ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanța
ÎNSCRIS: 30.09.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Aventuri prin Iordania Mount Nebo

TIPĂREȘTE URM de aici

15 iulie 2017

Iesind din restaurantul Haret Jdoudna, unde am servit cina la recomandarea flacaului de la receptia hotelului Mariam -vezi impresii am zarit vis-a-vis, Quen Ayola Hotel, locul unde urma sa ne petrecem ultima noapte de cazare inainte de zborul din miezul noptii catre tara.

La receptie era un domn, am aflat ca este rus dar vorbea foarte bine arabeste si usor usor balbait, i-am spus noi ca urma sa ne cazam acolo in noaptea de 18 spre 19 iulie, el ne intreaba de unde suntem si afland ca suntem romani, ne spune ca al sau coleg, stie sa vorbeasca romaneste pentru ca sotia este romanca.

Ni l-a recomandat a fi bun cunoscator al traseelor si garantat cu el vom acoperi toate obiectivele pe care ni le propuseseram sa le vedem imprejurul orasului Madaba. Bonusul era ca ne si explica in romaneste, iar pretul este unul ce se poate negocia, ne asteapta peste tot si este serios si de incredere.

Cum noi initial am vrut sa inchiriem o masina, facandu-ne ulterior calculele la pretul pe zi plus combustibil, asigurare si zilele in care nu o foloseam, am ales varianta sa plecam urmatoarea zi la plimbare cu taxiul.

16 iulie 2017

Conform discutiei telefonice de seara trecuta, domnul Salem urma sa ne astepte la hotel Mariam la 09.30, dar se pare ca a fost o mica neintelegere intre el si colegul cu care a vorbit cu el la telefon, caci la 09.40 inca nu venise nimeni sa ne astepte, asa ca am pornit pe jos catre Queen Ayola hotel crezand ca acolo a inteles sa ne astepte.

I-am lasat si vorba receptionerului daca cumva vine in urma noastra ne va gasi la celalalt hotel. Am pornit usor la plimbare, tot cu ochii in urma, cand dupa cativa zeci de metri am zarit un taxi ca opreste in fata hotelului Mariam, si un nene intra grabit in hotel apoi iese si de pe trepte priveste dezorientat in directia strazii. Atunci am inteles ca pe noi ne cauta, am iesit in strada si i-am facut semn si a tras masina langa noi, cerandu-si scuze de situatie.

Am facut noi cunostinta, ne-a raspuns stricat in romaneste"ce mai faceti?bine?" si ne-a mai spus ca ne intelege bine dar are dificultati in a se exprima fluent in limba noastra, dar le mai amestecam ba engleza ba romaneste in final ne-am inteles si ne-a fost de real ajutor.

Explicandu-i ca avem nevoie sa schimbam bani, ne-a oprit el la o casa de schimb unde era cursul bun (1euro = 0,805 JOD), fara comision si apoi am pornit in excursie asa cum ii cerusem noi:Muntele Nebo, raul Jordan si Marea Moarta.

Pe drum ne-am dat la povesti, in principal ne-a explicat ca fusese cu multi ani de zile in urma in Romania unde studiase la Institutul de Educatie Fizica si Sport, apoi in timpul practicii isi cunoscuse viitoare sotie pe care a si adus-o ulterior aici in Iordania si cu care au la acest moment 4 copii, cum altfel decat toti terminand Facultatea de Sport din Iordania.

Ca o paranteza, in care dorea sa arate recunoasterea valorii invatamantului si a diplomelor romanesti ne spunea ca fiica cea mare, fiind casatorita cu cetatean iordanian, erau in Dubai, amandoi antrenand fortele de politie, erau platiti cu o anumita suma de bani (mult mai mult daca ar fi lucrat in Iordania), ceva de genul 3-4000. Initial nu avea si cetatenie romana fiica dumnealui, dar dupa ce si-a luat-o, numai ei i-au crescut salariul cu peste o mie JOD, chiar daca studiase in Iordania, doar fiindca era cetatean roman era mai bine vazuta in Dubai.

Cei cativa kilometri, (aproape 10) au trecut rapid avandu-l pe domnul Salem ghid care ne explica atat obiectivele pe care le vedeam, dar si franturi din istoria locurilor si a Iordaniei si la 10:03 eram in fata ansamblului Mount Nebo.

