ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: ploiesti
ÎNSCRIS: 23.01.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Turnul de Marmura (Mermer Kule) adapost pentru vagabonzi

TIPĂREȘTE URM de aici

Citind articolele de aici si vazand poze cu zidurile lui Teodosie, m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa incep de la un capat si sa fac turul lor complet, mai putin ale celor maritime care de la un punct, au disparut in totalitate.

Am plecat dupa micul dejun in directia Yedikule, iar cum aveam gura de metro langa hotelul nostru, am luat Marmaray-ul in directia Kazlıçeşme. Frumos, elegant, Istanbulkart, iar doua statii mai tarziu am pasit in alta zona incarcata de istorie a orasului. Nu stiu cum simititi voi, dar aici cand vad un transport in comun atat de bine pus la punct, imi vine sa-i fac publicitate non stop. Frate, nu mai pui faptul ca sunt atatea milioane de suflete in acest oras, etnii diferite (unele par a fi coborate direct din palmier), religii diferite, oameni atat de diferiti si totusi totul merge ceas, transportul vine la minutul stabilit, curatenia si modul decent in care calatoresti, denota bunul simt si grija municipalitatii pentru oameni. Cand merg cu metroul, tramvaiul, Marmaray sau vapor, nu ma pot abtine sa nu-i laud pentru norocul pe care il au... In fine, mai avem noi pana ajungem macar in punctul asta...

Am coborat la capat de linie pentru Yedikule si am simtit imediat briza rece iar mirosul sarat al marii ne arata directia pe care trebuia s-o tinem pentru a incepe aventura din acea zi: Turnul de Marmura, Zidurile lui Teodosie, Fortareata Yedikule si Muzeul Panorama 1453. Deci prima oprire se contura la malul marii, Turnul de Marmura.

Citisem cate ceva despre acest turn, poze vechi din 1800 si ceva aratau marea chiar la baza acestui turn iar acum era ceva pamant intre mare si turn, semn ca aici chiar s-a muncit pentru a mari faleza. Am facut cativa pasi pe malul marii pentru a ne ozona plamanii si dupa cateva miscari de gimnastica la ''utilajele'' din parcul pentru copii din vecinatatea turnului, am inceput turul.

Mermer Kule nu parea atat de bogat in marmura dupa cum denumirea lui te lasa sa intelegi, in constructia lui de acum sunt si parti de marmura, dar caramida piatra si tigla sunt parca principalele materiale folosite la constructia lui. Ma rog, o fi avut marmura destula, dar cum spolia a fost in floare dupa Cucerire, ma astept ca marmura sa fi fost folosita la vreo moschee sau palat otoman.

Pe ziduri se mai puteau vedea frumoasele decoratiuni cu modele florale iar arcele incaperilor, ferestrelor sau a locurilor de observatie, erau decorate in paternul bizantin rosu-alb binecunoscut: piatra si tigla. Acest patern am vazut ca il foloseau si otomanii la construirea complexelor si moscheelor, la arcele de la domuri si peristiluri.

Constructia parea a fi fost restaurata dar erau ziduri de unde lipsea placarea, parti lipsa sau distruse iar prezenta boschetarilor se vedea la tot pasul. Camerele erau afumate, folosite ca adaposturi si pline cu mizerii iar unele pivnite ale cladirii erau umplute cu gunoaie sau mobila veche. Ca si in alte locatii istorice gen Yedikule, ziduri, foste palate sau biserici parasite, acestea sunt populate cu drogati sau boschetari iar accesul in aceste periculos si nerecomandat. As fi vrut sa patrund mai adanc in aceste locatii, sa vad urme si decoratiuni vechi dar sincer mi-a fost teama sa nu vina ''proprietarii'' peste mine sau sa ma intep in cine stie ce seringi...

Cladirea inca pastreaza frumusetea de alta data, culorile sunt inca vii la teracota in contrast cu piatra sau marmura, posturile de observatie sau de tragere sunt in stare bune, imaginandu-ti strajerii cum urmareau vasele de pe mare sau trageau sageti... Urme de foc se vedeau peste tot atat in exterios cat si in interior, iar frumoasa caramida folosita la boltirea camerelor, era arsa sau afumata de lumanari. In pereti inca se mai vedeau grinzi vechi de lemn sau tevile de teracota folosite la alimentare cu apa sau scurgere...

