GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Voi incerca in cele ce urmeaza sa descriu muzeele pe care am reusit sa le vizitam in Viena, fara Hofburg (prezentat deja) si Palatul Schonbrunn, care are deja o sectiune separata.
Voi incepe cu Museums Quartier, o zona destul de mare care cuprinde diverse muzee, in care poti “pierde” linistit o zi intreaga. Complexul se numara printre primele zece complexe culturale din lume, oferind 60000 mp de spatiu cu mai mult de 50 de facilitati dedicate artei si culturii contemporane si moderne. Actualul complex este construit in locul unde se aflau grajdurile imperiale, avand cea mai lunga fatada baroca din Viena. Au trecut aproape 300 de ani intre construirea grajdurilor imperiale (constructie bazata pe proiectul lui Johann Fischer von Erlach la inceputul sec. al XVIII-lea), folosirea acestora ca spatiu pentru targuri si expozitii, si deschiderea oficiala a Cartierului Muzeelor in 2001. Cladirile istorice provin din diferite perioade si au fost adaptate noii lor folosinte cu conversie intr-un district cultural.
In curtea principala cele mai recente trei cladiri definesc ambianta de azi a complexului: Muzeul Leopold (imbracat in calcar alb), Muzel modern Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK) (realizat din lava de bazalt negru) si cladirea din caramida care gazduieste noua KUNSTHALLE vieneza. Motivul definitoriu pentru cartierul Muzeelor este interpenetrarea arhitecrurii istorice cu cea contemporana. Manfred Wedhorn este responsabil de renovarea cladirilor din complex. Muzeul Leopold gazduieste colectia privata a lui Rudolf Leopold, care contine tablouri din sec. al XIX-lea si al XX-lea, expuse pe cinci nivele (printre acestea gasim lucrari de Gustav Klimt, Richard Gerstl, Koloman Moser si Oskar Kokoschka). MUMOK este cel mai mare muzeu austriac de arta moderna si contemporana, unde gasim colectii de arta-pop si foto-realism (Fundatia austriaca Ludwig), flux si neo-realism (colectia Hahn), activitate vieneza din sec. al XX-lea. Un intreg nivel este rezervat pentru expozitii speciale, arta din zilele noastre si discursuri. De asemenea exista o sala de expozitie separata cu un ecran mare, numita MUMOK Factory.
Cartierul Muzeelor este un loc al varietatii, o artera pentru spectacole artistice, arhitectura, muzica, moda, teatru, tehnologie noua si cultura pentru copii. De dimineata devreme si pana seara vizitatorul se bucura de clasici, cat si de tinerii artisti ai noului secol, experiente artistice interesante si momente placute petrecute in cafenele sau in curtea interioara a complexului. Atat in lunile de vara, cat si in cele de iarna, curtea interioara este folosita pentru programe si evenimente sezoniere. In functie de anotimp, poti lenevi pe bancile super-dimensionate sau poti bea punch in pavilioanele in forma de iglu. Cartierul Muzeelor atrage mai mult de 2,5 milioane de vizitatori pe parcursul unui an.
In alta zona istorica, gasim doua muzee gemene, aflate fata in fata. Primul cuprinde colectia de arta si pictura (pe care din pacate nu am reusit sa-l vizitam, timpul fiind prea scurt... vorbim despre cladiri imense, cu cate trei nivele). Al doilea este Muzeul de Istorie Naturala, proiectat de Gottfried Semper si Carl Hasenauer. Acesta a fost deschis oficial in anul 1889, iar de atunci prezinta vizitatorilor comori din toate ramurile istoriei naturale. Printre atractiile principale se numara: un topaz gigantic (de 117 kg) din era preistorica numit “ Venus of Willendorf”, schelete de dinozauri si fauna din zilele noastre. Printre specimenele de animale se regasesc specii aflate in pericol sau disparute. In locatia numita “ Teatrul Micro” se pot admira la microscop diverse vietati mici, iar in incaperea copiilor sunt transmise informatii legate de ecologie. Daca va inscrieti la un tur cu ghid, puteti urca pe acoperisul muzeului de unde se poate admira vechiul centru al Vienei. Dupa ce am vizitat exponatele am facut o pauza binemeritata la una din cafenelele amenajate in interiorul muzeului... unde am savurat o delicioasa prajitura “ Mozart”.
