BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A început deja numărătoarea inversă până la relaxarea parțială a măsurilor de urgență, însă aceeași întrebare obsedantă ”care este primul lucru pe care îl vei face după relaxare”revine iar și iar. Pentru mine, până la momentul relaxării, revin amintiri despre locurile prin care m-au dus pașii și unde am simțit un pic de istorie, dar și stări de liniște. Astfel, biserica Arbore a reprezentat una dintre revelațiile pe care mi le-a prilejuit întâmplarea. Pentru că absolut din întâmplare am putut să vizitez această biserică bucovineană.
Așadar, pentru a ajunge acolo trebuie să urmezi drumul județean 2K, care trece chiar prin mijlocul satului Arbore, de la Solca spre Milișăuți. Drumul este la o distanță aproximativă de 35 km față de Suceava și la vreo 34 km față de Gura Humorului.
Ca localizare, biserica Arbore are următoarele coordonate: 47°43'59.0"N 25°55'44.8"E sau 47.733053,25.929103, în funcție de setările GPS.
Deși în satul Arbore mai sunt încă două biserici ortodoxe, ansamblul Arbore este cel mai cunoscut și cel mai vizitat. Este cuprins în patrimoniul UNESCO, fiind ctitorit de pârcălabul Luca Arbure în ultima perioadă a domniei lui Ștefan cel Mare. Din istoricul bisericii, aflăm că lăcașul a fost înălțat pe locul unui vechi schit și a avut destinația inițială de necropolă pentru familia Arbure. De altfel, acesta a fost înmormântat aici, împreună cu familia. Întregul ansamblu cuprinde turnul clopotniță, în care se poate urca, și biserica având hramul ”Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”, iar din pisania în slavonă aflăm că ”…pan Luca Arbure, pârcălabul Sucevei, fiul bătrânului Arbure, pârcălabul Neamțului…a început a zidi acest hram întru numele Tăierii capului cinstitului și slăvitului prooroc înaintemergător Ioan Botezătorul și s-a început în anul 7010, luna aprilie 2 și s-a sfârșit în același an, luna august 29. ”Se pare că anul 7010 corespunde anului 1503, când s-a început construirea bisericii. Turnul clopotniței a fost construit aproximativ prin 1870, acesta având o arhitectură diferită de cea a bisericii. De la ghida noastră am aflat că biserica are o formă nemaiîntâlnită la bisericile din epocă. Astfel, ctitoria are o formă dreptunghiulară, la exterior, și treflată, la interior. Biserica este mica, fără turle și cu pereți din piatră brută. Intrarea se face prin laterala sudică, printr-un portal în stil gotic cu chenar în formă de arc frânt.
De-a lungul timpului, în urma ocupației austriece, ocupației ruse și a unui incendiu devastator, acoperișul bisericii a fost distrus, rămânând așa timp de câteva decenii, iar intemperiile ”au desavârșit”distrugerea, pictura fiind grav avariată. Între timp s-a refăcut acoperișul, însă pictura mai are de așteptat.
Chiar și așa, construcția are o frumusețe aparte. Pentru prima data în arhitectura moldovenească apare un spațiu semideschis, pe fațada de vest, realizat prin prelungirea pereților cu aproximativ 2,5 m și unirea lor în partea superioară prin arcadă. Inițial, în acest spațiu erau clopotele, dar în prezent acest loc este folosit pentru parastase și pomeni. Zona de vest este oarecum apărată de un copac imens, fapt ce a contribuit la relativa conservare a picturilor. Bogat ornamentată, firida, care înlocuiește exonartextul, prezintă scene de un surprinzător dinamism și realism. Iconarul a decorat firida cu miniaturile cel mai bine realizate din întreaga epocă Ștefan cel Mare –Petru Rareș. Privind cu atenție, pictura îți dă impresia mișcării firești. Astfel, imaginile îi imortalizează pe Adam arând, pe Eva torcând, iar mesenii de la Ospățul Sfântului Gheorghe sunt pictați stând cu spatele spre privitor. Ca o inovație a pictorului iconar, balaurul din scena ”Aducerea balaurului”este pictat pe două ziduri, într-o mișcare fluidă, firească.
Intrând în biserică, în pronaos se păstrează un tablou votiv ale ctitorului și familiei, mormintele lui Luca Arbore, a soției sale și a unuia dintre copiii al lor. De asemenea, s-a păstrat chivotul de mormânt al pârcălabului, considerat cel mai de preț însemn funerar în stil gotic din Bucovina. În naos este un alt tablou votiv, tot al ctitorului. Tot în naos sunt pictate scene precum Nașterea Domnului, Răstignirea și Judecata de Apoi, iar pe bolta naosului este pictat Iisus. Pereții sunt bogat ornamentați cu imagini din viața sfinților. Podeaua bisericii nu este acoperită de nimic, lăsând la vedere lespezile din piatră brută. Cu toate acestea, zgomotul pașilor noștri au fost estompați, în timp ce vocile erau amplificate.
În curtea exterioară, atenția noastră a fost atrasă de două blocuri de piatră, adâncite spre miijloc, și a căror întrebuințare nu reușeam s-o deslușim. Tot ghida ne-a venit în ajutor și am aflat că ele au fost folosite pentru pregătirea culorilor folosite la pictura icoanelor. De altfel, la întreaga pictură a fost folosit verdele, de o frumusețe aparte, în combinație cu celebrul albastru de Voroneț.
Iar revelația mea a fost deplină: la Arbore, la fel ca și la Voroneț, la Moldovița, la Sucevița sau la Humor, culorile cântă, iar pentru un iubitor de artă și pace sufletească, contemplarea acestor icoane reprezintă o trăire unică.
