ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 4 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 18 MIN

La plimbare prin Istanbul

Ilustrație video-muzicală
Mektup Türküleri - Mektup Türküleri


TIPĂREȘTE

Istanbul este un oras plin de atractii turistice si chiar daca pleci de acasa cu ideea ca vezi si tu ce poti, ca de fapt doresti o vacant linistita in care mai bei o cafea, mai vezi o atractie, ajungand acolo, intri parca intr-un carusel si, alaturi de cele cateva mii de alti turisti, incepi sa alergi dintr-un loc in altul gandindu-te ca nu o sa ai timp sa cuprinzi orasul in putinul timp pe care il ai la dispozitie.

Cei care nu au prea mult timp la dispozitie pot face o plimbare pe Bosfor (vezi impresii) (pentru ca o vizita in Istanbul fara o plimbare pe Bosfor nu se poate) pot poposi in Piata Sultanahmet, locul in care se afla majoritatea atractiilor de top. Dar asta nu inseamna ca nu pot face cateva plimbari scurte pentru a vedea si alte atractii care merita toata atentia.

Nu o sa incerc sa scriu despre aceste atractii in ordinea importantei lor (oricum mi-e greu sa fac un clasament) ci in ordinea in care le-am vizitat eu.

Piata de Cai sau Piata Hipodrom se numeste astazi Piata Sultanahmet si este foarte cautata de turisti si de localnici atat pentru atractii turistice cat si pentru ca aici se organizeaza vara foarte multe spectacole. Ziua piata este ideala ca loc de odihna, sub copacii de pe margine incercind sute de persoane sa isi traga sufletul la umbra.

Mi-a placut sa ma asez si eu la umbra, intre doua vizite, si sa admir forfota de acolo. Aceasta piata a inceput sa ia forme inca din timpul romanilor, in anul 203. Aici exista o pista de alergare, iar tribunele putea gazdui pina la 30.000 de spectatori. Cei care urmarisera cursele de cai la Roma spuneau ca nu exista nici o deosebire intre Circus Maximus si aceasta arena.

Pe linga faptul ca de aici se poate ajung imediat la Moscheea Albastra sau la Sfanta Sofia, Piata Hipodrom mai pastreaza 3 din multele statui, monumente, coloane sau obeliscuri care fusesera aduse din toate colturile lumii: Obeliscul Egiptean adus de la Templul Amon din Karnak, Coloana Rasucita adusa de la Templul Apollo din Delfi si Fantana Germana.

Prima atractie pe care am dorit sa o vad a fost Palatul scufundat (Cisterna) ce se afla chiar in fata Muzeului Sfanta Sofia. Cisterna este al doilea rezervor de apa ca marime dintre cele 60 de rezervoare construite in perioada bizantina pentru a pastra apa atat de necesara in timpul asediilor. In general apa se aducea in oras de la 25 de km departare, de la izvoarele din padurea Bagdad. Dar in timpul asediilor apele erau otravite, astfel incat aceste bazine cisterna erau mai mult decat necesare.

Palatul scufundat a fost construit in numai 4 luni, in anul 532, si a fost folosit pina in sec. al XVI-lea. In interior se gasesc 336 de coloane, provenite de la diverse edificii romane, dispune dein 4 in 4 metrii, cate 12 pe latime si 28 pe lungime. Vizitatorul se simte ca intr-o padure subterana si poate sa se bucure de ceea ce vad astazi datorita lucrarilor de restaurare care au durat pina in anul 1987. In trecut acest palat se vizita cu barca insa astazi exista pasarele si cai de acces ce conduc vizitatorii in toate colturile.

Cei care urmaresc programul palatului pot prinde si un spectacol de sunet si lumina sau un concert de muzica clasica. Mai multe informatii puteti gasi aici.

Printre frumoasele atractii din Piata Sultanahmet se numara si Fantana Germana sau Fantana Kaizer Wilhelm daruita ca semn de recunostinta pentru cum a fost tratat de catre turci, de catre Imparatul Germaniei Wilhelm. Fantana fusese proiectata dupa planurile Imparatului si a fost demontata, transportata cu trenul si remontata in locul in care astazi o putem vedea. Fantana are intr-adevar o arhitectura foarte frumoasa si este unul dintre monumentele foarte fotografiate.

