ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
FEB-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Biblioteca Ambrosiana din Milano – cultură, artă, arhitectură

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Pe lista noastă de obiective turistice din  Milano s-a aflat și Veneranda Biblioteca Ambrosiana, importantă instituție de cultură datând tocmai din anii 1600. La doar câteva sute de metri distanță de Piața Domului se află un adevărat palat al artelor și culturii unde am poposit aproape două ore prin numeroasele săli, holuri, colonade, am urcat și am coborât, am ieșit pe balcoane etc. Probabil că mai stăteam puțin dacă nu eram un pic constrânși de un eveniment la care trebuia să ajungem la oră fixă, însă pasionații pot aloca mai mult timp vizitării.

    Vizită: februarie 2024

    Adresă: Piazza Pio XI no. 2

    Website: ambrosiana.it/en

    Muzeul-pinacotecă-bibliotecă este ușor accesibil cu mijloacele de transport în comun – tramvai și metrou. Instituția este deschisă zilnic, cu excepția zilei de miercuri, între orele 10.00-18.00, iar prețul unui bilet este de 15 Euro/adult (doar pinacoteca). Detalii suplimentare despre program și informații privind reducerile, gratuitățile și combinațiile de bilete găsiți pe website-ul oficial menționat mai sus. De altfel pe acest site bine structurat m-am documentat și eu înainte de vizită, italienii oferind și sugestii de vizitare în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție.  

    La intrare am primit un pliant cu harta etajelor și principalele opere de artă expuse; în dreapta intrării se află o sală de lectură deschisă publicului. Se pot face fotografii gratuit, fără blitz. Aici puteți accesa un tur virtual al pinacotecii: artsandculture.google.com ... 999999999999993.

    Cardinalul Federico Borromeo (en.wikipedia.org/wiki/Federico_Borromeo) este „responsabil” pentru minunăția de clădire și începuturile colecției de artă. El fondează în primii ani ai secolului al XVII-lea Biblioteca Ambrosiana, iar după circa 10 ani donează acestei instituții de cultură colecția sa privată de tablouri și alte opere de artă.

    Am început turul de la  etajul 1 cu sălile dedicate colecției donate de cardinalul Federico Borromeo (5 încăperi), la care se adaugă alte 4 săli ce găzduiesc donații primite de galerie ulterior celei a cardinalului. Vedem portretul omului Bisericii, mare iubitor de artă, dar și tablouri ale unor artiști celebri: Tiziano (Adorarea Magilor), Botticelli (Madonna sub pavilion), Bramantino, Raphael (desen Școala din Atena), Jean Brueghel (Șoarece cu trandafiri) etc. Pe ferestrele unui hol lung putem privi către sala de lectură funcțională ce se află la parter. De asemenea am admirat Dantesque Window – un vitraliu realizat la jumătatea anilor 1800 care îl înfățișează pe celebrul Dante.

    Ne continuăm drumul spre aripa Galbiati unde găsim alte 5 încăperi încărcate cu felurite  opere de artă, dar și decorațiunile interioare în sine sunt spectaculoase (marmură, mozaic și sticlă). Sala Medusei și Sala coloanelor ne încântă ochii, vitrinele sunt pline de obiecte de artă, unele vechi de secole. La un moment dat ieșim în loggia de la etajul 1 care ne oferă vederi interesante către curtea interioară, biserica San Sepolcro și galeria de statui în aer liber. Sala Exedra este magnifică (scara de marmură, statui, mozaic) și conține picturi venețiene din anii 1500.

    La etajul 2 descoperit alte vreo 7 încăperi de diferite mărimi care celebrează opera artiștilor din veacurile al XVI-lea – al XVII-lea.

    Coborâm la parter spre alte capodopere și ne oprim mai întâi în Aula Leonardi care găzduiește „Portretului unui muzician” de Leonardo da Vinci, frumoasa frescă din 1522 intitulată  „Christos încoronat cu spini” realizată de Bernardino Luini, adept al lui Da Vinci și o copie după „Cina cea de Taină” a lui Da Vinci realizată de Vespino pe la 1611.

