ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2026
STATUS: POSEIDON
LUNA
APR-2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Național Arheologic Napoli – comoara iubitorilor de istorie (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Ajunși la miezul zilei în Napoli și finalizând cazarea la Napoli Factory Guest House (vezi impresii) am pornit în explorarea obiectivelor orașului care te bulversează puțin. Am profitat de jumătatea de zi avută la dispoziție pentru a vizita Muzeul Național Arheologic și Capela Sansevero (vezi impresii). Situat în inima orașului Napoli, Muzeul Național Arheologic reprezintă o oprire obligatorie pentru cei care vizitează orașele romane distruse de erupția vulcanului Vezuviu: Pompei și Herculaneum (plus vilele adiacente).

Vizită: aprilie 2026

Adresă: Piazza Museo Nazzionale nr. 19

Web:museoarcheologiconapoli.it

Am decis să vizităm unul dintre cele mai mari muzee de arheologie din lume înainte de a merge la Pompei, pentru a ne putea imagina mai ușor viața orașului, pentru a „îmbrăca” zidurile goale și pentru a da viață caselor romane prin obiectele care le-au aparținut odinioară. Mergând pe jos spre muzeul am luat contact cu viața „nebună” din Napoli, cu clădirile acoperite de graffiti și rufe atârnate la uscat, cu mulțimea de imigranți și gunoiul aruncat pe jos, cu zgomotul permanent și numărul mare de scutere etc.

Ajunși lângă muzeu nu am putut să nu admirăm construcția impunătoare care adăpostește colecțiile valoroase din zona Campaniei și nu numai. Muzeul are legătură cu figura lui Carol al III-lea de Bourbon, rege al orașului Napoli din 1734, și promotor al cercetărilor orașelor romane acoperite de lavă. Regele a dorit și înființarea unui Muzeu Farnesiano, mutând la Napoli o parte din bogata colecție pe care o moștenise de la mama sa, Elisabeta Farnese. Fiul său, Ferdinand al IV-lea, a ales clădirea actuală pentru a găzdui atât colecția Farnese, cât și obiectele descoperite în orașele vezuviene. Palatul, ridicat inițial pentru a găzdui cazărmile regale de cavalerie la sfârșitul secolului al XVI-lea, a devenit sediul Universității din Napoli între 1616 și 1777 („Palatul Studiilor” ). Bineînțeles că au existat extinderi ale clădirii, reamenajări, mutări de colecții și multe altele, până s-a ajuns la forma actuală: muzeu arheologic național.

Acces. Muzeul este deschis zilnic (cu excepția zilei de marți) între orele 09.00-19.30, iar prețul unui bilet este de 20 E/adult. Noi am beneficiat de intrarea gratuită oferită de cardul ArteCard 365 Lite (campaniartecard.it).

Înainte de vizită este bine să studiați site-ul oficial pentru anunțuri privind închiderea/deschiderea unor săli sau program special la anumite colecții (museoarcheologiconapoli.i ... e-of-open-rooms). De asemenea, puteți studia în avans harta muzeului, eventual printa (museoarcheologiconapoli.it/en/museum-map). Pentru refresh sau pauză avem la dispoziție, în zona parterului, o cafenea.

Colecții. Am început cu parterul, partea vestică, unde pe o suprafață de peste 2000 mp sunt expuse multe opere de artă, multe monumentele, sub titlul Sculpturi și picturi din clădiri publice. Campania în perioada romană. În aripa estică se află Colecția Farnese, o superbă expoziție de opere de artă adunate de familia Farnese începând cu jumătatea anilor 1500. Din această zonă se coboară pe scări la demisol unde se află Colecția Egipteană și Colecția Epigrafică (închisă momentan).

În mijlocul palatului se află două grădini (Grădina Cameliei și Grădina Fântânii), iar în partea din spate descoperim alt spațiu verde: Grădina Vanellei.

Urcăm la etaj, aproape toți vizitatorii se pozează cu statuia lui Ferdinand I de Bourbon sau pe scările frumoase din marmură. Descoperim o sală-capodoperă: Sala Meridian, o încăpere impresionantă cu tavan pictat (autor: Pietro Bardellino, 1781 – pictura reprezintă apoteoza regelui Ferdinand al IV-lea și a reginei Maria Carolina) și decorațiuni bogate. În 1791, sala a fost dotată cu un cadran solar (în perspectiva creării unui observator astronomic), după care a primit numele, care funcționează și astăzi. Tot aici a funcționat timp de circa 150 de ani (până în 1926) Biblioteca Regală. În sala grandioasă sunt expuse o serie de statui și alte opere de artă, unele din Vila cu Papirusuri (închisă la acel moment).

La etaj, în aripa estică, vom descoperi colecțiile de obiecte utilizate zilnic, mobilă, și fresce aduse de la Pompei și Herculaneum. Am trecut prin fața fiecărei vitrină admirând iscusința meșterilor din acele epoci și dându-ne seama că multe „chestii” existau din vremuri îndepărtate... ha, ha. Greu de descris în cuvinte tot ceea ce puteți vedea în muzeu.

Într-una din încăperi se află macheta orașului Pompei, reproducere cu o precizie milimetrică de 1:100 a țesăturii urbane a orașului Pompei. Expusă publicului la 1879 (îmbunătățită la începutul anilor 1900), macheta este construită din plută, lemn și hârtie.

Colecția de fresce din zona vezuviană te surprinde și îți arată evoluția picturii urbane în perioada secolelor I î. Ch. – I d. Ch... Chiar și un vizitator obișnuit poate vedea diferențe de stiluri, opere ale unor pictori mai buni sau a altora amatori, fresce de mari dimensiuni din vilele patricienilor bogați ori portrete ale unor meșteșugari care acced către clase sociale superioare (ex. Terentius Neo și soția sa).

Aripa vestică a etajului conține Colecția Magna Graecia, Preistoria și Protoistoria, descoperiri din Insula Ischia ori Piana Campana.

Între etaje vom vizita Colecția de Mozaicuri (superbe mozaicuri de podea care atestă rafinamentul și îndemânarea artiștilor: cele din Casa faunului sunt deosebite) și Camera Secretelor (o colecție unică cu circa 250 de obiecte cu tematică sexuală, descoperite în principal în timpul săpăturilor de la Pompei și Herculaneum – fresce din vile, fresce din lupanare, lămpi de ulei etc.).

Concluzii. În Muzeul Național Arheologic din Napoli poți petrece cu ușurință o zi întreagă, iar un tur ghidat te va introduce și mai bine în atmosfera fascinantă a vremurilor de demult. Probabil că am trecut pe lângă foarte multe exponate valoroase, neavând timpul necesar pentru a citi toate plăcuțele explicative bilingve. Totuși, cele câteva ore petrecute în acest vast muzeu ne-au permis să ne formăm o imagine asupra vieții romane din Pompei și nu numai. Revederea fotografiilor și studierea unor materiale suplimentare ne readuc în minte emoția descoperirii și atmosfera captivantă a lumii romane.

Alegeri inspirate!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de tata123 🔱 in 25.05.26 13:57:34
    Validat / Publicat: 25.05.26 15:17:12
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 10 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    P01 Muzeul Național Arheologic Napoli.
    Puteți VOTA acest articol:

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Napoli:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)