ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2024
Prieteni

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Muzeul de Istorie Militară Chișinău

TIPĂREȘTE URM de aici

– La mulți ani de ziua dumneavoastră națională! Anume ce vreți să vedeți aici, la noi? Doamna care știe a vorbi moldovenește nu este, numai vă putem da bilete de 10 lei.

Cu aceste vorbe (rostite căznit, se vedea că româna este limbă străină, în care se făcea traducere) am fost întâmpinați de către persoana care elibera bilete la intrarea în Muzeul de Istorie Miliară, pe care am întrerupt-o dintr-o conversație (în limba rusă) pe care o purta cu o colegă. Era 1 Decembrie 2023, anul trecut pe vremea asta, și – împreună cu amicul cu care ajunsesem la Chișinău – am luat decizia de a sărbători, într-un fel, Ziua Națională a României vizitând acest muzeu mai puțin cunoscut (și destul de puțin promovat chiar și în Republica Moldova).

Doamnele au considerat că este mai interesant să mergă în Piața Centrală și pe Bulevardul Ștefan cel Mare, la cumpărături. Am rămas să spălăm rușinea grupului de români noi, doi bărbați cu armata făcută – deși nu ni s-a cerut să prezentăm livretul la intrare. Muzeul se afla la doi pași de apartamentul în care eram cazați vezi impresii, prin urmare la nouă și ceva, puțină vreme după ora deschiderii, eram deja acolo. Adresa exactă este Strada Tighina 47, în dreptul Pieței Centrale, dar de cealaltă parte a bulevardului.

Instituția ocupă aripa stângă a Casei Ofițerilor (Armatei Sovietice 😁) din Chișinău. Din holul de intrare se urcă un etaj, pentru a cumpăra biletele. De aici, vizitatorii sunt conduși înapoi la parter, unde li se deschide ușa de acces în sala dedicată perioadei antice și celei medievale. După ce văd ce este de văzut, revin la etaj, unde câteva săli așezate circular, probabil de jur împrejurul unei curți interioare, sunt dedicate secolelor XVIII-XXI, cu accent pe cele două războaie mondiale, pe războiul din Afganistan, pe dobândirea independenței în 1991 și pe războiul din Transnistria din anii 90.

După parcurgerea acestui traseu, ghida sau, dacă nu, doamna de la bilete, descuie o nouă ușă, către partea cea mai interesantă a muzeului (din punctul meu de vedere): trei expoziții permanente dedicate 1. Catastrofei de la Cernobîl; 2. Pactului Ribbentrop - Molotov și evenimentelor care au urmat; 3. Perioadei staliniste și Gulagului sovietic. Ultima este amenajată pe două niveluri: începe la etaj și coboară către parter.

La finalul acesteia de iese în curtea muzeului, unde este amenajată o mare expoziție de tehnică militară în aer liber – cea mai spectaculoasă secțiune a muzeului. Aceasta se poate vedea și independent de interior, există o poartă de acces pe care noi am găsit-o nesupravegheată, deci cred chiar că este gratuită.

Nu că biletul ar reprezenta vreo provocare: e doar 10 lei moldovenești, plus încă 10 lei taxă de fotografiere. Ghidajul (nu era disponibil în limba română, că am fi luat) costă 40 de lei moldovenești.

Nu am timpul necesar pentru a dezvolta ceea ce se poate vedea în fiecare sală în parte. Am atașat un număr mare de fotografii, care descriu întocmai traseul pe care l-am parcurs; în cazul în care cineva chiar este curios ce vrea să spună vreuna, voi răspunde prin ecouri. În continuare, am să zic doar câteva vorbe despre chestiunile care mi-au stârnit mie interesul în mod deosebit.

📌 În P22 se văd în vitrină multe multe glonțe. Ele au fost aduse în muzeu în august 2020, când a avut loc o ceremonie de transfer a 150 de cartușe cu pământ prelevate din mormintele soldaților care au murit în al Doilea Război Mondial. A fost un eveniment dedicat împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul războiului.

📌 În P27 este lista soldaților moldoveni uciși în războiul purtat de Uniunea Sovietică în Afganistan. Raportat la populația Moldovei, numărul victimelor este dublu față de numărul victimelor din alte republici unionale. Din acest punct de vedere, politica Moscovei nu s-a schimbat, în Războiul din Ucraina este la fel, caucazienii - de exemplu -plătesc un tribut de sânge mai mare decât rușii propriu-ziși.

