ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Armata de Teracotă din Xi’an, A opta minune a lumii

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum spuneam în aici Xi’an, una din marile capitale ale civilizației antice, a avut un foarte important rol în apărarea frontierei de nord-vest a imperiului chinez, rol pe care îl păstrează și astăzi când apără frontierele Chinei comuniste. Este puternic militarizat, Districtul Lintong fiind cea mai puternică bază militară din metropolă.

Districtul Lintong, un mic district aflat la marginea de nord-vest a orașului, la circa 30 kilometri de Fortificațiile Xi’an, zona veche a orașului, este sediul a două puternice armate: un puternic grup din Armata Populară Chineză și o Armată de Teracotă veche, campată acolo de peste 2.000 de ani.

Nu mi-am propus să vizitez prima armată, am văzut-o destul prin anii ’70 în filmele chinezești ce rulau și la noi, așa că nu pot spune nimic despre ea. Voi povesti mai multe despre a doua.

Armata de teracotă este o armată de războinici și cai, cu arme și care de luptă din timpul lui Qin Shi Huang, în traducere Qin Primul Împărat, care este chiar primul împărat al tuturor chinezilor. Este o formă de artă funerară îngropată în anii 210-209 î. Hr. cu scopul de a proteja împăratul în viața lui de apoi. Impresionant e faptul că soldaţii nu seamănă unul cu altul. De la uniforme la trăsăturile şi expresiile feţelor, de la păr la armură, fiecare războinic a fost foarte bine individualizat. Ce au comun? Sunt realizaţi în mărime naturală, cei mai înalți având peste 1,80 metri, sunt înarmați cu săbii sau lănci, încă ascuțite, cu arbalete din bronz, arcuri și săgeți mortale. Soldații și caii sunt modelați în lut galben și, după ardere, pictați în nuanțe vii din toate culorile, care, în cea mai mare parte s-au degradat la curățirea statuilor. Sunt modelați foarte realist, echipamentele de apărare fiind cele purtate de războinicii Qin. Formează o adevărată armată, completă, cu soldaţi, ofițeri și generali, cu infanterie, cavalerie și fanfară, îmbrăcamintea, barba și mustața indicând din ce categorie face parte războinicul purtător.

În urmă cu câteva săptămâni am văzut un reportaj tv despre modul de realizare a acestei grandioase opere. Specialiștii au afirmat că s-au verificat, cu un soft ultraperformant, câteva mii de războinici și nu s-au descoperit doi identici. Mai spuneau că și tehnologia folosită i-a ajutat în realizarea acestora. Capetele, braţele, picioarele şi corpurile au fost lucrate separat din lut, arse şi apoi asamblate, după care au fost executate detaliile fiecărui războinic (feţe, îmbrăcăminte, coafură, etc.) și au fost pictați pentru ca la sfârşit fiecare statuie să fie aşezată la locul ei, în funcţie de rang şi de îndatoriri. Toate sculpturile sunt opere de artă, dar având în vedere fineţea şi varietatea detaliilor, războinicii aflați în genunchi sunt cele mai valoroase realizări.

Considerată și A opta minune a lumii, clasificată cu 5A în obiectivele turistice chinezesti, în anul 1987 Mausoleul Qin Shi Huang și Armata din Teracotă au fost declarate patrimoniu cultural universal UNESCO.

Curios este faptul că timp de 2.000 de ani nu s-a găsit nici o însemnare istorică despre existența acestor războinici, care au stat ascunși tot acest timp!?

Excursia am început-o dimineața, în jurul orei 08:30, când am plecat de la hotel, o stație cu metroul liniei 1, până la Stația Wulukou, ieșire D, de unde am mers pe jos vreo 600 de metri pe strada Jiefand până la Xian Railway Station. Este o stație imensă de tren cu mai multe piețe de unde pleacă și autobuze, noi mergând spre dreapta, la Piața de Est. Se văd autobuzele și bineînțeles cel ce ne interesa pe noi, numărul 5 (306). Începuse nelipsita coadă, dar fiind dimineață turiștii nu erau așa de mulți, autobuzele erau în așteptare și unul câte unul venea imediat cum se forma numărul de turiști.

