ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Istanbul - o civilizatie inedita

Ilustrație video-muzicală
Oriental Expressions - Istanbul (1.26am)


TIPĂREȘTE URM de aici

Zilele trecute am avut ocazia sa vizitez Istanbulul... de fapt o mica parte din acest oras. Am fost impresionat... de aceea si scriu cateva impresii personale.

Drumul urmat cu masina a fost pe una din variantele clasice (Ruse, Razgrad, Targoviste, Omurtag, Kotel, Yambol, Elhovo, Leshovo, Hamzabeyli, Edirne, Istanbul). Taxa pod la Giurgiu este de 13 ron, podul cu ceva gropi, vinieta bulgareasca achizitionata de la primele chioscuri la pret oficial (10 leva/7 zile). Traversarea Bulgariei a durat aproximativ 4 ore, soseaua este in conditii relativ bune (cateva gropi pe ici colo, ceva denivelari, centura Elhovo in stare proasta – mers prin oras), vama la turci foarte libera, am trecut in 10 minute fara control in masina/portbagaj. Intrat la Edirne pe autostrada O-3, achizitionat HGS de la PTT aflat in dreptul portilor magnetice (o cladire alba) pe partea stanga mergand spre Istanbul, pret: 35 lire (5 lire stickerul + 30 lire credit). In perioada aceasta a anului autostrada este libera pana la 40-50 km de Istanbul Cam atat despre drum.

Istanbulul iti taie respiratia inca de la periferie, periferie intinsa pe zeci de km. Cartiere rezidentiale, unele dotate cu aquaparkuri, grupuri de blocuri inalte de diferite forme, mall-uri imense, flori peste tot... Autostrada traverseaza orasul, chiar unele bulevarde seamana cu autostrazile de la noi... hi, hi, hi. Asa ziul „haos” in trafic este cumva ordonat, este chiar interesant, o experienta unica, nascuta din necesitatea de a te deplasa rapid intr-o metropola cu 12.500.000 milioane locuitori (cum scria pe placuta de la intrare in oras; exceptand probabil turistii si locuitorii neinregistrati). Orice spatiu intre masini, orice bucata de banda mai libera este exploatata imediat de taximetristi, soferi, transportul in comun. Intr-adevar nu se prea semnalizeaza la schimbarea directiei de mers, dar soferii sunt intelegatori, nu se enerveaza, nu e genul de „smecherie” din Romania – parerea mea. A circula cu masina in Istanbul presupune o adevarata aventura si presupune ceva experienta la volan.

Am avut treaba la centrul expozitional CNR langa aeroportul Ataturk. Chiar si fara gps (doar cu o verificare temeinica a traseelor pe harti, printate ori electronice) te descurci in oras - toate directiile si punctele de interes sunt exceptional marcate cu indicatoare de catre turci. Expozitia din domeniul industriei hoteliere si de catering a fost impresionanta. Ospitalitatea turcilor de asemenea. Daca erai interesat de ceea ce expunea firma respectiva erai invitat in interiorul standului in colturi amenajate cu fotolii, masute; erai servit imediat cu dulciuri, fursecuri, gustari, cafea, ceai, suc. La un astfel de stand am fost chiar invitati deasupra standului pe o platforma unde era amenajat un mic loc de luat masa; aveau bucatar propriu la stand – am luat acolo masa fara nici un fel de obligatie...

Hotelul a fost de asemenea o experienta placuta. Se numeste Buyuk Keban, situat intre statiile de tramvai Aksaray si Laleli. Conditii foarte bune, curatenie, mic dejun bogat (mai multe amanunte la rubrica respectiva).

Ce am putut vizita intr-o zi lumina (si chiar si ceva intuneric) de sambata (intre orele 9.30-21.00) ? Ei bine urmatoarele: Palatul Topkapi, Sf. Sofia, Moscheea Albastra, Hipodromul, Podul Galata, Turnul Galata, cateva stradute de langa Marele Bazar. A fost o adevarata provocare, am mers doar cateva statii cu tramvaiul, apoi totul la pas – cred ca aproximativ 10 km parcursi pe jos. De altfel, acesta este farmecul Istanbulului – sa il parcurgi cat mai mult pe jos, sa simti viata turceasca, sa incerci sa te integrezi in atmosfera lor, sa iti “clatesti” ochii in vitrine si pe tarabe, sa gusti diverse feluri de mancare si dulciuri, sa simti mirosul marii, sa iti “delectezi” auzul cu cantarile muezinilor.

