ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul National de Istorie al Moldovei – o ora de istorie in Chisinau (2/2)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

1940 – 1950

Ani negri. Anii celui de-al doilea Razboi Mondial urmati de represiunile politice ale regimului stalinist. Am traversat infrigurat acest coridor.

Alte sali

Traversam 3 sali impresionante prin amplitudinea lor: Sala Rosie, Sala de Bronz, Sala Albastra.

In Sala Albastră, spre exmplu, sunt expuse piese muzeale de cult, ce scot in evidenta cultura spirituala si identitatea religioasă a oamenilor acestor meleaguri.

Diorama “Operatia Iasi – Chisinau”

Coborim la etajul 1, parterul nostru. Un indicator ne conduce catre in spatele casei de bilete. Aici este sala cu care muzeul se lauda cel mai mult si este indragita cel mai mult de copii: Diorama “Operatia Iasi – Chisinau. 1944”

Diorama “Operatia Iasi – Chisinau” completeaza din anul 1990 exponatele muzeului. Impresioneaza prin dimensiunile de 45 x 11 metri. Diorama pictata reprezinta o scena din luptele din anul 1944 de langa Leuseni, astazi punct de granite.

„Ceasul de-a lungul timpului"

Foarte interesante exponatele de aici. Este o colectie remarcabila si bogata de orologerie ce numara nu mai putin de 150 – 200 de ceasuri. Piesele sunt autentice, unele restaurate si functionale, altele conservate. Pendulele, ceasurile de buzunar, de birou, de semineu etc provin din sec. XVIII – XX si putem gasi aici amprenta unor ceasornicari renumiti ai perioadei: Gustav Becker, Junghans, Philip Haas, Le roi à Paris, Lenzkirch.

Mi-am amintit de pendula de la mamaia din casa unde am copilarit si care batea la fiecare jumatate de ora si o data pe zi trebuia intoarsa, prin ridicarea celor doua greutati prin sucire cu cheita.

Arme si echipament militar – o evolutie in timp

Este o expozitie de colectie intitulata dupa cum ati citit mai sus. Cele 3000 exponate provin din descoperiri arheologice si donatii. Intalnim piese din cele mai vechi timpuri pana la cele de actualitate, din vremurile contemporane.

Prezentarea este facuta in ordinea evolutiva, din punct de vedere cronologic si tipologic. Se incepe cu armele din paleolitic, se trece apoi la epoca bronzului si apoi a fierului, la armele antice de pe vremea romanilor, apoi la cele din evul mediu si in cele din urma la cele moderne. Sunt prezentate arme albe, arme de foc, arme de apărare individuală, armuri, arme de aruncare la distanță.

Expoziția mai cuprinde doua mulaje de cavaleri medievali in armura si vestimentatie militara din diferite perioade de timp.

Instrumente medievale de tortura

Acestea erau prezentate intr-o sala dedicata in cadrul unei expozitii temporare cu acces cu bilet extra. Eu nu am vizitat-o, dar am vazut grupuri organizate si insotite de copii care abia asteptau sa intre in acest segment de muzeu.

„Milenii de civilizație la Orheiul Vechi. 70 de ani de cercetări arheologice”

O alta expozitie temporara de data aceasta vizitata si de mine este cea referitoare la Orheiul Vechi. Aici s-au intreprins numeroase lucrari de sapaturi si cercetari arheologice, iar acum se marcau 70 de ani de cand acestea se desfasoara.

Orheiul Vechi este considerat vatra, inima si sufletul Moldovei. Se gasesc exponate din zona apartinand diferitelor civilizatii care au locuit aici. Sunt evidentiate epoca antica prin descoperirile de la cetatea getica Butuceni si cea medievala din perioada Hoardei de Aur. Depozitul de unelte agricole este impresionant.

Ne intoarcem pe unde am venit, trecem prin fata casei de bilete din nou si coborim catre demisol unde sunt organizate alte doua sectiuni.

Comorile trecutului

Este un fel de camera secreta. Aici fotografiatul este interzis. Esti supravegheat indeaproape de ochii agentilor de Securitate.

