ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 16 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
89.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Armata Razboinicilor de Teracota - in capitala celor 11 dinastii

TIPĂREȘTE

Xi’an, unul dintre cele mai importante monumente ale Chinei, oras infloritor, de unde incepe imbelsugatul Drum al Matasii.

Aproape de el s-a aflat capitala dinastiei Zhou si s-a dezvoltat considerabil in perioada dinastiei Qin, devenind capitala pt. 11 dinastii, varful fiind atins in timpul dinastiei Tang, cand s-a numit Chang’an, azi fiind capitala provinciei Shaanxi.

Zidurile orasului din perioada dinastiei Ming, incercuiesc centrul orasului, avand o lungime de 14km, inalte de 12m, fiecare flanc are o poarta corespunzatoare fiecarui punct cardinal, si un lant de turnuri de supraveghere, si un sant lat cu apa pt. aparare.

Dincolo de ziduri sunt multe atractii turistice, din care cea mai mare valoare o au: Pagoda Marii Gaste Salbatice, construita de imparatul Gao Zong, in onoarea mamei sale, in timpul dinastiei Tang (sec vii).

Templul a fost condus de Xuan Zang, emisar budist, care a adus sute de vol. de scripturi din India si adapostite aici. In curtea Pagodei, se afla mormantul emisarului.

Si alta atractie e Muzeul de istorie Shaanxi, care adaposteste o pereche de razboinici de teracota, in marime naturala si un cal de ceramica, din acelasi mormant, Aceste piese indica maiestria cu care au fost realizate, de dinastiile Yan, Ming, si Qing, maiestrie pe care celelalte dinastii nu a mai atins-o.

De asemenea, aici sunt piese de bronz, din timpul dinastiei Sang, care cunosteau prelucrarea avansata a metalului.

Dar cea mai importanta relicva, din timpul dinastiei Qing, si cea mai bine pastrata este Armata Razboinicilor de Teracota, veche de 2000 ani, descoperita intamplator din 1974, de 2 tarani care sapau un put.

Imparatul Qinshi Huahgdi, s-a apucat de o serie de proiecte uriase, care a inclus Marele Zid Chinezesc si Armata de Teracota, ingropata in peretele exterior al mausoleului imparatului, si servind, drept garda imperiala pt. viata lor eterna.

Mii de soldati, aranjati ca o adevarata armata, stau in 3 caverne, in picioare, aceste caverne au fost acoperite cu scanduri de lemn, peste care s-a pus pamant. Soldatii au inaltimea de 1,80 msi sunt echipati cu lanci si arme de bronz, si sunt facuti din argila galbena (la fel si caii) si pictati dupa ardere (azi culorile s-au deteriorat complect.

Groapa nr. 1, se presupune ca ar avea pana la 8000 de soldati, fiind scosi pana azi doar 2000, dar dupa suprafata ramasa nedesfacuta si densitatea nr. de soldati se face aceasta estimare, Groapa are mai multe culuoare separate de zid gros de 2,5m, iar pe fiecare culuoar sunt insirati soldatii cu fata spre est si cu spatele spre la mormantul imparatului, apoi sirul e intrerupt de cai inhamati la care de razboi se pare din lemn pt. ca azi nu mai sunt. In partea din spatele acestei gropi sunt locuri unde arheologii reconstruiesc, soldatii scosi cu capetele sparte sau deteriorati de cutremure.

Groapa nr. 2 a fost descoperita in 1976 si deschisa in 1994, aici s-au scos carele de lupta, cavaleria si statuile infanteristilor, in nr. de 1300.

Groapa nr. 3, este cea mai mica, au fost deschise doar 2 din 3 culuoare, in care s-au gasit 68 de soldati si un car de lupta, in stare aproape intacta, cel mai bine pastrati. Figurinele par sa fie ofiteri de rang inalt, sunt imbracati in costume elegante, se pare ca aici e centrul de comanda, al armatei.

Aceasta zi lunga, am incheiat-o cu o cina luata in restaurantul din Xian, unde in timpul cinei am asistat la un frumos spectacol de dans, la iei daca mergi seara la restaurantele deschise numai pt. cina, asisti la spectacole de dans sau muzica, sala fiind aranjata cu mese...

A doua zi am parasit Xi’anul, plecand cu trenul pe perina de aer, pana la Luoyan, aflat la 400km distanta, unde am ajuns dupa 1h 20 min. si cu 3 statii pe traseu, am atins si viteza de 350 km/h, asa cum apare pe afisajul din interiorul trenului. Scaunele sunt asezate ca la avion, fiind obligatorie si centura de siguranta, doar la toaleta cand mergi, o indepartezi, e o senzatie extraordinare cand vezi cum treci, la aceea viteza pe langa tot ce e dea lungul liniei.

Asa ca in Luoyang am ajuns destul de fresh, pt. a face un tur de oras, pana la hotel pt. cazare. Urmeaza in alt rw.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 16.04.12 10:43:48
Validat / Publicat: 16.04.12 15:22:15
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2912 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 la intrare in muzeul Shanxi din Xi'an
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest review

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Xian - soldații de teracotă:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042375087738037 sec
    ecranul dvs: 1 x 1