Desi este jumatatea lunii martie orasul era plin de flori, magnolii inflorite, campuri intregi de lalele si zambile si bineinteles – zeci de mii de turisti.

La Palatul Topkapi aglomeratie de la ora 10 dimineata; se poate plati cu cardul (pret bilete: 25 lire Palatul + 15 lire Haremul). Exista si cateva automate de bilete (cu plata cash ori card) langa casele de bilete. Magazinul cu suveniruri si ghiduri bine aprovizionat, dar cam scump (60 lire un ghid cu Palatul Topkapi – totusi de calitate buna In prima curte, in care te poti plimba gratis se afla casele de bilete si basilica Sf. Irina (bilet intrare separate – 20 lire)). Inghesuiala in salile de expozitii (vesminte, arme, ceasuri, bijuterii, obiecte sfinte) – sali in care nu se pot face fotografii. Am vazut si asa zisa sabie a lui Stefan cel Mare, simpla, fara “zorzoane”, in comparatie cu sabiile si pumnalele incrustate cu pietre pretioase.

Fotografii se pot face numai in exterior, pe terasele cu priveliste fantastica spre Cornul deAur si in cateva chioscuri. Arhitectura este frumoasa, decoratiuni bogate, faianta frumos colorata de Iznik peste tot, marmura, divane, vitralii, havuzuri… Mi-a placut aceast Palat, arata maretia sultanilor si te lasa sa iti inchipui un crampei din viata pe care o duceau.

Exista toalete in interior, in doua locuri, chiosc cu bauturi racoritoare si apa – la preturi mari (2,5 lire jumatate de litru de apa plata, fata de 0,75 kurusi in oras). Vizita a durat aprox. 3 ore, mers destul de repede. La intrare se scaneaza bagajele pe banda; se poate intra cu carut cu copil mic, doar in spatiile exterioare.

In exteriorul zidurilor Palatului si in Piata Sultanahmet (unde se afla Sf. Sofia si Moscheea Albastra) sunt prezenti o multime de vanzatori ambulanti cu carucioare (covrigi cu susan – 1 lira; castane coapte – 5 lire cornetul; porumb fiert/copt – 1,5-2 lire, acadele multicolore ”confectionate” in jurul unui bat, pe loc), vanzatori de croaziere pe Bosfor, vanzatori de ghiduri turistice. Nu lipsesc nici politistii cu pistoalele mitraliera agatate de gat.

Basilica Sf. Sofia impresioneaza prin marimea sa si prin mozaicurile crestine scoase la lumina. Spatiile sunt imense, privelistea de la balcon iti taie respiratia. La balcon se ajunge prin intermediul unei rampe in zig-zag aflata in parte stanga a intrarii. Nu ratati rotirea degetului in coloana considerata sfanta. Mozaicurile crestine sunt foarte frumoase si atesta nivelul artei bizantine; se pot fotografia, fara blitz. Pretul biletului este de 25 lire; se poate plati cu cardul; exista in curtea interior toaleta si cafenea, iar in interiorul basilicii magazin de suveniruri.

Moscheea Albastra, aflata in cult, este de asemenea impresionanta, prin marime, candelabre si culoare decoratiunilor de pe cupole. Curtea interioara iti atrage privirea prin coloanele ce o inconjoara; bancutele pentru igiena personala (spalat pe picioare) sunt inedite pentru noi crestinii. Intrarea este gratuita, ca de altfel la toate moscheile (se pot face donatii). Intrarea vizitatorilor se efectueaza pe o usa separata; aici exista role de pungi pentru a pune incaltamintea (este obligatoriu a te descalta; femeile trebuie sa isi puna pe cap o esarfa – daca nu au se ofera la fata locului). Spatiul dedicat vizitatorilor este delimitat cu un mic gardut de lemn, exista rafturi unde puteti lasa pungile cu incaltaminte. Covoarele persane sunt moi si iti relaxeaza picioarele obosite dupa ore intregi de alergatura intre obiective. Se pot face fotografii. Moscheea se inchide in timpul rugaciunilor (orele la care se desfasoara acestea sunt afisate pe un panou). Toaleta exista in curte – 1 lira.

