GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Poate nu-ti vine sa crezi cititorule dar lumea cristalelor Swarovski- stralucire in bijuterii, cum este cunoscuta, lumii de azi isi are originile in masinariile inventate de Edison.
Istoria ne spune ca Daniel Swarovski a participat la Viena, in anul 1883 la o expozitie internationala de electrice care expunea si masinarii inventate de Edison... Gasind domeniul perfectibil, inventeaza si el o masina de taiat si fatetat cristale si de aici incepe afacerea de familie. Preocupat de calitatea cristalelor si slefuirea lor Swarovski ofera "cristalele Swarovski" tehnicii (binocluri, telescoape) cat si modei vestimentare & accesorii, haute- couture.
In atelierele de creatie, artistii incep sa se intreaca intre ei, punand in lumini nebanuite cristalele, oferind magie. Magazinele cu bijuterii imbogatite cu cristale Swarovki exista aproape in toata lumea, logo-ul lor fiind celebra lebada.
La muzeu se ajunge foarte usor, sunt indicatoare din orice directie ai veni pe autostrada A12, mergi in Wattens, cca 12 km de Innsbruck. Din strada de departe se vede sigla Swarovski de pe fabrica.
Parcarea este gratuita si chiar foarte mare, nu stiu daca cineva a fost acolo si nu a gasit loc de parcare.
Desi era in 31 decembrie, pe la ora pranzului, vreau sa zic ca era chiar multa lume, care statea la coada la bilete de intrare, pretul este 11 euro/ pers la ghiseu, nu stiu cat costa daca-l achizitionezi online, cica se poate si asa.
Cu curiozitatea la cote maxime, ne-am indreptat la intrarea nr. 1, indicata pe bilet.
Daca in alte muzee stii la ce sa te astepti, aici suspansul te cuprinde in mrejele lui si pas cu pas intri tot mai adanc in lumea magica. Spectacolul exprima un cosmos al materiei de cristal, sa simti, sa vezi, sa auzi si sa savurezi o lume a cristalelor cu care mari creatori s-au 'jucat'. Totul se intampla in interiorul "Uriasului", creat omagial, la 100 de ani, de artistul multimedia Andre Heller.
"Centenarul" de 310.000 de carate, cel mai mare cristal slefuit vreodata, deschide lumea magica, in prima incapere, in care se afla si peretele de cristal inalt de 11 m si lung de 42 m, intr-o impartire sclipitoare de cristale multicolore. Tot aici se afla candelabrul "Mediterraneo" creat de Gaetano Pesce, care a fost inspirat de meduze, sclipirile lui iti ofera de fiecare data alta culoare cand il privesti. De aici incepe calatoria tot mai incitanta, indicata de numere pe niste cortine albastre inchis, care mentin atmosfera de noapte magica.
1. Sa tragem cortina de catifea albastra a "Teatrului Mecanic". - un joc exotic al tehnicii cu omul, al spontaneitatii si armoniei. Artistul Jim Whiting si-a pus o intrebare "cat de mecanica este de fapt viata? ", imaginandu-si o prezentare de moda bizara, o alegorie a relatiei dintre barbat si femeie. Miscarile extrem de precise pune in contrast bizarul cu estetica.
2. Domul de cristal este o minune creata de reflexiile a 595 de oglinzi. Ai impresia ca ai intrat in exact in inima globului magic. Deasupra, dedesupt, la dreapta, la stanga lumina mereu diferita te "ridica" spre infinit. Cupola geodezica creeaza simultan o senzatie de spatiu nesfarsit.
3. Cristaloscopul te intoarce in timp, in lumea copilariei. Caleidoscoapele cu varietatea lor de desene si culori iti ofera momente de liniste si divertisment. Cristalul cu 444 de fatete, o capodopera a artei slefuirii, privit direct, iti da impresia de infinit, in jos.
4. Teatrul de cristal este o fantezie creata de Susanna Schmogner. In lumea ei fantezista Soarele danseaza cu Luna, fluturii zboara, un rau cristalin serpuieste vizibil prin incapere si nimic din ceea ce pare sa fie sub apa nu se afla de fapt acolo.
5. Caligrafia cu cristale- un omagiu adus armoniei de Paul Seide. Lumina se exprima la modul universal, international, prin impulsuri dinamice, ritmice in tuburi de sticla.
6. Aleea de gheata- numita si minunea iluziei, nu are o tema anume. Drumul se desfasoara printr-o incapere intunecoasa. Curioase sunt pocniturile si clinchetele ce se aud, cu fiecare pas mai hotarat pe care-l faci ti se asterne sub picioare o carare de cristale.
