Muzeul Leonardo Da Vinci... o minune a stiintei si tehnologiei
Excursia in Milano a fost pregatita pe ultima suta de metri, asa ca nu am avut timp sa ne informam asupra tuturor punctelor de interes care trebuie vizitate. Dar am avut noroc…. cautand o biserica, am descoperit o “minune” de muzeu care nu trebuie ratat sub nici o forma: Muzeul National de Stiinta si Tehnologie Leonardo Da Vinci. Daca celelalte muzee de acest gen din alte orase iti prezinta strict anumite fenomene fizice, etc…... aici este cu totul o alta poveste. Pur si simplu sunt prezentate machetele gandite de Leonardo Da Vinci si aplicatia lor practica, asa ca celor care vor sa cunoasca cat mai multe lucruri le recomand din inima muzeul.
Muzeul, infiintat in anul 1953, prezinta unicitatea culturii si relatiile dintre oameni si masinarii, reflectand “umanismul stiintific” care se regaseste cel mai bine in creatiile lui Leonardo Da Vinci. Leonardo simbolizeaza era renascentismului, in care arta, siinta si tehnologia erau unite de munca si spiritul oamenilor extraordinari. Muzeul este situat in partea istorica romana a orasului, amenajat in incinta unei vechi manastiri olivetane construita in sec. al XVI-lea. Cladirea istorica, care reprezinta partea centrala a muzeului, este flancata de alte doua cladiri: cladirea Transportului Feroviar si cladirea Transportului Aerian si Maritim. Intre aceste spatii, vizitatorul este purtat intr-o calatorie printr- o imensa bogatie de 10000 obiecte, incluzand artefacte si modele originale, stranse laolalta in numeroase galerii care ocupa o suprafata totala de 20000 mp.
In toate galeriile muzeului sunt pastrate exemple unice ale istoriei transformarii industriale a Italiei. Fiecare dintre acestea are propria sa poveste: unele galerii reconstruiesc medii specifice (cum ar fi holul Falck din galeria Metalurgiei sau trenul cu aburi “ Gamba de Legn” din galeria Transportului Feroviar), in timp ce altele reprezinta o intreaga era (ca de ex. Uzina electrica “Regina Margherita” care intampina vizitatorii la intrarea in muzeu, impozantele locomotive din cladirea Transportului Feroviar sau obiectele impresionante din galeriile Transportului Aerian si Maritim).
Muzeul este dedicat lui Leonardo da Vinci, al carui geniu ingineresc este reprezentat de o serie de modele ale proiectelor sale, expuse in galeriile faimoase aflate la primul etaj al cladirii principale.
Laboratoarele interactive se afla langa colectiile cu care au legatura, pentru a incuraja mai buna intelegere a rolului pe care stiinta si tehnologia le-au jucat, si inca le joaca, in societate. Laboratorul cu nr. 16 primeste atat grupuri de scolari, cat si familii sau alti vizitatori, oferind posibilitatea de a explora fascinatia descoperirilor stiintifice si aplicatiilor tehnologice cu ajutorul personalului angajat in laboratoare. Numarul laboratoarelor interactive este in crestere. In 2005 au fost deschise publicului laboratoare noi de Robotica si Genetica si de Biotehnologie, ca si galeriile renovate de Telecomunicatii si Astronomie.
Cand am vizitat noi muzeul se reorganiza galeria de Transport Aerian, iar colectia de Transport Maritim urma sa fie unificata cu cea a Muzeului Naval Civic din Milano. De asemenea, am putut admira in curtea exterioara submarinul Enrico Toti. Muzeul se afla pe via San Vittore 21 si se poate ajunge cu metroul M2 (Statia Ambrogio) sau cu autobuzele nr. 50,58 si 94.
In continuare va las sa admirati pozele facute in cadrul complexului muzeal Leonardo Da Vinci.
Trimis de lorelei34 in 12.11.12 17:22:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Florenta, Toscana
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lorelei34); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzee în Milano» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Feb.2024 Biblioteca Ambrosiana din Milano – cultură, artă, arhitectură — scris în 17.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 „Antipa” milanez – un muzeu interesant — scris în 09.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