Am iesit din Moscheea Albastra direct in Hipodrom unde se afla cele trei coloane (Coloana Serpuita, Coloana lui Constantin Porfirogenetul, Obeliscul egiptean) si Fantana imparatului german Wilhelm II.

De aici am mers pe jos pana la Podul Galata, urmarind linia de tramvai T1, apoi am urcat la Turnul Galata. De-a lungul liniei sunt numai restaurante, magazine, cafenele, suveniruri; de asemenea pe toate stradutele laterale. Te poti opri la unul din restaurante pentru a gusta din bucataria turceasca (in doua asemenea locuri se faceau chiar traditionalele gozleme). Am intrat in unul din magazinele cu „dulcegarii” – preturile sunt foarte mari; se cerea o achizitie de minim 10 lire. Acelasi produs dulce achizitionat de aici cu 85 lire/kg, in jurul cartierul dn jurul hotelului l-am gasit la 45 lire/kg , deci atentie de unde cumparati. Doner kebabul e la un pret acceptabil peste tot; pestele prajit cumparat de la vanzatorii ambulanti, de asemenea. Nu ratati sucul de fructe stors pe loc: un pahar de rodii, portocale – 1 lira, mix fructe – 2 lire etc.

La Turnul Galata am ajuns cu o ora inainte de apus. A fost perfect deoarece era o coada mare la intrare; in piateta a aparut si un chitarist care a creat o atmosfera frumoasa. Pretul destul de piperat: 6,5 Euro (curs de schimb 2,98 lire/1 Euro; deci 19 lire), nicidecum 10 lire cum gasisem eu mentionat pe Internet. Se urca cu ajutorul a 2 lifturi, sus exista un restaurant si o cafenea. Galeria din jurul turnului este foarte ingusta, incap abia 2 persoane in paralel pe balcon; astfel vizitarea se face urmand directia dreapta. Intrucat soarele tocmai apunea si toata lumea vroia sa prinda momentul s-a creat un blocaj pe balcon, lumea nu mai inainta; cu greu si cu schimburi de replici am ajuns pe partea unde se vedea soarele coborand sub linia orizontului. Privelistea de sus este draguta; poti vedea Palatul Topkapi, marile moschei, podul Galata, tarmul asiatic, Cornul de Aur etc. In interiorul turnului poti face fotografii cu personaje imbracate traditional turceste (5 Euro), fiind la randul tau „echipat” cu vesminte turcesti.

In celelalte jumatati de zi avute la dispozitie am vizitat: Apeductul lui Valens, ce arata fantastic iluminat noaptea si pe sub care trece un mare bulevard; marea moschee a lui Soliman Magnificul (Suleymaniye Camii) (candelabrul din interior era impresionant, la fel si decoratiunile; mormantul sultanului si al frumoasei sale sotii Roxalena erau inchise); cateva stradute pitoresti cu magazine.

Nu am mai repetat istoria acestor monumente, istorie ce o gasiti in posturile anterioare; am preferat doar sa ofer impresii personale si informatii practice si actuale.