Totul era organizat ca la carte, cu oameni ce ne dirijau spre autobuz, acest lucru fiind specific traseelor turistice foarte cunoscute și foarte aglomerate din China. Am urcat în autobuz, am așteptat taxatorul care a venit să achităm costul călătoriei, 7 CNY de persoană (1 euro), toți călătorii având locuri. Am primit fiecare și câte o hartă a zonei de vizitat, în chineză. Nu era picior de nonasiatic în afară de noi. Din autobuz, am văzut și la întoarcere am și pozat câteva exponate de artă stradală contemporană și mai multe universități, Xi’anul fiind un mare centru universitar, printre care și Universitatea Politehnică, spre finalul călătoriei am oprit de câteva ori și în circa o oră eram la destinație.

Am coborât, și ghidați de turiștii din autobuz am trecut printr-o parcare foarte mare, pe indicatoare am ajuns la imensa statuie a împăratului Qin care parcă ne invita să-i vedem armata. Am mers apoi la casa de bilete. Până la intrarea în muzeu este un minunat și mare parc cu alei dar mai ales cu flori, iriși înfloriți, tufișuri de nea de spiraea și verde peste tot. Ne-am abătut din drumul nostru pentru a vedea și mai bine minunea de parc și a ne plimba nestingheriți de cohortele de turiști de această dată mulți nonasiatici, cred că au fost cei mai mulți întâlniți de noi în plimbarea prin China. Am intrat în zona marelui muzeu fiindu-ne verificate bagajele ca la aeroport, eram de mult obișnuiți. Am mers la Centrul de Informare, am primit pliante în limba engleză și am admirat exponatele din vitrine: artizanat, bijuterii din pietre prețioase și semiprețioase, scumpe rău…

Am început vizita cu prima sală foarte mare și aglomerată.

Groapa Numărul 1, cea mai mare, adăpostește armata principală, formată din 7 – 8 mii de soldați și cai, mulți dintre ei având capetele zdrobite, sau chiar nu au capete, la a căror restaurare se lucrează și azi. Deosebit de bine realizați sunt și caii înhămați, cu accesorii de alamă care se mai păstrează încă, la carele de război de lemn care s-au topit de-a lungul miilor de ani.

M-au impresionat în mod deosebit șirurile de soldați tăcuți, gata de luptă, cu priviri fixe ce scrutează depărtările, părând că așteaptă ordinele împăratului, imaginea solemnă și emoționantă a războinicilor, dimensiunile grandioasei opere inspirându-mi, și cred că nu doar mie, teamă și respect. Am făcut câteva poze, am mai privit soldații care prezentau onorul, am salutat și noi și am ieșit din hangarul care îi protejează și adăpostește după ce am făcut turul complet. Am plecat pe exterior pe lângă Groapa 1 și am vizitat conform hărții mai întâi Groapa 3.

Groapa numărul 3 este cea mai mică, dar a păstrat cel mai bine statuile războinicilor, care după îmbrăcamintea mult mai elaborată par a fi ofițeri de rang înalt, artefactele descoperite aici, 68 războinici din teracotă, patru cai si un car de luptă fiind aranjate total diferit de aranjamentele din celelalte două caverne. Este considerată centrul de comandă sau sediul central al armatei, dar, iarăși curios, nu există un general, un comandat suprem! Părerile sunt împărțite: unii experți susțin că, în timpul războaielor un general era numit comandant suprem, alții că însuși împăratul era comandantul suprem, dar nu este permis ca imaginea lui să fie reprodusă în groapă. Adevărul?? …

De aici se intră la groapa 2 și la un mic muzeu cu diferite statui și exponate unde cu mari eforturi am pozat, o aglomerație de nedescris.

Groapa numărul 2 aflată în imediata vecinătate este mai mica decât Groapa 1 și a fost excavată mai de curând, dar este cea mai spectaculoasă dintre toate având formațiuni de luptă mai complexe. Conform unor calcule, există circa 1.300 de războinici și cai de teracotă cu mii de arme de bronz și peste 80 de care de război. Se observă și aici aceeași grijă pentru detaliu, remarcându-se un arcaș îngenuncheat, un războinic călare, un ofițer. Și armele, în special săbiile găsite aici și pe care le-am văzut mai apoi expuse, impresionează atât prin forma lor cu patru sau opt fețe cât și prin suprafețele curate, nepătate, necorodate.

Am citit și spuneau și specialiștii în reportajul de care aminteam mai sus, că ele au fost acoperite cu un strat foarte subțire de oxid de crom, demn de remarcat pentru că această tehnologie este relativ nouă și necesită echipamente complexe. Cum au reușit?? Poate se va afla vreodată, sau poate împăratul Qin Shi Huang, un împărat luminat dar și un tiran pe măsură, care a ordonat ca cele mai multe dintre cărțile existente să fie arse și mulți oameni de știință să fie uciși, nu a lăsat să fie transmise aceste informații.

