GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In sejurul meu de o saptamana din aprilie 2011, i am dedicat Barcelonetei o zi, ziua de 21 aprilie.
Costructia parcului Ciudadela din Brcelona in secolul al XVIII lea, a facut ca populatia din zona Ribera sa si caute zona de locuit mai spre malul marii. Asa a luat fiinta Barceloneta, un cartier din Ciudat Vella, de forma triunghiulara, marginit de Marea Mediterana, Moll d Espanya si cartierul El Born. Barceloneta sau Mica Barcelona este districtul pescarilor si al navigatorilor, care s a dezvoltat in jurul Portului Vell, ceea ce o face sa fie aproape de punctele de atractie principale ale orasului. Barceloneta este o zona animata si atractiva pentru plajele sale cu nisip fin, restaurantele cu fructe de mare, cluburile de noapte, tapas bars, cafenele incat pentru distractie nu este nevoie sa ajungi pana in centrul orasului, desi Las Ramblas este la 15 minute de mers pe jos.
Dintr un cartier rau famat a ajuns unul celebru datorita faptului ca in anul 1992 Barcelona a gazduit jocurile Olimpice si municipalitatea a investit mult in dezvoltarea si modernizarea cartierului. Acest fapt a facut ca Barceloneta sa fie aleasa pentru relaxare atat de localnici cat si de turisti. La mare cautare sunt sporturile de apa (kiteboarding, windsurfing) pe langa plaja care este cea mai intinsa din oras. Acvariul este cel mai mare din Europa si constituie un punct de atractie pentru familii. IMAX este locul ideal pentru copii pe canicula sau ploaie.
Pe Passeig Joan de Borbon s au construit o serie de cafenele si gelaterii, locuri de popas cand iesi la o plimbare.
Pestele lui Frank Gehry
Organizarea Jocurilor Olimpice in Barcelona in anul 1992 a dus la schimbari majore in sistematizarea urbanistica a orasului. Cel mai bine se vede In Barceloneta, care dintr un cartier rau famat, astazi sclipeste alaturi de monumentul lui Gehry. Pestele lui Frank Gehry este o sculptura in forma de peste (56 m lungime si 35 m latime), amplasata pe plaja, cu vedere la mare, strajuita de Hotelul Arts si blocul turn Mapfre si restaurantul Marina Monchos. Monumentul este atat de expresiv inacat lasa senzatia ca animalul metalic pare sa sara in apele Mediteranei. Pestele a devenit simbolul Barcelonei post-olimpice, o icoana pentru barcelonezi.
Soarele se reflecta in reteaua metalica din cupru si otel inoxidabil ce se sprijina pe un cadru metalic, sculptura care domina plajele Barcelonetei si Portul Olimpic. Jocul luminii soarelui in reteaua metalica in functie de intensitate da aparenta de solzos sau de moale si accentueaza forma organica, aproape naturala a cestei piese. Monumentul este un punct de reper in Satul Olimpic.
Marina Moncho-restaurant
Marina Moncho este un restaurant situat la malul Marii Mediterane, cu vedere la Portul Olimpic si plajele din Barceloneta. Aici admosfera este prietenoasa si romntica, intr-o ambianta moderna, care impune tinuta obligatorie. La exterior imobilul are un design avangardist. Restaurantul are 500 de locuri in doua terase, una in interior si una in exterior chiar sub celebrul „Pestisorul de aur" de Frank Guerhy. Meniul locatiei este bazar pe preparate din orez, peste si fructe de mare. In saloanele restaurantul pot avea loc evenimente private si corporate.
Turnul Mapfre
Turnul Mapfre (proiectat de Iñigo Ortiz si Enrique León) este primul zgarie nori din Catalunia alaturi de geamanul sau Hotel Arts (proiectat de grupul SOM). Ambele imobile au aceeasi inaltime si sunt situate la marginea plajei in Portul Olimpic Barcelona si au fost construite in anul 1992, pentru Jocurile Olimpice. Turnul Mapfre are 40 etaje, masurand 154 de metri si este vizibil din tot orasul. Ferestrele sale reflecta solul luand aspectul unor oglinzi gigantice
Mafre este o societate de asigurari ale carui birouri ocupa turnul in mare parte. Turnul ofera gazduire si altor companii, La perter are un centru comercial, iar pe acoperis un heliport.
Parcul Ciudadela-Barcelona 21 aprilie 2011
Caldura zilei de aprilie se stinge numai bine sub umbra parcului, care vreme de multi ani a fost singurul parc al Barcelonei, avand o suprafata de 17,42 hectare (fara Gradina zoologica), incluzand intre zidurile sale si vechea cetate, un regal arhitectonic pierdut printre palmieri, copaci, flori si mult verde.
Barcelona este un” Oras verde”din punct de vedere ecologic, cu multe zone marcate in acest sens. Ciudadela se afla pozitionat in triunghiul Gara centala “Estació de Sants “, Arcul de Triumf si Satul Olimpic, in cartierul Ciudat Vella, un loc incarcat cu multa istorie.