In zidaria de marmura din exterior se pot observa niste decoratiuni serpuite dar sincer nu are cine sa-mi explice daca sunt originale sau inlocuite la vreo restaurare. Nu are cine sa explice aceste lucruri la multe din obiectivele intalnite in Istanbul, gen aici, Ziduri, Palatul Tekfur, Palatul Boukoleon, sau Manastirea Christ Philantropos Soter din zidurile maritime aflate langa Topkapi, decat daca umbli cu un ghid personal dupa tine toata ziua.

Incerc sa scriu un acest fel de ghid pentru mai multe obiective din Istanbul, ghid ce poate fi purtat cu usurinta in geanta si deschis la nevoie iar costurile sunt mult mai mici decat pentru un ghid turistic personal, zic eu si ideea mi-a venit tot din nevoie de informatii pe care nu aveam de unde sa le iau la fata locului.

Am pozat si admirat in voie acest loc si de aici am pornit spre o alta locatie importanta, Fortareata Yedikule, care dupa ce am parcurs un drum prin soare si praf, am gasit-o inchisa... Am injurat o gramada sa ma racoresc, sincer... Inchis si nu se specifica nicaieri pe TA sau pe alte situri de turism ori guvernamentale... De ce? Pana cand? Fara raspuns...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ireedeejay in 28.02.19 19:32:40
Validat / Publicat: 28.02.19 20:31:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 517 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ireedeejay); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Yoda
[19.03.19 15:19:24]
»

@ireedeejay: Transportul in comun din Istanbul m-a entuziasmat anul trecut cand ne-am intors din Antalya si ne-am mai oprit in Istanbul sa vada si sotia mea orasul (ea nu a fost decat pe litoralul turcesc, nu apucase sa viziteze Istanbulul).

Eu am fost de mai multe ori in Istanbul, dar nu am folosit transportul in comun, numai taxiul sau masina de la firma. Acum a fost prima data cand am avut ocazia sa folosesc transportul in comun si am ramas foarte impresionat de ce au reusit sa faca turcii. Metroul, tramvaiele, trenul Marmaray – toate sunt noi, moderne, curate, silentioase, peste tot aer conditionat. Nu cred ca noi vom avea vredata asa ceva si asta ma enerveaza. Nu ma enerveaza ca au ei, ci ca nu avem si noi. La urma urmei, Turcia nu e o tara foarte bogata, sunt cam la nivelul nostru dpdv al PIB-ului pe cap de locuitor.

Oamenii sunt foarte civilizati si politicosi, dornici sa te ajute. Noi eram in trenul de metrou, cu harta in mana, si ne-am dus la un cetatean sa-i cerem niste indicatii. Omul nu prea vorbea engleza, dar un alt cetatean mai de la capatul vagonului a auzit (da, am zis ca erau foarte silentioase trenurile, se auzeau oamenii intre ei, nu ca la Bucuresti) si a venit imediat si ne-a lamurit intr-o engleza perfecta unde trebuie sa coboram si cum trebuie sa facem ca sa ajungem la cealalta linie de metrou si ne-a invitat sa luam loc pe scaun pana la statia la care trebuia sa schimbam metroul. Un alt baiat m-a vazut in tramvai ca ii aratam sotiei pe harta de deasupra usii statia la care voiam sa coboram si a venit la noi si prin semne (nu vorbea engleza) ne-a explicat ca am luat tramvaiul directia gresita si sa coboram la prima sa il luam in sens contrar. I-am vazut in tramvai cum se certau trei turci care sa-i cedeze locul pe scaun unui cetatean mai in varsta. Evident ca fiecare voia sa vina cetateanul sa stea pe locul lui.

Prima data am fost la Istanbul in primavara lui 1990. Pe atunci transportul in comun era asigurat de niste microbuze cam ponosite, care mergeau incet prin multime, in timp ce un cetatean statea atarnat de scara si zbiera destinatia microbuzului. Metroul se inaugurase de abia sase luni. Acum au autobuze si tramvaie moderne si 89 statii de metrou (alte 64 sunt in constructie si am inteles ca pana in 2030 vor sa ajunga pe la 630 km de linie de metrou). Pe atunci era un singur pod, acum sunt trei poduri si doua tuneluri si alt tunel (feroviar + auto) este in plan. Mie mi se pare uimitor.

