ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Un pas, un monument şi o mănăstire, toate purtând acelaşi nume: Shipka

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Trecătoarea Shipka

Când eşti pe meleaguri sud-dunărene şi vrei să ajungi de la Gabrovo la Kazanlâk, nu ai de ales decât să străbaţi Pasul Shipka (Shipchenski prohod) , prin munţii Balcani sau Stara Planina. Acesta este parte din drumul european E85, un drum lung care traversează bătrânul continent, din Lituania, de la Marea Baltică, la Alexandroupolis, Grecia, la Marea Egee.

În minivacanţa de 1 Mai, de la Bucureşti, la Stara Zagora, punctul nostru terminus, am mers numai pe E85, un drum aflat în stare bună, destul de circulat pe care-l străbat, în afara autovehiculelor locale, multe maşini ce vor să ajungă în Turcia prin vama Kapikule sau în Grecia prin vama Makaza.

După ce am ieşit din Gabrovo, la mică distanţă, indicatorul ne arată că vom intra într-o zonă de 13 km de serpentine, cu un grad sporit de dificultate, adică în trecătoarea Shipka.

Zona periculoasă are limitare de viteză la 40 km/h şi puţine locuri în care se pot face manevre de depăşire, aşa încât dacă nimereşti în spatele vreunei maşini lungi şi de tonaj greu, e ghinion curat. Simţi cum i se înfundă repede urechile semn că altitudinea creşte simţitor, dacă încerci să te uiţi în jos, chiar printre ramurile stufoase de primăvară ale copacilor, hăul e din ce în ce mai ameţitor. Pasul Shipka te poartă de la 400 m înălţime, în dreptul Gabrovo, la 1.190 m, atât cât este în partea cea mai înaltă, ca să coboare în valea Kazanlâkului, ştiută drept Valea Trandafirilor sau cea a regilor traci, la 300 m, totul în numai 13 km. Peisajele devin din ce în ce mai pitoreşti, iar curbele strânse în urcare sau în coborâre nu te lasă să savurezi pe îndelete imaginile ce se desfăşoară de-o parte şi de alta a şoselei.

Din când în când se poate poposi la vreunul din locurile special amenajate unde îţi poţi potoli setea cu apă foarte bună de băut ce izvorăşte din munte, sau te poţi bucura de privelişte de la punctele speciale de belvedere. Dacă vara e un traseu dificil care necesită multă atenţie, mă întreb cum o fi iarna?

În punctul său cel mai înalt, pe un platou larg pe care se găseşte o parcare destul de mare, se poate face o oprire mai serioasă, nu doar pentru câteva minute, cu pauză de masă la o mehana ce-şi expune mese şi-afară pe vreme bună. Vizavi s-a dezvoltat o adevărată zonă comercială, cu tarabe cu tot felul de mărfuri, de la suveniruri la alimente, la haine, diverse. Acolo se poate face şi popas pentru toaletă, sau se poate parca maşina pentru cine doreşte să urce pe jos la mausoleul care tocmai ce a apărut falnic în peisaj.

Trecătoarea a fost scena unor bătălii sângeroase pe parcursul războiului ruso-turc 1877-1878 ce s-a finalizat cu independenţa mult râvnită a bulgarilor faţă de Imperiul Otoman. Toate culmile şi văile împădurite ale Balcanilor din această zonă erau înţesate de oştile turcilor sub comanda conducătorului Suleiman Paşa pe care abia armata rusă alături de cea bulgară şi un corp de voluntari au reuşit să le înfrângă după mai multe episoade de luptă ce au durat din vara anului 1877, până în ianuarie 1878 când turcii au fost învinşi definitiv.

