GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ermitajul este o bijuterie a artei baroce rusesti, un complex cu mai multe cladiri iar pentru mine cel mai important muzeu. Are o colectie uriasa de arta europeana pana la 1917, iar expunerea tablourilor unul langa altul se numeste expunere peterburgheza (ghida ne-a spus). Eu nu sunt o specialista, deci parerile mele catalogati-le ca atare.
Ermitajul a ars in intregime timp de 30 ore demult iar tarul Nicolae l-a reconstruit. In timpul asediului din Leningrad, a fost distrus si apoi refacut. Muzeul este construit pe un teren mlastinos si periodic i se aduc imbunatatiri.
La intrare am primit papuci si am inceput sa alergam (vorba vine), parca ma duceam la servici. Ma uitam in stanga, in dreapta, sus si jos (oriunde era ceva de vazut). Pe pereti icoane, tablouri, nu cred ca exista vreun pictor celebru sa lipseasca.
Am fost dusi intr-o camera numita COMORILE care expunea istoria BIJUTERIEI. Am vazut o colectie de bijuterii din atelierul lui Fabergé. Tot pe pereti am vazut tapiserii, portelanuri si vesminte rusesti, inclusiv de ale lui Petru cel Mare.
In fuga am vazut sculpturi de fildes, sticlarie dar si o colectie de faianta, mobilier. In tavan candelabre de cristal iar fiecare sala (cred ca vreo 130) cu tavan altfel sculptat (nu e corecta exprimarea, dar intelegeti).
Pe jos parchetul forma alte tablouri iar culorile erau realizate din anumite esente de lemn, negrul din lemn de mahon, din lemn de cires cred ca rosul si tot asa. Parchetul se rascheta dar tabloul ramanea acelasi.
Ermitajul este o cladire uriasa cu interioare de un lux orbitor. Se spune ca este una din cele mai mari cladiri din lume cu cele mai bogate colectii de arta vest-europeana. Eu cred ca daca acum tarul s-ar intoarce nu ar gasi mari schimbari.
DUPA 20 ANI, in iarna lui 2005, am avut ocazia sa vizitez LUVRE-ul. Intotdeauna am gandit ca acest muzeu este cel mai important, cel mai mare, cel mai cel... Inca de la intrare am fost dezamagita. Am rezistat sa parcurg vreo doua, trei sali dupa care i-am spus ghidei ca nu ma impresioneaza nimic (ghida era o romanca stabilita in Paris de profesie istoric, era o capacitate). Am povestit eu ceva de Ermitaj, mi-a dat dreptate spunand ca sa nu uitam ca nimic din ce se afla in LUVRU nu poate fi revendicat, majoritatea pieselor fiind primite in dar de regii Frantei pe cand la Ermitaj altfel stau lucrurile.
Mi-a placut in Luvru colectia egipteana, afland ca sahul ei l-au descoperit si ni l-a aratat in desenele de pe un sarcofag, mi-a placut statuia lui Traian si Burebista iar la Mona Lisa (unde era o gramada de lume) ne-a spus ca e posibil sa fie hermafrodit...
Am invatat cum se studiaza un tablou, la Leonardo da Vinci ne-a aratat un tablou pictat numai de el si apoi altele unde mai contribuisera si invataceii, ne-a spus ca un tablou nu trebuie sa fie fotografie ci sa transmita caldura, ca si cum ar fi real.
Din mobilier nu am vazut decat o canapea, o masa si un candelabru.
Nu ma judecati prea aspru, sunt un om simplu si poate nu stiu eu unde e valoare si unde altceva...
Trimis de balasa violeta in 26.04.10 15:56:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA. A mai fost în/la: Ucraina, ,
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 59.93963800 N, 30.31497600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ balasa violeta, englezu' are o vorba: "beauty is in the eye of the beholder". amfostacolo si eu, si nu cred sa fi putut descrie altfel ceea ce am vazut. fiecare vede si simte altfel si e firesc sa fie asa - suntem (nu?) diferiti unii de altii...
bravo, si asteptam si restul impresiilor (as fi fost fericit sa pot merge si eu la Petrodvoret, dar...)
Uite ca mi-ai adus aminte de niste tapiserii pe care le-am vazut in Ermitaj, dar si de tavanul superb si auriul frapant!
Nu am inteles faza cu hermafroditul... Adica Mona Lisa care i-a pozat lui Da Vinci era hermafrodita?
Are cineva idee, de ce nu se imbulzeste lumea ca si pana in 89 in Rusia?
M-am interesat putin, am vazut preturile la hoteluri in Moscova si Sankt Petersburg si m-am linistit un pic. Am consultat net-ul si despre variante de zbor in cele doua orase si m-am linistit aproape complet, dar nu de tot, parca ceva nu imi da pace.
Varianta de rezerva ar fi varul finilor mei care are casa in Moscova, dar mi-e ca-mi scapa ceva. Sincer , eu unul , m-as duce cu masina (stiu cati km sunt), dar am auzit ca au drumuri proaste si nici nu sunt sigure.
