GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre fluviul Dunarea stiu dintotdeauna; am invatat la scoala, am fost de-a lungul lui, pe la cazanele Dunarii, Orsova, Portile de Fier, am tranversat-o in drum spre mare, in Delta de asemenea am fost dar, desi stiam ca izvoraste din Muntii Padurea Neagra, nu am avut ocazia sa ajung acolo. Asa ca, am zis sa nu ratam, asa ca ne-am pregatit sufleteste pentru marea intalnire.
Veneam dinspre Elvetia si ne indreptam spre Freiburg, apoi Colmar si eram destul de ingrijorati ca poate nu avem destul timp sa ne abatem si pe la izvor. Mi-l inchipuiam undeva sus in varf de munte, in intunecimile Padurii Negre, si ca vom avea de parcurs pana la el un drum lung si anevoios, cu catarari pe stanci si mers pe branci prin mai stiu eu ce rapi. Am ramas de-a dreptul uluiti cand proprietarul hotelului unde ne-am cazat, ne-a spus ca ne aflam la maxim 500 m. distanta de Izvorul Dunarii.
Asa ca am luat-o agale spre locul cu pricina, prin minunatul si linistitul orasel Donauschingen. Casute extraordinar de frumoase, frumos impodobite si mai ales (atentie!) foarte bine intretinute, ingrijite, verdeata si chiar cladiri impunatoare cu ceva influenta baroca, am intalnit chiar un grup statuar interesant ce reprezenta niste muzicanti (am aflat apoi ca in acest orasel are loc un important festival de muzica clasica, in luna octombrie a fiecarui an; aviz melomanilor!). Am admirat vitrinele magazinelor si am remarcat ca, foarte multe dintre ele erau afaceri de familie, aveam adica marca lor si nu clone sau francize ale magazinelor celebre, asa cum gasesti prin orasele mari. Ne-a atras privirea un magazinas plin de ceasuri cu cuc si alte lucruri cum ar fi soldatei de plumb, jucarii, toate lucrate manual. Preturi de la 15 euro pana la 2000 euro, deci pentru toate buzunarele. Am achizitionat si eu un ceas cu Heidi care se da huta in balansoar si am ramas placut impresionata de modul cum l-a ambalat, proprietarul magazinului, cred. L-a pus intr-o cutiuta cu mare grija, alaturi de o vedere, din partea casei, apoi l-a impachetat intr-o hartie frumoasa cu fundita. La plecare, mi-a zambit frumos si m-a rugat sa-i mai trec pragul si cu alta ocazie. Doamne ajuta, am zis eu in gand.
In spatele unei biserici impunatoare am zarit un indicator: Donauquelle. Am coborat scaritele din dreptul indicatorului si ne-am trezit in fata unui bazin, strajuit de un grup statutar din marmura: iata izvorul. Am aflat deci, ca Dunarea noastra, se formeaza prin unirea in acel loc, a doua parauri Brigach si Berg. Grupul statutar reprezinta doua femei, mama, Europa, ce ii arata fiicei sale, Dunarea, calea pe care trebuie s-o urmeze. De jur imprejurul bazinului sunt semnele zodiacale, unde noi ne-am pozat, fiecare in dreptul zodiei sale. Ne tot uitam la bazinul acela, plin de matasea broastei si de banuti aruncati ca sa poarte noroc si care bolborosea din cand in cand, scotand mici clabuci, cu susur mic, mai mult intuit decat auzit si ne gandeam: cum e posibil sa fie exact acelasi lucru cu fluviul maiestuios pe care ne-am plimbat ba cu barcuta prin Cazanele Dunarii, ba cu vaporasul de placere prin Budapesta, l-am admirat prin Viena si l-am vazut involburandu-si apele in spume la Portile de Fier? Putin in parasire mi s-a parut locul, poate ca merita sa fie un pic mai ingrijit, dar totusi atat de romantic... Poate pentru faptul ca suntem romani si pentru ca Dunarea scalda tara noastra peste 1000 de km., poate ca este vorba de radacini, legaturi, istorie, poate ca de aceea am simtit acolo... emotie.
In stanga izvorului este un castel, fosta resedinta a principilor de Fürstenberg. Tot langa izvor erau niste poze care infatisau castelul si izvorul de-a lungul timpului, din care am dedus noi ca, altadata acesta se gasea chiar in curtea castelului, acum fiind imprejmuit separat. Castelul este construit in stilul Belle-Epoque si parea incantator dar, din pacate nu l-am putut vizita, era inchis publicului, nu stiu daca permanent sau numai atunci, in acea perioada (poate ca era in renovare, nu stiu), cert e ca nu l-am putut vedea pe interior.
Sa va mai spun eu ca Dunarea trece prin 10 tari si 4 capitale si curge catre sud-est pe o distanta de aproximativ 2860 km pana la varsare in Marea Neagra, fiind singurul fluviu european ce curge de la vest la est? Sunt convinsa ca stiti foarte bine toate acestea si tocmai de aceea, va recomand din suflet acest loc, merita vazut, macar asa, in trecere.
Trimis de trigri in 21.12.11 23:17:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (trigri); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Muntii Padurea Neagra" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
@webmaster13: multumesc frumos. Ce surpriza placuta!
Multumim de acest review, anul trecut am ratat de putin vizitarea acestui loc... trecand la doar cativa Km, dar, anul acesta, peste cca o luna, vom vizita din nou zona si, neaparat vom ajunge si acolo...
Vom sta pentru o saptamana undeva langa Freiburg, Titissee-Neudstadt, a fost asa de frumos iarna ca... am decis sa vizitam si vara acele locuri!
Totusi, mai am de gandit daca se merita un ceas cu cuc sau nu!
Trecand prin zona luna trecuta am bifat si eu aceasta atractie turistica, dar sincer nu m-a impresionat. Ma asteptam la altceva. Se putea construi ceva mai frumos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2011 Muntii Padurea Neagra, izvorul Dunarii — scris în 13.05.11 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- May.2010 Plimbare prin Padurea Neagra — scris în 13.02.12 de sigcristina din VALCEA - RECOMANDĂ