Mount Nebo (in arabeste Jabal Nibu si in ebraica Har Nevo) coordonate:31.46.0 N si 35.43.5 E, este un varf de aproximativ 710 metri deasupra nivelului marii si este mentionat in Biblia Ebraica, fiind locul de unde Dumnezeu i-a aratat si promis taramul sfant lui Moise. Conform ultimului capitol al Deuteronomului, Moise a escaladat Muntele Nebo pentru a privi Taramul Promis dar in care nu va intra, ci doar va muri acolo fiind ingropat intr-un loc inca nedescoperit.

Administrat de catre: Franciscan Custody of the Holy Land (cumparat de catre Ordinul Calugarilor Franciscani in anul 1932)
Tel.: 962-5-325-2938
Program: 8am-5pm (4pm Oct-Mar)

Conform traditiei Crestine Moise a fost ingropat pe munte, locul exact nefiind insa exact specificat, dar credinciosii islamici sustin ca mormantul lui Moise este localizat in Maqam El Nabi-Musa, 11 km sud de Ierihon si 20 Km este de Ierusalim. Istoricii inca isi disputa locul exact si inca cerceteaza daca Muntele Nebo este acelasi la care face referire capitolul din Deuteronom

„”Moise s-a suit din câmpia Moabului pe muntele Nebo, pe vârful muntelui Pisga, în faţa Ierihonului. Şi Domnul i-a arătat toată ţara: de la Galaad până la Dan,

tot ţinutul lui Neftali, ţara lui Efraim şi Manase, toată ţara lui Iuda până la marea de apus

partea de miazăzi, împrejurimile Iordanului, valea Ierihonului, cetatea finicilor, până la Ţoar.

Domnul i-a zis: „Aceasta este ţara pe care am jurat că o voi da lui Avraam, lui Isaac şi lui Iacov zicând: „O voi da seminţei tale. ” Ţi-am arătat ca s-o vezi cu ochii tăi; dar nu vei intra în ea. ”

Moise, robul Domnului, a murit acolo, în ţara Moabului, după porunca Domnului.

Şi Domnul l-a îngropat în vale, în ţara Moabului, faţă în faţă cu Bet-Peor. Nimeni nu i-a cunoscut mormântul până în ziua de azi.

Moise era în vârstă de o sută douăzeci de ani când a murit; vederea nu-i slăbise, şi puterea nu-i trecuse".

În Israel nu s-a mai ridicat proroc ca Moise, pe care Domnul să-l fi cunoscut faţă în faţă’’

In anul 1993 pe varful Syagha, cel mai inalt punct al muntelui, au fost descoperite ramasitele unei biserici si manastiri Bizantine a carui constructie initiala a fost datata in a doua jumatate a secolului al 4 lea, tocmai pentru a marca locul mortii lui Moise.

Constructia a fost extinsa ulterior la finele secolului al 5 lea si reconstruita in anul 597.

Prima atestare apare in urma unui pelerinaj al unei credincioase pe nume Aetheria (Egeria, Etheria), o scrisoare (Peregrinatio sau Itinerarium Egeriae) adresata femeilor de acasa in anul 394. Numai partea de mijloc a scrierii originale a supravietuit si a fost copiata in „”Codex Aretinus” (descoperita de cercetatorul italian Gian Francesco Gamurrini in 1884 in Arezzo) care a fost scrisa la Monte Casino in secolul al 11 lea iar partile de inceput si de final s-au pierdut.

Pe 20 martie 2000, Papa Ioan Paul al II lea a vizitat muntele cu ocazia pelerinajului sfant si tot atunci a plantat un arbore de maslin in apropierea Capelei Bizantine, ca simbol al pacii.

Si Papa Benedict al XVI lea a vizitat situl in anul 2009 ocazie cu care a tinut o prelegere privind de pe varful muntelui sfant catre Ierusalim.

Am platit cate 2 Jod de persoana si am continuat pe aleea pavata cu piatra care ducea catre biserica, la umbra copacilor si simtind vantul ce adia usor de dimineata si am trecut pe langa monumentul sculptat in piatra ce comemora vizita Papei Ioan Paul al II lea in anul 2000 cu inscriptia:””UNUS DEUS PATER OMNIUM SUPER OMNES”.

Cei ce au ajutat la ctitorirea si ridicarea aceastui ansamblu aveau inscriptionate numele pe pavajul cu pietre de culoare mai inchisa (multi rusi am sesizat, precum si manastiri), in semn de recuostinta pentru donatii.