In Piata Sultanahmet (fosta Piata Hipodrom a Imperiului Roman si al Imperiului Bizantin), a carei constructie a inceput in anul 203 la ordinul lui Septimius Severus, au fost aduse obeliscuri, coloane, ceasuri solare, statui si alte monumente care, in timp, au fost distruse sau au fost duse in alte parti. Este si cazul celebrilor cai de bronz ce se afla astazi in muzeul Bazilicii Sf. Marcu din Venetia care au fost luati de la Hipodromul din Istanbul. Unul dintre cele trei munumente pastrate este Coloana Rasucita ce dateaza din anul 479 i. Hr. si care a fost adusa de la Templul Apollon din Delphi, Grecia, de catre Imparatul Constantin. Din acest motiv mai poarta si denumirea de Coloana lui Constantin. Acest monument nu s-a mai pastrat atat de bine de-a lungul timpului. El a fost ridicat initial pentru a celebra victoria grecilor asupra persilor de la Plateea si reprezenta 3 serpi rasuciti ce tineau pe capete un cazan de aur. Cazanul a disparut inca inainte ca monumentul sa ajunga la Constantinopol, iar capetele serpilor au fost date jos cu pietre. Ele insa nu s-au pierdut. Unul dintre ele se gaseste la British Museul din Londra, iar celelalte doua se gasesc in Muzeul de Arheologie din Istanbul. Poate un pic pus in umbra de marele Obelisc Egiptean, acest monument este cu siguranta una dintre atractiile Pietei Hipodrom.

Unul dintre monumentele ce s-au pastrat mult mai bine este Obeliscul Egiptean adus de la Templul Amon din orasul Karnak. Obeliscul are o vechime de aproximativ 3500 de ani (sec. al XV-lea i. Hr.) si a fost ridicat pentru a sarbatorii victoria faraonului Tutmosis al II-lea in luptele din Mesopotamia. Obeliscul Egiptean se mai numeste si Obeliscul lui Teodosius pentru ca Imparatul bizantin Teodosius I afost cel care, in anul 390, a adus acest monument din Egipt in aceasta frumoasa piata. Am admirat acest obelisc pe toate partile si puteam jura ca acesta a fost slefuit ieri. Din pacate, pentru a putea fi adus la Constantinopol, obeliscul a fost taiat. Astfel ca din cei 32.5 m s-au mai pastrat doar 20 m. Astfel s-au pierdut multe insemne hieroglifice. Foarte interesant este si piedestalul care sustine Obeliscul, construit in anul 389, care pastreaza desene ce reprezinta activitatile ce aveau loc in acele perioade la Hipodrom: cursele de cai, ceremonia de ridicare a obeliscului, loja imperiala si altele. Mi-a parut rau sa constat ca multi turisti care veneau pina la Obelisc se fotografiau si plecau mai departe fara sa admire toate aceste desene si semne care s-au pastrat 3500 de anii.

Cladirea ce se afla situata vis-a-vis de Moscheea Sultanahmet a fost daruit de catre Suleiman Magnificul iubitului sau (chiar daca istoria nu da prea multe detalii), Ibrahim. Ibrahim Pasa a fost cel mai devotat prieten al lui Suleiman, iar acest palat este o dovada a strinsei lor relatii fiind singurul care a apartinut unei persoane ce nu facea parte din Dinastia Otomana. Datorita sforilor trase de Hurrem, sultana lui Suleiman (si chiar sotia lui), Ibrahim moare strangulat in Palatul Topkaoi, la ordinele Sultanului Suleiman. Din anul 1983 aici a fost deschis Muzeul de Arta Islamica si Turca. Recunosc ca am intrat pentru a vizita Palatul lui Ibrahim si nu neaparat Muzeul insa am plecat de acolo impresionat de colectia ce a fost adunata si pe care noi o putem admira astazi. Aceasta colectie a fost premiata de catre UNESCO si expune covoare, manuscrise, statui sau ceramica dau si reconstructii ale odailor din casele vechi si moduri de prezentare ale vietii oamenilor care au trait in Anatolia. La iesirea din Muzeu exista o cafenea turceasca la care nu am mai poposit, grabit fiind sa vad si alte minuni pe care le pastreaza Istanbulul.

