Rememorez fiecare moment petrecut in Istanbul si fiecare amintire. Am vizitat si multe locuri cum ar fi Muzeul de Miniaturi (Miniatürk), care este un loc incredibil, am ajuns si in Ortaköy (visam de mult la asta). De asemenea am fost in in excursie cu vaporul pe Bosfor.
Un loc de vizitat pe care vi-l recomand din inima este Kiz Kulesi, aflat in partea asiatica (se ajunge cu feribotul, costa vreo 2 lire-aprox 4 lei). Ca sa ajungeti la acea troita trebuie sa luati un alt vaporas care va duce la Kiz Kulesi, vaporasul circula dupa un orar fix, cred ca din jumatate in jumatate de ora. De acolo puteti vedea Bosforul si intreg Istanbulul, inclusiv Turnul Galata.
Am vizitat si Turnul Galata-un loc impresionant.
Poate nu multa lume stie de Pierre Loti-o belvedere superba de unde puteti admira Istanbul-ul :)
Pot spune ca la cate am vizitat si pe unde am fost ma simt pe jumatate turcoaica.
Trimis de GabrielaG in 18.01.12 13:27:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kusadasi, Antalya, Canakkale, Izmir, Bursa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Asta este tot ce ne spui despre Istanbul, dupa 90 de zile petrecute acolo?
Altii au stat doua zile si au povestit doua luni, ca slava Domnului... e plin orasul de minuntii.
La masa si la cazare nu ai bifat nimic? ce sa cred, ca in trei luni nu ai mancat deloc in oras?
Am facut o pauza si am citit un alt review al tau, in care te referi la mancare.
Iti spun eu ce inseamna kebab; = frigarui. Sau mai exact, carne fripta la jar. ( un fel de gratar am spune noi )
Am un var stabilit si casatorit la Istanbul la care am fost de cateva ori. Sotia sa m-a lamurit la fata locului ( adica in restaurante traditionale , ce inseamna kebab. Ce se vinde la noi, indiferent ca este la lipie sau la farfurie, este doner.
P.S. Cu siguranta in trei luni nu devii turcoaica,nici macar pe jumatate.
Nu sunt de acord.
Donerul este tot kebap. "Doner", inseamna "invartit". Kuzu Sis kebap, tavuk şiş kebap, Adana Kebap, Şeftali kebap, Iskender Kebap etc... toate-s kebapuri.
Donerul il poti servi in paine (ekmek arası) sau in pide (pide arası). Mai exista si dürüm - un fel de pide mai mare. Cand il pui in farfurie, si mai iei pe langa el, cartofi salata etc. ei ii zic "Servis" - Döner Servis.
Iskender - e dupa numele invetatorului, tipului asta de kebap. Un anume Iskender Efendi care traia in Bursa. Iskender, e versiunea turceasca a numelui Alexandru. Eu prima data crezusem ca Iskender are de a face cu Iskenderun - un oras din Hatay.
E Doner in farfurie, peste care se pune iaurt si un fel de sos de rosii si cu paprica. Daca vreti -- pot face sosul asta foarte iute.
Adana Kebap - se face in Adana. E un fel de pasta de mici, pusa pe o tepusa mai lata. Pasta asta de mici, e framantata foarte bine inainte --uneori. Atunci ii zic: "El kıyması Adana kebap".
Şeftali kebap -e o specialitate cipriota. Un fel de piftele invelite in panza aia de tine matele, nu stiu cum ii zice. Astea-s cele mai renumite... dar mai sunt multe altele si nu intotdeauna carnea e fripta la gratar.
De exemplu: Fırın Kebap - e carne fripta la cuptor. Cand e din oaie e ceea ce grecii numesc - "kleftiko". Mai sunt fel de fel de kebapuri cu vinete.
