ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Oului – un muzeu-nestemată

TIPĂREȘTE URM de aici

Oul… maica formelor, a tuturor formelor – Constantin Brâncuși

Una din surprizele turistice ale vacanței petrecute în Bucovina aveam să o „pățim” în localitatea Vama din județul Suceava. Se afla în plan vizitarea muzeului dedicat din comuna Vama doar ne aflăm în ținutul ouălor închistrite însă nu credeam că am să fiu așa de impresionat de aceste „ouă muncite” și nu numai.

Muzeul Oului e amplasat în comuna Vama, la circa 15 km distanță de centrul orașului Câmpulung Moldovenesc și 18 km depărtare de Gura Humorului pe str. Gării nr. 20 – obiectiv semnalizat corespunzător la șoseaua principală. Colecția aparține artistei Letiția Orșivschi Heiser și a fost înființată cu peste 15 ani în urmă în casa părintească din localitate. În ultimii ani colecția de ouă a crescut numeric astfel încât era nevoie de noi spații de expunere – s-a construit o casă tradițională care a dublat spațiul cu exponate de la 400 mp la 800 mp, iar în curând se dorește deschiderea unei cafenele în curtea muzeului.

Plecați din Fundu Moldovei, de la Conac Luisenthal (vezi impresii) am ajuns rapid în fața frumoaselor clădiri de lemn, am citit panoul informativ apoi am pătruns în curte pe sub o poartă de lemn. Programul de funcționare era în acel moment din luna iunie de luni până duminică între orele 10.00-14.00 (în sezon sau în funcție de cerințe acest orar se poate modifica). Prețul unui bilet este de 10 lei/adult; se achită și o taxă foto de 10 lei. Am avut plăcerea de a fi întâmpinați chiar de doamna profesor Letiția care ne-a introdus în tainele încondeierii ouălor, apoi ne-a prezentat pe scurt componentele colecției. Sosirea unui grup organizat ne-a oferit posibilitatea de a asculta descrierile colecției internaționale.

Încondeierea ouălor reprezintă un meșteșug desăvârșit, o artă greu de stăpânit care ține de dăruire, talent și îndemânare, un obicei străvechi care îl leagă pe Om de Divinitate. Vedeta acestui meșteșug este oul, un simbol desăvârșit al începuturilor tuturor lucrurilor, al nașterii, renașterii și permanenței vieții. Oul văzut ca motiv al Creației apare în mitologia multor popoare vechi; oul ca simbol al vieții însoțește sărbătorile de reînnoire a Naturii, obiceiurile familiale de trecere (botez, nuntă, înmormântare) și riturile de fertilitate (semănatul câmpului, cules roade etc.). Obiceiul înroșirii ouălor și a dăruirii lor a fost preluat de creștini de la alte popoare, la chinezi de exemplu fiind atestată utilizarea ouălor roșii cu două mii de ani înainte de Hristos. Creștinii asociază ouăle roșii cu sângele lui Hristos, cu Învierea și Viața, toate aceste simboluri regăsindu-se în preajma sărbătorii pascale.

Vizita în muzeu debutează cu o prezentare scurtă a tehnicilor de încondeiere a ouălor, a etapelor de pregătire și realizare efectivă a modelelor, cu temele cele mai des utilizate și uneltele folosite. Vedeta este acel „condei” al meșterului numit chișiță – un instrument de lemn prevăzut în capăt cu un tub metalic prin care trece un fir de păr de cal. Ouăle „scrise” cu ceară se cufundă succesiv în culori produse natural altădată și dau la iveală desene care de multe ori sunt mai mult decât elemente decorative. Ouăle „muncite” descriu prin motivele trasate pe coajă aspecte din viața omului, cu bucurii și probleme, credința și gândurile sale.

Primele vitrine ne aduc în fața ochilor ouă vechi de peste 50 de ani, unele provenind din familia artistei dezgropate de la colțul casei (loc unde fuseseră așezate când a fost construită casa pentru protecție și bunăstare). Sunt așezate pe rafturi ouă cu motive tradiționale: potcoava, vârtelnița, ștergarul, fierul plugului, trifoi, pomul vieții, spicul grâului, crucea, soarele, urechile iepurelui, cărarea rătăcită, coarnele berbecului și altele. Vedem ouă realizate în tehnica „batik” cu culori naturale, ouă reproducând culorile costumului popular din Vama, ouă încondeiate grupate pe culorile mănăstirilor pictate din Bucovina: albastru de Voroneț, verde de Sucevița, roșu de Humor, galben de Moldovița. Descoperim vitrină după vitrină, ouă de diferite mărimi încondeiate în felurite nuanțe și utilizând diferite tehnici (batik, ceară în relief, mărgele).