Sunt prezentate vestigii din aur si argint incepand din mileniul V i. H. si pana in sec. XVIII. Sunt obiecte de patrimoniu ale Moldovei si ele provin exclusiv de pe teritoriul acesteia.

Cele mai vechi piese sunt inelele de bucla și bucsele pentru sceptru descoperite la Giurgiulești (raionul Cahul) acestea fiind rodul mesterilor de acum 6500 de ani. Admiram aici si un tezaur monetar.

Nu m-am simtit bine in aceasta sala.

Moldova sovietica: intre mituri si gulag

Nici in camera alaturata dedicata perioadei sovietice nu m-am simtit in apele mele. Parca aveam un gol in stomac. Aici era permisa fotografierea.

Expozitia este parte a Muzeului Victimelor Deportarilor si Represiunilor Politice

Este relevata contradictia intre viitorul frumos si visul frumos idealist si infernul lagarelor si inchisorilor comuniste.

Documente din arhiva fostului KGB cu liste negre m-au facut sa parasesc repede aceasta sala.

Se scrie ca:

”… Intre 1920-1951 au fost condamnate 31677 de persoane, dintre care peste 5 mii la moarte, in Moldova pentru "crime politice". Alte 3 mii au decedat in puscării si izolatoare. Circa 60 mii de persoane au fost deportate în timpul celor 3 deportări la scară națională …. ”

Nu am putut sa nu imi amintesc ca bunicul a fost prizonier la rusi. Ma abtin sa povestesc despre cat de inapoiati erau soldatii rusi in anii ’40 si nu inteleg cum au ajuns astazi sa fie o putere mondiala. Ma infrigurez vazandu-i in coasta noastra.

Gata!

Va recomand sa vizitati Muzeul National de Istorie al Moldovei, sa faceti o calatorie in timp, sa aflati informatii noi sau sa va confirmati cunostintele din dotare.

Un muzeu mare, reprezentativ, vizitati-l! In anul centenar 2018 sau dupa.

Un mare BRAVO acestui muzeu prin ceea ce transmite!

@webmaster – rog inserare

Ardealul ne chema

youtube

Multumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 28.11.18 17:11:58
Validat / Publicat: 28.11.18 18:07:34

VIZUALIZĂRI: 541 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Muzeul National de Istorie al Moldovei – o ora de istorie in Chisinau
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[28.11.18 18:05:35]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.11.18 18:10:49]
»

@webmaster45: multumesc

liviu49
[28.11.18 18:29:09]
»

@Dan&Ema: Start vot! cum ar spune o clasica in viata. Se pare ca acest centenar mobilizeaza, prin aceste articole, mai mult decat se chinuie sa faca cei care ne conduc. Imi aduc aminte ca intr-o excursie in februarie 1977, de doua ori am fost pe buza prapastiei, poentru ca m-am considerat roman in R S S Moldova, cum se numea atunci. O data in Chisinau cand un batran imi povestea, in parc despre stradaniile lor de a pastra vie limba romana, iar eu ii apreciam romanismul. Din pamant din iarba verde a aparut un pusti de liceu care i-a spus batranului ceva in limba rusa, iar el mi-a spus sa plec foarte repede de acolo. La cateva minute, cand ieseam din parc, o patrula de Militie intra in pas alergator. Ma cautau pe mine, il cautau pe batran nu am aflat nici pana azi. A doua ocazie a fost pe peronul garii Tighina, cand am coborat din trenul care ne ducea la Odesa si le-am spus colegilor de excursie sa pregateasca pasapoartele ca am ajuns la Vama romaneasca. Gluma mea nu a fost gustata de controloarewa din tren, care pana atunci nu auzise de limba romana si a trebuit sa vorbim ruseste cu ea si ne-a atrasa atentia ca suntem pe teritoriul Uniunii Sovietice, intr-o frumoasa limba moldoveneasca. Am sa incerc sa caut niste poze facute atunci in gara Tighina si, daca imi dai voie, incerc sa le atasez la articolul tau. Articol de care, ca de obicei cand ma apuc de scris, m-am cam departat. Recunosc ca m-a afectat putin ce am citit pe fuga si vreau sa-l citesc, mai spre seara in liniste.