Iar spre final, pentru ca interesul nostru să fie și mai satisfăcut, aflăm că în Arbore a văzut lumina zilei maestrul Gheorghe Cozorici, cel care a interpretat atât de magistral rolul lui Ștefan cel Mare.
Rămâne să faceți și voi o vizită în zonă, atunci când se va putea, și să completați cu ce am omis acum, voit sau nevoit.
Drumeții și vacanțe plăcute!
Trimis de Daisy Petal in 13.05.20 12:38:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI. A mai fost în/la: Gura Humorului, hotel Best Western, Mălini (jud. Suceava), Poiana Mărului (jud. Suceava), Rădăuți
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.73334540 N, 25.92866490 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Arbore [Arbore], GURA HUMORULUI" (deja existentă pe sait)
@webmaster26: Mulțumesc pentru mutare la rubrica corecta.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Daisy Petal: Frumoasă expunere și fotografii! Deși aflată în patrimoniul Unesco lăcașul de cult din satul Arbore este un pic mai ferit din calea turiștilor. Aceeași liniște și pace am găsit și noi cu mulți ani în urmă când am pășit în curtea bisericii;în interior nu am deslușit mare lucru fiindcă se lucra la niscavai restaurări, erau schele, întuneric.
Frescele exterioare sunt mai greu de „deslușit” de către un profan, prezența unui ghid bine pregătit fiind de mare ajutor, ca de altfel și în cazul celorlalte biserici pictate din Bucovina. Eu am acasă o broșură editată de ONT prin anii '70 dedicată ghizilor profesioniști în care sunt bine descrise aceste scene religioase pictate pe pereții exteriori ai bisericilor din nordul țării (în ciuda regimului aflat la putere).
Toamna trecută am vizitat „sora” bisericii din Arbore, dacă pot spune așa, și anume: biserica ștefaniană din Reuseni (vezi impresii) construită imediat după cea a hatmanului Luca Arbore.
Numai bine!
Frumos titlu, mi-a plăcut! Un articol binevenit și cu poze frumoase! Am fost și eu acolo dar în iunie 2019, în interior nu se fotografia ca peste tot în bisericile din nordul Moldovei sau cel puțin cele aflate în patrimoniul UNESCO. Biserica era închisă, era o doamnă care avea cheia și care stătea aproape, ea ne-a lăsat să pozăm fără probleme, nu mai adaug de ce!? ...
@tata123: Multumesc pentru apreciere și pentru vot. Într-adevăr, și noi am avut avantajul unui ghid, care ne-a explicat pe îndelete tot ce ar fi trebuit să știe un turist. Bonus, ne-a mai povestit și întâmplari mai puțin știute sau trecute în ghiduri.
@mprofeanu: Mulțumesc pentru apreciere și vot. În octombrie, când am vizitat noi, biserica era restaurată în mare parte. Într-adevăr, și noi a trebuit să așteptam un pic până când acea doamnă a sosit cu cheile. Am putut fotografia înauntru contra unei sume modice.
fondul sonor propus se poate şterge sau se poate schimba!
@webmaster13: Deși nu sunt o fire bisericoasă, îmi place să descriu mănăstiri de pe unde am umblat, așa că fundalul sonor este binevenit și se încadrează perfect în tematică. Multumesc pentru asta.
@Daisy Petal: Am citit cu interes ce-ai scris despre „locul unde pământul cântă”, cum frumos și inspirat ai intitulat articolul!
N-am vizitat, încă, bisericile Bucovinei! Sigur le va veni și lor rândul - sper să vină cât mai curând!
Din articolul tău am învățat două cuvinte noi despre care, spre rușinea mea, nu auzisem: „treflată” și „exonartexul”. Am consultat DEX-ul și m-am lămurit despre ce este vorba. Îți mulțumesc că mi-ai „îmbogățit! vocabularul!
Culoarea verde combinată cu albastrul de Voroneț este specială și foarte reușită, mai ales în picturile Mânăstirii Arbore!
Felicitări pentru articolul acesta și pentru cele pe care le mai aștept, pentru că m-am abonat la ele!
@doinafil: Mulțumesc pentru vizită și mă bucur foarte mult că articolul a fost apreciat. De asemenea, mă bucur și pentru ”abonament”. Desigur, vor fi și alte articole, probabil tot despre mănăstiri (măcar în perioada în care nu putem, încă, să părăsim localitățile fără un motiv precis). Frumusețea mănăstirilor am descoperit-o de puțină vreme (de doar câțiva ani încoace). Iar picturile mă transpun cu câteva secole în urmă, când oamenii nu știau toți să citească, astfel că imaginile erau ca o carte de istorie ilustrată. Mulțumesc și pentru votul acordat.
@Daisy Petal: Si apropo de ce spuneam intr-un ecou anterior, biserica aceasta are o varsta venerabila, culorile sunt estompate mult, insa aceasta bisericuta micuta are farmecul ei. Eu am vizitat-o in 2008 si stiu ca mi-a placut mult, la fel si acum, privind pozele imi aduc aminte cu mare drag.
O biserica minunata, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Anul trecut era câte ceva renovat, în special în interior. Exteriorul mai are de așteptat, dar, într-adevăr, bisericuța are un farmec aparte. Multumesc pentru vizită, apreciere și ecou.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2014 Biserica Arbore — scris în 05.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Manastirea Arbore — scris în 29.09.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Manastirea Arbore — scris în 13.03.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Manastirea Arbore-dezamagire — scris în 17.10.10 de lica baesu din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