📌 Moldovenii au altă memorie a trecutului, chiar și al celui recent, față de noi. În P90 se vede un memorial; el se află pe malul Nistrului, este vorba despre Complexul 'Capul de pod Şerpeni', raionul Anenii Noi. Prin H. G. 238 din 05-03-2003, publicată în pe data de 11-03-2003 în Monitorul Oficial Nr. 38-39 art. 253, „în scopul înveşnicirii memoriei ostaşilor căzuţi pentru eliberarea teritoriului Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă în anii celui De-al II-lea Război Mondial” , Guvernul Republicii Moldova a decis construcția acestui memorial. Este vorba de cinstirea eroilor sovietici care au luptat în Operaţiunea Iaşi-Chişinău, contra armatelor română și germană. Monumentul este, în prezent, secție a Muzeului de Istorie Militară. Mai multe amănunte aici:  ro.wikipedia.org/wiki/Com ... peni%E2%80%9D .

📌 Nu avem dreptul, însă, să judecăm. Vedem ce se întâmplă zilele astea la noi, unde istoria a fost ceva mai indulgentă. Permanenta pendulare între est și vest este cu atât mai explicabilă peste Prut.

Iată o situație tipică: în 2016 a fost vernisată expoziția dedicată ororilor comunismului 7est.ro/2016/03/foto-expo ... ar-din-chisinau, stârnind protestele ambasadei ruse și ale ministrului rus de externe, Lavrov.  În 2019, președintele pro Moscova de la acea vreme, Igor Dodon, a intenționat să o închidă moldova.europalibera.org/ ... -/30234395.html. Opinia publică a luat atitudine - desigur, mă refer la cei cu vederi proeuropene sau chiar unioniste, pentru că o bună parte din populație era de partea președintelui. Probabil că proiectul lui Dodon ar fi fost dus la bun sfârșit, dar nu a mai apucat: moldovenii l-au dat jos și Maia Sandu are o cu totul altă viziune politică.

📌 Această expoziție este răvășitoare. Cu ajutorul unor diorame, fotografii, statui de ceară care exemplifică evenimente reale, este prezentată situația din timpul și de după cel de-Al Doilea Război Mondial: cum lucra NKVD-ul, cum au avut loc deportările, mărturii despre cazurile de canibalism de pe vremea foametei, cum munceau oamenii în Gulaguri, cum moldovenii au creat grupuri de rezistență în diferite regiuni ale țării, cum au fost pedepsiți reprezentanții Sfatului Țării care au votat și care n-au votat Marea Unire etc. diez.md/2020/09/19/foto-c ... tara-a-moldovei.

📌 În P53, P54, P56 se vede cum a fost recreat în muzeu un tren al morții. Conform unor surse, au căzut victimă represiunilor și deportărilor în Siberia un milion și jumătate de moldoveni, din cele nici patru milioane are republicii unionale. Au fost vremuri grele și în România acelor ani, totuși nu se compară cu ce au trăit ei.

📌 Lopata din P75 se numește ”inima lui Stalin”, am prins-o în armată. Am tras și cu pistolul mitralieră Kalașnikov, P41.

În final, pentru cei eventual interesați, câteva link-uri:

💡 Un tur virtual al expoziției în aer liber de tehnică militară:  visit.md/ro/tour/military-museum. Informații despre piesele remarcabile: diez.md/2019/09/09/foto-g ... ar-din-chisinau .

💡 Un scurt film în care sunt prezentate obiecte expuse în muzeu: pe FB.

💡 O prezentare „academică” a muzeului: ibn.idsi.md/sites/default ... /123-127_18.pdf.

💡 O expoziție vernisată în 2024, dedicată războiului din Ucraina: radiomoldova.md/p/43369/o ... ra-din-chisinau.

Trimis de adso in 30.11.24 19:36:36
Validat / Publicat: 30.11.24 21:59:55
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 335 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P20 Sala „Istoria modernă și cea contemporană”
Puteți VOTA acest articol:
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.12.24 07:46:35]

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

[01.12.24 09:54:22]

@webmaster: Mulțumesc! Am spus să sărbătoresc și eu, cumva, ziua de 1 Decembrie .

mprofeanuPHONE
[01.12.24 10:02:25]

@adso: Articolul tău este binevenit pentru această zi de sărbătoare de 1 Decembrie 2024 chiar dacă ai vizitat acest muzeu cu un an înainte și acum ai avut timp să îl scrii.

Astfel am aflat și eu destule despre acest muzeu de istorie militară din Chișnău! Interesant este totul dar mai ales acea parte despre teroarea stalinistă și gulagul sovietic. Câte atrocități inimaginabile! Bine că a scăpat în a fi desființată dar cine știe pentru cât timp. Poate va fi vizitat și de tânăra generație.

Nu știam că acea lopată a soldaților moldoveni se numea „inima lui Stalin”, cred că în bătaie de joc sau din convingere sau pentru că era de pe timpul lui, habar nu am.

Nu știam despre acest monument de la Șerpeni, am căutat pe hartă este cam pe aceeași axă cu muzeul și despre elogierea ostașilor sovietici „eliberatori”, ce oroare, câte lucruri neadevărate sunt încă acolo în Basarabia fraților noștri de peste Prut.