Este amenajat și un loc special pentru pozat, cost 10 CNY de persoană, iar războinicii și caii lor m-au convins să cobor printre ei.

După mai mult de 2 ore de plimbare printre războinici ne-am întors pe același drum. Am mers puțin într-o zonă special amenajată cu mici magazine, tarabe, cu prețuri negociabile și mult mai mici decât în interiorul muzeului de unde am luat câteva suveniruri: războinici și magneți.

Apoi am luat gratuit shuttle bus și am mers circa 2 kilometri până la Parcul Lishan, parc ce cuprinde Mausoleul Împăratului Qin Shi Huang, mai multe Locuri pentru Ritualul Sacrificiului și mai multe muzee.

Mausoleul Împăratului Qin Shi Huang, un mormânt regal din China anilor 210 î. Hr., unul dintre cele mai mari morminte din lume, mai mare ca Marea Piramidă din Egipt, renumit, mai ales, prin soldații din teracotă care îl apără, este cel mai important obiectiv turistic din parc. După o plimbare pe jos de 15 minute am ajuns în apropierea pietrei funerare a cunoscutului împărat aflată în fața mormântului regal, acum un imens deal verde. Mai văzusem alte morminte mult mai recente ale dinastiei Ming lângă Beijing, altă poveste….

Privind dealul acoperit de vegetație, o movilă de pământ de circa 50 metri înălțime, jumătate din cât avea ca piramidă în urmă cu 2.000 de ani, cu o bază aproape pătratică cu laturile de circa 500 de metri mă întrebam dacă faptul că acoperă un întreg palat subteran și dacă descrierea lui Sima Qian, mare istoric chinez în anii 100 î. Hr., mormântul este imens. Sicriul lui Qin Shi Huang este turnat în bronz. Palatul subteran este o adevărată bijuterie, replică a locuințelor imperiale de deasupra solului... Cerul și pământul au fost reprezentate în camera centrală a mormântului. Tavanul pe care soarele, luna și stelele sunt reprezentate prin perle și pietre prețioase simbolizează cerul, iar pardoseala cu râuri, lacuri și mări este pământul... sunt adevărate.

Se pare că da, pentru că multe din cele spuse de marele istoric în “Înregistrările Scribului”, monumentala istorie a Chinei antice, au fost adeverite în zilele noastre de mai multe descoperiri arheologice.

Am trecut pe lângă Piatra Funerară a Împăratului și am mers la stația de minicare electrice, de unde, contra unei taxe de 15 CNY de persoană, am făcut o plimbare de 30 de minute cu unul din ele. Se merită plimbarea pentru că vizitezi aproape în totalitate marele parc, frumos aranjat cu alei străjuite de falnici pomi, cu flori și iarbă verde. Am oprit la Groapa 0006 și Groapa 9901, unde am găsit iarăși statui de teracotă, dar am trecut mai repede prin ele. Minicarul oprește, pasagerii coboară sau nu, ei vizitează locațiile și la ieșire în altă parte sunt preluați de același sau de alt minicar ce sosește. Cu părere de rău am văzut doar un singur nonasiatic în afară de noi.

Plimbarea prin parc și mausoleu a durat aproximativ o oră, vizita parcului și a armatei durând peste 3 ore și jumătate.

Biletul de acces a costat 150 CNY, asigurând accesul la cele două obiective și trasportul cu un shuttle bus între ele. Vizitele pot începe la ora 08:00 și se încheie la orele 18:00, iarna cu o oră mai devreme.

Ne-am întors cu shuttle bus la Stația de autobuze și refacând traseul în sens invers am ajuns în Xi’an. Când scriam despre aceste obiective m-am uitat și peste harta metroului din Xi’an, și stupoare! între timp, adică din aprilie când am fost acolo și până în noiembrie când scriu eu, metroul merge înainte! De la două linii câte erau a mai apărut pe hartă linia 3, cu 26 de stații.

Of!! China merge și ea cu pași imenși tot înainte iar turismul este la el acasă. Nu degeaba au introdus și la Xi’an și în alte 16 mari orașe vizitarea lor în trei zile cu viză de tranzit cu sosire și plecare de pe aeroport. Mai nou există 3 mari orașe: Shanghai, Nanjing și Hangzhou care pot fi vizitate în 6 zile tot cu viză de tranzit.

