ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Humor sau Humorului

TIPĂREȘTE

Gura Humorului este un superb oraş de munte bucovinean, cu multe case din lemn dar şi multe obiective turistice. Am trecut de mai multe ori prin acest oraş, dar nu am oprit. Acum veneam spre casă şi am văzut un indicator care ne îndruma spre Mănăstirea Humorului.

Am pornit din centrul localităţi Gura Humorului spre mănăstirea Humor. Distanţa până la mănăstire este de 6 kilometri pe un drum aproape paralel cu râul Humor. Drumul este bun, asfaltat, fără gropi. Pe marginea drumului am văzut mai multe pensiuni pregătite să primească oaspeţi. Am ajuns în parcarea de lângă mănăstire, parcarea era aproape goală, aşa că ne-a fost uşor să găsim un loc unde să putem parca maşina. Cordonatele GPS pentru parcare sunt următoarele: N – 47.593588 şi E – 25.855085. Mănăstirea Humor nu aparţine de oraşul Gura Humorului ci de comuna Mănăstirea Humorului.

Am pornit spre mănăstire. Înainte de a ajunge la poarta acesteia, pe drum sunt o mulţime de trabe la care se vând obiecte de artizanat. Printre acestea se află superbele ii bucovinene, dar şi covoare din lână multicolore.

Intrarea pe domeniul mănăstirii se face trecând porta Turnului Clopotniţă. Turnul este construit din lemn şi datează din secolul al XIV-lea şi are un etaj. La etajul său se află clopotele. Imediat după ce am intrat pe domeniul se află un magazin de suveniruri de unde se cumpără şi biletul de intrare la mănăstire. Cum era ora 9 dimineaţa, magazinul era închis aşa că nu am avut la cine să plătim şi am trecut mai departe. Drumul de la poartă până la biserica mănăstirii este pietruit şi încadrat de o mulţime de trandafiri. De alfel pe tot domeniul se află tufe cu trandafiri multicolori.

Am ajuns la biserica mănăstirii. De la început biserica atrage cu picturile sale exterioare în care predomină culorile roşu şi albastru. Pe unele dintre picturile exterioare se observă trecerea timpului peste ele, fiind destul de şterse. Un lucru pe care nu l-am mai văzut la multe biserici, biserica de aici nu are turlă nici pe naos şi nici pe pronaus.

Înainte de a pătrunde în biserică să vă spun câteva cuvinte despre istoria ei. Prima biserică construită în această zonă datează din anul 1420, când la ordinul domnitorului Alexandru cel Bun se construieşte aici o biserică. Aceasta nu avea să reziste în timp astfel că în anul 1530 la vreo 500 de metri de vechea biserică se clădeşte o altă biserică din piatră. O pisanie care se află la intrarea în biserică spune despre acest moment următoarele: ˝Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, la porunca şi cu ajutorul evlaviosului domn Petru Voievod, fiul voievodului Ştefan cel Bătrân, s-a început acest hram în numele cinstitei Adormiri a Preacuratei şi Preabinecuvântatei noastre Stăpâne Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioară Maria, cu cheltuiala şi prin osteneala robului lui Dumnezeu Jupan Toader, mare logofăt, şi a soţiei sale Anastasia, în anul 7038 august 15 şi când era egumen Chir Paisie"

În timpul domniei lui Vasile Lupu, biserica a fost înconjurată cu un zid din piatră. Tot atunci s-a construit şi un turn, care astăzi poartă numele ˝Turnul Vasile Lupu˝. Turnul este din piatră, cu baza pătrată. Turnul are trei etaje, a avut un rol defensiv. În el adăpostindu-se călugării împreună cu bogăţiile mănăstirii cand erau atacaţi. La parterul turnului se intră pe o uşă, care acum era închisă. La etajele superioare se urcă pe o sacară exterioară până la etajul 1, apoi pe o scară interioară din piatră spre celelalte trei etaje. Când mănăstirea era atacată, după ce totul era mutat în turn, scara exterioară era distrusă, astfel încât atacatorii să nu aibă acces la etajele turnului. Turnul are un acoperis din şindrilă.

