GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Mănăstirea Moldoviţa am mai fost dar cu mulţi ani în urmă, cînd încă mai studiam istoria ţări de prin manualele cu poza conducătorului pe prima filă.
Atunci Moldoviţa era mai îngrijită mai tînără, nu pot să înţeleg cum de a fost uitată de cei care sunt îndriduiţi să se ocupe de conservarea şi restaurarea acestor minunate edificii monahale.
Cu toate că mănăstirea face parte din patrimoniului cultural mondial UNESCO primind premiul “Marul de aur” pentru activitatea turistică din zonă, acordat de Federația Internatională a Ziariștilor, frescele exterioare sunt pe anumite porţiuni inexistente, de parcă vîntul şi apa au făcut un pact împotriva acestor picturi să le biciuie zilnic pînă cînd culorile vor păli. Cu regret o spun că au reuşit, au reuşit să schimbe faţa acestei superbe mănăstiri, pe alocuri chiar şi tencuiala stă să cadă.
Zidurile mănăstiri sunt asemenea unei fortăreţe de circa 20 de picioare înălţime acestea au păzit mănăstirea de vrăşmaşi iar răzeşii postaţi în turnurile mănăstiri puteau ţine sub observaţie zona.
În curte natura doar ce se trezeste la viaţă după sezonul de iarnă, iarba căpătase verdele crud iar totul din jur începuse să intre în programul normal primăvara.
În curte undeva lîngă clădirea muzeului mănăstiri se află bustul ctitorului acestei mănăstiri “Domnitorul Petru Rares”
Arhitectura bisericii este deosebită avînd un pridvor deschis cu cinci arcade, acest pridvor este acum alb, din cauza intemperiilor pictura aproape nu mai există.
Frescele din interiorul biserici sunt tipice manăstirilor din zona moldovei aici găsim pictat chipul ctitorului Domnul Peru Rareş şi a doamnei Elena împreună cu cei doi copii ai săi.
Acele locuri sunt deosebite odată cu trecerea minutelor petrecute acolo sufletul începe să vibreze de bucurie, găsindu-şi linistea binemeritată o liniste pe care o găsim mereu cînd păşim în casa domnului.
Ca fiecare mănăstire şi Moldoviţa are un muzeu aici sunt expuse broderii, jilţul lui Petre Rares, mobilier bisericesc, icoane şi înscrisuri bisericesti.
Mănăstirea Moldoviţa este un aşezământ de maici, iar biserica are hramul Buna Vestire, ea este situată în satul sucevean Vatra Moldovitei.
Am plecat de la Moldoviţa cu sufeltul linistit şi împăcat dar pe jumătate deoarece trupul mănăstiri plînge de durerea pricinuită de trecerea anilor.
Trimis de dannek in 27.11.10 16:46:53
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.65717700 N, 25.57176900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-a placut foarte mult titlul review-ului tau, am vizitat in urma cu foarte mult timp manastirea, poate anul viitor voi ajunge din nou acolo de aceasta data impreuna cu fetele. Felicitari!
Acesta manastire este cea care mi-a placut cel mai mult din Bucovina.
Poate de aceea nu-mi gasesc cuvintele ca sa pot scrie mai mult decat un ecou... dar te felicit pentru cum ai reusit tu sa o ''zugravesti'' aici!
Mi-a placut si mie aceasta manastire! Sincer, mi-e greu sa aleg intre Moldovita si Sucevita, amandoua sunt frumoase!
Toate sunt frumoase dar ca marime si conservare Sucevita se detasează fata de celelalte
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 La Moldovița, una dintre cele mai vechi aşezări monahale — scris în 04.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 În vizită la Mănăstirea Moldovița, o perlă bucovineană inclusă în patrimoniul mondial UNESCO — scris în 14.11.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Moldovita — scris în 08.09.14 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Moldovita... nume de alint. — scris în 31.03.12 de zambarescu din BRANESTI ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Dezamagire!!! — scris în 23.08.11 de daallinna din MURES - nu recomandă
- Sep.2010 Manastirea Moldovita – ctitorie a voievodului Petru Rares — scris în 11.10.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 De ce s-au intors nemtii in Bucovina — scris în 07.10.10 de valimi din SLOBOZIA - RECOMANDĂ