ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
3 AD. + 1 COPII -- v: 6
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cu Mocănița prin Bucovina

TIPĂREȘTE URM de aici

Auuu, am ajuns și aici. Văd că au trecut 4 ani de la reviewul anterior care era unul negativ... hai să fac puțină lumină și pe aici!

Fiind în circuit prin Moldova, Bucovina, am programat din timp vizita la Mocănița Huțulca. Făcusem rezervare dar nu părea ceva profi... ne notase un domn pe caiet ca să zic așa. Adică nu a fost ceva online. Cei de la Vișeu erau mult mai profi la faza asta... totul rezervat ONLINE, cu tot cu mâncare și toate pachetele. Se putea plăti online, frumos, modern. Mno... asta e. Continuăm.

Am ajuns la 9-40 conform indicațiilor de pe waze. Parcarea nu este amenajată și nu se percepe vreo taxă. Este o zonă plină de praf fin, așadar nu mergeți cu mașina spălată pe acolo că se face praf la loc.

"Așezată pe cursul superior al răului Modovita, la altitudinea de 650 de metri în inima Obcinilor Feredeu și Mare, și la 40 km de orașul Câmpulung Moldovenesc, localitatea Moldovița a fost atestată documentar în anul 1443, formându-se ca o comunitate liberă la hotarele pădurilor Mănăstirii Moldovița. "

Sursa pliant mocănița

INFO UTILE

Adresa Gara Moldovita, nr 395 RO 727385 Moldovita, Judet Suceava

Pret dus intors (35 km)

35 lei adult

20 lei copii

Durata parcurgere 3 ore

Achităm biletele la casă (apropo... doar CASH, nu au POS). Am plătit 35 lei pentru adult și 20 lei pentru copil.

Copiii pana in sase ani care au nevoie de loc, platesc 20 lei. Grupurile organizate fac rezervare cu cel putin 48 de ore inainte. La cerere se pot organiza programe complete, cu activitati diverse si servicii de catering. Pentru trenul cu abur, comanda se face cu cel putin 3 zile inainte. Pentru drezina-locomotiva diesel, comanda se face cu o zi inainte. Tariful este in functie de lungimea si durata traseului.

LOCOMOTIVELE DIN HUȚULCA:

1. Nume: 764.404R Huțulca

Uzina constructoare: Reghin

Nr. Fabricatie: 601/1984

Ecartament: 760mm

Formula osiilor: Dt-n2

2. Nume: 764.431 Bucovina

Uzina constructoare: Reșița

Nr. Fabricatie: 2609/1957

Ecartament: 760mm

Formula osiilor: Dt-n2

3. Nume: X626.116 Drezina (10 locuri)

Uzina constructoare: Werke Worth

Nr. Fabricatie: 601/1984

Ecartament: 760mm

Formula osiilor: Dt-n2

4. Nume: 764.423

Uzina constructoare: Reșița

Nr. Fabricatie: 1928/1954

Ecartament: 760mm

Formula osiilor: Dt-n2

SCURT ISTORIC (info pliant :)

"Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldovița, care a încheiat activitatea economică în 2001, există încă din 1888 și are o istorie extraordinară. Începând cu anul 2005, CFI Criscior, sub conducerea D-lui Georg Hocevarm reîncepe bucată cu bucată reconstrucția acestei linii forestiere, ajungând momentan la lungimea de 12 km.

Prin acesta, s-a reușit realizarea unei fantastice atracții turistice, care bucură mii de iubitori ai locomotivelor cu aburi și nu în ultimul rând, ai naturii sășbatice. "

PLECAREA

Ne urcăm în al treilea vagon parcă. La 10 fix Mocănița are cale liberă de la doamna controlor (tot cea de la casa de bilete). Plecăm ușor ușor apoi ajungem la viteză constantă. Casele de pe traseu sunt tipice zonei. Avem case vechi, dărăpănate, în contrast cu vile noi, moderne. Zona nu este foarte bogată. Aici fie te ocupi cu lemnele, fie lucrezi în altă parte.

Din pliant aflăm că...

"Plecarea trenurilor se face din gara CFR Moldovița. Linia urmărește, până la actualul punct de capăt, pârâul Moldovița, într-o zonă pitorească, tipicBucovinei, cu case în stil vechi, căpițe și clai de fân pe fiecare câmp. Pe toate dealurile se zăresc făinare și oboroane. Pe tot parcursul plimbării cu Mocănița, ne vom întâlni cu faitoane și căruțe trase de cai, aranjate cu canafuri pe căpăstru. "

După câteva zeci de minute ajungem la capăt, în Argel.

TURISM MONTAN CU MOCĂNIȚA, informații din pliant:

"Pentru iubitorii de plimbări în natură, există posibilitatea de a urca cu primul tren până la un punct de plecare a unui traseu pe jos, apoi întoarcere cu al doilea tren. Puteți începe o plimbare frumoasă din următoarele stații: Gura Timotei, Lungulet, Gura Lobin, de la Poiana Zigreva, unde veți avea o vedere deosebită. La fiecare haltă veți găsi un panou cu descrierea traseului care se parcurge pe jos. "

CAPĂTUL DE LINIE = ARGEL

Ajungem la capătul drumului. Aici este renumita zonă unde se servește mâncare caldă, tradițională românească. Era și o mică famfară care anima locația. Tot aici, în capătul zonei de buticuri, există și toalete, amenajate într-un container.