Ne întoarcem la biserica mănăstirii. Aceasta are hramul ˝ Adormirea Maicii Domnului˝. Biserica este copartimentată în cinci spaţii: pridvor, pronaos, camera mormintelor, naosul şi altarul. Pridvorul este deschis şi încadrat de patru arcade. Pictura dominantă a pridvorului are ca temă ˝Judecata de apoi˝. Din pridvor se trece în pronaos printr-un portal construit în stil gotic. Pe cupola pronaosului pictura centrălă o reprezintă pe ˝Maica Domnului˝. În pronaos se află două morminte, unul al episcopului Eftimie şi unul al logofătului Solomon Din pronaos se pătrunde în sala mormintelor. În această necropolă se află mormântul ctitorului acestei biserici, logofătul Toader Bubuiog, şi a soţiei acestuia, Anastasia. Mormântul lui Toader Bubuiog este săpat într-o nişă boltită aflată pe partea sudică a biserici. Acest mormânt a fost pregătit de către ctitor încă de la construcţia bisericii. Mormântul soţiei acestuia se află într-o altă nişă boltită aflată pe peretele nordic. Pictura dominantă din acestă încăpere, reprezintă şcene din viaţa ˝Fecioarei Maria˝

Din necropolă trecem în naos. Acesta este boltit şi susţinut de arcade. În sunt pictate chipuri de sfinţi iar pe boltă se află chimul lui Isus. Tot în naos se află şi tablorile pictate ctitorilor acestui lăcaş, a domnitorului Petru Rareş împreună cu familia sa şi a logofătului Toader Bubuiog. Catapetesma altarului este scuptată în lemn şi este aurită.

Cât timp am vizitat biserica, în interior nu eram decât noi şi chiar dacă erau puse afişe cu fotografiatul interzis mi-am permis să fac câteva poze. Cred că nu ma văzut nici un pământean.

Am ieşit din biserică şi ne-am plimbat prin curte, am dat de o fântână aflată sub un acoperiş de şindrilă. Apoi am pornit spre turnul Petru Rareş. Am vrut să urcâm în el dar fiind aşa de dimineaţă era închis. Prin curte am dat şi de câteva pietre aflate în pământ, se spune că sunt rămase de la nişte chilii vechi.

Cât timp am vizita noi mănăstirea am văzut o singură măicuţă care a trecut prin curte şi care nu ne-a zis nimic. Totuşi eu zic că la o mănăstire ora 9 nu e prea devreme, iar dacă nu aveam voie să intrăm nu era poarta deschisă.

Nu v-am spus încă un lucru, biserica face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Închei prin a vă invită să vizitaţi această mănăstire şi minunatele peisaje care o înconjoară.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 05.07.17 09:19:11
Validat / Publicat: 05.07.17 12:52:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.

VIZUALIZĂRI: 2853 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 unele picturi de pe exteriorul bisericii au fost afectate de trecerea timpului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.07.17 14:50:39]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[05.07.17 20:18:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatnaAUTOR REVIEW
[05.07.17 22:18:36]
»

@webmasterX: Da, este corectă poziţionarea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[05.07.17 22:20:39]
»

@webmaster: Mulţumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[11.07.17 21:49:58]
»