Help!
eu as merge, da' ma tem ca au ramas aceeasi oameni (ma refer aici la militieni/vamesi) ca aia pe care i-am gasit in 1990/91. si imi venea sa-i strang de gat!
pana la urma, cu o agentie e altfel - macar se cearta ei cu idoitii aia. (daca ar mai fi cazul)
Piti, eu cred ca tentatiile sunt mai mari pentru vest. Dupa ce vor vizita cateva tari si se vor simti umiliti, se vor gandi mai bine. Eu nu am vazut Italia, imi este teama. Dau respect si vreau respect. Am patit-o in Spania, la Barcelona. Cand am iesit noaptea de la cazinou, in drum spre hotel, cand ne-au auzit vorbind romaneste pe RAMBLA, ceilalti isi strangeau gentile la piept. N-am vazut Moscova, ai o oportunitate si e pacat sa nu o valorifici, macar stiu sa te indrume. In aeroport la rusi am stat 30 min. iar la noi 4 ore atunci si confiscau blanuri si aur in veselie. Noi banii i-am cheltuit pe albume de arta.
Piti, la cat de stresanta este viata de azi, lumea cauta relaxare in concediu, undeva pe un tarm de mare sub un soare sudic si cat mai stralucitor, sau ca stii tu cine racoarea si maretia muntilor (sunt convins ca slava domnului au si rusii munti si mare insa cine se risca ) eu zic ca deocamdata Rusia poate oferii excursii culturale si aici ma gandesc mai ales la Sankt Petersburg insa cati sunt pregatiti sau dornici pentru asa ceva? Si eu ma gandesc la un traseu cu masina prin Tarile Baltice pina la Leningrad insa tot ca tine nu sunt convins de cat de sigure sunt soselele in Rusia!!!
pe mine m-au pus rusii sa-mi desfac valizele in aeroport la Riga de-mi venea sa la torn chilotii in cap! doar pentru ca vazusera ceva metalic pe ecrane. erau niste jucarii (masinute) pe care le luasem lu' fi-miu!!! (si erau bagaje de cala!)
ai nostri, al'data (pe Otopeni, cand reveneam din UE) au vrut sa-mi confiste un jaf de camera video, veche de vreo 3 ani pentru ca n-o declarasem la iesire!
tot la rusi - pe Sheremetievo (Moscova) a trebuit sa stam o bucata buna sa completam niste formulare tembele (scrise doar pre limba lor inteligibil - versiunea enleza... tiribomba!) de declaratie vamala (prin care practic declaram ca... n-avem nimic de declarat ) care apoi ne trebuiau musai sa le avem la iesirea din tara...
mama, au astia un cult al birocratiei...
si nu numai! adora insignele! orice chestie cu o poza si un ac de prins in piept are foarte mare pret si semnificatie. daca vedeti vreun mos cu o insigna mica pe piept in autobuz, musai sa-i dati locul: habar n-aveti ce erou din al 15-lea razboi napoleonian este! si fereasca PCUS-ul si NKVD-ul sa nu-i aratati respect!!!
Si eu care speram ca la vara viitoare ( 2011 ) ne strangem 2-3-4 masini si ne incercam norocul...
balasa violeta Am vazut Ermitaj-ul inainte de 89 si de atunci a ramas un etalon pentru mine. E greu sa gasesc ceva care sa il depaseasca, chiar daca locuri frumoase si palate minunate am mai vazut.
Diaura nici nu stii cat bine mi-au facut randurile tale. Eram in ceata, am crezut ca odata cu varsta nu mai stiu ce e VALOAREA. Regimul a facut ca intai sa vedem Rusia si apoi Luvru. Suntem mai pretentiosi , mai exigenti si suntem mai greu de multumit . Mai greu intalnim ce vrem noi avand etalonul Rusia (hoteluri, parcuri, strazi, muzee, spectacole de patinaj si balet, concerte). Eu asta caut...Multumesc mult ! O zi buna !
Sunt curioasa ! Cateva randulete de la cineva care a vazut intai Luvru si apoi Ermitajul. Va rog mult...
Am vazut si Louvre si Ermitaj, dar nu in aceasta ordine. Asta nu ma impiedica sa subscriu la opinia ta ca daca s-ar face un sondaj onest, Ermitajul ar fi preferat de multa lume Louvre-lui. In ce ma priveste, eu prefer si Sankt Petersburgul Parisului. Poate pentru apropierea sa de mare si pentru neuitatele aurore boreale, numai doua lucruri pe care Parisul nu le are...
Asadar, review-ul tau mi-a placut si l-am votat ca atare!
Eu pot sa spun ca mi-au placut ambele, Louvru luat ca piese individuale este mai valoros insa per ansamblu Ermitajul mi-a placut mai mult,cred ca la acest lucru a contribuit si stilul arhitectural mult mai sobru la muzeul francez si mai opulent la cel rusesc cred ca nu ma insel cand spun ca ce este expus in Ermitaj este doar o parte a colectiei zestrea totala fiind mult mai mare exponatele schimbandu-se periodic, cel putin asa ne-a zis unul din ghizii muzeului!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Ermitaj» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Muzeul Ermitaj, casa artelor — scris în 02.01.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Sankt Petersburg - un vis implinit (5): Palatul de iarnă; Ermitaj — scris în 09.07.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Ermitaj bucuria de a privi opere de arta — scris în 01.09.17 de senateo din PăULEşTI [PH] - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Muzeul Ermitaj şi catedralele din Sankt Petersburg. — scris în 22.03.13 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.1991 Muzeul Ermitaj – unul dintre cele mai celebre muzee ale lumii — scris în 26.04.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