GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Turnul de Apa din Chisinau, astazi Muzeul Orasului Chisinau
Intr-un articol postat anul trecut spuneam pe final:
”“”Castelul de Apa
Nu va poci a spune prea multe despre acesta, insa este demn de mentionat ca inconfundabila constructie este situata in apropierea parcului, pe str. A. Mateevici la intersectie cu str Mitropolit Banulescu Bodoni. ””
Cum in Chisinau am motive sa revin, iata –ma din nou cazat la Hotel Lidia (nu am mai scris review nou) vezi impresii si intr-o scurta plimbare prin ploaie la intrarea in Turnul de Apa din Chisinau.
Acesta, Turnul de Apa este situat langa Universitatea de Stat din Moldova, vis-à-vis de SPP si Parcul Valea Morilor vezi impresii si gazduieste astazi Muzeul Orasului Chisinau.
Castelul de apa are data nasterii 12 decembrie 1892 si a fost uzina de apa. De aici a inceput aprovizionarea zonei centrale a Chisinaului cu apa. Odată cu Turnul de Apa au fost construite și primele conducte de apă din oraș. Erau din lemn si exista si astazi in subsolurile orasului. Acest turn mai avea si un frate geaman, distrus prin explozie in 1963. Ambele s-au construit la initiativa primarului de atunci al orasului, Carol Schmidt.
C. Schmidt este cel mai renumit primar al orasului, era de origine germana si a administrat urbea peste 25 de ani, aducand Chisinaului o fata europeana. Un alt edificiu remarcabil al vremii si de referinta totodata, este gara orasului Chisinau.
Proiectul Turnului sau Castelului de Apa apartine arhitectului italian A. Bernardazzi. Constructia este realizata in stil eclectic. Clădirea fostului Turn de Apă a primit titlul de monument de arhitectură şi artă de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură ale municipiului Chişinău, fapt consemnat printr-o placa scrisa in limba rusa, incastrata pe exteriorul turnului.
„”În cele două turnuri erau câte două rezervoare mari pentru apă, care era adusă cu căruțele. Se umpleau și apoi apa era pompată către casele locuitorilor. Planul turnului este hexagonal alungit. Pereţii sunt din piatră de calcar, cu includerea unor rânduri de cărămidă arsă, pentru un efect artistic, specific manierei arhitectului. Grosimea zidurilor variază de la 2 m, la parter, până la 0,6 m la foişor, înălţimea totală fiind de 27 m. Nivelul superior era construit din lemn și a fost distrus după un cutremur de pământ, dar reconstruit din piatră în anii 1980-1983. ””
Capacitatea turnului era de 200.000 căldări de apă pe zi.
Din 1892 până în anul 1940, această clădire a fost turn de apă. Din 1940, turnul a devenit un foișor de foc. Era punct de observatie pentru pompieri.
A mai fost si gazda unei expozitii in 1980 si tot atunci aici au fost filmate scene pentru filmul „Cântecul - dragostea mea”, in care au jucat Sofia Rotaru și regretatul Grigore Grigoriu
Astazi este Muzeul Orasului Chisinau, redeschis de curand spre vizitare la a 575-a aniversare a Chisinaului. La redeschidere, primarul orasului a facut un apel catre locuiori sa contribuie cu exponate sau documente ce merita a fi expuse aici. In prezent muzeul gazduieste o expozitie temporara de documente si fotografii cu 26.000 exponate.
De la balconul castelului de apa, imbracat cu o panglica subtire tricolora, se poate admira privelistea care se arata in toate directiile, catre cele sapte coline pe care este asezat Chisinaul, perspectiva nefiind obturata de niciun obstacol.
Muzeul are 4 sali expozitionale situate pe nivelele turnului intre care accesul se face pe o scara metalica circulara, mandria turnului, sau cu liftul. Scara este veche si a fost gandita sa ocupe putin spatiu si sa faca legatura intre cele doua rezervoare de apa.
Sunt multe documente istorice prezentate aici: Pactul Molotov-Ribbentrop, mapa primarului Schmidt, harti ale Chsinaului la diferite momente de timp, extrase din presa vremii in limba rusa si romana, ultimatul URSS la adresa Casei Regale referitor la tinuturile Basarabiei si Bucovinei de Nord, poze alb negru si multe obiecte folosite de parintii, bunicii si strabunicii nostri: fus, unelte, obiecte vechi de imbracaminte, obiecte vechi de uz casnic, instrumente muzicale,
Muzeul este in grija Primariei, care nu are bani sa il intretina si sa il ridice la un standard prezentabil. Lipsesc informatiile explicative in multe locuri, iar in altele acestea sunt in limba rusa. Exista si unele in limba romana, dar sunt minoritare. Este revoltator acest aspect care restrictioneaza informatia vizitatorilor necunoscatori de limba rusa (cazul meu). Din pacate nu am gasit niciun ghid sau brosura la fata locului, parte din documentare fiind de pe net de la articolele aparute la redeschiderea turnului de apa spre vizitare. Pacat, mare pacat!
Interesanta este initiativa primariei conform careia studentii Facultatii de Istorie, vecina cu acest edificiu, pot avea acces gratuit in muzeu si studia documentele istorice despre capitala de astazi a Republicii Moldova.
Luni – vineri 9-17 in lunile noiembrie – martie si 10 – 18 in rest
10 MDL costa taxa de vizitare.
Desi in mod normal se achita numai in lei moldovenesti, dupa ce am socializat putin cu cele doua doamne de la casierie, am primit acceptul sa achit 2,50 RON pentru ca nu aveam MDL schimbati.
Desi ar putea fi de mare interes acest muzeu, este unul din muzeele care mi-au lasat un gust foarte foarte amar, prin saracia lucie pe care o degaja, prin lipsa de informatie si prin sfidarea vorbitorilor de limba...romana!
 
Rog inserare Imnul Romaniei - https://www.youtube.com/watch?v=IvlwIdya9ec
Multumesc
Trimis de Dan&Ema in 02.06.16 19:24:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Cum erau sfidati vorbitorii de romana? Li se dadeau audioghiduri in limba moldoveneasca?
Mutat în rubrica "Muzeele Chișinăului, CHIŞINĂU" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Muzeul de Istorie Militară Chișinău — scris în 30.11.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Muzeul National de Istorie al Moldovei – o ora de istorie in Chisinau (2/2) — scris în 28.11.18 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Muzeul National de Istorie al Moldovei – o ora de istorie in Chisinau (1/2) — scris în 27.11.18 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2017 Casa-muzeu “A. S. Pușkin” — scris în 30.05.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Muzeul de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau — scris în 25.11.14 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Muzeele Chisinaului - III — scris în 01.10.14 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Muzeele Chisinaului - II — scris în 29.09.14 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