ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Buzău
    ÎNSCRIS: 08.07.15
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    FEB-2017
    DURATA: 5 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Viena - un oraș al culturii

    TIPĂREȘTE

    Un drum neprevăzut la Viena mi-a dat posibilitatea să constat - pentru a câta oară? - frumusețea acestui oraș și oferta lui culturală, demnă de o mare capitală.

    Cum spuneam, am ajuns aici cu treburi, dar spre bucuria noastră, le-am rezovat mai repede și bine, așa că ne-am putut permite câteva momente de relaxare, vizitând obiective pe care nu le-am avut în agendă în popasurile anterioare.

    De la hotelul de apartamente situat pe Asler Straβe, erau doar trei stații de tramvai până la Schottentor, punct central pentru transportul în comun în capitala Austriei.

    Aflându-ne aici, cea mai potrivită opțiune ni s-a părut Votivkirche, a doua catedrală, ca mărime, din oraș. Situată în Roosveltplatz, catedrala este înconjurată de propriul parc, care se prelungește cu Sigmund Freud - Park.

    Dimensiunile acestui edificiu religios sunt impresionante (lungimea de 85 de metri, lățimea de 55 de metri și lățimea navei de 30 de metri, iar înălțimea edificiului este de 99 de metri), înfățișându-se ca o uriașă dantelărie în piatră. Interiorul impresionează prin înălțime, coloane, arce, vitralii- toate fiind specifice stilului neogotic, propriu acestui edificiu religios. Construcția bisericii s-a făcut la inițiativa lui Ferdinand Maximilian Joseph, fratele lui Franz Ioseph, ca o ofrandă votivă (de mulțumire) făcută divinității, pentru supraviețuirea acestuia din urmă unui atentat din anul 1853. Construcția a durat 26 de ani și nu e de mirare, fiindcă dantelăria din gresie albă este, cu adevărat, impresionantă. În interior te întâmpină coloanele înalte, răcoarea și austeritatea pietrei, contrabalansată de coloritul vitraliilor (doar două fiind originale). Rozasa (rozeta) care decorează fațada este, de asemenea, impunătoare.

    Palatul Hofburg este legat de dinastia de Habsburg, care, cu câteva întreruperi, a stat aici timp de 640 de ani. Complexul Hofburg nu este omogen din punct de vedere arhitectural, la fortăreața inițială fiind adăugate, de-a lungul anilor, palate somptuoase. În prezent Hofburg-ul acoperă, cu cele 18 aripi și 19 curți, o enormă suprafață, de unde caracterizarea frecventă ca “oraș într-un oraș”. Multe dintre aripile palatului găzduiesc muzee ce merită vizitate.

    Noi am trecut pragul Apartamentelor Imperiale (Kaiserappartaments), unde există un muzeu dedicat împărătesei Elisabeta (cunoscută ca Sissi), și o zonă unde este expusă argintăria imperială (Silberkammer). Încăperile locuite de către împăratul Franz Ioseph și de soția sa, Sissi, sunt amenajate în stil rococo, au stucaturi bogate și tapet de mătase adus din Bruxelles, candelabre din cristal de Boemia și sobe de porțelan. Mobilierul din sec al XIX-lea aparține stilului Luis XV sau Empire. Fără a fi opulente, încăperile sunt impozante, elegante și permit o întoarcere în timp. Sala de audiențe a împăratului, cea de conferințe, camera de lucru a suveranului, dormitorul și camera de zi a împărătesei aduc vizitatorului privilegiul de a călători în timp, de a veni în contact cu bunul gust și măreția artistică. În această zonă a muzeului nu se pot face fotografii.

    Muzeul Sissi prezintă etape ale vieții acesteia, începând cu copilăria, continuând cu perioada în care a devenit împărăteasă, marcându-se câteva momente triste, inclusiv cel al morții ei, după cum se știe ea fiind asasinată în anul 1898. Se păstrază două rochii ale acesteia din prima tinerețe și o ținută în negru, aceasta fiind purtată de Sissi după ce fiul ei Rudolf s-a sinucis, precum și multe alte obiecte personale.