In drum spre Palatul Hofburg am descoperit o mica minune: “Casa Fluturilor”, una dintre cele mai frumoase sere in stil art nouveau, construita in 1905. Ulterior a fost transformata intr-o “padure” in mijlocul orasului. Aici pot fi admirati fluturi tropicali in cadrul lor natural (recreat in interiorul serei). Amenajarea este deosebita, cu poduri, cascade, copaci, aici gasindu-se sute de fluturi. Temperatura este de 26 de grade C, iar umiditatea de 80 %. De-a lungul anului sunt expozitii speciale si proiectii de filme.
Voi continua cu Muzeul Albertina, unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume si cel mai vizitat muzeu din Viena. Fondat in 1776, acesta gazduieste colectia Ducelui Herzog Albert de Saxe-Teschen. Aici pot fi admirate picturi deosebite, de la Michelangelo pana la Rubens, de la Albrecht Durer pana la Gustav Klimt si Egon Schiele... Expozitii deosebite prezinta artisti faimosi din perioada modernista, cat si mari opere ale istoriei artelor. Odinioara cea mai mare resedinta a dinastiei Habsburg, Albertina se afla pozitionata langa Palatul Imperial. Fiica preferata a Imparatesei Maria Theresia a locuit aici.
Si inchei cu Muzeul Tehnicii, descoperit in ultima zi a excursiei noastre prin Viena, dupa ce predasem camera la hotel. Ca peste tot in marile orase, aici sunt prezentate diverse principii ale stiintei si tehnicii si expuse diverse obiecte din toate domeniile. Mie personal mi-a placut cel mai mult camera instrumentelor muzicale, unde sunt expuse piese de exceptie, printre care un vechi fonograf si unde poti sa stai relaxat intr-un fotoliu si sa asculti la casti o selectie de muzica, in principiu simfonica. Astfel ne-am despartit de Viena, intorcandu-ne din timpurile incarcate de istorie in epoca moderna.
Trimis de lorelei34 in 20.11.12 08:52:57
- A fost prima sa vizită/vacanță în AUSTRIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lorelei34); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
lorelei34: In caseta tehnica, la data sejurului ai trecut mai 2005. Este corect?
@webmaster23: Da, este corect. Ca si la Palatul Hofburg. Am fost o singura data in Viena.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
”"Aceia care păstrează capacitatea de a aduna frumusețea nu vor îmbătrâni niciodată. "
Franz Kafka
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13: Doamne... e superba!!! Cine canta?
Din pacate cel ce a postat melodia nu specifica interpretul, la expicatii apare doar urmatorul text:
”VALS... -...
Dacă există vreo formă muzicală care să fie expresia directă a senzualităţii, aceasta este valsul vienez... Valsul a fost dansul noii perioade romantice de după războaiele lui Napoleon, şi contemporanii primelor valsuri au fost şocaţi de erotismul acestui dans, în care o femeie îşi îmbrăţişează partenerul, îşi închide ochii într-un vis fericit, şi pluteşte de parcă lumea ar fi dispărut. Melodia noilor valsuri emană dor, dorinţă şi tandreţe.
si cred ca asa este )
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2017 Viena - un oraș al culturii — scris în 12.03.17 de GIN2015* din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Un strop din Viena-Vienner Secession — scris în 20.04.17 de VOIAJ din BACAU - RECOMANDĂ
- Dec.2015 'La Bulivard birjar! ' - cu calestile din Muzeul Calestilor - Viena — scris în 03.04.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Viena - 3 muzee — scris în 20.01.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Muzee de care ne-am bucurat (II) — scris în 27.03.15 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Haus der Musik - mai mult decât un muzeu — scris în 19.10.13 de Klaudyia din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Muzeul Mozart – teapa pe portativ! — scris în 16.08.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