Am fost impresionat de infrastructura turceasca, de transportul in comun. Vaporasele care fac legatura cu tarmul asiatic circulau foarte des, mai bine decat autobuzele in Bucuresti...ha,ha,ha. Anumite linii de tramvai si autobuz (care fac legatura rapid cu diverse cartiere ale Istanbulului) au banda proprie de mers, inchisa cu garduri. Anumite autobuze aveau un aspect SF ca forma a caroseriei in fata; toate cu aer conditionat. Circulau aproape unul dupa altul, deci timp de asteptare foarte mic. Pasagerii ajungeau in statii pe pasarele ce traversau multiplele benzi de circulatie. Toate statiile de pe aceste linii speciale, delimitate prin gard, sunt „inchise”, accesul se face prin intermediul unor turnicheti (ca in Bucuresti la metrou). Acolo se scaneaza card/akbil ori se introduc jetoanele (achizitionate de la niste automate Jetonmatik aflate langa statii; 1 jeton = 3 lire = 1 calatorie). Tramvaiele liniei T1 (de fapt un metrou usor, cu usi pe ambele parti, achizitionate de la Bombardier) au cate 2 vagoane, cele ce mergeau spre aeroportul Ataturk am vazut ca aveau 3 vagoane. Exista linii de autobuz care circula prin oras normal, nu pe trasee delimitate; soferii acestor mijloace de transport in comun par adevarati „asi” ai volanului, reusind sa faca eficient transportul calatorilor in acest furnicar. Duminica, spre iesirea din Istanbul, traficul era mai lejer – ne-a depasit un autobuz de transport in comun ce circula probabil cu aprox. 110 km/ora - daca infrastructura permite!!! .

Mi-au placut si stradutele pitoresti pline de cafenele si magazine. Foarte dragute si mini-bazarurile aflate in curtile moscheilor mai mici. Amalgamul de marfuri, de culori, de arome te invaluie in orice clipa. Aproape orice se poate negocia, cel putin pana la aproape 50% din pretul initial. Cafenelele mici, pitoresti, in stil traditional unde turci in varsta, cu barba, trag la narghilea sunt imagini ce incanta turistul.

Istanbulul merita vizitat, chiar si doar pentru 2-3 zile (bineinteles insuficiente). Pe langa marile monumente freamatul vietii turcesti de zi cu zi e un adevarat spectacol ce trebuie privit si intiparit in lada cu amintiri. Mi-am promis sa revin...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.03.14 11:13:27
Validat / Publicat: 19.03.14 18:05:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Didim

VIZUALIZĂRI: 6456 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Mini bazar în curtea unei moschei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster25
[19.03.14 11:42:02]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[19.03.14 18:40:04]
»

Desi este jumatatea lunii martie orasul era plin de flori, magnolii inflorite, campuri intregi de lalele si zambile

Să nu uităm că Turcia este ţara de origine a lalelelor ( lale=lalea in turcă) ) şi dacă tot a venit vorba magnolia mea din curte stă să înflorească )

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Costi
[19.03.14 19:40:25]
»

@tata123:

Acum aproape un an, de Paște, am vizitat a doua oară Istanbulul.

Citind cele scrise de tine, mi-am adus aminte cu mare plăcere de timpul petrecut acolo, motiv pentru care îți mulțumesc.

Vreau, de asemenea, să subliniez modul clar, concis și exact în care ai relatat o sumedenie de lucruri, mod care, trebuie să recunosc, m-a încântat.

Nu sunt mulți dintre cei care au scris pe aces sait care să mă fi încântat de-a deptul prin modul în care au scris... dacă ai fi folosit și diacritice, aș fi putut spune că e perfect.

Am o singură nedumerire. Din fervoarea cu care ai relatat lucrurile, mie mi-ai creat impresia că ai fost la Istanbul pentru prima dată. Din modul în care ”învârți” termeni, cuvinte de-ale locului, dai impresia că ești obișnuit cu Istanbulul. Care este, de fapt, adevărul?

P.S. Autobuzele acelea cu aspect SF și care au un culoar propriu se numesc Metrobüs, am scris despre ele aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Gabise
[19.03.14 20:44:06]
»

Ati descris Istanbulul exact cum l- am simtit si eu. Nu numai obiectivele turistice pe care le- am vizitat ci asa cum spuneati sa bati Istanbulul la pas e o experienta unica. Imi amintesc de vanzatorii de rahat iesiti in fata magazinului care dadeau sa guste trecatorilor din marfa expusa in magazin, de tonetele cu inghetata unde era un adevarat spectacol pana iti dadea inghetata, de turcii care stateau in fata magazinelor si trageau o narghilea in asteptarea clientilor... dar ma opresc aici.

Si noi ne- am promis... Speram sa ne tinem de promisiune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.03.14 22:24:15]
»

@webmaster:

Multumesc pentru melodie.

@Costi:

Multumesc pentru aprecieri şi mă bucur că v-am provocat amintiri plăcute. Îmi pare rău că nu am utilizat diacritice, nu se va mai întâmpla.

