REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Madame Tussaud Museum din Istanbul, locul unde m-am simtit inconjurat de personalitati celebre
O vizita la Madame Tussauds din Istanbul este o experienta grozava care ofera recreari fidele ale unora dintre cele mai importante personalitati istorice si culturale din Turcia, inclusiv fostul Imperiu Otoman, si celebritati mondene de pe intreg mapamondul.
Muzeul este localizat pe Huseynaga, Grand Pera AVM, Istiklal Cadessi no. 56-58,34440, Beyoglu.
Asezat in inima Istanbulului, muzeul reprezinta un obiectiv perfect pentru o vizita in cartier. Taksim Meydani este centrul stilului de viata european incepand de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Prenumele locului era Pera. Sensul este o alta latura; acest nume a fost dat pentru locatia zonei de cealalta parte a Cornului de Aur in comparatie cu centrul vechi al orasului. Prima asezare reala a zonei dateaza din veacul al XVI-lea. Acesta a fost un palat pentru printi cu descedenta venetiana. Incepand de atunci zona a inceput sa aiba un rol cheie in relatiile dintre Inalta Poarta si tarile europene. Drept urmare intreaga zona a devenit una in care se putea observa stil de viata european.
Cladirea care gazduieste muzeul se numeste Grand Pera AVM, un mare centru comercial, care are o istorie aparte. A fost ridicata la initiativa lui Abraham Pasa, un diplomat cu rol vital in afacerile imperiale si in tarile europene. Arhitectul cladirii este celebru la sfarsitul secolului al XIX-lea, pe nume Alexandre Vallaury. Dupa deschidere a reprezentat una dintre cele mai mari edificii pe pe Istiklal Cadessi (Bulevardul Independentei). De-a lungul timpului mai multe companii si magazine au servit in cladire, dar importanta acesteia nu s-a schimbat niciodata. Dupa un incendiu din 1983 cladirea a avut nevoie de o renovare ampla. In anul 2006 au inceput lucrarile de renovare, iar edificiul redeschis sub denumirea Grand Pera.
Muzeul de Ceara Madame Tussauds din incinta Grand Pera AVM s-a deschis in 2016. Este impartit in cinci sectiuni: lideri politici; personalitati stiintifice si culturale; celebritati din domeniul muzicii; mari sportivi; VIP Party. Toate figurinele sunt realizate dupa un studiu indelungat care include o multime de imagini si fapte istorice. Sunt copii unu-la-unu ale celebritatilor sau aproape de inregistrarile istorice. Pe scurt, toate sunt figuri de ceara in marime naturala. Este uimitor ca te poti aseza foarte aproape de figurine si chiar sa faci fotografii cu ele.
Inainte de a vizita muzeul, m-am interesat de mici amanunte: locatie, program de vizitare si pretul biletului de intrare. Am aflat ca muzeul deschide la ora 11:00 si inchide la ora 20:00. Biletul de intrare costa 130 TL (13 euro). Am ajuns extrem de usor in zona cu tramvaiul T1 de la Beyazit-Kapalicarsi pana la Kabatas, dupa care am luat funicularul F1 pana la Taksim Meydani. Calatoria cu funicularul a durat aproximativ doua minute, costul fiind de 2,5 TL, plata fiind facuta cu„IstanbulCard” . De la Taksim Meydani se merge la pas pe Istiklal Cadessi pana la no. 56-58, pe partea dreapta, unde se afla Grand Pera AVM, cladirea care gazduieste muzeul.
La intrare in spatiul destinat muzeului, intr-o anticamera, se afla statuia celebrului actor american Bruce Willis, protagonistul seriei„Die Hard” . Un agent de securitate ne invita sa facem fotografii cu exponatul, apoi ne arata locul de unde cumparam tichetele de acces in muzeu. Trecem intr-o sala mai mare si platim cele 130 TL la un ghiseu, dupa care efectuam controlul antitero. O doamna agent security verifica codurile HES si ne indruma rapid catre un atelier foto pentru a face o scurta sedinta. Alaturi de prieteni ma asez in spatele unui panou care imita tramvaiul nostalgic de pe Istiklal Cadessi. Am cerut ca fotografiile sa fie facute pe suport hartie si magnet. Odata terminat si acest amanunt incepe vizita propriu-zisa prin cotloanele muzeului.
Prima sectiune vizitata este repartizata liderilor politici si istorici din Republica Turca si Imperiul Otoman. Primul care ne ureaza bun venit este, evident, Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. Urmeaza o scurta intrevedere cu doamna Tansu Ciler, prima femeie prim-ministru din Turcia, si o strangere de mana cu Yasar Kemal, romancier si politician de origine kurda, un aprig luptator pentru respectarea drepturilor omului in Anatolia. Trecem in salonul dedicat marilor personalitati ale perioadei otomane si ma inclin in fata sultanilor Mehmet II Cuceritorul si Suleyman Magnificul, si a liderului dervisilor, Mevlana Celaledin Rumi.
