ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La Mormântul Tracic de la Sveshtari

TIPĂREȘTE

Drumurile oricărui bucureștean, prin Bulgaria, încep cel mai adesea de la Podul Prieteniei și vama Ruse. Așa a început și drumul nostru în acea duminică de primăvară când ne propuseserăm o nouă incursiune peste Dunăre, la vecinii noștri bulgari.

Pentru că programul zilei nu era foarte încărcat, am plecat din București la ora 7.00. Am parcurs distanța de aprox. 60 km până la Giurgiu, la ieșirea din țară, în condiții normale. Doar din când în când gândurile ne zburau la recenta știre potrivit căreia fermierii bulgari - în scopul unor revendicări - blocaseră trecerea frontierei, dar... fie ce-o fi!

Presupunând că deja se știe, mai are rost să spun că drumul a fost foarte bun, iar porțiunea de lângă punctul de control de la frontieră, porțiune tot mai deteriorată în anii anteriori, este acum una dintre cele mai modernizate? La controlul vamal nu doar că nu era (sau nu mai era) nici un fel de blocaj, dar am și trecut fără așteptare. Ca de fiecare dată, la Ruse am făcut prima oprire pentru vignetă, pentru schimb valutar și pentru relaxare.

Prin Tetovo și Kubrat, spre Isperih drumul este bun la început și destul de deteriorat mai apoi, dar pentru că traficul este lejer, găurile din asfalt se mai pot evita prin grija și atenția celui de la volan. La Sveshtari, pentru a ajunge la Rezervația Arheologică Sborianovo care include și mormintele tracice, părăsești drumul însemnat pe hartă cu 205 și te angajezi pe un drumeag de 2,5 km, îngust, șerpuit, dar bun, care străbate pădurea până la obiectivul țintă.

Când am ajuns noi acolo, în parcarea mare de lângă clădirea administrativă a Complexului Turistic era parcat doar un autocar și vreo două autoturisme, probabil ale personalului de serviciu. Clădirea administrativă include un mic magazin cu suveniruri specifice (nu și pliante sau scheme pentru turiști), loc unde se achită și taxa de vizitare, precum și o mică sală - cu intrare din exterior - dotată cu scaune și cu foarte multe panouri informative (în bulgară și engleză), unde rulează continuu un film de prezentare a mormântului tracic. Această sală a fost inaugurată în 2022, la 40 de ani de la prima descoperire arheologică de aici. Amplasat lângă intrare, un aparat îți poate oferi cafea, răcoritoare și diverse ronțăieli. Tot cu acces din exterior, în stânga clădirii se află toaletele.

Program de vizitare și taxe de acces

Mormintele tracice de la Sveshtari se pot vizita de Miercuri până Duminică în intervalul orar 9.30-16.30, cu ultima intrare la 16.30. O jumătate de oră (12.00-12.30) este rezervată pentru pauza de masă. Din cât am înțeles, obiectivul poate fi vizitat doar în perioada 1 martie - 30 noiembrie.

Privitor la taxele de vizitare, au intervenit câteva schimbări față de anii anteriori. Taxa actuală de acces pentru vizitarea mormântului tracic este 16 leva/persoană. Vizitarea celorlalte două morminte presupune alte taxe - 6 leva/persoană pentru fiecare dintre ele. Nu există taxe speciale pentru grupuri sau pentru anumite categorii de vizitatori (elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități...). Accesul în interiorul mormintelor se face doar cu ghid.

Vizita noastră la Mormântul Tracic de la Sveshtari

Alipiți grupului sosit acolo cam în același timp cu noi, însoțiți de o doamnă-ghid, în drum spre movile am făcut un prim popas lângă un panou mare cu schema Rezervației Arheologice Sborianovo, un complex unic format din așezări, sanctuare și necropole datând din antichitate. Acolo ni s-a vorbit despre așezarea tracică Helis, despre mormintele tumulare - foarte multe (peste 50), între care se evidențiază Mormântul regal cu cariatide, precum și despre Demir Baba Teke, un loc sacru pentru musulmani.

Pe aleea șerpuită, în pantă ușoară, ajungem în fața primei movile, cea mai mare - Ginina Mogila - care adăpostește Mormântul Tracic de la Sveshtari, cunoscut și sub numele de Mormântul Regal Tracic, cel mai important și cel mai valoros descoperit acolo.