Următoare secțiune a colecției e dedicată ouălor din întreaga lume, peste 3500 de bucăți din 82 de țări de pe toate continentele Terrei. E greu de descris în cuvinte bogăția simbolurilor, a tehnicilor de realizare (pictură în cuțit, cu pastă de dinți, perforate, broderie în coajă de ou), a materialelor utilizate (piatră, lemn, sticlă, ceramică) sau a provenienței ouălor (de la ouă rare – specii de struț, crocodil sau broască țestoasă, la ouă de dimensiuni mici: șopârlă, potârniche, porumbel etc.). Inedite sunt ouăle de struț care reproduc interiorul unei catedrale (cupola și vitraliile sunt pictate manual), ouăle de granit din Egipt, cele de eucalipt din Tasmania, fragmentele de coajă de ou de dinozaur (cu certificat de autenticitate), ouăle potcovite efectiv din Ungaria, ouă bijuterii. Aproape orice îți poți imagina sau mai degrabă nu îți poți imagina găsești expus în vitrinele muzeului de la Vama.

O sală de mari dimensiuni și holuri de legătură ne reintroduc în lumea oului închistrit bucovinean. Sunt grupate în vitrine ouă având aceeași gamă de culori, „muncite” cu motive tradiționale. Mi-a plăcut modul de expunere, soluțiile ingenioase de așezare a ouălor, decorațiunile miniaturale care completează fondul principal, fragmentele de țesături înrămate. Descoperim și mica încăpere destinată ouălor pentru copii – jucării, tematice (sport, iarnă, Paște), personaje de desene animate.

Nu credeam că are să îmi placă atât de mult această colecție de aproximativ 11.000 de ouă, realizate în fel și chip de tehnici. Nici nu știu când a zburat timpul, am poposit aproape 2 ore în fața vitrinelor, la plecare am mai schimbat câteva impresii cu doamna Letiția. În concluzie recomand celor aflați în Bucovina să viziteze Muzeul Oului din Vama, e o experiență inedită, o călătorie în tainele unui meșteșug ridicat la rang de artă.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.07.21 10:27:10
Validat / Publicat: 13.07.21 10:49:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VAMA

VIZUALIZĂRI: 1001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Meșteșug sau artă?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

diana2015PHONE
[13.07.21 10:57:22]
»

@tata123: start vot

Catedrala în miniatură o super capodoperă. Superbe creații.

Felicitări

webmasterPHONE
[13.07.21 11:03:07]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen IonPHONE
[13.07.21 13:23:18]
»

@tata123: Excepțional!

Meșteșug sau artă? Cu siguranță artă!

Mitica49
[13.07.21 17:02:12]
»

Plăcută aducere aminte a vizitei ce am făcut-o în 2017 (vezi impresii). Este, așa după cum ziceam și în review-ul amintit, un muzeu al semnificațiilor simbolurilor bucovinene.

Felicitări pentru articol!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.07.21 20:39:29]
»

@diana2015: Și nu era singura astfel de capodoperă! În colecția internațională erau atât de multe exemplare inedite încât efectiv ne mutam rapid de la o vitrină la alta pentru a descoperi noutățile. Mulțumesc!

@Carmen Ion: Un loc fascinant care prezintă într-adevăr adevărate opere de artă. Și nu e singurul asemenea loc din Bucovina - mai există două muzee cu temă asemănătoare. Mulțumesc!

@Mitica49: Am recitit articolul-ghid pe care l-ați postat în 2017 și mă raliez la recomandarea din final: „Nu ocoliți acest muzeu!”. Spațiul muzeului s-a mărit considerabil, au apărut noi vitrine și încă câteva mii de ouă „scrise” . Mulțumesc!

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare.

k-lator
[14.07.21 19:02:29]
»

@tata123: Am avut privilegiul și plăcerea să o întîlnesc pe doammna profesor Letiția Orșivschi prin anul 2012, cand încă Muzeul Oului din Vama nu era ceea ce a devenit astăzi. În acel context, se vorbea despre deschiderea unei expoziții permanente într-un spațiu din localitatea Molid (vecină cu Vama) - un soi de mol cultural, care să cuprindă ateliere cu expoziție ale mai multor meșteșugari și artizani din zonă... o idee prin care se urmărea perpetuarea meșteșugurilor rurale pe cale de dispariție (încă de la acea vreme, din păcate).

