuanțele oceanului, de cerul senin!

Felicitări, foarte frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[28.05.21 22:09:55]
»

Cu scuzele de rigoare pentru acest răspuns destul de întârziat, sunt perfect de acord cu tine că la Cabo da Roca ţine orice turist să ajungă, tocmai pentru a bifa extremitatea vestică a Europei. Practic, pentru ceea ce reprezintă, nu neapărat pentru locul în sine care, fie vorba între noi, este destul de simplu, chiar dacă peisajele oferite nu sunt de neglijat mai ales dacă vremea este bună.

Desigur, pentru noi Cabo da Roca însemna şi locul în care un prieten şi-a pierdut viaţa într-un accident stupid, deci nu aveam motiv să ne simţim tocmai confortabil acolo, dar... mergem înainte! Sentimentele pe care le-am avut erau ba de bucurie, ba de tristeţe, ba de melancolie.

Mulţumesc mult de vizită, ecou, vorbe frumoase! Te pup! O seară liniştită şi o noapte pe măsură!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Cabo da Roca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072273015975952 sec
    ecranul dvs: 1 x 1