@zlatna: A vizita si apoi a descrie una din cele 5 biserici a caror pictura exterioara inca se mai pastreaza nu este, se pare, nici la indemana si nici pe placul prea multor cititoi pe AFA. Si nu cred ca manastirea Humor merita o asemenea indiferenta, mai ales ca la o saptamana de la publicarea articolului apare si primul ecou, pentru a carui intarziere imi cer mii de scuze. Bucovina este printre zonele care pentru mine inseamna si bucurie si emotie de cate ori o pot vizita. Ultima oara am vizitat Bucovina in iulie 2009 si, desi a trecut ceva timp, amintirile nu se pot estompa. Manastirea Humor am vizitat-o in a patra zi de concediu, dupa ce inainte, in acea zi am vizitat manastirea Voronet. De la plecare din Vatra Dornei le-am spus ca ordinea ar trebui sa fie Humor si apoi Voronet, dar pentru ca Voronetul a fost mai aproape, am vizitat prima oara Voronetul. Dupa explicatiile pe care le-am oferit la Voronet, femeile din masina au hotarat ca ele sa stea in spate, iar eu sa-mi iau in primire rolul de ghid, mai ales ca nimeni nu mai fusese la Humor, in afara de mine si de sotie. Asa ca mi-am luat rolul in serios, am povestit cate ceva de Gura Humorului si cu ochii mari sa nu ratez intrarea spre manastire, de care imi aminteam ca este undeva in stanga. Si tot uitandu-ma dupa indicator spre manastire am mers pana mai aveam nitel si ieseam din comuna. Intre timp cealalta masina ajunsese in parcare si ne tot cauta. Ne-am intors si am gasit parcarea si intrarea in manastire. Evident am fost laudat pentru perspicacitatea mea de a trece de manastire. Am descoperit apoi ca in fata indicatorului cu drumul spre manastire era un TIR in pana si nu se mai vedea indicatorul. Cumnatul meu, care era cu cealalta masina in spatele nostru, vazut parcarea cu tarabele si a intrat dupa cumparaturi, observand si intrarea in manastire.

Uite asa mai invata si ghizii ca pot gresi drumul!

Numai bine si calatorii placute!

zlatnaAUTOR REVIEW
[12.07.17 10:13:45]
»

@liviu49: Mulţumesc pentru cuvintele frumoase.

Noi am respectat ordinea de vizitare pe care aţi dorit-o dv. iniţial, mai întâi mănăstirea humorului apoi Voroneţ (am scris azi articolul despre Voroneţ). Mi-e personal îmi plac toate mănăstirile pictate din Bucovina, sunt ceva unic în Europa.

˝Uite asa mai invata si ghizii ca pot gresi drumul! ˝ - bine că până la umă aţi regăsit drumul. Dar aveţi un avantaj faţă de multă lume, aţi văzut frumuseţile zone şi după mănăstire pentru că majoritatea se opresc la mănăstire şi nu merg mai departe.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[12.07.17 10:20:58]
»

@zlatna: Am mers pana la iesirea din sat si am reusit sa vad mai mult decat cei din cealalta masina. In fata noastra erau paduri si munti, pe care nu aveam cum sa nu le admir. Dupa ce am trecut de parcare, cred ca ne-a dezorientat si noua cladire a bisericii comunale, care acoperea vederea spre manastire. Dar pana nu esti prost, nu devii destept! Abia astept articolul despre Voronet. Rezervati din timp un loc mai in fata la ecouri.

Numai bine si calatorii placate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[13.07.17 15:37:06]
»

@zlatna: Aceasta Mânăstire am vizitat-o in 2008 și am urcat și in turn (știu asta deoarece am făcut poze de acolo ????) și a fost un loc pe care l-am vizitat cu mare plăcere. Nu pot spune ca era o Mânăstire la fel de căutată precum colegele ei mai celebre, însă prefer o Mânăstire care nu este chiar loc de pelerinaj și unde poți admira totul in voie.

Felicitări, votat cu mare plăcere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[13.07.17 16:01:51]
»

@mishu: Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Din păcate noi am ajuns prea de dimineaţă şi am găsit turnul închis. Sunt sigur că priveliştea din vârful turnului este încântătoare cu atâţia munţi împrejur.

˝... însă prefer o Mânăstire care nu este chiar loc de pelerinaj˝ - acesta este unul dintre motivele pentru care nu îm place să merg la mănăstirea Cozia.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Humor [Mănăstirea Humorului, SV]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.98038291931152 sec
    ecranul dvs: 1 x 1