7-8. Galeria- minunea variatiei. Numita din 2010 Camera Minunilor, Camera Minunilor Lumii conceputa de duetul rusesc de artisti Blue Noses preia din lumea contemporana elemente arhitectonice cum ar fi Empire State Building, Kremlin Palace, Piramida lui Keops si cu un simt al ironiei le construiesc din cristal si le combina cu materiale video bizare... iti imaginezi sa-ti faca Lenin din mormant cu mana?
9. Obiectele "Uriasului"- minunea "Uriasului" ne spune fabula unui urias prietenos care viziteaza lumea noastra. Bagheta magica, inelul, manusile si acordeonul care l-au insotit in calatoria lui sunt lasate in aceasta camera, ca semn al trecerii lui. Te intrebi ce nu i-a placut de s-a retras in imparatia sa subterana?
10. La Primadonna Assoluta- minunea armoniei. Soprana Jessye Norman a interpretat in Domul din Cristal, aria finala din Dido si Aeneas". Virtuozitatea si sensibilitatea impresionanta a vocii ei au fost captate si transmise de un cuart natural din Madagascar. Contopirea reda perfectiunea in muzica.
11. Puzzle-ul lui Poseidon- minunea valurilor. Sunetele subtile si fluxurile ireale de lumina, te insotesc in lumea de azur a zeului marii Poseidon, unde printre valurile si lamelele sclipitoare se pot distinge figuri marine stralucitoare. Ajuns la capatul aleii iti vine sa-ti intorci privirile inapoi sa vezi daca ai ajuns la suprafata dupa imersiunea mistica poseidonica.
12.55 Million Crystals- minunea infinitului este lumea artistului Brian Eno. Asculti muzica, privesti imaginea hipnotica a cristalelor si vezi cum forma se schimba in permanenta aproape imperceptibil, irepetabil.
13. Reflexii- minunea lumii. Expune 300 de fatete ale constiintei umanitatii intr-o trecere in spirala, pe cele 48 de poligoane se afla fragmente de imagini. Imaginile, ilustratiile explica semnificatia cristalului in istoria mondiala, influenta lui asupra societatii.
14. Padurea din Cristal- minunea elementelo. Focul, apa si cristalul sclipesc si scot flacari in padurea fermecata. Fiecare trunchi de copac include in lemn o instalatie video care transmite jocul captivant al elementelor.
Din lumea aceasta al minunilor prezentate intr-o atmosfera de noapte ajungi la lumina zilei in unul din cele mai mari magazine Swarovski. Si daca la inceput nimic nu-ti capteaza atentia, admira statueta feminina din centrul magazinului.
Daca te decizi sa cumperi ceva, ti se ofera bonus de vizitare, 2 euro.
Si daca inauntru nu te-ai gandid la cele lumesti, te poti relaxa pe o terasa micuta dar cocheta (scaunele au blanita de miel, instalatii de caldura) si apoi in parculetul natural. Cu telescopul de aici poti lua in obiectiv fabrica, muntii Tirolezi, copii se pot juca prin labirint.
Daca ajungi in zona, nu rata vizitarea "Uriasului".
Trimis de carmen_22_09 in 25.01.14 19:50:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (carmen_22_09); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@carmen_22_09: Frumos:
O vorba populara in Tirol cu prilejul casatoriei spune:
"O casnicie trainica este precum un Cristal slefuit, el straluceste si lumineaza cu toate ca este plin de colturi si canturi"
@webmaster13: O gasesc foarte potrivita!
Multumesc!!!
@claudiu 71: Da, foarte pretioasa "vorba", precum si cristalele stralucesc in inelul de logodna, apoi in bijuterii aniversare.
Mergand mai departe cu subintelesul "vorbei" o casnicie poate fi asa cum poarta o femeie acele cristale, dupa cum stie sa aiba grija de ele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Shine bright like a diamond 💎 “vorba lui Rihana” — scris în 19.08.24 de Rina23 din BRETZFELD - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Wattens, locul nasterii cristalelor Swarovski — scris în 29.03.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Aniversare cu stralucire de cristal - Lumea Swarowski — scris în 08.09.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Prin lumea cristalelor Swarovski - Wattens, Austria — scris în 24.09.15 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Dec.2013 O destinatie superba, ce nu trebuie ratata — scris în 17.01.14 de maximus1976 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Impresionant — scris în 05.02.10 de jenib din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Kristallwelten Swarovski – lumea de basm a cristalelor — scris în 14.12.11 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