ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Lingurilor de Lemn

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Muzeul lingurilor de lemn se găsește în partea central-vestică a orașului Câmpulung Moldovenesc într-o casă cu etaj ușor de recunoscut datorită ”draperiilor” de linguri vizibile de departe. Este cea mai mare colecție de linguri din țară, numărând circa 6.000 de exponate, reprezentând rodul muncii profesorului Ioan Țigui. El a început să adune primele linguri în anul 1945 și a continuat permanent să-și lărgească colecția până la moartea sa, în 1978. Urmașii, și anume familia Mateescu, s-au îngrijit în continuare de această colecție, păstrând dispunerea inițială. Lingurile sunt în general aranjate în seturi de câte zece, însoțite de câte o etichetă scrisă chiar de către părintele colecției, profesorul Ioan Țugui. Pe aceste etichete sunt trecute diverse informații: proveniența, semnificația, decorații, lemnul, meșterul, anul etc. Astfel ne facem o idee despre sistemul de clasificare conceput de autor și care vizează foarte multe aspecte.

Marea majoritate a lingurilor sunt din România, dar sunt și multe linguri de pe toate continentele și din toate țările Europei, obținute prin schimburi sau donații. Autorul a acordat o atenție deosebită lingurilor uzuale, simple sau modest decorate, reprezentative fiind cele folosite la stână. Multe din acestea au fost folosite. O categorie importantă sunt lingurile ornamentale, imaginația creatorilor neavând limite. Sunt linguri sculptate, scrijelite, pirogravate, pictate, cu inel. Ornamentațiile sunt cu motive populare, din lumea florilor, animalelor, astrelor, peisaje, clădiri istorice, ouă încondeiate, personaje istorice, motive religioase. Unele linguri au caracter istoric prin vechime (sec. XVII) sau folosite de personalități (Mihail Kogălniceanu, Mihail Sadoveanu). De asemenea, turiștii sunt atrași de unele linguri ”curiozități”: ale logodiților, căsătoriților, calicilor, pentru femei cicălitoare, ”din zestrea miresei”, ”pomenirea morților” etc. Pe lângă linguri, apar și alte exponate de interes etnografic, piese artizanale, decorative, chiar unele ciudățenii.

Intrând în camera de la parter, vedem imaginea profesorului Ioan Țugui, creatorul acestei colecții. Lână portret, este o panoplie cu linguri ciudate, dințări exotice. Ghidul (Dl. Mateescu) ne explică semnificația lingurilor. Reținem lingurile folosite de huțuli, linguri cu coada traforată, linguri cu verigă, cu inel în coadă. Lingurile sunt expuse atât liber, pe șiruri și în grupuri câte zece, cât și altele, cu o amprentă artistică evidentă, adăpostite în vitrine, dar tot grupate câîte zece și etichetate. Dintre acestea, amintim: pirogravură și flori, animalele pădurii, flori, ”Stîna”, ”Țărani, țărăncuțe, case”, iarna, motive abstracte, costume tradiționale femeiești și motive populare, personalități ale istoriei României (M. Viteazu, D. Cantemir, T. Vladimirescu, Horia-Cloșca-Crișan, Gh. Ghe. Dej?), peisaje, ”Linguri cu modele de ouă încondeiate”, ”Linguri sculptate”, ”Linguri cu modele naționale din diferite părți ale țării noastre”, ”Monumente istorice din județul Suceava”, ”Fântâni, pirogravură”, ”Cântăreții pădurilor, pirogravură”, ”Troițe pe linguri de lemn de tei”, ”Artă pe linguri de lemn”, ”Linguri de lemn cu diferite sculpturi”, ”Buciumași pe linguri de lemn”, legume.

Urcând la etaj, intrăm pe sala scărilor care, de asemenea, este tapisată cu linguri. Lângă ușa de la parter este o panoplie cu esențele de lemn, etapele și uneltele folosite la confecționarea lingurilor.