Monumentul Shipka

Ca să ajungi la monument, din parcarea de o parte si de alta a soselei cu restaurante si mici magazine ce marchează apogeul urcuşului în trecătoare, sunt două opţiuni, ori mergând pe o mică şosea pentru încă vreo doi kilometri, ori pe jos, urcând câteva sute de trepte prin pădure, mai precis 676, nu că le-aş fi numărat eu, dar era marcat din când în când numărul pe câte una. De jos, de la baza scărilor, căutând cu privirea monumentul, nu-l zăreşti din prima privire, abia după ce te încumeţi şi ai urcat ceva, apare şi el semeţ în peisaj. La urcuş se pot face câteva pauze pe băncuţele răzleţe de pe margine sau chiar pe scări. Cel mai mult mi-a plăcut că ne întâlneam cu mulţi turişti care se întorceau pe jos, chiar şi câţiva turci care n-am prea înţeles ce căutau pe-acolo.

De la finele celor 676 trepte care sunt destul de solicitante, chiar şi pentru cineva cu o bună condiţie fizică, ai zice că s-a terminat cu urcatul, de unde? , până la monument se mai parcurg vreo două sute de trepte, aşa că cel mai bine e de venit cu maşina până sus, mai ales că se poate merge şi la Buzludja, extravagantul monument comunist, astăzi în paragină.

De la baza monumentului se mai văd câteva monumente mai mici amplasate ceva mai jos ca altitudine, închinate, de asemenea, eroilor războiului ruso-turc. Aproape, se află parcarea largă în care îşi lasă maşinile cei ce aleg să urce cu acestea până aici.

Monumentul, în sine, văzut de-aproape este impresionant şi impozant în acelaşi timp, te simţi mic şi neînsemnat în raport cu maiestuozitatea sa. Asta pentru că măreaţa clădire tronconică, la care şi-au dat concursul arhitectul Atanas Donkovand şi sculptorul Aleksandar Andreev măsoară 31,5 m înălţime şi se mândreşte cu cele şapte niveluri, la ultimul aflându-se o terasă unde toţi turiştii vroiau să ajungă. A fost deschis publicului în 1934 printr-o ceremonie fastuoasă, însă construcţia sa a început în anul 1920.

Am dat şi noi roată de jur-împrejur pe platoul pe care se află monumentul admirând leul imens de pe frontispiciu, orientat către est, direcţie de unde au venit eliberatorii. Forma monumentului aminteşte de un turn de luptă medieval, iar pe feţele celelalte se pot admira în literele de bronz, numele câmpurilor de luptă - Shipka, Sheovna şi Stara Zagora. Apoi am cumpărat bilete de intrare, 3 leva/persoană şi am achitat taxa de fotografiere de 2 leva.

Odată intraţi, am remarcat la parter figura unei femei ce simbolizează victoria asupra forţelor otomane, iar sub arcul central, marele sarcofag de marmură unde sunt păstrate oasele eroilor ce şi-au pierdut viaţa în luptă. Dealtfel, la fiecare nivel există expoziţii de arme, tablouri, uniforme militare, materiale documentare, fotografii ce pot fi admirate de vizitatori. La primul etaj, la loc de cinste se află şi steagul Samara, un drapel important în trei culori, simbol pentru armata bulgară din războiul de independenţă. Accesul de la un etaj la altul se face pe o scară foarte îngustă pe care nu încap două persoane care să treacă una pe lângă cealaltă, aşa că urcuşul a fost destul de dificil. Noi am nimerit în acelaşi timp cu un grup mare de şcolari, pentru care scările înguste deveniseră ad-hoc loc de joacă. Deşi erau însoţiţi de un cadru didactic, năzdrăvanii erau greu de stăpânit. Marea recompensă, după ce am urcat pe terasa de la ultimul nivel a fost panorama de 360 grade ce se deschide asupra Balcanilor, astfel încât priveliştea oferită este de-a dreptul uluitoare. Se vede frumos şi valea regilor traci de lângă Kazanlâk, şi spre monumentul Buzludja, şi colţii stâncoşi ai Starei Planina, până spre Gabrovo şi Veliko Târnovo, de unde veniserăm.