Despre mâncare ce să vă zic... cu riscul de a-mi lua comentarii negative, o spun. Prețurile exagerat de mari, obraznic de mari ca să nu zic nesimțite. Sau ca să mă exprim elegant... prețuri de turiști străini cu salarii de 2-3 mii de euro. O să pun 1-2 poze cu meniurile de acolo dar scriu și aici:

-mici 3 lei bucata

-cârnăciori subțiri 5 lei bucata

-cârnați groși 10 lei bucata

-ceafă 15 lei bucata

-frigăruie 15 lei bucata

-piept de pui 16 lei bucata

-cartof umplut cu brânză de burduf/ pastramă de purcel 5 lei bucata

-cartof la cuptor cu ceafă de porc și salată de varză 25 lei

-mămăligă cu cârnați și brânză de burduf 15 lei sau

-mămăligă cu fasole și cârnați la 20 lei...

Pentru o familie cu un salariu minim spre mediu, prețurile astea sunt exagerat de mari. Dai pe mâncare mai mult decât te-a costat Mocănița dus-întors. Pentru o familie de 3 adulți și 1 copil cum eram noi, am fi dat aproximativ 120-150 lei ca să mâncăm toți. Vorbim totuși de o semi-autoservice. Nu există ospătari. Te duci, comanzi, primești farfuria, plătești și te așezi la o masă.

De sucuri și ape nu mai spun... 4-5 lei sticla de 500 ML. Apreciez munca oamenilor de acolo, apreciez încurajarea turismului, dar nu accept jecmăneala asta a turistului pe mentalitatea "lasă mă ca sunt turiști, veniți în concediu. Au ei bani!!! "

CONCLUZII

După popasul de la Argel, mergem înapoi spre punctul inițial de plecare. Venit, văzut, plăcut. O experiență frumoasă ce trebuie repetată cu fiecare ocazie. Exceptând prețurile de restaurant de la capăt de linie, totul a fost ok. Regăsiți poze de pe parcusul traseului cu minunățiile de pe drum

____

Drum bun călătorule.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 03.07.21 18:25:15
Validat / Publicat: 03.07.21 19:21:16
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MOLDOVIȚA

VIZUALIZĂRI: 5310 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8400 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

liviu49
[03.07.21 19:59:02]
»

Hai ca azi sunt sortit sa fac eu safteaua la voturi. Daca era @mishu pe faza locul 1 era ocupat deja din start.

Vad ca mergi pe urmele mele de anul trecut. Dupa vizitarea manastirii Moldovita am plecat in drumetie cu Hutulca, prima cursa la ora 9. Bilete am cumparat pe loc din gara inainte de a vizita manastirea. Proprietarul pensiunii unde locuiam ne aranjase biletele, dar nu eram singurul care cumparam bilete. La Argel cel mai neplacut lucru pe peron a fost sa alegem ce sa mancam. Pana la urma ne-a mirosit cel mai frumos o portie de iahnie de fasole cu ciolan afumat. Si ca sa nu plecam cu mana goala am mai cumparat si 4 pastravi afumati pe care cu mare greutate i-am adus vii si nevatamati acasa.

Daca imi spui ca dupa Hutulca ai vizitat manastirea Sucevita, apoi manastirea Putna, ai mancat ciorba radauteanca la Musatinii in putna, iar dupa aceea cu burtile puse la punct ai fost la chilia lui Daniil Sihastru, iar copilul s-a jucat in parcul de langa chilie, te acuz de spionaj.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

PS. Acum doua seri m-am intors din Maramures, iar in ultima zi din Maramu' am fost cu mocanita pe valea Vaserului unde la capat, la Paltin ne astepta un platou grill la 29 de lei. Atat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[03.07.21 22:21:43]
»

@liviu49: Dupa Mocanita am fost fix la... Sucevita. Am fost si la Putna. Urmeaza maine cred sa mai fac din review-uri. Multumesc pentru ca ti-ai facut timp sa citesti ce am scris (si copiat).

webmasterPHONE
[04.07.21 07:53:04]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

liviu49
[04.07.21 09:43:27]
»

@Maskatu: Faptul ca ai specificat sursa din care ai citat nu mai inseamna copiere, sau, ca in cazul " doctorilor " nostri celebri, plagiat. Am avut parte in liceu de profesori crescuti si scoliti in perioada interbelica si care daca te prindeau copiind dupa copiuta iti dadeau nota 4, iar foloseai manualul ca sursa de informare primeau nota 1. Ei considerau ca cei care copiau dupa o copiuta au muncit la realizarea acesteia, care era un fel de rezumat, care se putea extinde la o lucrare mai ampla.

Faptul ca ai fost, dupa Hutulca, la Sucevita si apoi la Putna, pentru un cunoscator al Bucovinei era usor de anticipat. Noi de la Putna, dupa ce am mancat ne-am intors la Vatra Dornei prin Brodina, Argel, prin mijlocul unei superbe paduri de conifere (vezi impresii).

Astept in continuare noile aventuri.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[04.07.21 10:05:23]
»

@liviu49: Am uitat de Moldovița. Chiar acum fac review pentru ea + Sucevița. Mulțumesc pentru încurajări. Revin. Țineți aproape... urmează câteva reviewuri bomba, cele de la sfârșitul concediului. Dar momentan mai am 2-3 mănăstiri. Le iau în ordine cronologică.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMocăniţa bucovineană - Huțulca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084284067153931 sec
    ecranul dvs: 1 x 1