ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

[Le Musée du Jouet] Să ne întoarcem în copilărie!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Într-un oraș desprins parcă din basmele fraților Grimm precum Colmar prezența unui muzeu al jucăriilor nu surprinde. Nu, nu am dat în mintea copiilor =)) , doar l-am vizitat, și asta fiindcă eram curioasă: nu mai fusesem niciodată într-un astfel de muzeu.

Le Musée du Jouet se află pe Rue Vauban la numărul 40, o arteră comercială pietonală situată în apropiere de Place Jeanne dʼArc și de cartierul vechi. Este deschis în iulie, august și decembrie de miercuri până luni între 10-18 iar în restul lunilor între orele 10-17. Marțea este închis. Tarife: 5,70 euro pentru adulți; 4,40 euro pentru copii de 8-18 ani; gratuit pentru copii sub 8 ani, gratuit cu Colmar City Pass. Site oficial: museejouet.com/fr

A fost amenajat în 1993 în fostul cinematograf Vauban și expune pe trei nivele circa 2.000 de piese datând din secolul al XIX-lea până în anii 1980, în majoritate provenind din colecția adunată de-a lungul anilor de Georges Trincot (1941-2007), un cunoscut pictor care și-a petrecut o parte din viață în Colmar.

Spațiul suficient de generos e folosit și pentru jocuri interactive, la care am sesizat că se dedau nu numai copiii, ci și părinții, în timp ce la etajul al doilea sunt puse ocazional în scenă piese cu marionete.

Jucăriile sunt o parte importantă a vieții de familie și reflectă schimbările petrecute în societate, începând cu zarurile datând din mileniul al III-lea d. Hr. descoperite de arheologi, continuând cu jocurile de cărți și de șah ori figurinele războinice inventate în Evul Mediu, când jucăriile nu erau însă destinate copiilor, ci distracției adulților.

Abia în perioada Renașterii, odată cu pătrunderea idealurilor umaniste, copiilor li s-a acordat o mai mare importanță iar jucăriile au început să fie văzute drept un instrument educativ, pentru ca, în secolul al XIX-lea, revoluția industrială să marcheze începutul fabricării în masă a jucăriilor la prețuri accesibile. În zilele noastre, producția de jucării reprezintă o afacere la nivel global de miliarde de dolari iar diversificarea a mers mână în mână cu specializarea asociată cu realizările din domeniul cercetărilor sociologice.

Astfel, dacă jucăriile destinate copiilor de până în 3 ani sunt concepute pentru a-i ajuta să exploreze spațiul înconjurător, la vârsta de 4-6 ani copiii sunt îndrumați spre jocuri imitative care să-i ancoreze în lumea adulților. Este și momentul când jucăriile se diferențiază în funcție de sex. În fine, începând din jurul vârstei de 12 ani, solicitările copiilor se îndreaptă cu precădere către jocurile de societate și de reflexie.

Dincolo de aceste date culese de pe panourile informative, muzeul prezintă o gamă extrem de variată de jocuri și jucării, ceva mai amestecate la parter, în timp ce primul etaj e rezervat păpușilor iar cel de-al doilea nivel al clădirii, trenulețelor.

Sunt expuse, printre altele:

■ jocuri de construcție, recomandate atât pentru dezvoltarea imaginației și a capacității de concentrare, cât și a abilităților intelectuale și a dexterității. Sunt prezente celebrele mărci Lego, Meccano sau Playmobile. Primele astfel de jocuri de asamblat, din piese metalice, au apărut la începutul secolului al XX-lea, fiind înlocuite în mare măsură în 1949 cu cele din plastic. În 1989 au fost create și cele dintâi piese din lemn. În centrul spațiului de la parter a fost amenajat un joc Lego de mari dimensiuni, spre deliciul copiilor.

■ jocuri de război. Istoria acestui tip de jucării debutează spre finele secolului al XVIII-lea, odată cu soldățeii de plumb, creați nu pentru amuzamentul copiilor, ci pentru inițierea ofițerilor în regulile tacticii militare. Un veac mai târziu, poveștile de aventuri și epopeele eroice au încurajat dezvoltarea jucăriilor de război, ajungându-se astăzi la jocuri strategice care dau posibilitatea copiilor nu neapărat să-și manifesteze pornirile belicoase, ci să cunoască istoria marilor bătălii ale lumii.

■ roboți și jocuri mecanice. Simpaticele mașinuțe, motociclete, trăsurici sau animăluțe cu cheițe s-a născut în secolul al XIX-lea în Germania și Franța, iar urmașii acestora, roboții, au apărut pentru prima oară în anii 1940 în Japonia, unde specialiștii au combinat plasticul cu metalul și au înlocuit piesele mecanice cu motoare electrice.

■ machetele au parcurs un drum lung de la clasica mașinuță împinsă pe covor până la vaporașele cu aburi de la jumătatea veacului al XIX-lea și la cele electrice inventate în 1882, culminând cu dronele, avioanele și ambarcațiunile ce pot fi pilotate prin comandă de la sol.

■ jocurile optice, de genul caleidoscoapelor sau truselor și cutiilor luminoase, se bazează pe iluzii optice și nașterea lor se află în strânsă legătură cu dezvoltarea cinematografiei. Astăzi, când mai toți copiii primesc o tabletă când împlinesc câțiva anișori, astfel de jocuri, care le dezvoltă imaginația, sunt foarte la modă.