Accesul se face printr-o ușă cu totul specială, unică (cel puțin în ceea ce mă privește), blindată și securizată. Se intră doar în grupuri mici (13-15 persoane maxim), restul așteaptă afară, în fața ușii închise. Cei care au intrat sunt întâmpinați de un alt ghid și sunt invitați să-și pună papuceii albaștri, protectori. În legătură cu fotografiatul. Acesta este strict interzis în interiorul mormintelor, indiferent de formă (cu telefon sau cu aparat foto, cu bliț sau fără). Nici măcar cu plata unei taxe speciale nu este permis fotografiatul. Cu toate acestea, pe internet pot fi găsite atât fotografii, cât și mici filmări. De aceea, până la vederea pe viu, cei interesați își pot face o idee accesând internetul. Voi încerca să atașez și eu câteva imagini furate de pe internet (iată cum încurajează bulgarii practicile mai puțin ortodoxe, în condițiile în care nu pun la dispoziția turistului nici măcar un pliant sau o schemă privind obiectivul vizitat!)

Mormântul Tracic de la Sveshtari datând din sec. III î. Hr., a fost descoperit în 1982, în timpul unor săpături arheologice. Datorită arhitecturii remarcabile și a decorațiunii sale artistice, în 1985 Mormântul Tracic de la Sveshtari a intrat în patrimoniul cultural și istoric mondial sub protecția UNESCO. După ani de studii și o migăloasă muncă de conservare, la 30 septembrie 2000, obiectivul a fost deschis și pentru vizitatori.

În pasajul care conduce la mormântul antic, în "dromos", cu pereții încărcați de imagini, scheme și texte informative (în bulgară și engleză), ghidul și-a început prezentarea.

Urmându-l, am văzut cele trei încăperi mortuare, fiecare acoperită cu un plafon în boltă. Decorul încăperii principale de înmormântare, care se presupune a fi al regelui Dromohete, este foarte bogat. Patru coloane dorice și o coloană corintică susțin o friză de forma unei plăci dreptunghiulare din piatră, ornată cu trei creste semicirculare, în relief, decorate cu rozete în alternanță cu capete de taur.

Cel mai mult impresionează cele zece figuri feminine, patru pe peretele frontal și câte trei pe pereții laterali, cariatidele cu brațele ridicate susținând scena "Ritualul de Zeificare" sau "Eroizarea" celui decedat. Însoțit de doi supuși, se observă foarte bine regele călare, care primește coroana de aur de la Marea Zeiță Mamă. Alte patru figuri reprezentate în spatele zeiței sunt femei purtând daruri și cununi. Pentru că atât cariatidele cât și întreg decorul nu par a fi complete, se presupune că lucrările au rămas neterminate, moartea regelui intervenind pe neașteptate.

Cea de-a doua încăpere, mai mică decât prima, se presupune a fi camera de înmormântare a soției, cea care și-a urmat soțul decedat și în viața de apoi.

În camera laterală, cea mai mică, fără ornamentații, erau depuse ofrandele și caii sacrificați, osemintele a cinci cai descoperite acolo certificând faptul că - respectând tradițiile tracice - și aceștia și-au urmat stăpânul în lumea de dincolo de moarte.

În imediata apropiere a Mormântului regal Tracic, probabil locul de odihnă veșnică a lui Dromihete regele geților de pe ambele maluri ale Dunării inferioare, precum și al soției sale, fiica regelui Lisimah - un general al lui Alexandru cel Mare, se află alte două movile adăpostind morminte antice. În anumite condiții, și acestea se pot vizita, dar noi - având și alte obiective pe ordinea de zi - nu am făcut-o. Ne-am plimbat totuși pe alei cercetând intrările mult mai puțin fastuoase, încuiate, ale Mormântului Nr. 12 și Mormântului Nr. 13.

Pentru importanța lor istorică, pentru vechimea lor, consider că movilele de la Sveshtari - locuri ale unor descoperiri de morminte umane și de animale, de vase, de obiecte de podoabă și alte ofrande funerare - merită vizitate măcar o dată în viață. Cel puțin pentru faptul că sunt atât de aproape de România. În drumurile noastre spre alte destinații de vacanță - în Bulgaria, Grecia sau Turcia - un organizator iscusit de trasee turistice poate include fără prea mare dificultate și o abatere la Mormântul Tracic de la Sveshtari, acest monument de arhitectură sepulcrală foarte rară și în același timp foarte bine conservat. Este o mărturie excepțională a culturii geților, popor tracic locuind pe ambele maluri ale Dunării, teritoriu împărțit astăzi între România și Bulgaria.