La mulți ani de Ziua Națională a României! Mulțumesc pentru aducere aminte!

[01.12.24 12:02:54]

@mprofeanu: Vă mulțumesc pentru ecou! Am vizitat, de un an încoace, zeci de muzee, unele chiar mai interesante decât acesta, și nu am scris despre niciunul. Cel mai probabil, nici nu voi scrie: 1. din lipsă de timp; 2. nu e prea multă lume interesată.

Dar aseară, nu știu de ce, am simțit un impuls pentru a vorbi despre acesta. Nu sunt genul de „patriot” care este la modă în perioada asta, gălăgios și emfatic. De multe ori, prefer să iau lucrurile în râs: de exemplu, dintre toate urările de azi de pe grupul Păltiniș, cea care mi-a plăcut este cea a lui @gojavaler, cea cu kürtőskalács-ul tricolor. Cu toate astea, se pare că sunt, în felul meu, „sensibil” la anumite chestii.

Este un muzeu pe care îl recomand din tot sufletul celor care ajung în Chișinău. Înveți multe, dar - mai important - înțelegi multe. Nu trebuie să judecăm ceea ce se întâmplă acolo folosind unitatea noastră de măsură. Este o altă țară, o altă lume.

doinafil
[01.12.24 13:27:55]

Este tipic rușilor Din păcate, trebuie să plătească alte popoare decât rușii propriu-ziși, cum bine ai punctat!

Muzeul este interesant și, după cum am observat si-n poze, se întinde pe o suprafață destul de mare!

Momentul rușinos și nedrept din 23 august 1939 a împărțit Europa în două, din păcate am fost „la mâna” unor minți bolnave

Iată cum este descris momentul semnării pactului Ribentrop-Molotov de către jurnalistul și istoricul englez Paul Johnson:

Măcelarii Europei, amețiți de băutură, își jucau rolurile, îmbrățișându-se cu tandrețe și clătinându-se pe picioare. În întregime, ei se înfățișau ca un grup de gangsteri rivali, care avuseseră și înainte de împărțit ceva, și acum puteau să o ia de la capăt, fiind profesioniști ai acelorași afaceri

Muzeul despre care ai scris este o dovadă a trecutului pe care tineretul nu trebuie să-l uite, ca să nu fie repetat!

Felicitări pentru articol!... și, să nu uit de

[01.12.24 13:56:34]

@doinafil: Mulțumesc pentru ecou și pentru pupici!

Să știți că este chiar mai interesant decât „l-am povestit” eu. Le recomand tuturor celor care ajung în oraș să nu îl ocolească.

Și, da, este destul de mare. Turul ghidat spandard are durata de două ore. Noi am stat cam două ore și jumătate, că am zăbovit să fac vreo 350 de fotografii. Din păcare, nu le-am putut încărca pe toate .

Una, pe care aș fi vrut să o arăt, este mișcată. E vorba de pistolul cu care NKVD-ul îi lichida, chiar în celulele în care erau închiși, pe cei condamnați la moarte. Atenție, tâlharii, violatorii, ucigașii nu primeau pedeapsa capitală, ei erau trimiși în Siberia sau pe front, în prima linie. Cei care gândeau cu capul lor, aceia erau marii criminali.

Se spunea, despre dușmanii poporului, că și-au primit cele opt grame. Atât cântărea glonțul care le era tras în ceafă. Nu se consuma niciodată mai mult de un glonț.

Mitica49
[03.12.24 15:32:01]

Este binevenit articolul în special pentru faptul că este postat în ziua sărbătorii noastre naționale, dar și pentru că apare în această perioadă cam tulbure a alegerilor din România.

Nu cred că aceasta a fost una dintre intenții, însă paragrafele legate de ceea ce însemna teroarea sovietică sunt relevante și, Doamne ferește! , s-ar putea repeta. Am prins, în orașul unde locuiam, Buzău, perioada în care aici era o garnizoană sovietică și știu ce vorbeau părinții, unchii mei care făcuseră războiul și știau ce înseamnă” binecuvântarea” sovietică.

Așa cum ziceam, Doamne ferește de rău! , și să sperăm că vom fi suficienți de lucizi ca să facem ce trebuie în perioada imediat următoare.

Mulțumesc pentru articol și felicitări!

[03.12.24 16:36:34]

@Mitica49: Vă mulțumesc pentru ecou!

Nu cred că aceasta a fost una dintre intenții

A fost, a fost. Nu intru aici în dezbateri pe teme sensibile, dar am zis să las, într-un fel, o „mărturie” despre modul în care percep eu perioada asta. Nu că ar fi important sau că ar interesa pe cineva. Mă rog, reformulez: nu că ar interesa pe prea mulți.