A doua sectiune explorata ne-a introdus in lumea magnifica a marilor oameni de stiinta si cultura. M-am intalnit cu marele arhitect Mimar Sinan, apoi inclin usor capul in fata lui Leonardo da Vinci. Wolfgang Amadeus Mozart doreste sa-i ascult o mica partitura muzicala, insa ma scuz politicos deoarece sunt asteptat de parintele„teoriei relativitatii” , Albert Einstein. Dintr-un avion fabricat la inceputul secolului XX suntem salutati de o tanara cu zambetul pe buze. Este vorba despre Sabiha Gokcen, primul pilot din aviatia turca si unul dintre cei 13 copii adoptati de Ataturk. Privirea ei este atintita catre urmatorul salon, in care gasim celebritati din arta cinematografica, cum ar fi Demet Akbag, Cagotay Ulusay si Kivanc Tatlitug din Turcia; celebrele personaje ET Extraterestrul si Shrek; starurile hollywoodiene Will Smith, Marilyn Monroe, Steven Spielberg, Tom Cruise si Jennifer Lawrence.
Sectiunea muzica acopera mai multe genuri, dar insuficiente personaje expuse. I-am observat pe Michael Jackson, Madonna, Lady Gaga si Demi Lovato, celebritati cunoscute pe intreg mapamondul, in timp ce partea turca este reprezentata de formatia MFO (Mazhar Alanson, Fuat Gunar, Ozkam Ugur) si Muslum Gurres. Ma asteptam sa vad expusa statuia lui Tarkan!
Salonul dedicat sportului este deschis cu un miniteren de fotbal unde isi fac incalzirea Ardan Turan, Mesut Ozil si Lionel Messi, apoi Rafael Nadal si Maria Sharapova se infrunta intr-un meci demonstrativ. Usain Bolt se bucura in stilul caracteristic dupa incheierea unei curse, iar baschetbalistul Hidayat Turkoglu isi dovedeste maiaestria sub panou.
In incheierea turului suntem oaspeti la VIP Party alaturi de celebritati ale lumii mondene. M-am intretinut, pe rand, cu Brad Pitt si Angelina Jolie, Leonardo di Caprio, Johnny Deep, Ayse Arman, Tolga Cevik, Victoria si David Beckam, Julia Roberts.
La iesire din muzeu trec din nou prin atelierul foto pentru a plati fotografia si magnetul suvenir. Desi am comandat doua bucati din fiecare, baiatul fotograf a inteles ca doresc doar un exemplar. Deh! Nu prea le avea cu limba engleza. A spus ca poate rezolva problema, dar trebuie sa intre in memoria calculatorului. Intreaga afacere dura aproxomativ o jumatate de ora. M-am lasat pagubas!
In concluzie, daca iti place sa fii inconjurat de personalitati celebre, vei adora Madame Tussauds Museum. Te face sa te simti ca o vedeta atunci cand intri pe covorul rosu. O vizita la muzeu este o experienta grozava care dureaza doar o ora si jumatate. Recomand sa vizitati acest obiectiv daca va aflati in Istanbul pentru ca nu aveti cum sa pierdeti o astfel de experienta atragatoare.
Va urez un Craciun fericit si vacante minunate in continuare!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Cladirea Grand Pera care gazduieste muzeul se afla pe Istiklal Cadessi, bulevardul cel mai aglomerat si plin de viata din Istanbul, un important punct economic si cultural.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Istiklal Cadessi (Bulevardul Independentei), locul unde se afla cladirea care gazduieste Madame Tussauds Museum, ofera o gama larga de posibilitati de relaxare, locuri de reculegere si shopping. Pe ambele parti ale bulevardului si pe stradutele adiacente sunt magazine mari si mici care desfac marfa de toate sortimentele, de la imbracaminte si incaltaminte pana la bijuterii si marochinarie, cafenele, baruri, gelaterie, sedii bancare etc. Sunt intalniti nelipsitii vanzatori ambulanti cu covrigi, inghetata, vata de zahar si fructe. Pentru ragaz fizic sunt dispuse numeroase bancute in locuri special amenajate. Pentru reculegere spirituala exista moschei si Biserica Catolica Sfantul Anton.
Trimis de ovidiuyepi in 17.12.21 10:20:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Istanbul (circuit in mai 2016). Cazare la Grand Ant Hotel. Kusadasi (sejur 2016). Cazare la Sealights Resort. Antalya, Lara (sejur 2017). Cazare la WOW Kremlin Palace Resort.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Frumos articolul, frumoasa experienta!
Mi-au plăcut și comentariile hazlii ale pozelor!
Sărbători fericite, sănătate și multe vacanțe frumoase!
@elenaadina: Multumesc frumos pentru aprecieri. Am vrut sa dau o alta nuanta comentariilor la fotografii. Daca mi-a reusit, las la aprecierea fiecarui membru AFA.
In prag de sfintele sarbatori va doresc mukta sanatate su sa aveti parte de experiente minunate in viitoarele calatorii.
Craciun fericit!
Votat cu mult drag. Mi-au placut mult comentariile tale haioase. Dar si pozele sunt foarte reusite. Ai reusit un altfel de review. Bravo ție Ovidiu!
Foarte frumoasa locatia. Nu inteleg de ce ati pus "rezonabil" la pret. Asa ceva nu vezi in fiecare zi .
Cred ca merita si mai mult!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii Islamice din Istanbul — scris în 02.07.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Muzeul Industrial Rahmi M. Koç - locul care ne-a dat gata! — scris în 29.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 În centrul vedetelor, la Muzeul figurilor de ceară din Istanbul — scris în 28.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Beylerbeyi Sarayi din Istanbul, locul unde huzurul îşi afla înțelesul — scris în 23.04.18 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- May.2015 Muzeul de Istorie Panorama 1453 — scris în 19.07.15 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Pe urmele Express Orientului... — scris în 29.07.15 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Muzeul Industrial Rahmi M. Koç – un must see la Istanbul — scris în 07.12.12 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