Azi in mijlocul parcului troneaza Parlamentul Catalan (Arsenalul cetatii din 1806)
Pe langa Parlament se afla Gradina Zoologica (foarte polulara), muzee, o fantana, un lac (in parcul mic) care atrage ca un magnet pe Barcelonezi si ep turisti si ii imbie la o plimbare cu barca, ori la o plimbare pe promenadele parcului cu sau fara bicicleta, sau la jogging. Parcul este plin de localnici, turisti si multi copii (au amenajari speciale de joaca), care au ca preferinta Gradina zoologica cu al sau exemplar de gorila, alb ca omatul. Parcul este starbatut de alei sinuaose si sistematizate bordate de o multitudine de statui (renumita fiind statuia “Mamut”-lui de piatra).
In 1714 cetatea avea sa cada in mana armatelor lui Filip al V-lea de Bourbon, dupa un asediu de peste un an de zile, in timpul razboiului de secesiune spaniol.
Pentru asi conserva victoria, Filip al V-lea al Spaniei, din familia Bourbon, a construit “Ciutadella”, cea mai mare cetate din Europa acelor timpuri, avand forma de stea. Pentru a i da grandoare Ciutadellei avea sa fie stramutat un intreg cartier. (Ribera). Catalanii au contribut ani buni la constructia ei cu capital financiar concretizat in dari si in munca.
Acest edificiu nu a placut mai marilor timpului, care au dispus demolarea (1869-1878) anexand cetatea orasului Barcelona. Au rezistat timpurilor; capela (azi biserica militara), palatul guvernatorului (Scoala militara) si Arsenalul. Peste 30 ani aici intre zidurile fostei cetati avea sa prinda viata’ Barceloneta “o noua constructie.
Din 1872 cetatea capata accente urbane, iar in 1888 a fost desemnat ca locatie pentru Expozitia Universala. Castelul celor 3 dragoni, cu aspect medival, constructie ce a servit Expozitiei, exista si azi si adaposteste un restaurant
La multe lucrari din Barcelona a fost autor Antonio Gaudi, exponentul modernismului in arhitectura.
In partea de miazanoapte a parcului gasim cascada spaniola” Quadriga de l'Aurora “inaugurata in 1881-un arc de triumf cu cascada si fantana, fara ornamentele de azi. Monumentul a fost construit in stil baroc (autor Josep Fontsère) cu ocazia Epozitiei din 1888. Josep Fontsère este si initiatorul proiectului care a transformat situl cetatii in parc. De a lungul timpului parcul a cunoscut dezvoltari pina la infatisarea de azi.
Lacul da o nota de romantism orasului, raiul pestilor si al testoaselor si al vegetatiei luxuriante.
Gradina Zoologica se desfasoara intr o parte din cladirile fostei Expozitii Universale din 1888, avand ca data inaugurala anul 1892. Astazi detine colectii importante de animale, ocupind un loc de seama in Europa.
Muzee
Muzeul de stiinte naturale cu expozitii permanente in sectiile
de: Geologie, Zoologie, Gradina Botanica.
Printre atractiile din districtul Barceloneta se numara:
-Capul Barcelonei- este o sculptura a celebrului artist american pop Roy Lichtenstein din beton si ceramica (tehnica trencadis), un omagiu adus lui Gaudi.
-„ Homenaje a la Barceloneta” creat pe plaja- monumentul artistei germane Rebecca Horn;
-Acvariul;
-Muzeul de Istorie Catalana;
-Portul Olimpic;
-Gradina Zoologica;
-Muzeul de Istorie Naturala;
-Parcul Ciudadella.
Tot aici se afla si emblematicul hotel, o bijuterie in stil avantgardist, W Hotel, hotel Arts, H10 Marina, turnul Mapfre,
Cum ajungi:
Linia galbena de metrou este linia proprie a cartierului. Barceloneta este conectata cu Montjuic si Portul Vell prin linia aeriana de tramvai, deschisa in anul 1931, unde Turnul Sant Sebastia este punct terminus.
Trimis de ile57b in 29.07.13 17:25:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri 'must see' în Barcelona" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O casă cum alta nu este — scris în 12.08.24 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2023 La pas prin Barri Gòtic până la El Born, prin inima vechii Barcelona — scris în 24.02.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Palau de la Musica Catalana - o mostră de Art Nouveau veritabil — scris în 24.01.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Barcelona înseamnă Gaudi şi opera lui — scris în 31.03.19 de aschimodius din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 La Boqueria @ La Ramblas — scris în 13.02.19 de raduluigi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Las Ramblas, cu Marilyn Monroe si Cristofor Columb — scris în 25.05.17 de neilsimon din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 La Casa de la Ciutat — scris în 12.05.17 de neilsimon din FOCşANI - RECOMANDĂ