Numai bine si calatorii placute!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.11.18 18:33:49]
»

@liviu49:

Pozele tale sunt binevenite. Cele doua povesti relatate in ecou sunt din cele care te misca, sunt istorie pura traita de tine.

Iti multumesc, cu respect, numai bine! ????

mishu
[28.11.18 19:43:51]
»

@Dan&Ema: Nu am sa comentez mai mult ci am sa-ti spun din tot sufletul: Felicitari, votat cu foarte mare drag!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.11.18 20:10:13]
»

@mishu:

Multumesc, Mishu! ????

liviu49
[28.11.18 20:37:38]
»

@Dan&Ema: Pe peronul garii Tighina am zis ca fac o gluma. Dar era cat p-aci sa ma coste rau de tot. La varsta aceea, 28 de ani, acum constat ca nu aveam prea multa minte (de parca acum as avea!). Si ceilalti colegi cu care eram pe peron au continuat cu discutii din perioada cand acolo era teritoriu romanesc, dar in tren, cu precautiile cuvenite de izolare fonica, pentru a nu avea surprize. Mare greseala ai facut ca mi-ai dat voie cu acele poze. O poza am gasit, toata noaptea o caut si pe a doua, in care apare si moaca mea. Maine la servici le scanez si cand ajung acasa dupa ora 17 le public.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[28.11.18 22:30:45]
»

@Dan&Ema: Ce grăbit ești! Parcă ai alerga. Scurt și concis. Nu detaliezi deloc.

Circa 60 mii de persoane au fost deportate în timpul celor 3 deportări la scară națională …

Bunicii mei dinspre mamă au fost deportați în Siberia unde au trăit câțiva ani într-un bordei săpat în pământ. Iernile grele le-au degerat picioarele și s-au întors de acolo cu degetele desfigurate. Bunicul meu nu făcea nici un fel de politică. Era doar un țăran, e adevărat, foarte înstărit, cu casă mare, cu car cu boi, cu pământuri pe care le lucra el și familia lui. Se înțelege cât de mult i-a iubit pe comuniștii ruși după ce s-a întors în satul lui de pe malul stâng al Prutului (satul Cobani) și nu și-a mai găsit gospodăria.

iulianic
[28.11.18 22:42:53]
»

@liviu49: Soțul meu care este și arbitru de tenis de câmp mergea adesea la Chișinău unde se desfășura un turneu de tenis pentru juniori sub 18 ani. În primii ani - nu vorbesc de alte acte (asigurare de nu știu ce fel, un act din care să se înțeleagă faptul că a fost invitat de Școala Sportivă de Tenis de acolo, 500 de dolari cash pentru a dovedi că are cu ce trăi în Moldova, deși avea asigurate de organizatori atât cazarea, cât și masa...), ci doar de pașaport. Țin minte că și-a făcut pașaport special pentru a putea pleca în R. S. S. Moldovenească. Afirma - dar numai acasă, între noi, nu și ca să fie auzit de ruși sau rusofoni - "Îmi trebuie pașaport ca să merg în țara mea!". Și mai zicea "Nu ies din țară, dar trec vama".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.11.18 06:43:30]
»

@iulianic:

Si bunicul meu a ajuns sa “traiasaca” in Siberia fara de voia lui. Era profesor intr-un sat in Vaslui cand l-au luat.

Este dureros. Acolo a vazut cat de inapoiati erau rusii.

A fost un om ca o stanca de puternic si demn. Dar ura fata de comunism si de soviet a devenit ideologie de viata a familiei noastre.

Nu pot sa spun pana la capat ce s-a intamplat cand s-a intors acasa. Sfasietor!

Gata! Ca mi-e greu!

Numai de bine, Iulia! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, liviu49, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Chișinăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051120042800903 sec
    ecranul dvs: 1 x 1