În altă ordine, nimeni nu e deținătorul adevărului. Poate că eu greșesc și ceilalți au dreptate. Cred că cel mai rău lucru care se întâmplă acum este faptul că ne-am divizat. Am aniversat Unirea, dar numai uniți nu suntem. Om trăi și-om vedea.

Sau, cum a spus cineva (parcă Moisil), întrebat dacă el crede în viața de apoi: om muri și-om vedea.

nicole33
[03.12.24 23:58:29]

@adso:

Felicitări pentru articol!

Nu am fost niciodată în Republica Moldova, deşi am mai vrut în urmă cu mai mulţi ani, când planificasem împreună cu prietenii noştri un circuit Chişinău - Odessa, care însă nu mai face obiectul.

O vizită la Chişinău încă mă mai tentează, dar pentru prima dată cred că mi-aş concentra atenţia pe alte aspecte: să mănânc bomboane, multe, să beau coniac şi să vizitez cel puţin o cramă, lăsând muzeele de orice fel pentru o altă dată.

Muzeul prezentat de tine este interesant şi mai pe "înţelesul" meu faţă de altele. Totuşi îmi pare că voi eraţi singurii vizitatori.

Asta a fost tare!

E clar că limba română era limbă străină pentru ea . Şi eu care eram convinsă că toţi moldovenii sunt bilingvi şi chiar îi invidiam puţin pentru asta.

Nu contest atrocităţile suferite în perioada de tristă amintire, pentru că teroarea sovietică a fost cât se poate de reală şi dureroasă. Ce mă surprinde pe mine este faptul că moldovenii au cam uitat sau poate nu au ştiut niciodată, pentru că altfel nu-mi explic cum toţi moldovenii cu care am stat de vorbă în diferite ocazii de-a lungul anilor, nu doar că nu au nicio intenţie "unionistă", dar mi-au părut orientaţi mai mult şi prea mult spre Rusia decât spre România.

=

Excelentă ideea postării articolului despre acest muzeu chiar pe 1 Decembrie

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[04.12.24 01:01:00]

@nicole33:

Felicitări pentru articol!

Multumesc!

Pai e timp pentru toate, sa stii! Am povestit acum un an: crama - am ales Castel Mimi, care e mult mai departe decat sunt Cricova sau Milestii Mici. Am fost la un concert cu degustare. Bomboane - cat incape, cei care au vrut.

Si, pe langa toate astea, am ajuns la Opera, la trei muzee (Conacul lui Manuc, Muzeul Armatei si Casa Puskin) si ne-am plimbat la pas o gramada.

Cu un pic de organizare, se pot face toate cele de mai sus in doua zile.

Muzeul prezentat de tine este interesant şi mai pe 'înţelesul' meu faţă de altele. Totuşi îmi pare că voi eraţi singurii vizitatori.

Am mai fost, vazusem Muzeul de Arta si pe cel de Istorie. Acum nu eram in grup cu amatori de tablouri sau pietroaie, asa ca am cautat ceva soft - si cred ca am gasit. Toata lumea a fost multumita.

In prima ora, da, am fost singuri in muzeu. Apoi, ne-au ajuns din urma pe traseu alti vizitatori, mai rapizi ca noi. La un moment dat cred ca eram vreo zece, raspanditi prin diverse sali.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[04.12.24 01:11:42]

@nicole33:

E clar că limba română era limbă străină pentru ea . Şi eu care eram convinsă că toţi moldovenii sunt bilingvi şi chiar îi invidiam puţin pentru asta.

Sunt bilingvi, in sensul ca pricep si romana, si rusa, insa se exprima cu dificultate in limba care nu e a lor. Se fac intelesi, dar nu pot duce un tur ghidat de doua ore intr-o limba straina. Nici nu poti avea asemenea pretentii.

nu-mi explic cum toţi moldovenii cu care am stat de vorbă în diferite ocazii de-a lungul anilor, nu doar că nu au nicio intenţie 'unionistă', dar mi-au părut orientaţi mai mult şi prea mult spre Rusia decât spre România

E complicat. Din ultimii 210 ani, au fost uniti cu Romania doar 25. Timp in care statul roman i-a tratat ca cetateni de mana a treia, nealocand resurse, trimitand acolo functionari corupti si incompetenti, nepromovand elitele lor in aparatul guvenamental, lasand de izbeliste infrastructura etc. (Cam aceeasi poveste se repeta acum cu Moldova mea.)

Cu alte cuvinte, nu au memoria convietuirii cu noi si, atat cat au, amintirile nu sunt frumoase. Este explicabil ceea ce se intampla.

In plus, nici noi nu ii dorim cu adevarat. Nu avem cum manageria minoritatile de acolo, ne-ar omori problemele transnistreana si gagauza, nu am face fata incercarii de a diminua decalajul economic si multe altele.

3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Mitica49, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Chișinăului:

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073345899581909 sec