Mănăstirea Shipka

Coborând prin trecătoare de la monumentul grandios spre Kazanlâk, drumul trece prin orăşelul Shipka ce iese imediat în evidenţă cu turnurile aurii ale mănăstirii sale, care-ţi iau ochii la propriu. Mânăstirea Shipka, cu hramul "Naşterea lui Hristos" a fost ridicată tot în cinstea eroilor ruşi şi bulgari care au murit în timpul războiului de eliberare ruso-turcă din 1877-1878.

Complexul mănăstirii constă dintr-o biserică, o clădire monahală, un adăpost şi un seminar, iar biserica mănăstirii a fost edificată în stilul tradiţional al catedralelor ruse din secolul al XVII-lea. Biserica are o cupolă cruciformă, o navă rectilinie şi trei abside

Biserica mănăstirii străluceşte prin aspectul său aurit, având o cupolă centrală şi patru mai mici cu cruci, de asemenea, aurite. Este frumos decorată cu mozaicuri viu colorate care atrag toate privirile. La vest de biserică există turnul-clopotnită înalt de 53 m cu 17 clopote, dintre care, cel mai mare are o greutate de 16 tone. Plimbarea prin curtea mănăstirii ne-a făcut să ne întâlnim cu o mulţime de vizitatori, mănăstirea fiind foarte iubită de bulgari, prin urmare, foarte populară. Am admirat-o din toate unghiurile pentru că este, realmente, foarte drumoasă, după care ne-am hotărât să intrăm.

Intrarea este liberă, fotografiatul, în schimb, costă 5 leva. Înăuntru am aflat şi povestea sa: a fost construită cu fonduri donate de ruşi şi bulgari la iniţiativa Olgăi Skobeleva, mama generalului rus Skobelev, căzut în luptă. Terenurile au fost puse la dispoziţie de localnicii din Shipka, iar construcţia începută în anul 1885, a fost finalizată în anul 1902, sub bagheta arhitecţilor şi meşterilor ruşi. Atunci în 1902 a fost decorată şi cu fresce, iar inaugurarea acesteia a avut loc exact după 25 de ani de la bătălia de la Shipka. Până în 1934 a fost proprietatea statului rus, după care acesta a donat-o Bulgariei.

La fel, în interior se pot vedea 24 plăci de plăci de marmură cu numele a 18.491 soldaţi ruşi şi bulgari care şi-au dat viaţa în luptă la Shipka şi Kazanlâk, iar în cripta bisericii există 17 sarcofage de piatră unde se păstrează rămăşiţe ale celor căzuţi în luptă. Iconostasul este impresionant, iar picturile au mai fost restaurate de-atunci încă de două ori.

Mănăstirea Shipka este o mănăstire funcţională. Sărbătoarea sa anuală este pe 25 decembrie. Mănăstirea nu oferă cazare peste noapte. Există broşuri informative şi suvenire de vânzare în incintă, de asemenea există magazine cu suvenire, chiar şi o mehana la intrare pentru cei ce vor să-şi potolească foamea. Parcarea este largă, fără taxă, în parcare găsindu-se alte zeci de tarabe cu tot felul de mărfuri.

La final

Dacă aveţi drum prin pasul Shipka, vă invit să faceţi măcar o oprire, fie pentru a vizita monumentul, fie pentru a deveni pelerin pentru foarte scurt timp la mănăstirea Shipka, veţi vedea că merită, sau dacă nu sunteţi prea grăbiţi, le-aţi putea vedea chiar pe amândouă, de ce nu?!

Sursă de informare: materialele informative primite la monument şi mănăstire

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=9Z-SH2fxk-0

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 22.06.17 22:49:53
Validat / Publicat: 23.06.17 08:18:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2739 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Colţii Starei Planina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.06.17 05:37:08]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mihai18
[23.06.17 09:08:12]
»

Pasul Sipka, important ca loc turistic și istoric.

Mulți dintre noi am trecut pe acolo, dar niciunul nu a scris despre el. In sfârșit, azi Irinad a avut ideea de a-l descrie.