Altul renumit e Urfa Kebap - dupa care, desigur ca se dau kurzii in vant
O lista cu kebapuri, luata de aici (http://tr. wikipedia. org/wiki/Kebap):
Abugannuş Kebabı
Yenidünya Kebabı
Yoğurtlu Kebap
Yufkalı Saç Kebab
Yörük Kebabı
Kebap e un cuvant arabesc, care inseamna "Fript". Kebapurile pot fi, fie la foc, sau la cuptor. Va trebui sa le iau pe toate la rand intr-o zi.
Despre Istanbul si despre ce ai vazut pe acolo, ai scris foarte putin. Asteptam sa revii cu mai multe amanunte.
M-a luat foamea...
Nu ma asteptam ca articolul meu sa fie citit de aceea nu am scris mai mult. Acum, cand vad ca lumea citeste si este interesata de review-urile mele va promit ca o sa mai scriu Va multumesc
@viviv: Imi cer scuze. O sa revin si cu poze dar acum am incept sesiunea si trebuie sa invat pentru examene si nu am timp sa caut dvd-urile cu pozele dar cand termin promit va voi reveni si cu poze si cu mai multe detalii
@viviv: Va multumesc.
Acum adaug si poze si o sa postez un nou review despre Kusadasi pentru ca este prea mult de spus despre Istanbul. Poate o sa revin cu un review dupa ce termin cu examenele, adica prin februarie la sfarsit: D
@Diaura: Eu ma simt pe jumatate turcoaica, nu conteaza ce cred altii. Si nu este vorba de cele 3 luni state in Istanbul, este vorba ca merg in Turcia de la varsta de 6 ani, an de an, vara de vara. Vorbesc si limba, am locuit la o familie de turci, am prieteni de familie turci, etc. deci ma simt pe jumatate turcoaica: P
Am adaugat poze si o sa revin cu un review mai lung dupa terminarea sesiunii (este greu acum cu examenele sa imi fac timp sa scriu ceva mai mult). Nu ma asteptam ca lumea sa imi citeasca review-urile de aceea nu am scris mai mult.
@GabrielaG: astept cu nerabdare review-ul tau dupa examene mai ales ca ai sange turcesc si cred ca e altceva cand iti prezinta tara un cunoscator. Si eu imi doresc foarte mult sa ajung la Istanbul, dar din pacate ma multumesc sa vad alte parti ale Turciei, iar anul acesta urmeaza Kusadasi pentru cea mica.
@viviv: Draga Viviv, nu am sange turcesc, sunt nascuta in Romania, traiesc in Brasov dar de cand eram copil merg in Turcia, am prieteni acolo turci si am spus ca ma simt pe jumatate turcoaica pentru ca m-am adaptat stilului lor de viata, pentru ca am trait intr-o familie de turci zi de zi si pentru ca vorbesc limba turca
Istanbul-ul este un oras incredibil si recomand oricui sa il vada. Eu in 3 luni si tot nu am apucat sa vad tot ce era de vazut si nu am descoperit tot Istanbul-ul. Cred ca o viata de as avea tot nu as putea sa cunosc acest oras cum ar trebui
@GabrielaG: Draga mea, pentru mine este de ajuns si atat, chiar daca nu ai sange turcesc, macar ai prieteni din tara aceasta minunata. Eu daca as putea si maine m-as muta acolo. Este un oras extraordinar.
@viviv: Te cred si eu m-as muta si maine acolo si cel mai probabil dupa ce voi termina facultatea ma voi stabili acolo (sper sa ma ajute D-zeu si asa sa fie). Acum ramane de vazut. Pe vara 3 luni o sa fiu in Antalya din nou dar oricum pe primul loc ramane Istanbul, pe al doilea Kusadasi si de abia pe locul al treilea este Antalya
- Mar.2023 'Grand Bazaar: Povestea culorilor și aromelor Turciei' — scris în 12.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Istanbul — vechiul Constantinopol — scris în 05.02.23 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Nu ma mai satur de Istanbul — scris în 11.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Rumeli Hisari si Bosforul — scris în 01.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Tekfur Sarayi si nu numai — scris în 29.02.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 SeaLife si Legoland — scris în 03.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Istanbul facut cu Istanbul Tourist Pass — scris în 02.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