În Turcia am mai fost o singura dată, anul trecut, pe litoralul Mării Egee, la Dydima.

Îmi place să mă documentez mult înainte de plecarea într-o călătorie, lucru ce l-am făcut si pentru Istanbul. Am citit mult, am studiat ghiduri, am vizionat fotografii, am printat hărţi ale transportului în comun, mi-am întipărit în minte denumiri de locuri şi repere indicate - de altfel, am terminat o facultate de istorie, lucru ce te ajută să înţelegi anumite evenimente/procese istorice. Şi îmi place să povestesc

Cu toată "pregătirea" e bine totuşi să mergi şi pe "căi" nestudiate. Te aşteaptă surprize plăcute de cele mai multe ori. De exemplu, pentru a intra în Palatul Topkapi nu am coborât din tramvaiul T1 la staţia Sultanahmet ci la staţia următoare Gulhane (unde e şi un parc frumos). De aici treci pe lângă Sublima Poartă şi nu intri pe prima poartă în curtea Palatului Topkapi ci urci pe o străduţă îngustă, pietruită, situată între zidurile Palatului şi Sf. Sofia. Aici sunt restaurate mai multe case tradiţionale turceşti, cu etaj integral din lemn - foarte frumoase. Am căutat acum, strada se numeşte Soguk Ceşme

Altă surpriză plăcută a fost minibazarul din curtea moscheii Ali Pasa, lângă Marele Bazar. Ziduri vechi, cărămizi roase de vreme contrastând cu textilele colorate, lampioanele multicolore şi covorele tradiţionale - pe o parte, iar pe cealalta parte vechi cafenele cu divane şi narghilele fumegând.

Istanbulul are farmec...

@Gabise:

O să mai ajungem la Istanbul/Constantinopol. Mai am de văzut Basilica Cisternă, de savurat o croazieră pe Bosfor, de rătăcit un pic pe străduţele de pe ţărmul asiatic, de încercat nişte băi turceşti (mi-au atras atenţia Cemberlitaş Hamami). Şi multă plimbare...

alessia-diana
[20.03.14 07:07:26]
»

Unde recomandati sa schimbam euro in lire? La vama sau in Istanbul?

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.03.14 08:44:34]
»

@alessia-diana:

Eu am schimbat direct lei în lire turceşti în Bucureşti, la casa de schimb Dristor Kebab. Cursul era săptămâna trecută de 1,65 ron/1 liră. Am văzut multe case de schimb valutar în Istanbul, dar nu am fost curios să văd cât era cursul de schimb. De asemenea, prietenii noştri au avut schimbate leva bulgăreşti tot din Bucureşti - cu ele am achitat vinieta de la Ruse şi motorina de la Lukoil-urile de la graniţa bulgaro-turcă (la dus şi la întors).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alessia-diana
[20.03.14 10:00:02]
»

@tata123: din pacate nu sunt din Bucuresti, stiti cu cat se putea schimba euro in lire in Istanbul?

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.03.14 10:31:47]
»

@alessia-diana: Asa cum am spus in text, singurul curs de schimb ce l-am observat a fost la casa de bilete de la Turnul Galata unde paritatea era de 2,98 lire = 1 Euro.

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[21.03.14 15:39:12]
»

@tata123... nu doresc decat sa te felicit pt completul si complexul tau review! Ai reusit sa cuprinzi aproape tot, intr-un timp scurt si asta datorita documentarii, asa cum spui si tu!

@alessia-diana, am cateva ore de cand m-am intors de la Istanbul si cursul in data de 19/martie era;

1/euro=3,08 TL-3,085TL

1$ =2,16

pE 20/martie cursul a scazut usor;

1/euro=3,05

1$ =2,14-2,15TL

Pasul si exchange-ul, nu trebuie sa te grabesti, cursul schimbandu-se in +/- in fiecare dimineata in jurul orelor 9.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alessia-diana
[21.03.14 19:13:46]
»

@maria55: Multumesc tare mult...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alessia-diana, Gabise, maria55, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057184934616089 sec
    ecranul dvs: 1 x 1