    Argintăria imperială ocupă foarte multe camere la parterul clădirii Sfântul Mihail și te poartă într-o lume plină de strălucire (la propriu și la figurat). Porțelanuri fine, tăvi și platouri, cristaluri, tacâmuri, sfeșnice și chiar obiecte de igienă arată nu doar cum trăiau regii, ci și ce înseamnă artă în acest domeniu.

    Am plecat din muzeu ipregnați de frumos și de istorie și am mers la pas spre Muzeul Leopold situat în apropierea Hofburgului, în MuseumsQuartier. Acest muzeu este gazduit de o clădire în formă de cub alb, contrastând vizibil cu construcțiile destinate fostelor grajduri imperiale din jur. Poartă numele pasionatului colecționar de artă dr. Rudolf Leopold și oferă privitorului picturi aparținînd fonadatorului Secesiunii, Gustav Klimt, dar și lui Egon Schiele, precum și unor reprezentanți ai expresionismului. Camerele muzeului sunt mari, primitoare, iar operele sunt minunate, desigur pentru cei care îndrăgesc pictura modernă aparținând Jungendstilului. E adevărat că Gustav Klimt este mai puțin reprezentat, cele mai multe tablouri aparținând acestui original pictor fiind la Palatul Belvedere, dar picturile lui Egon Schiele sunt numeroase și te ajută să descoperi acest creator care a trăit doar 28 de ani. Tabloul Moartea și viața apaținînd lui Klimt, precum și peisajul cu lacul Attersee, mi-au reținut atenția.

    Opera lui Egon Schiele mi-era complet necunoscută și, mărturisesc, mi-a stârnit interesul. Bun prieten cu Klimt și la fel de talentat ca el, Schiele șochează prin tablourile sale, printre care se numără multe nuduri, redate într-o manieră specială, menită a sublinia erotismul în sens freudian. El a vrut să descifreze interiorul uman pornind de la studiul pătrunzător al trupului. Fascinat de propriul său trup, Schiele a pictat peste 100 de autoportrete, în care un rol important îl are aspectul mâinilor.

    În spațiul expozițional întâlnim și tablouri aparținând altor mari pictori expresioniști. Se pot face fotografii doar cu telefonul.

    Dar vizita noastră la muzee nu s-a încheiat. Palatul Albertina este situat la extremitatea sudică a Hofburgului, pe unul dintre ultimele bastioane ale zidului Vienei. Colecţia fondată în 1776 de ducele Albert de Saxa-Teschen, unul dintre ginerii împărătesei Maria Tereza, cuprinde peste un milion de gravuri şi 60.000 de desene. Publicul poate să admire opere aparținând lui Degas (Dansatoarele), Renoir (Portret de fată), dar și altor artiși: Beckmann, Macke, Chagall, Malewitsch, Rothko, Rainer şi Katz. Lucrările aparțin artiștilor impresioniști și expresioniști și sunt o încântare pentru cei care îndrăgesc pictura. Nu poți să nu pleci încărcat de optimism dintr-un astfel de cadru plin de culoare, debordând de frumos. Muzeul este foarte generos și oferă spre vizitare și încăperile de lux ale palatului, locuite odinioară de fiica favorită a împărătesei Maria Tereza, arhiducesa Maria Christina, apoi, mai târziu, de fiul ei adoptiv, arhiducele Karl, câştigătorul bătăliei de la Aspern, împotriva lui Napoleon. Mi-a atras atenția parchetul cu inserții de trandafir și abanos, sala de bal, cu candelabre din cristal de Boemia de o eleganță deosebită, tapetele încăperilor (galben, verde și turcoaz). Spre încântarea noastră, aici am putut face fotografii, deși impresiile cu siguranță nu se vor uita.

    Iată un mic periplu prin muzeele acestei capitale atît de generoase cu iubitorul de cultură.


    [fb]
    ---
    Trimis de GIN2015* in 12.03.17 18:48:05
    Validat / Publicat: 12.03.17 20:15:40
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

    VIZUALIZĂRI: 1592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GIN2015*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P21 Hofburg- vesela imperială
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [12.03.17 19:37:57]
    »

    @GIN2015:

    De la hotelul de apartamente situat pe Asler Straβe

    Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

    Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

    Dan&Ema
    [12.03.17 20:29:17]
    »

    @GIN2015:

    Viena este cu siguranta o destinatie vestica facila pentru romani. Faptul ca poti ajunge cu masina, autocarul, avionul chiar si trenul functie de timpul si bugetul alocat, este un prim argument.