Citisem despre Sfanta Sofia, vazusem niste documentare interesante si am mers sa o vizitez stiind la ce sa ma astept. Dupa o jumatate de ora de stat la coada am platit 25 de lire turcesti si am intrat in curtea interioara. Coada se formeaza inca de dimineata la casa de bilete si nu o sa prindeti in nici un moment al zilei casa de bilete libera. Doar cei care au cardul muzeelor pot intra direct, ocolind coada.

Biserica este inchisa lunea, iar vara are program de la 9 la 19.30, iar iarna de la 9.30 la 16.30. Biserica Sfintei Intelepciuni (in turca Aya Sofia) a fost inaugurata in anul 537 de catre imparatul Iustinian. Cu o poveste de 1500 de ani in spate, ea impresioneaza prim marimea sa si prin minunatiile pe care inca le pastreaza. In sec al XV-lea a fost transformata in moschee, iar in 1934 a devenit muzeu. Majoritatea vizitatorilor sunt atrasi de Zidul Plangerii (sau coloana lacrimilor, ori coloana care asuda), un loc in care exista un orificiu in care se poate introduce degetul mare al miinii si se face o rasucire completa cu palma lipita de zid in timp ce fiecare isi pune o dorinta. Aici se mai spune ca imparatul Iustinian si-a sprijinit capul, iar durerea i-a disparut imediat. Oamenii mai ating acest zid si pentru puterile pe care se spune ca le are.

La parter mai exista 2 uriase vase de marmura, cu o capacitate de 1250 l, ce dateaza din sec. al XVI-lea si care provin din orasul antic Bergama. Catre etaj se urca printr-un tunel. Lipsa scarilor are si o explicatie. Doamnelor si imparatesei le era dedicat etajul. Erau urcate acolo in lectica. Pentru confortul lor si pentru ca urcatul pe scari al celor care le carau le-ar fi deranjat, in locul scarilor cu trepte s-a construit acest drum in panta. De la etaj puteti admira mult mai bine imensitatea Sfintei Sofia.

La plecare puteti cumpara un souvenir sau puteti sa va potoliti setea la micul bar din curtea muzeului. Tot acolo exista si un WC curat si fara plata. Cu siguranta nimeni care ajunge in acest oras nu va rata Sfanta Sofia. Ce pot sa va sugerez eu este sa cititi inainte despre ce urmeaza sa vedeti sau sa vizitati muzeul cu un ghid scris cat mai detaliat. Rezervati pentru aceasta vizita cel putin 1 ½ ore (fara timpul petrecut la coada).

Am mers prin spatele Bisericii Sfanta Sofia am ajuns la intrarea in Palatul Topkapi. Aici m-a surprins o constructie foarte frumoasa si imediat am deschis ghidul de calatorie pentru a citi ce reprezinta. Fantana Ahmet al III-lea se afla linga Poarta Bab-i Humayun sau Poarta Sultanului si a fost construita in anul 1728 la ordinul Sultanului Ahmet al III-lea (sau Sultanul Ahmed Ceşmesi) pentru a gazdui mici magazine ale comerciantilor care serveau siropuri celor care se aflau la aceasta poarta.

Mi-au placut decoratiunile acestei constructii si cupolele sale. Din pacate acum acest foisor nu mai este folosit pentru servirea siropurilor, noi doar bucurindu-ne de frumusetea sa. Oricum astazi exista cate o cismea pe fiecare parte a constructiei. Oricum, nu va grabiti sa intrati in Topkapi fara sa admirati acest Foisor. Incepind citirea din partea de nord in sensul acelor de ceas, se poate citi un poem la care a contribuit, in ultima strofa, si Ahmet al III-lea.

Despre Palatul Topkapi ar trebui sa scriu mai multe pagini ca sa pot cuprinde tot ce se poate vedea aici. Am sa incerc sa trec peste istoria sa si sa enumar minunatele sali in care sunt expuse trasurile sultanilor, serviciile de masa, turbanele, armele, etc...

