BUN
Moldovita — ceva vechi, ceva nou
Cand spui Moldovita, gandul iti zboara la manastirea ce poarta acelasi nume. Zidurile inalte și turnurile de apărare ii dau aspectul unei mici fortarete, in curte patrunzand pe o poarta arcuita, pe sub turnul clopotnita.
Biserica „Buna Vestire” a manastirii a fost fondata de Petru Rares in 1532, un bust al acestuia fiind amplasat in curtea interioara. Este cea mai mare dintre bisericile ridicate in perioada de inflorire a stilului moldovenesc, iar caracteristica importanta a acestei manastiri este aceea ca picturile exterioare s-au pastrat cel mai bine, raportandu-ne la bisericile bucovinene.
Daca albastrul este culoarea atribuita manastirii Voronet, aici culoarea predominanta este galbenul, iar in scenele evanghelice pictate predomina umanizarea figurilor divine. Cladirea cu doua etaje, fosta vistierie, adaposteste momentan muzeul, a carei colectie include pe langa broderii, carti liturgice, descoperiri arheologice si scaunul lui Petru Rares.
Mai putin cunoscut, insa actual si impresionant este cel mai mare muzeu cu oua decorate din lume, muzeul oualor „Lucia Condrea’’, care cuprinde peste 11.000 oua decorate.
Initial, creatoarea Lucia Condrea a expus lucrarile in propria casa, dupa care in 2007, a construit in curtea casei muzeul elegant ce ii poarta numele. Noi am ajuns aici pe la ora pranzului, fara o programare, nu pentru ca nu am vrut sa facem acest lucru, ci pentru ca nu stiam ca muzeul e chiar in curtea casei. Am intrat in curte, am batut la usa casei si doamna Lucia ne-a intampinat, mirata de sosirea noastra, insa deschisa si primitoare. Sotul dumneai ne-a fost ghid in povestea oualor„, incalzirea’’ realizandu-se prin prezentarea unui film privind tehnicile folosite in pictarea acestora.
Sunt folosite oua de la diverse pasari a caror coaja este groasa, mai putin gaina, de diferite dimensiuni. Muzeul cuprinde 3 sectiuni, organizate pe cele 2 nivele, repartizate in peste 100 de vitrine. Prima si cea mai numeroasa, este alcatuita din creatiile unice ale Luciei Condrea, care a folosit diverse modele inspirate din costumele populare stravechi sau modele proprii pe care le-a transpus in ouale incondeiate sau inchistrite. Cea de a doua sectiune cuprinde colectia de oua foarte vechi, incondeiate, adunate chiar de catre artista plastica, din satele locuite de etnia hutula, salvand astfel traditia folclorica.
Fiind o creatoare apreciata, care a participat la numeroase concursuri si expozitii internationale, a primit in dar oua pictate de la diversi creatori internationali din 56 de tari care au o traditie in aceasta arta, pe care le-a adunat si expus in cea de-a treia sectiune a muzeului.
Ouale sunt aranjate in vitrine intr-o armonie perfecta, pe culori si nuante, astfel incat sa nu oboseasca ochiul, avand etichete pentru fiecare colectie, pe care se mentioneaza si perioada in care au fost executate. Desi la intrare exista semnul prin care se interzice fotografiatul, ni s-a permis acest lucru, astfel incat am imortalizat vitrinele colorate si ingrijite, bucurandu-ne de privilegiul ca suntem primii vizitatori de dupa incheierea starii de urgenta datorata pandemiei de Covid 19.
Peretii din zona scarilor sunt captusiti cu diplome primite la concursuri si fotografii ale Luciei Condrea alaturi de personalitati ale Romaniei si internationale, precum si cu picturi realizate de una din nepoatele familiei, care urmeaza cursurile liceului de arta din Campulung Moldovenesc, dovedind astfel ca„aschia nu sare departe de trunchi’’.
Vizita noastra s-a incheiat dupa ce am cumparat cateva suveniruri, iar in final am fost condusi vorbind despre familie, copii si despre pasiunea comuna a lucrului de mana, povestindu-i doamnei Condrea despre incercarile mele timide de a intra in aceasta lume, cu ale mele coliere din fetru si margele.
Aceasta este povestea noastra despre Moldovita, cu recomandarea de a vizita aceste meleaguri si de a face o plimbare cu mocanita Hutulca, in functie de programul de functionare, tinand cont ca aceasta nu e disponibila in fiecare zi, pe un traseu care porneste din Moldovita si are ca punct final Argel; programul de functionare se gaseste pe site-ul: www.cfi.ro.
Trimis de geani anto in 25.08.20 22:17:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOLDOVIȚA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul ouălor încondeiate 'Lucia Condrea', MOLDOVIȚA" (deja existentă pe sait)
Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
@webmasterX: da, aceasta este locatia
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
- Jul.2024 Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” - ceva unic, inedit și captivant — scris în 02.09.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Vizita la Muzeul Oului Vama Moldovița — scris în 28.06.18 de CATAAS din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Muzeul oualor incondeiate 'Lucia Condrea' — scris în 28.04.17 de cristianam din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Muzeul Oului Încondeiat - Lucia Condrea, din Moldovița (Bucovina) — scris în 29.08.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Întâlnire cu ”frumosul” - Muzeul Internațional al ouălor încondeiate ”Lucia Condrea” din Moldovița — scris în 26.11.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