ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mocanita din Bucovina — Inapoi in timp...

TIPĂREȘTE

Atunci cand am scris review-ul despre Pensiunea Mario din Vatra Moldovitei vezi impresii, promiteam sa va spun cate ceva si despre vestita Mocanita din Bucovina, nu ca ar fi foarte multe de spus, dar mai ales sa va arat cateva imagini cu aceasta, cu traseul pe care-l parcurge dar mai ales cu peisajele pe care le vedeti pe traseul pe care aceasta il parcurge.

Cred cu tarie ca poate fi pusa in planul tuturor celor ce vor sa viziteze aceste locuri.

Noi ne-am hotarat sa mergem cu mocanita dupa ce am vazut un pliant cu aceasta la pensiune, am considerat ca e o oportunitate ce nu trebuie ratata, mai ales ca ne-am nimerit intr-o duminica, ulterior am aflat ca aceasta circula doar sambata si duminica cat si de Paste, 1Mai, Craciun si alte cateva sarbatori, iar pentru doritori, acesta poate fi inchiriat in totalitate in ori ce zi se doreste, pentru tarife intre 500 si 2000 RON, in functie de locomotiva folosita (diesel sau cu abur) si/sau lungimea traseului ales.

In mod normal, pretul biletelor era de 25 lei de adult si 15 lei de copil, trenul circula de doua ori pe zi, cu plecare din Moldovita la orele 11 si 15.

Traseul pe care aceasta circula e urmatorul: Moldovita, Rasca, Gura Timotei, Lungulet, Gura Lobina, Casa de Vanatoare-Rascovei, Argel-Zigreva. Parcurgerea traseului dureaza in jur de trei ore, o ora dus, o ora intors si in jur de o ora se petrece la capatul traseului, intr-o poienita.

In acel loc am stat de vorba cu cei ce opereaza trenul si de la care am aflat lucruri interesante, acestia sunt fosti lucratori la exploatarile forestiere din zona cat si fosti angajati ai Mocanitei, in perioada in care aceasta era folosita pentru transportul lemnului exploatat in bogatele paduri din zona.

Dar sa va spun cateva lucruri despre istoria Mocanitei din Moldovita : calea ferata cu ecartament ingust a fost construita de un proprietar de gater din Munchen (nemtii astia!), Louis Ortieb, si data in folosinta in anul 1888 pentru a transporta masa lemnoasa de la padure la gater.

In anul 1909 a fost preluata de fondul bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800mm la ecartamentul standardizat de 760mm. Lungimea initiala a traseului mocanitei era de 23,9 km, de la Moldovita la Rososa iar in decursul anilor aceasta a tot crescut, ajungad sa masoare in 1987 o lungime totala de 73km, dupa infiintarea portiunii Rascovei-Rasca.

Linia de la Moldovita a fost folosita pentru expoatare forestiera pana in anul 2001. Din anul 2005, aceasta a fot readusa la viata de un investitor austriac (iar nemtii astia!) si introdusa in circuitul turistci, devenind o atractie a zonei.

Din pacate, actualul traseu mosoara doar zece kilometrii si jumatate, dar exista sperante ca acesta sa creasca prin extinderea traseului cu inca cinci kilometrii, pentru a ajunge pana la Manastirea Moldovita, dar, tipic romanesc, extinderea acestei se impiedica de birocratia autohtona, extinderea s-ar face prin montarea de sine interioare inguste peste ecartamentul liniei ferate CFR, abandonata inca din anul 2010, dar din pacate, aceasta extindere nu s-a realizat nici pana astazi…

In concluzie, recomand acest obiectiv, atat pentru ineditul lui cat si pentru cele trei ore petrecute in natura, ne punand la socoteala peisajele bucovinene de care te incanta pe parcursul traseului…


[fb]
---
Trimis de kelyboy in 30.07.15 08:44:01
Validat / Publicat: 30.07.15 10:16:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOLDOVIȚA.

VIZUALIZĂRI: 3834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Prin padurile astea se ascundeau moldovenii cand veneau turcii?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.07.15 11:14:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mocăniţa bucovineană" (nou-creată pe sait)

alinaro
[30.07.15 11:23:08]
»

@kelyboy - Pică la fix acest articol. Peste două săptămâni voi fi şi eu în zonă. Pentru prima zi în Bucovina avem în plan, cu plecare din Gura Humorului, unde vom dormi două nopţi, Putna, Suceviţa, Moldoviţa şi Mânăstirea Gura Humorului seara, la întoarcere. Mă gândesc că putem prinde trenuleţul de la 15:00, oare ar fi timp să vedem şi Mânastirea? Unde să găsesc mai multe info?

Mulţumesc anticipat şi o zi frumoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kelyboyAUTOR REVIEW
[30.07.15 14:24:44]
»

@alinaro - Ma bucur sa pot fi de folos! Din fericire anul acesta in luna august am inteles ca trenuletul are program in fiecare zi, cu plecare din Moldovita la ora 10 si la ora 14, pretul biletelor fiind de 15 lei pentru copii si 25 lei pentru adulti. Daca trenul pleaca la ora 14 iar calatoria dureaza undeva in jur de trei ore, la ora 17 cand aceasta se va incheia cred ca va fi timp sufficient si pentru vizitarea manastirii.

Concediu placut si dristactie maxima!

izabiza
[30.07.15 18:46:03]
»

eu cred ca ar trebui o rubrica si mai speciala: Mocanitele din Romania, unde sa stea toate adunate cumintele asteptandu-si calatorii de peste tot.

(e o gluma de alintat Mocanitele, oricum e minunat simplu fapt ca-si gasesc rubrica separata, pe zone)

Oricum e prima oara cand aud despre aceasta Mocanita. Sper sa ajung si eu. Stiu ca mai este una la Gura Humorului, desi nu am dat niciodata de ea, nu stiu dupa ce orar anual/de sezon circula.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
izabiza
[30.07.15 18:59:06]
»

@alinaro - Pai daca ajungeti la Manastirea Humor, treceti si Voronetul pe lista ca doar e la o azvarlitura de bat, pe acolo.

alinaro
[30.07.15 19:04:32]
»

@izabiza - Da, da, e si Voronetul pe lista, am uitat sa-l mentionez de dimineata. Multumesc frumos.

izabiza
[30.07.15 21:39:20]
»

@alinaro - Sa aveti drum bun și timp bogat in relaxare si... impresii

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, izabiza, kelyboy
Alte impresii din această RUBRICĂMocăniţa bucovineană - Huțulca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06209397315979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1