Va puteti rezerva o zi intreaga pentru a vizita Palatul Topkapi (inclusiv Haremul). Eu nu am avut timpul necesar sa vad pe indelete toate exponatele, am alergat de la o sala la alta si tot am stat 4 ore in acest palat.

Intrarea se face prin spatele Sfintei Sofia, pe o poarta impunatoare. Se intra in Prima Curte. La cea de-a doua poarta se afla si casa de bilete. Surprinzator, coada era mai mica decat la Palatul Dolmabahce. Dar nu va bazati pe asta. Palatul este vizitat de 2 milioane de persoane anual. Pretul pentru vizitarea Palatului Topkapi este de 25 de lire turcesti, iar pentru Harem se plateste separate, la intrarea in Harem.

Palatul a fost locuit timp de 400 de ani, din 1478 pana in sec al XIX-lea cand a fost parasit de catre sultanul Abdul Macit care s-a mutat in Palatul Dolmabahce. In anul 1924 palatul a fost transformat in muzeu. Topkapi Saray inseamna in turca Palatul Portilor cu Turnuri. Intins pe o suprafata de 700.000 mp, jumatate din Monaco si dublul ariei Vaticanului.

Palatul Topkapi detine unul dintre cele mai bogate tezaure din lume, format din 65.000 de piese. Din pacate, din lipsa de spatiu, doar o mica parte a lor sunt expuse pentru vizitatori.

Obiectivele principale de vizitat, in ordinea inaintarii de la poarta catre mare) sunt: Curtea a doua, trasurile sultanului, portelanurile chinezesti, europene si turcesti, bucatariile, armuraria, Haremul, Cazarma Karaagalar, curtea sultanei mama, apartamentele sultanului, apartamentul lui Murad al III-lea, odaia de fructe confiate, curtea favoritelor, biblioteca imperiala, curtea imperiala, tezaurul, portretele sultanilor, Sfintele Moaste, chioscurile, bazinul si odaia de circumcizie.

La intrare se pot inchiria casti cu audio-ghid. Eu va sfatuiesc sa aveti la voi si un ghid scris si sa vizitati palatul citind despre fiecare loc in parte, despre fiecare expozitie si despre fiecare camera.

Desigur ca orice turist ajuns in Istanbul o sa isi dedice o zi pentru a vizita Piata Sultanahmet (fosta Piata Hipodrom), sau asa mi-ar place sa cred. Aceasta piata este unul dintre centrele orasului si cuprinde cu siguranta cele mai cautate atractii ce atrag oamenii din toate colturile lumii. Am alergat intre Sfanta Sofia, Moscheea Albastra, Obeliscul Egiptean, Palatul lui Ibrahim. M-am odihnit la umbra copacilor, am baut o cafea si nu am plecat pina nu am vazut si Moscheea Sokollu. Desigur, nu la fel de importanta ca si Moscheea Albastra, aceasta a fost construita la ordinul lui Sokollu Mehmet Pasa. Peste constructie si-a pus semnatura arhitectul orasului, Sinan. Moscheea a fost ridicata destul de repede, adica intr-un singur an, iar in 1572 locuitorii se putea deja ruga in aceasta cladire. Sokollu Mehmet Pasa a fost prim ministru in timpul lui Suleiman Magnificul (si in timpul altor doi sultani).

Cautati aceasta moschee pentru ca merita cu siguranta vizitata datorita arhitecturii si a culorilor folosite in decorarea sa.

Noua Moschee nu este de fapt atat de noua. A fost numita Moscheea Noua a Mamei Sultanului pentru ca Sultan Valide mai construise o moschee in Uskudar. Poate curios este faptul ca aceasta s-a construit intr-o perioada foarte lunga de timp, adica in 66 de ani. Sultana Safiye, sotia lui Selim al II-lea, a ordonat ridicarea ei in anul 1597. Aceasta a murit, iar sursele de finantare nu au mai fost gasite, moscheea nemai fiind o prioritate. Astfel ca intre anii 1606 si 1661 nu s-a mai facut nimic in vederea ridicarii constructiei. Sultana Turha, mama Sultanului Mehmet al IV-lea a fost cea care a ordonat continuarea constructiei.