    Urmează Sala Federiciana, sala de lectură deschisă publicului la începutul anilor 1600 de cardinalul Borromeo, printre primele din Europa. Aici a fost descoperit Codex Atlanticus o culegere de peste 1100 de foi cu desene, texte, schițe realizate de Leonardo da Vinci, setul de foi fiind adunat la sfârșitul anilor1500 de sculptorul Pompeo Leoni. Am admirat cutia originală în care s-a aflat Codexul și mai multe panouri ce expun file din acest Codex. Explorați aici Codexul: codex-atlanticus.ambrosia ... a.it/#/Overview.

    Înainte de ieșire am trecut prin museum shop de unde se pot achiziționa suveniruri, materiale informative, obiecte decorative, cărți etc. După ce părăsim clădirea muzeului, din curte se poate accesa cripta San Sepolcro aflată la subsolul bisericii cu același nume (monument religios de secol al XI-lea clădit pe ruine romane).

    Recomand o vizită în Pinacoteca Ambrosiana unde veți descoperi opere de artă originale, elemente arhitecturale interesante, urme unicat lăsate posterității de Leonardo da Vinci.

    Alegeri inspirate!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de tata123 🔱 in 17.04.24 13:30:17
    Validat / Publicat: 17.04.24 17:00:32
    INFO ADIȚIONALE
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

    VIZUALIZĂRI: 742 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 Cutia Codexului Atlanticus.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    ⭐ValentinB_88⭐
    [17.04.24 17:16:29]
    »

    Obiectivul acesta nu l-am avut notat în lista mea, drept urmare nu l-am mai vizitat dar mă bucur că am putut citi impresiile tale, pentru că aifostacolo. Am vizitat însă muzeul de lângă Dom care a fost foarte ofertant și interesant. Mulțumim de recenzie.

    mprofeanuPHONE
    [17.04.24 19:34:07]
    »

    @tata123 🔱: Foarte interesant articolul despre frumoasa Bibliotecă Ambrosiana, ce frumoase săli are, ce obiecte de valoare!!! Așa am aflat și eu despre Codex Atlanticus, schițele lui Leonardo da Vinci, despre una dintre cele mai vechi săli de lectură deschise publicului din Europa!

    milusPHONE
    [18.04.24 20:17:14]
    »

    Ce bine imi prind aceste informatii pentru ca peste o saptamana sunt acolo. Iti multumesc si pentru pontul cu biletele pentru„cina cea de taina" asa am reusit sa cumpar miercuri bilete! Toate review-urile sunt obiective si explicite.

    tata123 🔱AUTOR REVIEW
    [19.04.24 10:50:57]
    »

    @⭐ValentinB_88⭐: Orașul Milano oferă turiștilor posibilitatea vizitării multor obiective de tot felul. De regulă două zile întregi nu prea sunt de ajuns pentru a acoperi toate atracțiile turistice dintr-un oraș mare, de obicei ne axăm pe cele mai celebre și pe cele care se află în aria noastră de interes.

    Mi-au rămas și mie destule obiective milaneze pe listă pentru o eventuală revenire (zone pitorești, muzee, castelul Sforzesco, stadionul).

    Călătorii frumoase!

    @mprofeanu: Ne-a plăcut acest palat-pinacotecă-bibliotecă-muzeu! Mulțumesc pentru ecou!

    tata123 🔱AUTOR REVIEW
    [19.04.24 11:02:51]
    »

    @milus: Mă bucur că informațiile despre Milano publicate în articolele mele din ultima perioadă v-au ajutat la planificarea vacanței în orașul italian. Mai ales soluția de a găsi bilete la „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci mi s-a părut importantă pentru turiștii care nu au rezervat cu mult timp înainte bilete de acces (cum am pățit și noi😁).

    Acesta este și principalul rol al portalului turistic AmFostAcolo: oferirea din partea utilizatorilor de informații utile, actuale și gratuite despre o destinație, zonă, muzeu etc. Pe lângă impesiile uneori subiective, amintirile personale și poveștile ce le înșirăm din când în când pe site. 😂 Dar toate au farmecul lor și contribuie la închegarea unei comunități frumoase.

    Mulțumesc pentru aprecieri. Vă doresc vacanță plăcută!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    milus, mprofeanu, ⭐ValentinB_88⭐
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Milano:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069244146347046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1