Revenind în Sveshtari, mica localitate numărând în jur de 600 de locuitori, în mare majoritate etnici turci, continuăm încă vreo 40 km până la Razgrad, a doua destinație a zilei noastre turistice.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.04.23 15:25:21
Validat / Publicat: 05.04.23 21:03:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Sveshtari - Rezervația Arheologică Sborianovo, complexul administrativ și parcarea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33200 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.04.23 21:02:07]
»

Mutat în rubrica "Mormântul tracic de la Sveshtari, RAZGRAD" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Razgrad și împrejurimile]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmasterPHONE
[05.04.23 21:50:43]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulianicAUTOR REVIEW
[06.04.23 06:01:27]
»

@webmasterX: Da, poziționarea pe hartă este OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
valentinag
[06.04.23 10:05:28]
»

Nu stiam de el, l-am trecut pe lista!

⭐ValentinB_88⭐
[06.04.23 11:01:00]
»

Ca de fiecare dată, la Ruse am făcut prima oprire pentru vignetă (...)

Pentru vigneta de Bulgaria, recomand site-ul oficial https://web. bgtoll. bg/

Nu am cumpărat niciodată fizic din BG, mereu am procurat online și nu am avut probleme niciodată. Plus că durează 2 minute maxim. Cred că știai deja și ai îmbinat oprirea și cu pauza de relaxare, cum ai spus.

Interesant acest obiectiv. Am fost în Razgrad (orașul) și am vizitat ruinele Castelului Abritus, dar ce ai prezentat tu este de vizitat și notat pentru viitor.

Mulțumim pentru review.

iulianicAUTOR REVIEW
[06.04.23 17:44:19]
»

@valentinag:

În Bulgaria mai sunt și alte astfel de obiective, interesante și misterioase. La Kazanlâc mai sunt niște morminte tracice, cu decorațiuni interioare bine păstrate. Eu nu am ajuns încă acolo, dar - vorba ta - "l-am trecut pe lista! " Nu știu când, dar voi ajunge și acolo odată și odată pentru că îmi plac astfel de obiective. În plus, acolo este Valea Trandafirilor.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[06.04.23 18:45:11]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Despre achitarea online a vinetei pentru Bulgaria știam, doar că de data asta grijile șofatului nu mi-au revenit mie. Eu am fost preocupată mai mult de a-mi mai procura câteva leva. Știu că și asta se putea rezolva în București, dar, de teama de a nu avea surprize... Am și văzut că taxele de acces s-au mai modificat în plus și pe la bulgari. Ce să-i facem? Sărăcie mare peste tot, scumpiri care se țin lanț peste tot...

Dar, poate pentru faptul că traficul prin vamă era redus sau poate pentru că toată lumea preferă acum rezolvarea problemelor prin internet și telefon, nu am găsit nici un fel de coadă la ghișeele acelea de la Ruse.

Cât despre Mormântul Tracic de la Sveshtari, obiectivul este interesant, dar tot rămâi cu un sentiment ciudat din cauză că nu poți pleca de acolo cu nici o fotografie, cu un pliant sau măcar cu schema interioară, cu amplasarea celor trei încăperi ale mormântului.

Astfel de morminte mai sunt și la Kazanlâc. Nu le-am văzut nici eu, dar spun unii că sunt interesante, bine conservate și frumos decorate și acelea.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

mprofeanuPHONE
[07.04.23 12:27:28]
»

@iulianic: Am fost și eu acolo la început de vară în anul 2021, nu puteam rata un astfel de mormânt tracic, apoi au urmat cele din zona Kazanlak, istoria se îngemănează cu a noastră. Am fost așa de necăjită pentru că nu am putut lua măcar o amintire, o poză, am cerut permisiunea dar ghidul oprea imediat lumina. Mulțumesc pentru aducere aminte!

iulianicAUTOR REVIEW
[07.04.23 18:27:39]
»

@mprofeanu: Nu știu de ce sunt chiar atât de stricți cu fotografiatul. Oare pietrele alea care au rezistat atâtea mii de ani pot fi afectate cumva de un aparat foto, chiar și cu bliț? Am observat cu câtă vigilență urmăreau să nu scape nici o poză. Și totuși, pe internet sunt poze, ba chiar și filmulețe făcute în interior.

La mormintele de la Kazanlâk nu am fost, dar poate că voi ajunge și acolo cândva.

Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mprofeanu, valentinag, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMormântul tracic de la Sveshtari:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06109094619751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1