Am vazut o piatra rotunda (The Abu Badd) cu un diametru de circa 2 metri care aflam (conform inscriptiei) ca era folosita ca si usa fortificata a unei manastiri bizantine (secolul al 16 lea) in vechea localitate Faisaliyah, iar unele legende crestine spun ca ar fi chiar piatra care a fost rotogolita pentru a sigila mormantul Mantuitorului Iisus din Ierusalim.

In intreg complexul era deosebit de curat si ordonat, exact ca si in manastirile de la noi si totul parea aranjat cu rost, linistea relaxanta era deranjata doar de trilurile pasarelelor ascunse prin copacei.

Continuand ajungem la punctul de belvedere de unde aveam o vedere superba a intregii zone, care datorita evaporatiei matinale ingreuna observarea oraselor indepartate cum ar fi Ierusalim, si conform explicatiilor aflam distantele pana la cateva puncte de interes cum ar fi:Muntele Maslinilor Ierusalim 46km vest, Bethleem 25km vest, Hebron (Marea Moarta) 65 km Sud Vest.

Fiindca era cam aglomerat cu un grup de pelerini la monumentul “Brazen Serpent “ si trebuia sa asteptam in soare, am intrat in biserica ce a fost inchisa intre anii 2006-2007 pentru ample lucrari de constructie si restaurare si redeschisa publicului in 15 octombrie 2016.

Se poate fotografia si filma inauntru, dar am incercat sa fim discreti (mai ales ca aveam un” action cam” minuscula), deoarece un preot tinea slujba ajutat de cateva maicute care faceau intreaga cladire sa vibreze armonios si pe noi ne-a tintuit cateva clipe facandu-ne pielea de gaina de emotie.

Era placut, racoare si ne-am plimbat citind inscriptiile si traducerile, in anumite locuri treceam peste platforme de metal care protejau situl arheologic, tot protejate, dar cu sticla incastrata in pavajul din piatra erau morminte vechi descoperite cu ocazia restaurarilor. De o parte si de cealalta a salii erau columne de piatra ale vechiului lacas,

multe din ele fiind restaurate si avand atasate terminatiile de la partea superioara.

Contructia fiind in marea ei majoritate din lemn a fost ridicata pentru protectia sapaturilor si a mozaicurilor (unele incomplete) care erau expuse pe pereti.

In fata altarului erau cateva bancute de lemn pe care ne-am odihnit si noi pret de cateva minute vrajiti fiind de slujba religioasa apoi ne-am retras continuandu-ne explorarea.

Afara fiindca nu era nimeni in acel moment in fata Toiagului am profitat de ocazie sa ne facem cateva poze si sa putem citi ce scria pe placa de la baza:

„”And as Moses lifted up the serpent in the wilderness, even so must the Son of man be lifted up:

That whosoever believeth in him should not perish, but have eternal life (John 3.14:15) ”

„” Si, dupa cum a inaltat Moise sarpele in pustiu, tot asa trebuie sa fie inaltat si Fiul omului,

pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. ”

Uriasa sculptura in bronz reprezinta creatia artistului italian Giovanni Fantoni si reprezinta o combinatie intre un sarpe care este incolacit pe o cruce, suferinta lui Iisus si rastignirea lui pe cruce.

Numeri 21:9

Şi Domnul a zis lui Moise:”Fa-ti un sarpe infocat (bronz) si pune-l pe o prajina. Si va fi asa: oricine este muscat si-l va privi va trai. Si Moise a facut un sarpe de arama si l-a pus pe o prajina si a fost asa Daca vreun sarpe musca pe cineva, cand el privea sarpele de arama traia.

Am vizitat si muzeul, unde era la fel de racoare si liniste, iar de atata liniste paznicul ce trebuia sa vegheze dormea de –l puteam lua cu tot cu scaun, cladirea ridicata din blocuri de piatra unde am vazut diferite inscriptii, coloane de piatra, mozaicuri, vestigii istorice adunate de prin locurile inconjuratoare.

Dupa aproximativ o ora de vizitare a intregului ansamblu am mers in parcare si de acolo am pornit impreuna cu ghidul nostru catre urmatoarea locatie: raul Iordan Baptism Site

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de alunelu69 in 04.04.18 11:18:33
Validat / Publicat: 04.04.18 13:56:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 2569 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alunelu69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 un mozaic al vechii biserici bizantine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.04.18 18:12:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

alunelu69AUTOR REVIEW
[04.04.18 21:31:56]
»

@webmaster:

Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alunelu69
Alte impresii din această RUBRICĂMuntele Nebo:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051775932312012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1