La acel moment, dna profesor cocheta cu ideea de a expune minunatele” opere de artă” pe care le deținea, într-un muzeu, toate acestea fiind depozitate în cîteva vitrine dintr-o cameră a casei. Chiar și atunci mi s-a părut o colecție absolut impresionantă. M-au fascinat ouăle lucrate cu migală și inspirație de tot felul de artizani români sau străini, pentru că existau în colecție numeroase ouă achiziționate de doamna profesor din străinătate, cu ocazia participării la diverse expoziții organizate pe această temă.

Lucrăturile fine și dantelate făcute de maești japonezi sau chinezi, precum și ouăle de diverse dimensiuni pe care artiștii le transformaseră în adevărate capodopere (de la cele de struț până la un ou foarte mic - de colibri, dacă îmi aduc bine aminte) sunt câteva din lucrurile pe care le-am văzut acolo în premieră și care mi s-au părut demne de a fi amintite în albume precum picturile, sculpturile sau consemnate în anuare.

După ani și ani, am revăzut prin articolele postate periodic aici pe AFA, că visul doameni profesor a devenit realitate, iar prin munca și stăruința ei neobosite, acest meșteșug n-a pierit, ci din contră, a fost dus la un alt nivel, cel de artă.

Mulțumesc @Mitica49 și @tata123 pentru articolele voastre excelente!

mihaelavoicu
[14.07.21 20:38:19]
»

Și totuși... mult, mult, mult mai amplu, mai variat ca tematică, ca mod de expunere, ca organizare pe colecții, este Muzeul Oului, culmea, tot în Vama, al Luciei Condrea. Marcă înregistrată OSIM.

O am amică pe Fb și mi-a trimis niște postări... de rămâi trăsnit! Expunerea este mai elegantă, mai luminoasă și mai bine organizată. Ex; o vitrină numai ouă în grena, modele de păretare moldoveneti, altă vitrină din aceiași încăpere, în altă nuanță tot gama roșu închis, ștergare. Ștergarul și ooăle alături. Spații și spații, fiecare în aceiași culoare, tematici diferite dar asemănătoare. Cum s-ar zice, toate la fel, dar nu unul identic cu altul. Cea mai interesantă mi s-a părut, deși nu am văzut muzeul, colecția de modele Cucuteni.

În muzeul expus aici, foarte interesantă este chestia cu potcovitul. Asta înseamnă concurență... Traforatele or fi ele „altfel” , dar nu Licență Românească.

Felicitări

Revin. E în Moldovița.

MioritikPHONE
[14.07.21 22:45:55]
»

????

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.07.21 09:09:19]
»

@k-lator: Într-adevăr muzeul de la Vama s-a dezvoltat incredibil în 10 ani, fără ca autoritățile locale să se implice prea mult. Doamna profesor Letiția Orșivschi a reușit să pună pe picioare un muzeu care prezintă acest meșteșug ridicat la rang de artă. Și nu este singura!

Mi-a plăcut ce am văzut în interior, drept urmare am poposit destul de mult în fața vitrinelor. Și discuția cu doamna Orșivschi a fost interesantă! Felicitări pentru munca depusă!

Mulțumesc pentru aprecieri!

@Mioritica: ????

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.07.21 09:28:04]
»

@mihaelavoicu: În Bucovina există 3 muzee dedicate oului încondeiat, fiecare având ceva specific, dar totodată fiind complementare - turistul descoperă ceva nou în fiecare din aceste trei muzee. Până în momentul de față eu nu vizitasem nici unul din aceste muzee, în această vacanță bucovineană am reușit să văd două din ele: cel din Vama și cel din Ciocănești. Probabil că aș fi putut merge și la Moldovița, dar cred că ar fi fost prea mult în acest domeniu pentru o singură vacanță.

Dintre cele două vizitate acum mi-a plăcut foarte mult Muzeul Oului din Vama, fără a contesta valoarea de patrimoniu a celui din Ciocănești (voi scrie). Fiind prima vizită într-un astfel de muzeu am fost impresionat de exponatele de la Vama din toate punctele de vedere. Abia după ce voi vizita și muzeul din Moldovița voi putea spune care e „cel mai...” dintre toate, voi avea termen de comparație.

Până atunci apreciez munca celor implicați în organizarea, valorificarea și promovarea acestor muzee închinate oului. Oricum cred că, tacit, există o concurență între cele două muzee private din Vama și Moldovița. ????

Bineînțeles că îmi plac mai mult modelele și motivele tradiționale românești!

Mulțumesc și numai bine!

Dana2008PHONE
[04.08.21 00:50:39]
»

@tata123: Foarte frumoase! Mulțumim! Felicitări pentru articol dar și pentru fotografiile minunate!

Călătorii plăcute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, diana2015, k-lator, mihaelavoicu, Mioritik, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Oului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069594144821167 sec
    ecranul dvs: 1 x 1