■ jocurile de transport au efecte benefice asupra mobilității, echilibrului și independenței copilului. Strămoșul acestora, căluțul din lemn, a apărut în Evul Mediu, însă numai cu... cap, fără corp. Abia în secolul al XVI-lea a căpătat picioare iar un veac mai târziu a fost conceput primul cal-balansoar, un obiect artizanal scump pe care și-l permiteau numai familiile cu dare de mână. La finele secolului al XIX-lea au fost puse în vânzare primele mașini cu pedale cu șasiu din lemn, pentru ca în anii 1930 să se treacă la producția în masă de mașini metalice cu motor electric care puteau atinge viteza de 14 km/oră... :)

■ jocurile științifice apar și se dezvoltă în secolul al XIX-lea, odată cu Revoluția industrială și descoperirile științifice. Astfel apar mașini cu aburi pentru învățarea fizicii, microscopul pentru copii, util în studiile de biologie, sau trusele de chimie.

■ păpușile ocupă întreg etajul I și totuși, în opinia mea, spațiul este insuficient iar exponatele nu tocmai relevante. Dar sigur, fiind... fată, sunt subiectivă. Muzeul prezintă păpuși din porțelan (preferatele mele) sau din materiale plastice, fără a fi uitate Barbie, inventată în 1959, dar și ultimele versiuni de figurine din seria G. I. Joe, Action Man sau Big Jim. Mi-a plăcut că sunt expuse și accesorii: îmbrăcăminte, mobilier, mașini de cusut și de spălat în miniatură, ustensile de bucătărie, în fine, tot... tacâmul care o pregătește pe o fetiță pentru a deveni o bună gospodină! :)

■ trenulețe și modelism feroviar. Cele circa 150 de exponate din această secțiune, amenajată la al doilea nivel al imobilului, acoperă perioada 1890-1950 și cuprind trenuri cu aburi și acționate mecanic sau electric. Pot fi admirate, printre altele, o locomotivă de 1,40 m lungime și un traseu pe care pot circula simultan patru garnituri. Foarte spectaculos!

Am apreciat prezența panourilor informative, dar mărturisesc că după vizita la Le Village Hansi et son Musée vezi impresii, mă așteptam la un spațiu mai interesant amenajat, poate mai intens colorat și mai incitant. :( Totuși am petrecut în acest muzeu o oră plăcută, marele meu regret fiind acela că, din cauza luminii deficitare, multe fotografii nu mi-au ieșit, motiv pentru care am inclus în atașamente și câteva imagini preluate de pe internet.

Acestea fiind spuse, vă invit să vizitați Le Musée du Jouet dacă ajungeți în Colmar, fie că sunteți însoțiți sau nu de copii.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 13.11.19 19:17:10
Validat / Publicat: 13.11.19 20:18:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 1077 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Le Musée du Jouet din Colmar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[13.11.19 20:15:28]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonAUTOR REVIEW
[13.11.19 22:47:13]
»

@webmaster45: Mulțumesc

webmaster
[14.11.19 08:15:26]
»

Mutat în rubrica "Muzee în zona Colmar, COLMAR" (nou-creată pe sait)

crismis
[14.11.19 08:57:46]
»

@Carmen Ion: Raiul prichindeilor! Îmi imaginez cum trebuie să se simtă un copil printre atâtea minunății!... Îmi amintesc și de frumoasele mele jucării sau de cele pe care le-am cumpărat copiilor mei; unele absolut remarcabile. Simt și acum mirosul păpușii Arădeanca (de fapt, Simina am botezat-o), pe care mi-a adus-o Moșul când aveam 5 sau 6 ani... Și de păpușa Carmen îmi amintesc cu drag, mi-a fost prietenă fidelă până spre pubertate, îi coseam hăinuțe și o luam cu mine în vacanță... Și de trenulețul electric al fratelui meu, era o adevărată sărbătoare când tata își găsea timp să asamblăm șinele, în mijlocul camerei de oaspeți... Și copiii mei au avut trenuleț asemănător, dar nu atât de fiabil ca cel din copilăria mea.

Hai, că am căzut în butoiul cu melancolie... Să ieșim, zic, că avem treabă! Mulțumesc!

webmaster
[14.11.19 08:59:49]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen IonAUTOR REVIEW
[14.11.19 09:40:35]
»

@crismis: Mulțumesc, Cristina.

Bănuiesc că fiecare din noi a avut jucăriile sale preferate. Ale mele au fost păpușile. De cele din perioada când eram foarte mică nu-mi amintesc, dar știu că pe la 10-11 ani am primit cadou de la o colegă de serviciu a mamei cu rude în Italia o păpușică Rita Pavone - o cântăreață din anii 1960 - care îi semăna foarte mult: roșcată, pistruiată, tunsă scurt, îmbrăcată în pantaloni și cu un pulover pe gât, așa cum era moda atunci.

Am dăruit toate jucăriile mele verișoarelor mai mici și nepoatelor - mama era de părere că de jucării trebuie să se bucure copiii, nu să fie ținute în casă pe post de bibelouri și să se umple de praf ori să zacă aruncate pe fundul unei cutii.

La fel am procedat și cu jucăriile fiului meu, le-am dat pe toate, deși el adunase o colecție destul de impresionantă. În 1991, când am fost cu el în Singapore, am fost nevoiți să cumpărăm o geantă specială pentru jucăriile pe care i le-am cumpărat: ne-am întors cu mai multe mașinuțe, un roboțel, puzzle-uri și... un pistol de jucărie din cauza căruia ne-au ținut vreo 10 minute la vamă...

tm67bru
[14.11.19 10:08:57]
»

@Carmen Ion:

și... un pistol de jucărie din cauza căruia ne-au ținut vreo 10 minute la vamă...

Am pățit-o și noi, cu o pușcă de jucărie (una mică), în aeroport, în Antalya, acum vreo 10 ani

Carmen IonAUTOR REVIEW
[14.11.19 10:37:42]
»

@tm67bru: Nu mă mir!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în zona Colmar:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51436305046082 sec
    ecranul dvs: 1 x 1