Am gasit aceasta Moschee in portul Galata, vis-a-vis de podul Galata. Am fost impresionat de curtea interioara si interiorul monumental. M-au impresionat si versetele din Coran scrise deasupra ferestrelor (nu ca am stiut sa le citesc, dar ca imagine, dau foarte bine). Moscheaa Noua este poate ultima constructie atat de grandioasa din perioada Imperiului Otoman. Scarile acestei moschee sunt foarte cautate de catre turisti ele oferind posibilitatea de odihna in timp ce privim Podul Galata si vapoarele din port.

Bazarul Egiptean sau Bazarul de mirodenii se afla situat astazi pe locul in care, in perioada bizantina, se ridica piata in care venetienii isi expuneau marfa. Am ajuns la acest bazar dupa ce am vizitat Noua Moschee (sau Moscheia Sultan Valide). Dupa cativa pasi, parca atras inca de vechile mirosuri de mirodenii am intrat printre multele magazine ce vand branzeturi, carne, condimente, rahat turcesc si cam tot ce incanta ochiul si gustul turistilor si localnicilor.

Acest bazar poarta numele de Bazar Egiptean pentru ca, in timpul domniei otomane, aici erau aduse marfurile care proveneau din Egipt. Astazi numele nu mai are mare legatura cu marfa expusa. Bazarul a fost ridicat in anul 1660 si cuprinde astazi peste 80 de magazine. In bazar se poate iesi pe 6 porti care se deschid de pe diverse stradute. Linga bazar, vis-a-vis de Podul Galata se afla o piata care tine oarecum de bazar in care se vand pe linga toate alimentele posibile si pasari si animale vii. Nu uitati ca in bazar toate preturile se pot negocia.

Cine este un fan al lui Vintila Corbul si a lui Eugen Burada nu va rata aceasta moschee ce adaposteste trupurile neinsufletite ale lui Suleiman Magnificul si al Roxelanei, inmormantati in criptele din curtea interioara. Suleiman I a ridicat aceasta moschee intre anii 1550/1557, cu ajutorul celui mai imortant arhitect al Imperiului, Sinan (cel care a construit 131 de moschee si 500 de alte cladiri). Moscheea Suleymaniye se vede foarte bine din portul orasului, undeva deasupra Moscheei Noi, fiind construita asa de sus pentru a domina orasul in semn de putere imperiala. Se poate ajunge la moschee pe strazile din jurul Bazarului Egiptean. Intrarea este libera si se pot vizita interiorul, cripta lui Suleiman Magnificul si cripta lui Sinan, inmormantat si el aici, intr-o cripta proiectata chiar de el. Inca din perioada construirii acestei moschei, aici s-a aflat un hammam. Acum el este restaurat, deschis astazi intre orele 7/24, iar cei care vor sa se rasfete cu tratamente si bai turcesti o pot face contra cost. In timpul celor 46 de ani de domnie a lul Suleiman Magnificul, crestera Imperiul Otoman a ajuns la apogeu. In momentul inaugurarii, arhitectul Sinan i-ar fi spus lui Suleiman: “Aceasta moschee va supravietui atat cat va supravietui intreaga lume” - bazandu-se pe proiectul sau arhitectural. La cutremurul ce a devastat orasul in 1989 aceasta moschee a avut daune minore. Si se pare ca ne vom bucura mult timp de acum inainte de ea. Suleiman Magnificul si Divina Roxelana se vor odihni impreuna pana la sfarsitul veacurilor.

Printre cele peste 3000 de moschee ce se afla in Istanbul, Rustem Pasa isi face loc cu siguranta in topul primelor ca frumusete si ca vechime. Am gasit aceasta constructie in cartierul Tahtakale, aproape de Bazarul Egiptean. Suleiman Magnificul si Sultana Hurrem au avut mai multi copii, iar fiica lor, Sultana Mihrimah, a fost casatorita cu un om foarte important al Sultanului, Rustem Pasa. Acesta impreuna cu Ibrahim Pasa au fost cei mai influenti oameni ai acelei perioade. Sultana Hurrem a complotat tot timpul pentru a reusi sa asigure dreptul la tron al fiilor sai, iar Rustem Pasa a devenit usor, usor, foarte apropiat acesteia, ducind la indeplinire comploturile ei. Aici sunt impresionante decoratiunile interioare si cupolele. Dar este interesant si cum arhitectul Sinan a reusit sa construiasca si sa ridice aceasta moschee fara a darama prea multe dintre locuintele din jur.