Pentru mine, și cred că pentru toți cei care le văd, Armata de Teracotă cu războinici și arme, cu cai și care de luptă și Mausoleul Împăratului Qin Shi Huang cu uriașul mormânt ce ascunde frumuseți încă nevăzute, adevărate minuni, valori inegalabile din punctul de vedere al artei, al tehnicilor folosite și al istoriei, sunt, și cred că vor rămâne, unice. Sunt cele mai frumoase și mai importante obiective turistice din Xi’an, care trebuie și merită văzute de toți cei care ajung acolo.

Când Am Fost Acolo și admiram aceste statui mă întrebam și mă întreb și acum, când vorbesc despre ele, dacă marele împărat care avea obsesia nemuririi și care toată viața sa, de doar 49 de ani, a căutat elixirul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte, a găsit-o prin acești războinici!

Voi ce credeți?? ...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 24.11.16 15:31:56
Validat / Publicat: 24.11.16 19:00:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA

VIZUALIZĂRI: 3382 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Xi'an, Complexul Armatei de Teracotă, Groapa nr. 1, soldați în faza de restaurare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76450 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[24.11.16 17:16:25]
»

@mprofeanu: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Xian - soldații de teracotă, XI'AN" (deja existentă pe sait)

mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.11.16 19:25:52]
»

@webmaster26: Mulțumesc frumos!

maryka
[24.11.16 21:21:44]
»

Impresionant! Foarte frumos! Mi-au plăcut și pozele! Cât despre împărat, cine știe?

robert
[25.11.16 11:03:50]
»

@mprofeanu: Super, super, super! Acesta este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice pe care mi-aș dori să-l văd! Mă împresiona din vremea copilăriei, când ascultam cu nesaț la Teleenciclopedia explicatiile regretatului Moțu Pittiș!

Multe fecicitări ca ați reusit să vedeți această minune al lumii! Am văzut si eu în aeroportul din Beijing doi soldați (copii sau originali, nu stiu) ai aceste Armate de Teracotă!

Impresionant!

tata123 🔱
[25.11.16 11:17:31]
»

@mprofeanu: Un loc excepțional, într-adevăr o minune că s-a păstrat și a fost descoperit. „Armata de teracotă” în totală concordanță cu civilizația chineză - grandioasă, misterioasă, fascinantă, înfloritoare. Mulțumesc pentru acest articol!

Am vizitat în 2013 expoziția „Comorile Chinei” organizată la Muzeul de Istorie Națională din București. Pe lângă cele peste 100 de artefacte originale, aici am văzut patru soldați de teracotă (în picioare, în genunchi), dar și un cal de luptă (pentru care s-a asigurat un climat special). Superb!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.11.16 16:32:10]
»

@maryka: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.11.16 16:39:11]
»

@robert: Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

Sigur vei ajunge acolo și ne vei povesti despre Xi'an și despre Armata de Teracotă!

Am multe de scris despre China și nu numai dar timpul pentru mine este prețios și scriu destul de încet.

Câteodată mă bucur singură că am reușit să scriu câte un review. Am mai adăugat o amintire scrisă la celelalte de pe acest drag site...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.11.16 16:47:35]
»

@tata123: Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

Mă bucur că am reușit să îți aduc aminte de expoziția din București despre marea și fascinanta Chină.

Da, pe mine China m-a entuziasmat pentru că nu mi-o imaginam așa în realitate. Știam că are o civilizație veche dar nu știam că este atât de bine pusă în valoare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor
[25.11.16 19:30:55]
»

Am văzut și eu soldații expuși la București acum 3 ani. Încerc să amplific de cîteva mii de ori, ca să mă apropii cu imaginația cît se poate de mult de nebunia realității de la fața locului. Aproape că mă sperie civilizația asta stranie și extraterestră (cum o văd eu de la celălalt capăt al lumii).

Țin minte cum vedeam China în copilărie - o țară a ciudățeniilor, a unor vaze de flori dintr-un metal ușor ca fulgul sau din porțelan greu ca fierul, a unor statuete de lemn lăcuit sau piatră catifelată reprezentînd moși bizari, a unor desene naive cu cascade, munți și cocori, dar și a penarelor cu magnet și a tot soiul de jucării pe care știam cum scrie Made in China și cu caractere chinezești.

