ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rumeli Hisari si Bosforul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Buna ziua suflare AFAista!

Anul acesta Revelionul ne-a gasit in preajma Cornului de Aur, Istanbul. Nu am vrut noi sa facem o croaziera pe Bosfor, na: ianuarie, vant, poate precipitatii, asa ca am recompensat cu hoinarit prin Istanbul. Inainte de plecarea am zis sa vizitam Fortareata Rumeli, in consecinta la ora 9 am plecat din Balat cu destinatia cartier Rumeli., circa 20 km. Rumeli nu face exceptie de la regula, ca mai tot Istanbulul cartierul se intinde pe mai multe coline pe alocuri abrupte, si sa nu mai vorbesc de stradutele cu aspect de carusel. Deci daca vreti la Rumeli - nervi tari!!

Dupa ce am strabatut Istanbulul practic de la zona centrala spre capatul dinspre Marea Neagra am ajuns pe faleza Rumeli, undeva in zona europeana pe sub piciorul podului Fatih Sultan Mehmet.

Podul Fatih Sultan Mehmet este podul suspendat dintre Kavacık și Hisarüstüdin Istanbul si face legatura dintre Asia și Europa, este al doilea pod ca lungime după Podul Bosfor din Turcia. Construcția sa a început pe 4 ianuarie 1986, iar lungimea dintre blocurile de ancorare este de 1.510 m, iar înălțimea de la mare este de 64 m. Constructia este printre cele mai mari poduri de suspendare din oțel din lume. Podul a fost inaugurat la data de 3 iulie 1988 in prezenta prim-ministrului Turgut Özal.

Practic din cartier (de pe deal) am coborat pe sub pod si am facut dreapta in zona falezei si am mers paralel cu Bosforul pana in zona de intrare in fortateata. Aproape de intrare se gaseste o parcare cu plata destul de mare chiar dupa zona de restaurante. Imi aduc aminte ca am platit in jur de 20 lire turcesti pentru 3 ore petrecute in zona fortaretei. Atentie am lasat cheile de la masina la cei care administreaza parcarea, am primit bon fiscal.

Fortareata vazuta din zona parcarii mi s-a parut mareata, probabil ca nu imi dadeam seama ce se afla dupa zidurile cetatii. Program de vizitare zilnic: 9- 16 in perioada de iarna, 9-18 in perioada de vara. Pretul unui bilet 18 lire turcesti/persoana, se poate intra si pe baza de Istanbul Kart.

Deci am intrat, in jurul nostru destul de multi migranti din zona siriana, destul de linistiti, multe femei cu copii dupa ele. In prima faza nu prea am inteles ce faceau pe acolo. Dar apoi mi-am dat seama ca fortateata este amenajata impecabil sub forma unui parc, cu multa verdeata, alei largi si bancute. Deci doamnele erau lasate de personalul fortaretei sa stea pe acolo cu copilasi, probabil cerseau sau ceva de genu'.

Foarte multi considra ca fortul se viziteaza in mai multe zile din cauza intinderi lui. Da, recunosc este destul de intins dar noi am avut ca obiectiv uracrea pe cea mai abrupta (inalta) colina pentru a vedea Bosforul in toata maretia lui. Binenteles ca Bogdan de nervi ca trebuie sa urce m-a alergat pana in varf de mi-au iesti ochii din cap si la propiu si la figurat. Nu mi-a parut rau privelistea din varf este "Wow", Bosforul, podul si imprejurimile arata intr-un mare fel.

In zona muzeala puteti deasemenea sa intrati in diverse cladiri restaurate care pentru fortareata a insemnat ceva la un moment dat.

Putin despre istoria zonei: A fost construit de Fatih Sultan Mehmet în 1452 ca un pas premergator in vedrea cuceririi Constantinopolului. Fortareata este construită în cel mai îngust punct al Bosforului.

Pe malul opus al starmtorii mai exista o cetatea construită de Beyazıt I, în secolul al XIV-lea. Planurile cetății Rumeli au fost desenate chiar de Fatih.

Rumeli Hisar și-a pierdut importanța ca bază militară după cucerirea Bizantului, a mai servit drept inchisoare pentru ambasadori străini și prizonieri de război.

Tot aici se mai gaseste Teatrul în aer liber din Hisar care a fost restaurat in 1953, acesta este gazda pentru evenimente precum Festivalul Internațional de Muzică și Dans din Istanbul.

Faleza din fata fortului este superba, de fapt ea este cea care m-a adus aici la fortareata, am reperat-o destul de des prin serialele turcesti.

Recomand vizita la cetate celor care iubesc natura, peisajele, marea, verdeata, istoria, arhitectura si Bosforul.

 

Rog Web sa ma ajute cu atasarea youtu.be/1P5Mf_4FGQo.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 01.05.20 09:01:52
Validat / Publicat: 01.05.20 10:12:47

VIZUALIZĂRI: 1749 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 zidurule cetatii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.05.20 10:12:08]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Must See' în Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mishu
[01.05.20 10:18:02]
»

@adrianbogdan

Atentie am lasat cheile de la masina la cei care administreaza parcarea, am primit bon fiscal.

interesant, probabil ca in functie de loc mai multau masinile daca era cazul.  

Cat despre o plimbare pe Bosfor, cam sunt de acord, in plus este si viteza (oricat ar fi de mica), vantul te omoara.

Ai facut insa o alegere inspirata si ne-ai aratat si noua niste locuri minunate.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[01.05.20 11:02:22]
»

Buna ziua, suflare! ????????

 Recomand vizita la cetate celor care iubesc natura, peisajele, marea, verdeata, istoria, arhitectura si Bosforul.

Te sustin! Sa vedem cati strangem pentru o vizita la cetate si in inconfundabilul Istanbul.

Astazi am avut parte numai despre lecturi care mi-au amintit de vacante frumoase si de locuri orin care am pasit.

Inceput minunat de luna mai!

A propos tocmai am taiat micii de 1 Mai de pe lista! ????

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mika
[01.05.20 11:58:08]
»

@adrianbogdan: Se pare că Istanbulul este frumos in orice anotimp! Eu am fost doar vara, o singură dată și mi-a rămas la inimă definitiv. Frumoasă plimbarea, eu aș fi riscat și o croazieră pe Bosfor. Felicitări pentru excursie și review!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[01.05.20 12:51:04]
»

@webmasterX: Multumesc fumoas!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[01.05.20 14:27:52]
»

@mishu: Buna!  

Da iti trebuie ceva curaj sa lasi masina cu chei cu tot intr-o parcare intr-o tara straina. Noi am facut lucrul asta in Turcia de multe ori, asta nu inseamna ca recomand in orice imprejurare.

Multumesc pentru vizita si vot!

Pup! ​​​​

Aurici
[04.05.20 21:55:24]
»

Am văzut de atâtea ori fortăreața după Bosfor și de fiecare dată îmi spuneam că data viitoare mi-ar plăcea să mă plimb prin ea. N-a fost nici o dată viitoare dar sper să fie acu, după articolul tău. E faină rău după apă dar mi se pare la fel și după uscat.

Și apropo de Balat-Fener, nu știu dacă tu mai fusesei, dar eu în noiembrie trecut le-am descoperit și abia aștept să mai beau o cafea acolo.

Hai că mai avem puțin... sper... ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Aurici, Dan&Ema, Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050853967666626 sec
    ecranul dvs: 1 x 1