Una dintre atractiile principale ale orasului Istanbul este Moscheea Albastră. Pina a ajunge aici vizitasem deja cateva moschee importante si poate de aceea nici nu am mai ramas atat de impresionant. Un lucru care a contribuit semnificativ la impresia generala a fost si faptul ca a fost singurul loc in care mirosea destul de enervant a... picoare incinse de cele 40 de grade de afara. In oricare lacas o sa fiti nevoiti sa va descaltati. In general incaltarile se baga intr-o punga si le veti lasa la intrare. Desigur, nu va opreste mineni sa le carati dupa voi. Trecind peste mirosul suparator, am incercat totusi sa ma bucur de una dintre atractiile majore ale orasului. Dar dupa ce vazusem Noua Moschee si Moscheea Suleymaiye nu am mai gasit nimic nou aici - doar culoarea albastra a faiantei de Iznik care da si numele acestui lacas.

Moscheea Albastră este faimoasa doatorita faptului ca are 6 minarete, fata de 4 cate are aricare alta. O singura moschee in lume, aproape de Mecca, are 7 minarete. Moscheea Albastra are 220 de ferestre care, pe vremuri, erau acoperite cu sticla de Venetia. Cupola principala are o inaltime de 43 m si este luminata prin acele ferestre, reflectand culoarea albastra si... in aer.

In curtea interioara se poate ajunge prin cinci intrari. In centrul curtii se afla o fantana cu 6 colonade. Pentru a vizita Moscheea Albastră nu se percepe taxa, doritorii putind dona la iesire cateva lire. Se poate vizita zilnic intre orele 9 si 19 (cu exceotia orelor de rugaciune). Am citit in unele ghiduri turistice ca in perioada mai-septembrie aici se dau spectacole de sunet si lumina impresionante. Eu nu am avut ocazia sa vad un astfel de spectacol dar presupun ca este intr-adevar impresionant.

Moscheea Nur-u Osmaniye se traduce in Lumina Otomana. Poate ca aceasta denumire m-a atras sa o vizitez si am fost uimit (ca de toate celelalte din Istanbul) de culorile folosite si de atmosfera din interior. In curte se poate intra pe trei porti. S-a inceput constructia acestei moschei in timpul Sultanului Mahmut I si a fost continuata de catre fratele acestuia, Osman al III-lea. Am gasit aceasta moschee in jurul Marelui Bazar si nu am ezitat sa intru. Initial am zis ca voi vizita doar curtea interioara. Dar am ajuns si in interior si va recomand si voua sa faceti asta. Se pare ca a fost prima incercare a unui arhitect de a construi o moschee otomana in stil baroc. Nu ma pricep prea bine la arhitectura dar mie mi-a fost greu sa observ ceva baroc pe acolo.

Am muncit mult sa imi conving amicii de calatorie ca nu merita mai mult de cateva ore la Marele Bazar si ca Istanbulul are alte atractii mult mai importante. Dar pentru ca orice calator se intoarce acasa cu punga plina de cadouri, am ajuns pentru cateva ore in Marele Bazar. Recunosc ca ma asteptam sa fie multa lume, aglomeratie, negocieri cu vanzatorii. Sunt obisnuit din Egipt cu astfel de locuri. In schimb Marele Bazar, daca m-a surprins cu ceva, a fost ca tocmai asta nu am gasit. Intr-adevar se poate negocia pretul, dar la modul cel mai civilizat. In rest este un loc curat, vanzatorii (mai ales cei de bijuterii) sunt imbracati elegant, se poarta mai mult decat civilizat. Marfa este expusa frumos (ceea ce deja nu mai suna a bazar). Ideea este ca nu am plecat de acolo cu punga plina pentru ca preturile nu difera cu cele de la magazinele din centrul orasului. Cat ai negocia, tot la un pret maricel ajungi. Ceea ce am cumparat a fost un set de pahare de ceai pe care vanzatorul mi-a demonstrat ca nu se sparg. A dat cu un pahar de ciment, s-a suit cu piciorul pe el... Numai ca din pacate, oricat de grijuliu am fost, in timpul zdorului, am ramas cu 5 din 6 pahare. Unul s-a spart)).