Și o țară cu risipă de centimetri. Colosală. A unui zid uriaș, care nu apăra o cetate sau un oraș, ci întreg teritoriul național. Răsfoiam albume color cu armata de teracotă și citeam despre cum nici unul dintre soldați nu seamănă cu altul. Priveam planurile Orașului Interzis și încercam să înțeleg cît ocupa, cîte camere avea și ce la ce era nevoie de atîtea „pagode”. Era imposibil să înțelegi China din mijlocul punctelor de reper de aici - scara era prea mare. Raportul dintre orice dimensiune a oricărei construcții cunoscute de mine și orice dimensiune a oricărei construcții din îndepărtata Chină era mult prea nepămîntesc. Cum poți, plecînd de la Palatul Regal din București, să imaginezi palatele Beijingului?

Da, au cîștigat nemurirea, cu prețul vieții milioanelor care au lucrat la Zid, la morminte, la palate.

Și da, înțeleg entuziasmul celui care a pipăit cu simțurile proprii, nemijlocit, una din marile civilizații din afara familiarei noastre vetre greco-romano-occidental-creștine.

iulianic
[25.11.16 19:50:49]
»

@mprofeanu: Nu știu dacă împăratul o fi găsit elixirul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte prin războinicii săi de teracotă, dar articolul tău m-a fascinat cu adevărat. Foarte, foarte frumos și interesant!

De mult – e adevărat că destul de timid – îmi îndrept și eu gândurile turistice înspre China și în general înspre lumea asiatică mult mai îndepărtată de noi și mult mai greu de atins decât tot ceea ce am făcut eu până acum. Îmi poți spune ce valută ați avut la voi? Ca să-mi fac o idee despre taxele de intrare la obiective, îmi poți spune cam ce înseamnă – în lei, dolari sau euro – ce înseamnă 150 CNY? Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.11.16 19:53:30]
»

@abancor: Ai scris atât de frumos și ai prezentat atât de bine minunata Chină, încât nu am cuvinte să mai adaug ceva!

Este grandioasă în tot și toate!

Mulțumesc pentru această pledoarie pro China!

Excursii cât mai multe și mai frumoase!!!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.11.16 20:17:40]
»

@iulianic: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!

Îți doresc să ajungi în China pentru că este ușor abordabilă chiar pe cont propriu. S-a dezvoltat foarte mult în ceea ce privește infrastructura în turism: metrou, autobuze la obiective importante, nu mai vorbesc de trenuri de mare viteză...

Intrările sunt ieftine, cea mai scumpă și fără reducere a fost la Armata de Teracotă din ce am vizitat eu. 150 CNY sunt cam 20 euro. Comparativ Palatul Interzis, 60 CNY, Marele Zid, 40 CNY, alte obiective mai scumpe au fost Grădinile din Suzhou în jur de 80 CNY...

Costul mare îl reprezintă deplasarea dar sunt atâtea oferte la avioane...

Mi-e dor de Asia!!! Acolo nu voi mai ajunge...

Excursii frumoase și cât mai reușite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[25.11.16 20:32:42]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru lămuriri! E mai bine să am euro sau dolari? Plăți cu cardul se pot face?

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.11.16 20:39:27]
»

@iulianic: Am plecat cu CNY din țară. Am avut și dolari, cred că merg mai bine și am schimbat 100 la sfârșit în Xi'an (schimb doar la Banca China). Am plătit cu cardul la cazare la hoteluri. Nu se poate plăti cu cardul la intrare la marea majoritate a obiectivelor.

iulianic
[25.11.16 21:30:15]
»

@mprofeanu: Mulțumesc!

abancor
[08.12.16 15:21:31]
»

Azi a apărut ultima parte dintr-un mini-serial de 3 articole despre armata de teracotă, scris de arheologul Cătălin Pavel în rubrica sa săptămînală (foarte captivantă) din Dilema. E interesant de privit acest tezaur din perspectiva unui specialist, plus ipoteza discutată în partea a 3-a: dilemaveche.ro/autor/catalin-pavel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[08.12.16 19:06:08]
»

@abancor: Am citit ce scrie în cele trei miniseriale despre Armata de Teracotă și despre Mausoleul împăratului Qin. Am scris și eu ceva în acest review. Interesantă ipoteza cu influența elenistică asupra celei chineze.

Cercetătorii vor descoperi peste ani, cine mai știe...

Mulțumesc pentru trimitere la scrierile arheologului Cătălin Pavel... Merită citite...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, maryka, mprofeanu, robert, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Xian - soldații de teracotă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.34756016731262 sec
    ecranul dvs: 1 x 1