    Pentru mine Viena este capitala europeana straina cea mai vizitata. E drept ca majoritatea vizitelor au fost in scop de business, dar si privat am venit aici de mai multe ori.

    Ma bucur ca ai pomenit de Votivkirche, o catedrala de care m-am indragostit. Palatele Hofburg si Schoenbrunn sunt alte destinatii culturale de top.

    In Viena am admirat insa mult si Praterul dar si strada comerciala care ajunge pana Stefansdom.

    Reteaua de transport public este una impecabila.

    Iar un loc favorit este scoala de calarie.

    Felicitari pentru articol, dupa cum vezi mi-ai provocat multe amintiri frumoase.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [12.03.17 21:11:29]
    »

    @webmasterX:

    Cu siguranța voi scrie si despre cazare.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [12.03.17 21:15:50]
    »

    @Dan&Ema: Multumesc pentru ecou.

    Intr-adevar, la Viena, descoperi mereu ceva nou. Eu ingragesc mult Ausria si acest oras si nu ma mai satur sa-l admir. Am fost si la Belvedere (alta data), la un concert simfonic la Hofburg, la Schoenbrunn. Scoala spaniola de calarie nu-si incepuse inca reprezentatiile.

    Ma bucur ca impartasim impresii frumoase despre Viena.

    zlatna
    [13.03.17 12:19:22]
    »

    @GIN2015: Viena este prima mare capitală din Europa pe care am vizitat-o şi poate de aceea ne-a rămas pe primul loc în suflet. Articolul dv. mi-a amintit de vizita noastră de aici şi citindul am retrăit momentele frumoase petrecute la Viena.

    Biserica Votiva este frumoasă, uni spun că ar fi mai frumoasă decăt SF. Stefan, mi-a îmi lac amândouă.

    Felicitări pentru articol şi vă doresc vacanţe plăcute.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [13.03.17 13:38:36]
    »

    @zlatna:

    Mă bucur că v-a placut articolul meu. Viena rămâne o destinație la îndemâna noastră și are multe de oferit.

    Multumesc pentru ecou.

    Călătorii frumoase!

    mprofeanu
    [14.03.17 19:56:41]
    »

    @GIN2015: Felicitări pentru review și pentru frumoase poze!

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [15.03.17 12:29:21]
    »

    @mprofeanu:

    Multumesc frumos.

    Calatorii minunate va doresc.

    mishu
    [21.03.17 17:11:45]
    »

    @GIN2015: Si mie orice articol scris despre Viena imi evoca amintiri placute, este un oras in care am spus ca m-as retrage la pensie daca as castiga la LOTO.

    Foarte frumos ceea ce ai vizitat, sunt obiective pe acre le-am vazut si eu prin trecerile mele prin acel oras si de fiecare data cand citesc ceva despre Biserica Votiva imi aduc aminte de cele ascultate in autobuzele turistice. Dupa construirea acestei biserici imparatul a ordonat ca nici o alta constructie sa nu depaseasca inaltimea ei si atunci cand a fost construita primaria, inaltimea acesteia a fost de 98 m (adica cu 1 m mai mica) insa la final i-a fost adaugata acea statuie care are inaltimea de vreo 3 m depasind Biserica Votiva. Cum tertipul a fost unul bine gandit imparatul nu a mai avut ce face.

    Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [23.03.17 19:23:01]
    »

    @mishu:

    Multumesc pentru ecou. Si eu as vrea sa traiesc la Viena la pensie sau in Austria. Cu banii e problema.

    Cat despre obiective, ele sunt si merita chiar sa le revezi.

    Eu mai am de vazut si scormonesc de zor.

    Va doresc calatorii frumoase si sa impartasim cat mai multe experiente.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, GIN2015*, mishu, mprofeanu, zlatna
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Vienei:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070163011550903 sec
    ecranul dvs: 1 x 1