Nu aveam cum sa ratez cea mai veche moschee care s-a pastrat in Istanbul. Asa ca dupa ce am vizitat Marele Bazar am mers in fosta Piata a Taurilor (astazi Piata Beyazit). Acolo am gasit Universitatea din Istanbul cu turnul sau si Moscheea Beyazit, o moschee construita pe locul in care Sultanul Fatih Mehmet Cuceritorul poruncise construirea altei moschee atunci cand cucerise orasul. Fiul sau Beyazit a reusit sa construiasca insa moscheea care a reusit sa dainuie si sa devina astazi cea mai veche din oras. Mi-a placut mult curtea interioara, decoratiile interioare si culorile folosite. In curte se afla un portic cu 25 de cupole ce sunt sustinute de mule coloane. In mijloc se poate admira si o frumoasa fantana. Va recomand sa vizitati Moscheea Beyazit macar pentru insemnatatea sa istorica, pentru faptul ca a reusit sa se pastreze atat de mult timp neschimbata. Moscheea a fost construita intre anii 1501-1506.

Turnul Beyazit l-am gasit in colindarile mele prin Istanbul, in Piata Beyazit din spatele Pietei Constantinus. Aceasta piata a fost construita la dorinta Imparatului bizantin Theodosius si a mai fost numita Piata Taurilor (Forum Tauri). Arhitectii au creat planurile incercind sa se apropie cat mai mult de cele ale Pietei Traian din Roma. Turnul, inalt de 40 m, asezat in centrul pietei, avea de jur imprejur multe palate ale oamenilor de stat. In varful turnului se gasea o statuie a Imparatului Theodosius I. Mare parte a pietei a fost folosita pentru a se construi Moscheea Beyazit. Tot in aceasta piata Sultanul Fatih Mehmet si-a construit un impunator palat care a fost daramat in anul 1866 pentru a se construi Ministerul de Razboi (Universitatea de astazi). Am cautat vechiul turn dar am gasit un altul construit in sec. al XVIII-lea, Turnul Beyazid, inalt de 85 m, ce se afla in curtea Universitatii. Turnul acesta a fost construit ca foisor pentru observarea incendiilor. Turnul a fost ridicat in anul 1828, la comanda Sultanului Mahmut al II-lea. S-a folosit marmura alba de Marmara. Turnul se poate vizita. Se urca multe, multe scari catre fiecare dintre cele 4 etaje.

Merita cu siguranta sa va opriti pentru un timp in fosta Piata a Taurilor si sa admirati macar ce a mai ramas sau sa va imaginati cum arata ea in perioada bizantina.

Dupa ce am plecat din Piata Beyazit si m-am indreptat catre cartierul Unkapani am dat peste mareata Moschee Sehzade (care se traduce Moscheea Princiara). Am citit ca este a cincea moschee ca marime din oras, iar in afara de cladirea propriu-zisa am mai vazut si cateva anexe care erau o scoala de religie, gradinita si un centru de ajutoare. Moscheea a fost construita ca majoritatea atractiilor din Istambul, de arhitectul Sinan la dorinta Sultanului Suleiman atunci cand unul dintre fii sai, Mehmet, a murit. In Moscheea Princiara se gaseste mormantul Printului Mehmet. Este foarte frumoasa atat pe dinafara cat si in interior. Daca sunteti in zona nu exitati sa intrati!