PS: anul trecut am stat la un hotel aflat vis a vis de fortareata Yedikule. Asa este, nu spunea pe nicaieri ca nu e deschisa, a fost o surpriza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ireedeejayAUTOR REVIEW
[19.03.19 17:56:26]
»

@Yoda: Multumesc pentru frumosul ecou, as mai fi citit cateva pagini in acest fel, sincer... Si eu tot in '90 am fost prima data la Istanbul, in decembrie, iar amintirile pe care le am cu acest oras sunt inca vii si de aceea m-am hotarat sa le public intr-un jurnal de calatorie care sa includa si un ghid al orasului cu peste 130 de obiective turistice. Referitor la bunatatea locuitorilor, nu pot decat sa iti confirm cu mana pe inima ca sunt de treaba si foarte amabili... Ultimul exemplu pe care ti-l pot da este ca, pentru aceasta carte a mea am nevoie de harti ale orasului Istanbul cca 100-150 de bucati, harti din acelea pe cate ti le dau gratis de la hoteluri sau punctele de informare turistica. Ca sa printezi o harta a unui oras si strain, este o întreagă aventura si costisitor asa ca ma gandisem sa atasez cartii mele ca si cadou promo la cca 100-150 de exemplare vandute, o hatrta originala a orasului care sa ajute turistul pentru obiectivele descrise de mine in carte. Stiu ca aceasta harta se publica si se da gratis de catre Municipalitate tuturor hotelurilor sau agentiilor turistice, intentia mea nu era s-o vand ci s-o dau gratis cu fiecare carte vanduta din lotul promotional... Am scris la cca 50 de hoteluri din Sultanahmet sau unor servicii comunitare si culturale in ideea de a gasi un "donator" al acestor harti iar eu urmand sa il public in carte ca si sponsor al acestor harti, un fel de reclama gratis tinand cont ca hartile le primesc si ei gratis... sincer, nu am primit decat 2 raspunsuri dintre care unul de la un hotel care atunci cand a auzit ca este in romana cartea, nu l-a mai interesat si altul de la un angajat al serviciului comunitar Alo BeyazMasa, serviciu al primariei, un fel de 112 al nostru dar care include multe alte servicii... I-am explicat tipului ce vreau sa fac, ce scriu si acesta dupa un torent de intrebari mi-a spus ca ma ajuta el personal vazand ca vreau ca ma zbat sa fac orasului reclama ca si turist strain... mi-a spus ca nu ppate sa-mi trimita atat de multe harti, nu are voie decat maxim 5 bucati si mi-a cerut adresa iar a doua zi mi-a spus ca a trimis coletul prin firma de autocare Murat, asa cum ii spusesem eu s-o faca si pentru ca aceasta avea statie si in Ploiesti... Mi-a spus ca nu ma costa nimic iar dupa cateva zile am primit pachetul care continea 15 harti, 5 pixuri si o agenda cu Post It-uri, toate personalizate cu logo-ul al acestui serviciu al primariei. Intreb acum, ce angajat de la orice primarie de la noi ar fi facut acest lucru pe cheltuiala lui si trimitand materiale promotionale in loc sa le dea cunoscutilor sau neamurilor lui??? Oare acesti oameni ai primariei au asa salarii mari de isi permit sa trimita pachete internationale pe banii lor sau sunt instruiti sa faca opere de caritate cu orice necunoscut care le cere ajutorul? Ati vazut ce saracie este in afara zonelor turistice si oamenii poate de-abia isi duc traiul vanzand diverse iar poate un salariu la stat nu este asa grozav, dar totusi acest om a fost OM, gratuit... Iubesc acest oras si acesti oameni!

P. S. Scuze de eventuale greseli, nu mai iau textul la verificat... ????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[14.01.24 11:07:07]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Must See' în Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Istanbul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ireedeejay, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065229892730713 sec
    ecranul dvs: 1 x 1