L-am citit încet, cuvânt cu cuvânt și am fost exigent în aprecierea lui pentru că cunosc bine zona în drumețiile mele spre Grecia ori Turcia. Serpentinele nu mi s-au părut grele (15 km. din Gabrovoa și apoi 13 km. de coborîre) Mai grele sunt serpentinele de la Timișul de Sus).

Dragi colegi care veți citi după mine reviewul. Aveți încredere în conținutul acestuia, este real, contați pe cuvîntul Irinei.

Mi-a plăcut reviewul și acest ecou îl scriu cuprins de emoție și nostalgia după această frumoasă zonă.

Felicitări Irina.

elviramvio
[23.06.17 09:09:55]
»

@irinad:

Frumos loc, mie mi-a plăcut deși am fost mereu pe fugă acolo.

Mă bucur că ai scris, aflu lucruri noi, la monument n-am fost, se lucra. Fotografiatul s-a scumpit binisor de la 2 leve in trecut la biserica. Cand am fost noi nu era taxa afisata, erau multi vizitatori dar cand s-a golit biserica mi-au cerut 2 leve si puteam sa stau toata ziua sa tot fac poze, totul era sa dau levele. Haios !

De meritat, da, este un loc deosebit iar serpentinele nici vorbă ca sunt de speriat, am mers si pe ceata si pe ploaie torentiala si nu au fost probleme.

O zi frumoasă!

irinadAUTOR REVIEW
[23.06.17 12:26:10]
»

@Mihai18: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru încredere, știu că prin pasul Shipka trec mulți turiști în drum spre Grecia și Turcia. Sunt convinsă că acele locuri sunt pe placul multora, într-adevăr, serpentinele nu sunt foarte dificile, dar zona e foarte pitorească.

Monumentul și mănăstirea merită vizitate, sunt foarte frumoase, iar la monument se poate ajunge ușor cu mașina.

Mă bucur că articolul meu v-a trezit emoție și nostalgie, toate cele bune!

webmaster
[23.06.17 12:31:35]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[23.06.17 12:36:10]
»

@elviramvio: Știam că-ți place zona, mă gândeam că-mi vei scrie, despre mănăstire ai și tu un review foarte frumos, mult mai descriptiv.

Bulgarii mai pun și ei un pic la preț, atunci când observă că obiectivele respective sunt de interes, oricum sunt rezonabile. Față de 2016, aici în zona Kazanlâk am sesizat creșteri de preț ale biletelor de intrare, inclusiv la mormintele tracice. Pesemne, e o politică locală.

Îmi pare bine că am adus și ceva noutăți față de ceea ce știai tu.

Te pup, o zi frumoasă îți doresc!

irinadAUTOR REVIEW
[23.06.17 12:38:33]
»

@webmaster: Mulțumesc foarte mult!

ANILU
[23.06.17 14:43:01]
»

@irinad: Un SB pentru un traseu spectaculos.

Chiar l-am citit cu interes pentru că urmează să trecem şi noi pe acolo pentru prima dată.

Iar dacă Mihai18 zice că mai periculoase sunt serpentinele de la Timiş, asta înseamnă că pe aici este cât de cât mai uşor, asta dacă nu ai ghinionul să stai în spatele unor TIR-uri.

Felicitări pentru articol.

Toate cele bune.

irinadAUTOR REVIEW
[23.06.17 17:00:27]
»

@ANILU: Mulțumesc, bănuiesc unde veți merge și nu pot decât să mă bucur pentru voi.

Poți avea încredere în părerea colegilor, nu este foarte dificil, dar este frumos, merită parcurs măcar o dată, chit că sunt și alte variante de a traversa Bulgaria. Și da, e de preferat să nu nimerești în spatele mașinilor lungi și de tonaj mare, deși ar mai fi câte un loc în care s-ar putea face depășiri.