Muzeul de Arheologie din Istanbul este al cincilea ca marime din lume, avand un total de 800.000 de piese inventariate. Din pacate numai 10% dintre piese sunt expuse vizitatorilor din lipsa de spatiu. Muzeul este format din Muzeul Monumentelor Orientale Antice, Pavilionul de Faianta si Muzeul propriu-zis de Arheologie. In prima parte se pot vedea piese ce apartin civilizatiilor egiptene, mesopotamiene sau anatoliene. Tot aici se gaseste si o statuie a unui leu ce dateaza din sec XIV I. C... Sultanul Mehmet al II-lea a ordonat in anul 1466 construirea Pavilionul de Faianta - una dintre cele mai vechi constructii ale Palatului Topkapi, pentru a servi ca loc pentru distractii. In anul 1891 s-a inceput construira noii cladiri a muzeului deoarece obiectele de o valoare inestimabila, aduse din regiuni ca Sayda sau Konya, nu mai aveau unde sa fie expuse. Pentru pasionati, in muzeu sunt expuse peste jumatate de milion de monede romane, elene, bizantine si otomane. Colectia de tablite de lut cu inscrieri hieroglifice este a doua ca marime din lumea, dupa cea de la British Museum. In muzeu se gaseste si Tratatul de la Kadesh, cel mai vechi tratat de pace din lume (1269 I. C.) ce s-a incheiat intre faraonul egiptean Ramses al II-lea si regele Muwatalli al hiitilor. Muzeul se afla in apropierea Bisericii Sfanta Irina din incinta Palatului Topkapi, iar taxa de intrare se plateste separat si costa 10 lire turcesti. Informatii suplimentare se gasesc pe site-ul oficial

In speranta ca aceste impresii si informatii adunate din mai multe ghiduri turistice va vor folosii intr-o vitoare vacant nu imi ramane decat sa va spun inca odata ca Istanbul este o destinatie perfecta de vacanta. Totusi, in aceasta perioada tulbure, poate este cazul sa vizitati si site-ul MAE pentru informatii suplimentare despre siguranta turistilor.


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 16.08.13 17:43:14
Validat / Publicat: 16.08.13 20:43:30

VIZUALIZĂRI: 7667 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Noua Moschee din Istanbul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.08.13 20:43:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

vlado2AUTOR REVIEW
[16.08.13 23:32:37]
»

http://www.trilulilu.ro/muzica-traditionala/mektup-t-rk-leri-mektup-t-rk-leri

Multumesc!

------------------------------

rezolvat by web13

Diaura*
[17.08.13 09:12:51]
»

@vlado2:

Ce ai reusit tu sa faci este un adevarat tur de forta. Eu pentru a cuprinde toate obiectivele mentionate de tine, am avut nevoie de mai mult timp si de mai multe excursii de cate 4-5 zile. Pe langa timpul alocat fiecareia, m-am bucurat de cate o masa linistita, de cate o cafea si o narghilea sau de stat pur si simplu in Piata Sultanahmet si de privit forfota de acolo, care asa cum spui si tu, are un farmec aparte si culmea este ca nu mi s-a parut obositoare.

Istanbul este un oras care pe mine ma incata si de cate ori am fost acolo, am descoperit locuri si lucruri frumoase si unice si niciodata nu m-am plictisit.

Cine nu a ajuns inca la Istanbul... ar trebui sa o faca macar odata. Cine a fost odata, cred ca isi doreste sa revina. In asta consta maretia si frumusetea unui oras; sa te faca sa revii.

vlado2AUTOR REVIEW
[18.08.13 22:54:21]
»

@Diaura: sper sa nu citeasca ecoul tau si amicii mei de excursie care la un moment dat au clacat si m-au lasat intr-ale mele. Exact asta incepuse sa li se para: un tur de forta. Promit ca data viitoare sa simt orasul cu toate ca au ramas cam multe nevazute))

Krisko
[16.11.13 03:10:04]
»

Este impresionant cate obiective ai reusit sa vizitezi.

Daca imi permiti o corectie la Palatul scufundat:

de la izvoarele din padurea Bagdad

Numele corect al padurii este Belgrad.

Regasim si Bagdad, mai exact Bağdat Caddesi, insa este o foarte lunga artera (~14 km) din partea asiatica a orasului.

vlado2AUTOR REVIEW
[16.11.13 23:10:04]
»

Multumesc pentru corectie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080604076385498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1