La etaj este un hol și două camere, de aemenea pline de linguri, dar și de alte obiecte artizanale.

În hol sunt foarte multe linguri străine. Colecția acoperă toate continentele și toate țările Europei. Ghidul ne prezintă linguri din Spania, Rusia, Irlanda, Noua Zeelandă, Franța etc.

Într-una din camere predomină linguri folosite la stână și în gospodărie, nu foarte decorative, în schimb foarte utile și practice. Majoritatea poartă amprenta folosirii îndelungate. Dintre exponatele mai deosebite amintim linguri cu motive astrale, ”linguri gheboase” care au o cocoașă în spate, linguri ciobănești cu motive geometrice și cu motive florale, linguri cu semnul crucii. Un grup mare sunt lingurile ciobănești care se folosesc și azi, având mărimea în funcție de cantitatea de lapte.

De asemenea, în hol sunt mai multe categorii de linguri dintre care amintim: linguri cu ornamentații sculptate, linguri țigănești, linguri sculptate din lemn de paltin și răchită, linguri cu decorații din lumea animalelor, linguri cu găvanul (scobitura) perpendicular, linguri simple, scrijelite sau crestate, linguri ”reliefate și traforate” ,,linguri din Stulpicani (Neamț), linguri din esențe diferite lucrate de Moșneaga Vasile din Preutești, linguri de la Ilișești (Suceava), 1970, linguri cu verigă, linguri ”împchistrite”, linguri sculptate, scrijelate, simple și cu verigă, linguri ”împletite cu crestături”, linguri cu verigă, linguri de la Voitinel-Gălănești (Suceava), linguri de la Târpești (Neamț) lucrate de Nicolae Popa, ”Lingurițe lucrate de măiestritele mîini ale meșterilor amatori români”. Dintre lingurile curiozități remarcăm: ale logodiților, căsătoriților, calicilor, femei cicălitoare, ”din zestrea miresei”, ”pomenirea morților”.

O altă cameră, destul de mare, are pereții acoperiți de o mulțime de linguri, iar de tavan șiruri de linguri.

Tot ce v-am povestit sunt prezentate în videoclipul realizat de mine cu ocazia vizitei făcute: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 14.12.16 09:40:54
Validat / Publicat: 14.12.16 14:55:57

VIZUALIZĂRI: 5467 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Seturi de linguri decorate, multe folosite, etichetate de către colecționar (Ioan Țugui)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[14.12.16 09:50:36]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.12.16 16:01:59]
»

@Lucien: Excelent articol! Am lecturat cu mare plăcere informațiile prezentate, întrucât am fost și noi la Câmpulung Moldovenesc în acest an și am vizitat câteva obiective interesante (mai puțin acest muzeu). Data viitoare ne propunem să ajungem și acolo. Noi am vizitat Muzeul ”Arta Lemnului” și Muzeul Etnografic ”Ioan Grămadă”, două obiective ce adăpostesc adevărate valori ale artei populare bucovinene!

Te felicit pentru că reușești mereu să ne prezinți zone sau obiective mai puțin cunoscute! Eu am reținut multe informații utile din articolele tale!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[14.12.16 17:12:52]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc! Bucovina are foarte multe de oferit din punct de vedere turistic. Pe lângă mănăstirile pictate, mai sunt o mulțime de locuri care așteaptă să fie descoperite.

mireille
[15.12.16 07:31:28]
»

@Lucien: inedit muzeul... mi-a placut vizita neobisnuita.

webmaster26
[08.06.17 11:14:47]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Lingurilor 'Ion Ţugui', CÂMPULUNG MOLDOVENESC" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

LucienAUTOR REVIEW
[08.06.17 11:19:47]
»

@webmaster26: Cu ingaduinta "soricelului", pentru-ca ma pot considera un localnic al Campulungului, pozitionarea este perfecta

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[08.06.17 18:15:30]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Lingurilor 'Ion Ţugui':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053569078445435 sec
    ecranul dvs: 1 x 1