Oricum, eu îți urez de pe-acum vacanță frumoasă și călătorie plăcută! Să nu uiți să-mi aduci o mică bougainvillea, eu am una pentru tine, doar că nu sunt gata, mai durează puțin!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[23.06.17 17:01:15]
»

@ANILU:

Eu și elviramvio scriem acelasi lucru și apoi ști vorba, când două persoane spun la fel, înseamnă că este bine să le crezi. Serpentinele din Pasul Shipka sunt chiar lejere, permit pe alocuri chiar 6o-70 km/h pe segmente scurte de drum dar resticția este de 30-40 km/h și recomand să fie respectată această viteză.

Deși am străbătut acest Pas de peste 10 ori, nu am întâlnit TIR-uri, în schimb am găsit șoferi nerăbdători care-mi stăteau „în coastă”. Soluția era simplă - mă lasam depăsit cu prima ocazie și eram mulțumiți amândoi. Încearcă și-ți vei aminti despre ce scriu acum.

elviramvio
[23.06.17 17:19:37]
»

@ANILU:

Nu va stresati cu povesti prapastioase. Este o zona superba daca e si soare si poti opri pe undeva. In august sunt niste mure delicioase pe acolo. Drum bun!

elviramvio
[23.06.17 17:22:33]
»

@Mihai18:

Asa este, tirurile nu au voie sa circule pe Pasul Shipka, doar in cazuri exceptionale si atunci sa te tii cata politie este. Am mers de multe ori pe acolo, in conditii nu tocmai placute, pe ploaie si ceata, n-am avut probleme. Si m-as duce si maine.

Sanatate si o vara frumoasa!

ANILU
[23.06.17 17:53:13]
»

@elviramvio: Mulțumesc Elvira.

Mihai18
[23.06.17 21:06:41]
»

@elviramvio

Asa este. Prin pasul shipka se circUla bine. Pantele nu sunt abrupte. Asfaltul este coala de hârtie.

O singura data, la sfârșit de martie am circurățat pe ceata iar soferii bulgari erau ptrcauți.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[24.06.17 22:04:52]
»

@Mihai18:

Serpentinele nu mi s-au părut grele (15 km. din Gabrovoa și apoi 13 km. de coborîre) Mai grele sunt serpentinele de la Timișul de Sus).

Chestie de gust . Fiecare apreciază în funcţie de propria stare de sănătate. Mie acele serpentine mi s-au părut înfiorătoare, experienţele pe acolo au fost total dezagreabile şi greu de uitat.

Comparaţia cu Timişul de Sus este doar o glumă, zona cu serpentine fiind incomparabil mai scurtă. Câte accidente grave s-au întâmplat în Pasul Shipka, în condiţiile în care bulgarii conduc mult mai prudent decât românii, şi câte la Timişul de Sus?

Am trecut de trei ori prin Pasul Shipka, ultima dată forţată de împrejurări, şi mi-am promis să nu mai repet greşeala ever. Chiar dacă nu mi-ar fi fost groaznic de rău de fiecare dată, tot nu văd logica pentru care aş traversa Bulgaria în drum spre Turcia în şase ore, când pot face acelaşi lucru, elegant, în doar 3 ore 45. Eu NU recomand acest traseu nici măcar duşmanilor

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mihai18
[24.06.17 23:42:09]
»

@nicole33:

În privința accidentelor de circulație nici serpentinele de la Timișul de Sus nu sunt mai prejos ca Pasul Shipka. Reamintesc numai oribilul accident comis de un personaj de la Prima TV dar eu mai stiu multe altele. Timisul de Sus este mai dificil si pentru ca toate virajele sunt la 180 grade iar pantele sunt mult mai abrupte. Mai sunt si soferi care nu schimba la timp vitezele si le plange motorul sub capota iar cei din sptele lor sunt exasperati. Pana la urma eu sustin ca depinde cine-i la volan.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[25.06.17 00:12:36]
»

@nicole33:

Ai spus un mare adevăr, bulgarii conduc mult mai prudent si, chiar pe Pasul Shipka am vazut ce inseamna asta, ce inseamna tupeu dar și inconstienta de sofer roman, asta acum doi ani cred cand am stat acolo opriti de politie pentru ca se lucra ceva. Cand am prins ceata in iunie, bulgarii au condus exemplar. Pe ploaie torentiala la fel. Despre curbe sa stii ca si eu am o problema cu ele dar pasul acesta il ador si nu-l ocolim niciodata cand suntem in zona. Daca ai probleme mari de sanatate insa, da, este de evitat locul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[26.06.17 15:54:47]
»

@irinad: Foarte interesant si de retinut. Felicitari, votat cu mare placere.

maryka
[27.06.17 09:57:54]
»

Mi-a plăcut mult articolul, pozele, vederea de sus e superbă! Doar știi că mie îmi plac imaginile de sus Cam multe scări dar poate le-aș fi dovedit...

irinadAUTOR REVIEW
[27.06.17 10:43:04]
»

@maryka: Mulțumesc mult pentru vorbele frumoase, priveliștea de pe terasa monumentului este splendidă, poate desăvârșită când este soare și vizibilitatea foarte bună.

Scările, în total, sunt cam o mie, fiindcă de-acolo de unde se termină cele 676, mai urmează vreo două calupuri pe care trebuie să le urce chiar și cei ce vin cu mașina. Adică, în timp ce cele 676 trepte pot fi „înlocuite” cu varianta autoturism, ultimele sunt obligatorii.

Sigur le dovedeai pe toate, încetișor și cu pauze mici, fără probleme, de fapt așa am făcut și noi.

Zi bună!

tata123 🔱
[27.06.17 12:22:35]
»

@irinad: Citind asemenea articole ne dăm seama că există obiective frumoase pe lângă care trecem în grabă spre destinația finală a vacanței. Poate că ar trebui să ne mai oprim puțin din alergătură pentru o clipă de istorie și relaxare de-a lungul drumului spre litoral/munte. Eu așa am făcut în ultimii ani și am descoperit locuri minunate.

Câteva fotografii sunt minunate. Monumentul din Pasul Shipka este inclus în „Top 100 locuri turistice din Bulgaria”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[27.06.17 13:58:43]
»

@tata123: Mulțumesc pentru vizită, ecou, da, așa este, de multe ori în goană spre destinațiile de vacanță nu ne mai oprim să vizităm și alte obiective situate în drumul nostru, de cele mai multe ori din lipsă de timp. Suntem nerăbdători la început de vacanță să ajungem în locurile alese, apoi suntem prea obosiți să ne mai întrerupem drumul către casă.

Însă, sfatul tău ar trebui urmat, într-adevăr!

O zi bună îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amavio
[25.02.18 08:55:33]
»

Foarte frumos și plin de detalii utile, articolul, mai ales că în perioada imediat următoare vom face o vizită în cele locuri, cu ocazia Zilei naționale a Bulgariei (3 martie).

O singută adăugire, dacă îmi permiți și poți să faci modificările necesare: generalul Skobelev nu a murit în luptă. A murit în 1882, într-adevăr, înainte de a începe construcția bisericii mănăstirii Șipka, dar a murit la Moscova, într-o cameră de hotel, moartea sa fiind suspectă și neelucidată complet nici în prezent.

Pentru detalii mai puțin cunoscute despre această mare personalitate (căreia - se pare volutarii bulgari din războiul ruso-turc, 1877 - 1878, i-au propus să devină regele Bulgariei) consultați desant.net/show-news/24030 (google translate își face datoria în mod rezonabil) sau sputniknews.com/voiceofru ... 316382/?print=1.

Spor în toate!

irinadAUTOR REVIEW
[25.02.18 09:08:03]
»

@amavio: Mulţumesc pentru ecou, completări, aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amavio, ANILU, elviramvio, irinad, maryka, Mihai18, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea și pasul Shipka:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070850133895874 sec
    ecranul dvs: 1 x 1